Главното мюфтийство: Да се подобри просветата сред мюсюлманите (видео)

Главният мюфтия Мустафа Хаджи.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният мюфтия Мустафа Хаджи.Трябва да се подобри просветата сред мюсюлманите, за да се попречи на крайните тълкувания да почернят исляма. Това беше основният акцент на днешната конференция "Мюсюлманско изповедание 2016-2021", организирана от Главно мюфтийство в София.


На конференцията, на която присъстваха главният мюфтия Мустафа Хаджи, бившият ректор на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, бяха коментирани основните проблеми пред исляма в България, обвързани с религиозното образование сред мюсюлманите.


По думите на главния мюфтия принципите на исляма трябва да се представят по разбираем начин и съвременен език, за да се попречи на развитието на радикалните тълкувания. "Факт е, че онези, които прикриват пъклените си планове чрез исляма, публикуват идеите си в интернет, който е достъпен до всеки млад човек" каза той.
Хаджи призова за диалог между представителите на различните религии, защото "разделянето между хората е следствие на отдалечаването им от религията". Според него е важно мюсюлманската общност да не се поддава на националистически провокации, "какъвто е псевдопротестът в Люлин" (На 18 март граждани се събраха на протест срещу мюсюлмански молитвен дом в столичния квартал "Люлин" с мотива, че той не е официално разрешен - бел.ред.)


Главният мюфтия вярва, че мюсюлманската общност в България трябва да съдейства на държавните органи по проблемите с бежанската криза, а проповядващите имами да избягват "контакт с лица, които имат радикални възгледи".


Според Мустафа Хаджи мюсюлманското образование трябва да се синхронизира с образователната програма, а според бившия ректор на Висш ислямски институт Ибрахим Ялъмов има нужда от нови учебници, които да са съобразени със съвременните проблеми на исляма.


На конференцията председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед заяви, че по неофициални проучвания в България има 1 млн. мюсюлмани, затова трябва да се обърне по-сериозно внимание на мюсюлманското образование. По думите му в момента едва 3 000 деца получават религиозно образование, а то би попречило на "маргинализирането на мюсюлманите и създаването на гета".


Според Ахмед съществуващите три гимназии и един Висш ислямски институт в България са недостатъчни и има нужда да се развие академичното религиозно образование.


Беше обсъден и проблемът с вакъфските имоти в България, които са собственост на държавата. "Ще се борим с всички средства на демокрацията джамиите да бъдат възстановени на техния истински собственик", заяви главният мюфтия.


На конференцията бяха представени новите 20 районни мюфтии в страната. Мандатът на районнен мюфтия е 5 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Ами да се подобри,да им се каже каква човеконенавистна религия е!

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Да дойдат значи ''просветители'' от Катар,СА,Сомалия,Афганистан.....

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Да, крайно време е да им се обяснят християнските ценности за да се очовечат.

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ами лесно е.
  Основната ви идеология трябва да ви е, че джихад е грях.
  Че самоубиството и убийството в името на Бог е дважди по-голям грях

 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Гневно

  Аман от простотии...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  и има нужда да се развие
  академичното религиозно образование.
  ===================

  Прав е Ефендито.
  Духовниците трябва да се обучават в БГ а не в СА.

  В това отношение съм съгласен с Каракачанов (единствено с това). Не случайно Атакистките мутри се противопоставят на това > за да имат враг .......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  И да им каже, че девиците отдавна свършиха.

 8. 8 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#6:"barcelonski"]Духовниците трябва да се обучават в БГ а не в СА. [/quote]
  Точно така. Такива които са се обучавали в СА и Катар, какво ще проповядват в България ? Радикален ислям ли ? Салфитизъм ли ? Организиране на атентати ли ?
  Щом са се обучавали там, да си проповядват там. В България е задължително да проповядват САМО такива обучени тук. До сега си е имало между религиозен мир и това е начина да си го запазим.
  [quote#2:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Да дойдат значи ''просветители'' от Катар,СА,Сомалия,Афганистан.....[/quote]
  Който предложи такова нещо е редно да бъде подвеждан по отговорност и да бъде наглеждан от ДАНС за по-нататъшните му действия.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Колкото и да просвещават, ислямът е религия на омразата. В държавите с преобладаващо мюсюлманско население не се спазват елементарни човешки права /като правото на живот/ на религиозните малцинства. В християнските страни всякак им угаждаме /на мюсюлманите/, та доста се самоабравиха

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Хаджи призова за диалог между представителите на различните религии, защото "разделянето между хората е следствие на отдалечаването им от религията"..." Тцъ- не си познал- ей това ви е проблема принципно на всички , вярващи в исляма: КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 58. (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Българското образование е светско.
  Нито Църквата, нито Мюфтийството имат работа в училищата.
  Изобщо не е нужно българските мюсюлманчета да получават религиозно образование.Както и християнчетата.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#8] от "Калата":

  Щях да съм оптимист ако ДАНС знаеше от къде идват парите за хилядите джамии които се построиха в България последните три десетилетия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Нали знаете, че един текст се чете до последния ред. Поприказвали глупости и после си дошли на думата - вакъфски имоти, джамии....

  Еретик
 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Ами подобрявайте я, от нас зависи - всеки мюсюлманин слуша това, което му каже имама. Има даже поговорка, че той мисли вместо него.

 15. 15 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  Рудолф Сикорски – Exzellenz
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кемал Ататюрк също е мислил по въпроса и е стигнал до следния извод : "Ислямът е една примитивна бедуинска религия, един разлагащ се труп, който с вонята си, заплашва да убие всичко наоколо."

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2433 Весело

  ейй, най-накрая се сетих защо ми изглежда толкова познат тоя

  http://cdn3.whatculture.com/wp-content/uploads/2013/11/return-of-the-king-lord-of-the-rings.jpg

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 612 Неутрално

  ""Главното мюфтийство: Да се подобри просветата сред мюсюлманите "", като се внесат специалисти по радикален ислям от Саудитска арабия.

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Знаем я вашата просвета, само корана и главата о земята

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Интересен факт: /от 2005/

  В началото на ноември народният представител от ДПС Йордан Цонев откри мюсюлмански храм във варненския квартал "Аспарухово". Тогава пред "Монитор" той каза, че храмът е построен за 6 месеца и са изразходвани 240 000 лв. По-голямата част от средствата били дарени лично от него. Останалите, според изявленията на Цонев, са дадени от ДПС. "Обичам да правя духовни неща и затова ще открия и църква в същия квартал по Коледа", зарече се тогава Йордан Цонев. Дали ще стане, е друг въпрос.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Подобрете я тази просвета.

 21. 21 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ако бяхте искрени, щяхте отдавна да сте превели и разпространили това: http://www.lettertobaghdadi.com/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Ами да се подобри просветата бе! Да ходят на училище и да учат на български (защото живеят в България). Да спрат да се капсулират...

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ми хайде. да се просвети. като начало, да си оправят "висшия ислямски институт", не да пролиферират с повече, но също така долнопробни, медресета. "образуването на гета" е чиста мюфтийствена реторика на желанието за придърпване на повече финанси. гета няма, по простата причина, че нашенските мюсюлмани отколе не са се вживявали много много в мохамедовата вера. и сега ефектът ще бъде обратен. а пък това за вакъфските имоти е пълна глупост, от която не се отказват.

  иначе, ислямът си е по дефиниция "очернен", няма какво да се мъчим да се разграничаваме от "радикалните", за да не бъде такъв.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK