Полицията подкрепя протеста на лекарите, университетските болници - не

Полицията подкрепя протеста на лекарите, университетските болници - не

© Анелия НиколоваСиндикатът на служителите на МВР заяви "категорична подкрепа" към "исканията и борбата за по-добро и качествено здравеопазване" на Българския лекарски съюз, също и за "отстояването на честта на професията и достойнството на българския лекар".


Това посочват от Синдикална федерация на служителите в МВР в писмо до Българския лекарски съюз и до медиите. Те са "изключително притеснени" от "затвърждаващата се тенденция за провеждане на "реформи", които не само не са консултирани и съгласувани с браншовите организации, но са в противоречие с всички етични норми и стандарти. Псевдореформи, които нарушават не само основни граждански, но и човешки права".


Лекарският съюз обяви начало на ефективни протестни действия от тази седмица здаради "незаконосъобразното" предложение на здравната каса за служебен рамков договор, след като съсловието отказа да подпише двустранния договор за тази година.
Според синдиката на полицаите реформите в ключови сектори като здравеопазване и сигурност не целят да се повиши качеството на услугата и да се подобрят условията на труд, а да се "оптимизират" разходи и "реализират икономии". Накрая обаче отговорността за неефективните и неработещи политики пада върху работещите в двата сектора, а не върху "авторите на тези реформи", пише в писмото. То призовава всички членове на синдиката на МВР, както и всички български граждани да подкрепят лекарския протест.


Същевременно, една голяма група от лекарското съсловие - Асоциацията на университетските болници - се разграничи от стачните действия и обяви, че "те не са решението", а по-скоро - "вместо на улицата всички страни в липсващия диалог на тема "реформа в здравеопазването" да седнат на масата на преговорите и заедно да намерим решение на неизяснените въпроси, на противоречията и несъгласията между нас".


"Вече повече от 20 години се опитваме да преодолеем проблемите със стачки и конфронтации, от което загубиха най-вече нашите пациенти. А здравната система не удовлетворява никого", се посочва в писмото им, което беше разпратено вчера. "Убедени сме, че посоката на промяна трябва да бъде подкрепена, а разногласията да бъдат изчистени в съвместни разговори", казват от Асоциацията на университетските болници, които в мнозинството си са държавни (под шапката на Министерството на здравеопазването) или частни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 879 Неутрално
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Мииционерите в момента ще подкрепят всеки един протест, независимо дали е на лекарите или на джебчиите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Весело


  ''Вече повече от 20 години се опитваме да преодолеем проблемите със стачки и конфронтации,...''

  Да се върне системата на здравеопазване и МВР отпреди 20 години - най-добре !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 614 Неутрално

  А аз като един потребител на услугите и на едните и на другите не подкрепям нито протеста на едните нито на другите.
  Ха сега да видим кои сме повече?

 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  20-те заплати да не се обаждат.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Гневно

  Те са "изключително притеснени" от "затвърждаващата се тенденция за провеждане на "реформи", които не само не са консултирани и съгласувани с браншовите организации, но са в противоречие с всички етични норми и стандарти. Псевдореформи, които нарушават не само основни граждански, но и човешки права".
  ---------------------------

  Ушевите са притеснени, че при реална реформа поне 1/3 от щата на милициата трябва да бъде съкратен. Къде в Конституцията или Конвенцията на ООН за правата на човека пише, че трябва да получаваш 20 заплати на изпроводяк от системата на МВР? 1312!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Весело

  тъй... ред е и на таксиметровите на Цеко да се включат

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  знаят ли изобщо какво подкрепят?

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3092 Весело

  Ченгенцата се присламчват към белите престилки , барем прифанат малко престиж !

 10. 10 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 639 Любопитно

  WTF? Тия толупи от полицията какво общо имат с другите толупи?

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  Вече 15 г. нищо никъде не се прави, а корабът бавно потъва.

 12. 12 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Давайте да дейсваме по пазарно, капиталистически?

  20% съкращения в секторите
  20% увеличение на заплатите на останалите

  Евроатлантида
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2907 Весело

  До коментар [#7] от "extraCACA":

  И строителите на лифтове

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Ми... Май стана ясна милиционерската същност на лекарския протест.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "sa6":
  Много си изостанал и в двата сектора има недостиг на кадри,
  20%увиличенние на заплатите е смехотворно .
  Щом на един шофьор се предлага 3200 лева стартова заплата представи си техните какви трябва да са.
  За да се оправят нещата трябва да се изравнят заплатите у нас
  с средните за ЕС.

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Пробват се завалиите. Вибрации да има. Щото голямото "бум" дето го очакваха в обществото някак се размина. Българинът взе да се усеща.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#9] от "SS":

  Лошото е,че белите престилки,към които едно време спадах и аз,се принизиха до нивото на СТРАЖАРИТЕ !!!
  Ами обещайте им и на тях 20 заплати и пенсиониране като І категория и ще видите,че изведнъж ще ЗАБРАВЯТ за пациентите си,в името на които уж стачкували !!!!
  За Хипократова клетва не говоря ,защото с нея се спекулира прекалено много и то от хора,които ВЪОБЩЕ НИТО СА Я ПОЛАГАЛИ,НИТО СА Я ЧЕЛИ !!!Ч

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Ад ако изляза да протестирам срещу полицията какво ще се случи? Хайде всеки да си гледа в неговата паница. Особено при толкова интелект.

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Москов май ще си постигне целта да скара лекарите, преди това опита да ги скара с аптекарите, Драгалевската школа в действие

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":
  Спокойно, вода има за всички

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Виж ти,полицаите подкрепяли лекарите.После лекарите ще подкрепят полицаите.Сбъркана държава.

 22. 22 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Браншовата организация- ЛС, да си гледа бранша ! Да следи за правата на членовете си, но и за задълженията им. Да подготвя лекарите квалификационно, да контролира качеството на работата им и да наказва провинилите се , което въобще не се прави, а се гледат само парите и преференциите. Не е работа на ЛС да администрира и силово да се бърка на МЗ в прерогативите. Правителството , респективно МЗ организира здравеопазването , провежда необходимите реформи с цел ефективност , качество и финанси, като поема съответната отговорност. Явно подобряването на организацията и намаляването на загубите, не е изгодно на ръководителите на ЛС, защото си въобразяват, че само те могат да решават тези обществени проблеми. Освен това, ръководството на ЛС се занимава задкулисно с политика от Костово време, което е недопустимо и незаконно и ДСБ със сигурност са в основата на тези протести с цел, провокация срещу правителството на ГЕРБ и срещу подобряването на организацията в здравното обслужване. ЛС по закон трябва да е чисто професионална, непартийна организация. Най- ощетени от стачката са здравноосигурените потребители, които си плащат здр. осигуровки, а не получават услугата , т.е. , платил си предварително, но не получаваш нищо или ти създават куп проблеми без вина. Защото това не е протест, а стачка, протест е, когато работиш , а протестираш след, или преди работа. Не може „ джипито“ , който получава месечното си възнаграждение от моите внесени осигуровки, да иска да заплащам прегледа , защото ЛС не бил подписал договора. Домашният лекар има персонален професионален договор със ЗК, а не с ЛС и ако не работи, не би трябвало да получава възнаграждение от нея за това време, а и трябва да носи отговорност за нанесени щети. Затова препоръчвам „Пациентското сдружение“ да заведе дело срещу ЗК с иск за спиране на заплащането на „джипитата“ за срока на стачката и възстановяване на парите, дадени за преглед от здравноосигурените лица, поради възпрепятстване на здравното им обслужване по ЗК и създаване на хаос в доболничната помощ . Никакви „дежурни“ кабинети не трябва да се признават. Да не би да има природно бедствие. Болничните лекари, също не подкрепят стачката . Нека, за стачното време на дом. лекари да им заплаща ЛС. Същото, трябва да важи и за МВР и др.. Между другото в редица държави, когато има стачка, Проф. съюзи плащат на стачкуващите, тъй като предприятията не им плащат за това време. Много добре ще е да се разрешат повече браншови съюзи за даден бранш . Нека има демокрация и конкуренция, а не монополизъм и диктат от един съюз. Или поне професионалистите да не са длъжни да членуват в проф. съюз за да упражняват професията си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK