Да пратиш есемес за синя зона и да ти сложат скоба на колата

Да пратиш есемес за синя зона и да ти сложат скоба на колата

© Цветелина Белутова, КапиталИзпратен есемес за паркиране в синя зона в центъра на София и скоба на колата.


Необяснимата ситуация е възможна. Просто системата за паркирането на общинското дружество Център за градска мобилност в София е приела грешно регистрационния номер на автомобила, въпреки че шофьорът е изпратил правилно номера си.


Потърпевшият, който изпрати сигнал до "Дневник", е изписал в две текстови съобщения за два часа престой целия номер на колата си, но системата не е приела първата буква и е върнала стандартен отговор, но с липсваща първа буква, което само наблюдателни могат да забележат.
"В събота в 9.57 ч. изпратих текстово съобщение за паркиране в синя зона на ул. "Иван Вазов". Получих отговор, че е заплатено паркиране на номера на колата. Тъй като не забелязах, че първата буква от номера я няма, реших да изпратя и втори есемес за втори час престой", разказа потърпевшият и добави, че и при втория есемес не е забелязал грешката.


Той се връща при автомобила си след час и 20 минути и вижда, че е поставена скоба. "Обадих се по телефона на Центъра за градска мобилност. Дойдоха служители и им показах, че съм изпратил два есемеса с пълния номер на автомобила. Те ми обърнаха внимание, че в съобщението, което съм получил, първата буква от номера липсва", разказва.


Обяснението на единия служител било, че понякога има проблеми със съобщения, изпратени от апарати марка "Самсунг", заради клавиатурата им. "Обясни ми, че не може да ми премахне скобата, защото в тяхната система не е платено за тази кола", разказа потърпевшият. Получил съвет да подаде жалба, каквото той възнамерява да направи.


Да пратиш есемес за синя зона и да ти сложат скоба на колата

© Дневник


На въпроси от "Дневник" към Центъра за градска мобилност по казуса от отговорите се разбира, че според дружеството изпращането на съобщението, в което се вижда липсата на една буква, е достатъчен механизъм за проверка на разминаванията.
"На 26.03.2016 г. е постъпило съобщение за заплащане на паркиране в 09:57 ч. за заплащане на паркиране в "Синя зона" за почасово платено паркиране на автомобил с рег. №...
С оглед защита интересите на нашите клиенти и с цел гарантиране на исканото от тях заплащане на дадено паркиране, Център за градска мобилност ЕАД е въвел механизъм за потвърждаване на изпратените данни чрез обратно текстово мобилно съобщение", пише в отговора.


И след това потвърждават, че есемесът, който те са изпратили не съдържа първата буква от номера, но в отговора им лисва обяснение защо изпратеното съобщение от потърпевшия е целият, а системата е приела без първата буква.


"При несъответствие между действителния и изпратения регистрационен номер водачът е длъжен да предприеме съответните мерки за корекция на изпратените данни", пише още Центърът за градска мобилност и уточняват, че според действащите правила паркирането в зоните в столицата става чрез самотаксуване. "Преди излизане от автомобила заплащането става с поставянето на талон за платено паркиране на видно място или с изпращането на съобщение към съответния номер за съответна зона", приключва отговорът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  Есмес е просташка практика.
  Сложете колонки на всяко място за паркиране и всеки да си слага кинтите вътре.
  Тогава ще има приходи...ако не крадат кметските служители събиращи монетите...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 410 Неутрално

  тяхната система не работи, но ползващите я са виновни. друго си е да си общински монопол без никакъв контрол върху дейността

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  То има и друг номер. Паркираш и пращаш смс примерно след 2 минути, докато вървиш. През това време вече са сложили скоба, нищо че те гледат как набираш съобщението на телефона(Все пак тези със скобите са в момента близо до колата.). Разминаването от 2 мин вече е повод да кажат, че при проверката на колата не е била регистрирана в системата. Правили са ми го.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  1,

  При колонки няма комисионни за външни фирми. Нали се сещаш, че смс плащане означава комисионна за оператор? Не я знам за паркирането колко е, но пазарът на тоя вид услуги е към 40-50% от стойността на платеното средно. Колонката вече е без комисионни.

  Е, ще кажат, че е скъпо с колонки- покупка, подръжка. Ама става като държавните такси и банките- 500лв заплата на касиер са повече от 1000 такси по 5лв за плащане на по 20ст тоя месец.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 478 Гневно

  в този район "жилетки" не може да се видят, плащането става само със смс или предварително закупени от някъде талони. наложи ми се да паркирам на шишман за 5 мин. но пуснах смс за час. е да отговорът на някой ще е ходи пеш или с колело, но точно тогава почти физически не можех да се придвижвам. тия от ГМ са си за ..... и все на загуба?

 6. 6 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: 26 Любопитно

  И какво правиш, когато установиш разминаване? Слагаш си талонче, а кой ще ми възстанови разходите по СМС-а, никой?

  unable to join #real-life (address is banned)
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Разбойници...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Голяма драма, голямо нещо......
  Защо не пишете коя буква липсва, че да се ориентираме за евентуалната причина и да внимаваме,? Първата, последната, някоя друга?

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1443 Разстроено

  Опа, нямало е първата буква, пише го, извинявам се за разсеяността.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  и аз го отнесох.Спрях до съдебната палата питах на кой номер да пратя смс и ми казаха номера.Пратих смс и след малко глоба.Оказа се,че съм пратила смс за зелената зона,а съм била спряла на синя и си платих глобата.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Горанов (и Баце) предпочитат СМС-ите - върху тях се начислява допълнително ДДС.

 12. 12 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Мен ако ми се наложи да ходя по работа с центъра, вземам жената да я върши, а аз я чакам в колата и си цъкам на телефона.. Минават, гледат... Ма не цъкам в бъгавата им смс система

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Не разбирам защо трябва да ни занимават с частен случай?
  Толкова ли е трудно да си купиш 10 талончета и да имаш подръка?
  А друг пък не знаел номера, ми има знаци и го пише ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#3] от "атанас":

  Атанасе, другия път се оглеждай къде са, а не да си завирайте главата в телефона и да се опитваш да гяволуваш щото ти са по големи гяволе и от теб.

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  [quote#3:"атанас"]Паркираш и пращаш смс примерно след 2 минути, докато вървиш. През това време вече са сложили скоба[/quote]

  Май нещо послъгваш.
  На мен са ми слагали скоба след 2-ия час, въпреки че пратих трети смс. Ама сам съм си виновен като не съм прочел отговора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2116 Любопитно

  Вероятно, това е "бъг" в софтуера, връщащ sms-са. Поради това, вината не трябва да е на добросъвестния клиент, а на разработчика му! При тези случаи, трябва да се направи констативен протокол за установеното разминаване в изпратения и получен sms, и ГМ да си потърсят правата от него!
  Къде е КЗП?

 17. 17 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Аз бих завел дело. Не се шегувам.

 18. 18 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 280 Неутрално


  "При несъответствие между действителния и изпратения регистрационен номер водачът е длъжен да предприеме съответните мерки... Нека позная какви са тези мерки... ама разбира се... След 3-ият неуспешен макар и таксуван смс, водача или се маха, за да може следващият да дойде и той да прати 2-3 неуспешни смс-а или се слага скоба, за да може и глоба да се плати... Все пак трябва да капят пари... Пък услугата и гражданите е*аз ги! От друга страна той телефон 112 е пред разпад и си умираш на пътя не дай си божа защото нали за какво фа се плаща за поддръжка на системата... Важното е да

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Се правят кръгли мяси и да има лентички и популизъм... СМЕШНИЦИ!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  все ще се намери някой, който да ти даде съвет как да прецакаш системата...

  и на мен са ми слагали скоби, защото или не съм изпратил СМС, или не е изпратен навреме (обикновено над 30 минути закъснение след първи СМС).

  колкото до комисионните, независимо дали говорим за софтуер, или за колонки, въпросът с комисионните опира до заданието, което общината разработва към доставчик на услугата...

  п.п. затова трябва да има прозрачно общинско управление на всички наши данъци и такси и приходи на общините. и да се максимализират ползите за гражданите, като се минимализират разходите и лошите практики... но това е разговор на друга тема

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 21. 21 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сещам се какъв е проблема, сега да виидм IT-тата на ЦГМ как ще го оправят, щото системата за паркирането е написана на Питон:

  http://www.sciencealert.com/how-a-programmer-almost-broke-the-internet-by-deleting-11-lines-of-code

 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#12] от "alray":

  "Мен ако ми се наложи да ходя по работа с центъра, вземам жената да я върши, а аз я чакам в колата и си цъкам на телефона.. "

  Следващия път вземи и тъщата. Като я видят "жилетките" могат да те съжалят и да ти бутнат някой и друг час безплатно паркиране.
  П.П. Това ми напомня на онзи, който возил гардероб в трамвая, за да може да сложи жена си вътре. Плащал си за гардероба, ама жена му се возела без пари. Кеф!

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  "Обяснението на единия служител било, че понякога има проблеми със съобщения, изпратени от апарати марка "Самсунг", заради клавиатурата им."

  Не бих се изненадал ако служителите са инструктирани да съветват потърпевшите да си купят iPhone...
  Дори могат да предлагат, както в онази реклама на "вафлата трепач"!
  😄

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Глупости са да събират монети в разни апарати, представете си служител на ЦГМ да прави инкасо с торба монети, да не говоря колко ще ги разбиват, защото сме диво племе. Парите по банков път както сега е най-чистият вариант със есемесите, всеки има телефон в джоба. Доколкото разбирам...не ползвайте Самсунг. Все си мисля че в ЦГМ трябва да има служител, който да може да реши такъв казус, като просто анулира или направи корекция на подадената информация.

  Относно това че някой паркира колата и тръгва като пъска есемеса след 2 минути си е негов проблем, съобщението се пуска като си в колата/до колата. Иначе всеки е имал премеждия. Аз бях паркирал в "района на спирка" на Янко Сакъзов, спирката беше на 50 метра. Понеже съм честен се накарах на полицая на наказателният паркинг и той ми писа акт. Та едно паркиране ми струваше 120 лв(такса престой, незнам си колко други и акта плюс някаква голяма такса за превод в КАТ) и няколко точки. От тогава внимавам и ако има частен паркинг в центъра спирам там, цената е същата.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 25. 25 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#2] от "fpyyh":

  Както е и със "Софийска вода", "Топлофикация" и всички подобни на тях крадливи и мошенически общински фирми.

 26. 26 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Пак гласувайте за сикаджията и шайката му.

  Никога повече мутри начело на България.
 27. 27 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 806 Неутрално

  И на мен ми се е случвало няколко пъти.Веднъж,даже системата им не работеше,но това не попречи да вземат колата с паяк,като ,че ли аз съм длъжен да знам дали са получил СМС-а,въпреки,че го бях изпратил.Мотива им беше,че не съм получил потвърждение на СМС

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2154 Весело

  [quote#14:"Wornoxmaniak Бразди"]Атанасе, другия път се оглеждай къде са, а не да си завирайте главата в телефона и да се опитваш да гяволуваш щото ти са по големи гяволе и от теб.[/quote]

  Верно са гяволе и се крият и надничат като лалугерЕ докато рибата се Фане а после звънкат по Дже Се Ме - то иии на секундата идва '' Генерал Скобелев '' // Баничарка пълна със скоби // и екипа започва да обработва рибата горе долу на принципа това на мене, това на тебе, това на шофьора а това на ЦГМ. 3 към 1 в ползу джобу е верно имат си начин да следят но изгорелите все са си техни хора и не казват за масажистите.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Аз съм със Самсунг, никога не съм имал проблем.

 30. 30 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#3] от "атанас":

  На мен са ми правили друго - виждат докога точно е платено и стоят до колата.
  Закъснях 2 минути и скобата беше сложена вече...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 31. 31 Профил на glas_v_pustinia
  glas_v_pustinia
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Имах подобен инцидент. поведението ма служителите от кол центъра бе арогантно и напълно убедетелно за невъзможността да си ползавам правата

 32. 32 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  [quote#10:"dolna4erti4ka"]Оказа се,че съм пратила смс за зелената зона,а съм била спряла на синя и си платих глобата. [/quote]

  Е, вече ще знаеш.

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "В събота в 9.57 ч. изпратих текстово съобщение за паркиране в синя зона на ул. "Иван Вазов". Получих отговор, че е заплатено паркиране на номера на колата. Тъй като не забелязах, че първата буква от номера я няма, реших да изпратя и втори есемес за втори час престой", разказа потърпевшият и добави, че и при втория есемес не е забелязал грешката."

  Затова се ЧЕТЕ. В случая това си е тип договор.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Проблеми често могат да възникнат от кирилица/латиница. СА или СВ може да се напише и на двете, но онези заптиета от мобилността признават само латиницата. Аз винаги проверявам по 2-3 пъти на каква азбука съм. Трябва да си оправят калпавия софтуер и да приема и двата варианта.

 35. 35 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#11:"historama"]Горанов (и Баце) предпочитат СМС-ите - върху тях се начислява допълнително ДДС.[/quote] В цената на талона не ли начислен ДДС ,че се налага да го плащаме два пъти?Въпроса ми е? Един талон за паркиране в синя зона струва 2 лв с ДДС.Заплащане паркиране със СМС струва 2,40.Разликата от 40 ст кой я прибира?Разбирам,че има някаква комисионна за оператора ,но 40 ст.не са ли малко множко

 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#2] от "fpyyh":

  Или мобилния оператор има ядове? Или наистина енкодинга при самсунг е сбъркан?

  Затова ти връщат потвърждаващ СМС. За да провериш.

  Случват се проблеми с техниката, вероятно ще му върнат парите за глобата след жалба. Е за потрешените нерви никой няма да го обезщети, но и той си има вина, че не е проверил... И аз не проверявам де. Предоверяваме се на техниката.

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#35] от "registriran":

  ДДС. Комисионната за оператора е включена в двата лева

 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2259 Весело
 39. 39 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Въвеждал е на кирилица вероятно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калибър":

  Супер. Само че, когато не знаеш колко ще ти продължи една среща например, трябва по средата и да излезеш, да отидеш при колата си и да си пуснеш още едно талонче.
  Пробвал съм и двете системи - имат си и + и -.

  Бойко е зависим
 41. 41 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Е все пак има и по-фрапанти случаи: преди две години, работна събота, пращаш смс и ти връща, че е събота и пари не са ти взети. За всеки случай пращам втори смс, същия резултат. 30 мин по-късно, над 10 скоби бяха поставени на улицата, където бях паркирал ( на гърба на Пирогов). Според шматките със скобите, не е отразено плащането и затова слагат скоби. След като за малко да се стигне до саморазправа с тях, защото и други хора бяха потърпевши. На тези с смс-ите, им махнаха скобите "на добра воля".

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#5] от "chasovnik":
  Център за Градска Дебилност....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#40] от "briton":

  Винаги слагам повече, отколкото трябва.
  Предпочитам подземните паркинги. Малко по-скъпо е, но не се притесняваш и отчитат много точно престоят ти.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 44. 44 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Като подписваме договор с мобилен оператор се съгласяваме с начина им на отчитане на минутите. При положение, че има върнат смс не мисля, че вината е изцяло на центъра за градска мобилност

 45. 45 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#34] от "galapagas":

  Май това е проблем, не знам системата на ЦГМ кои знаци приема - кирилица или латиница, защото те изглеждат еднакво на екрана, но са с различни ascii кодове. Би трябвало да приема и двете.

 46. 46 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Санкционираха чужденци пред очите ми, а те не разбираха за какво става дума и гледаха учудено.
  Много тъпа система, ама много тъпа!
  Всички пенсионирани милиционери са в играта на рекета в София!

 47. 47 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#43] от "Калибър":

  в София на всеки 1 км. подземен паркинг, та да се чудиш кой точно да избереш, нали?

 48. 48 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#37:"niakoi_si"]ДДС. Комисионната за оператора е включена в двата лева [/quote]
  Ами, защо плащаме тогава 2,40 ?

 49. 49 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Айде-е-е-е, голема драма, стават такива неща даже и в чужбина...

 50. 50 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Лятото в Бъргас ми се случи същотото, но след като показах СМС-а на служителя за 2 минути ми свалиха скобата и не трябваше да плащам нищо! Щом в Бургас са го решили този проблем, защо не може да се реши и в София?

 51. 51 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#2:"fpyyh"]тяхната система не работи, но ползващите я са виновни[/quote]
  Какво значи "тяхната система не работи", като грешката идва от дивайса на паркиращия, който освен това не си поглежда обратния СМС. И аз не съм фен на публичната/общинска администрация - ама хайде спри се ...
  Друг пък тук във форума се ядосваше, че го закопчали заради закъснение от 2 мин - ами важната думичка тук е закъснение, а не 2 мин.
  Та като плачем колко сме изостанали от западняците - не е лошо да си погледнем първо мисленето и манталитета

  Led Zeppelin Forever !!!
 52. 52 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "fpyyh":

  Стига бе - тоя не може да си напише номера правилно, а плаче...

  Или да види грешката, толкова ли е трудно?

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 53. 53 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#44] от "Боян Дуков":

  При моят случай в Бургас бях с чужд номер с различен брой символи и въпреки, че ги пращах коректно системата винаги режеше единият символ! Нормално е някой път да има технически грешки, но щом човек е платил и има СМС би трябвало да го смятат за редовен платец и да му свалят скобата безплатно както направиха с мен в Бургас.

 54. 54 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#52:"Johnnie"]Стига бе - тоя не може да си напише номера правилно, а плаче... [/quote]

  Не винаги можеш да оправиш грешката, както беше при мен с чуждия номер. Системата и на втория и на третия смс ми решеше последната буква на номера, въпеки че го пращах коректно. Освен това какво точно означава да “оправиш“ греашката? За едно и също нещо да платиш два пъти?

 55. 55 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Аз пък всеки път внимателно си проверявам номера (дори го изписвам с латинската клавиатура за по-сигурно) и досега за толкова години никога не съм имал проблеми. Не виждам как разсеяността на някой може да стане новина на деня.

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 56. 56 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тука е така.
  Свиквайте.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 57. 57 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Ами като е объркал кирилицата с латиницата в номера така става.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 58. 58 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Трябва да може номерата да се изписват и на кирилица, все пак сме в България и това е официалната азбука.

  забавление и приключение
 59. 59 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#27] от "registriran":
  Паяка вдига защото си спрял неправилно, ако не си си платил слагат скоба!

 60. 60 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#21] от "buiko":

  Е то проблема е ясен - някъде из кода не се прави коректна проверка, някъде се режат стрингове не както трябва или не са хванати всички възможни случаи. И честно казано се съмнявам, че системата им е писана на js (понеже в линка виждам код за node).

 61. 61 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема е, че си е написал първата буква на кирилица и после е сменил на латиница за останалите!

 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#3] от "атанас":

  не, че не си прав, но все пак може да си пратиш смс-а веднага след като паркираш, преди да си тръгнеш?

  По конкретния случай - в сайта пише следното "SMS трябва да бъде изписан, когато GSM е настроен на български/английски, тогава неговото съдържание се възприема от системата напълно."
  Така както е написано изречението нормалната логика е, че без значение от настройката на езика (англ.или български) системата следва да разбере СВ (например). Ако при правилно изписан смс и неправилно възприет/обработен такъв от системата се наложи гражданинът да плати глоба щото са му сложили скоба би следвало според мен да претендира възстановяване на платеното от него с една молба до центъра за градска молбилност и ако откажат -> заповед за изпълнение за 30 лв + държавна такса 25 лв + адвокатско възнаграждение 300 лв = 355 лв и изпълнителен лист срещу центъта. Ако центъра възрази пуска искова молба и ако спечели към тези пари добавя още 25 лв държавна такса и нови 300 лв адв. възнаграждение (+ ако се наложи някакви експертизи) и така сумата може да стане 680 лв (в случай, че спечели, което би следвало да стане ако всичко е така както е описано). И ако работи с познат адвокат си разделят адв.възнаграждение и от тия 30 лв изкарва едни чисти 300 (например)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#61] от "sass":

  на сайта им пише, че съдържанието на смс-а се възприема както на английски така и на български (ако правилно разбирам изречението: "SMS трябва да бъде изписан, когато GSM е настроен на български/английски, тогава неговото съдържание се възприема от системата напълно." )

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 64. 64 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Тези от ЦГМ са страшни лентяи и хрантутници. Нямам думи. Човека да заведе дело, ако не го обезщетят.

 65. 65 Профил на radochaika
  radochaika
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Само и единствено ревете...слава богу, че има няколко норамлни хора.
  Съжелявам, ама колата си е твоя отговорност. като не си гледаш номера, това е твой проблем. Хората са си направили труда да те улеснят максимално!!!
  Този пък другия искал да слагат колонки....морално остаряло и много скъпо решение. една колонка средно струва 4-5000 евро, плюс експлоатация, сервиз, интернет връзка и т.н.....
  хайде умници сметнете колко хиляди есемеса (само комисионната част де) трябва да се пратят, само за да се стигне до цената за която ще се закупи колонката.....
  И отново, колата си е твоя собственост т.е. отговорност, никой не го интересува, че на теб не ти пука да си погледнеш телефона....
  Единственото, което бих ги посъветвал е да вземата да направят едно приложение с което да може да се плаща и без СМС, има много варианти за това (кредитни и дебитни карти) и може би някакъв вариант за закупуване на по голямо количество часове - 10-20,
  поздрав
  ради

  radochaika
 66. 66 Профил на herman-kardon
  herman-kardon
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калибър":

  силно изказване - чак пък просташка, напротив добра е и я има затова навсякъде. НО си прав, че паркоматите са доста по-добро решение от талончета - там плащаш и с карта, плащаш за 10-15 мин а не на 30 или 60, което си е крадене от нас. в БГ я има в Бургас, Ст Загора мисля също но явно СО не се кефи защото много по-малко ше се краде и по-лесно могат да се проследят приходите...

 67. 67 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Челен опит от провинцията ... на всяка улица виси един чичко или лелка, люпи семки и събира пари. Отчита се и сериозна заетост ...

  Честно ... направо сме жалки. Елементарни неща работещи по света от десетилетия при нас въпреки всички модерни технологии се спъват бюрокращина, тъпота и липса на всякакво желание на общините да направят живота на хората по-добър и по-лесен.

 68. 68 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 258 Весело

  Трябваше да прати ССВ... така и едното "С" да отпадне остава второто ... Хахахаха

 69. 69 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "EU defender":

  "Затова се ЧЕТЕ. В случая това си е тип договор."

  А не би ли било по-просто и удобно софтуера да провери дали получения номер в смс-а е валиден или не? Ако "не", тогава ответния смс ще съдържа ясно съобщение за грешка...

 70. 70 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#65:"radochaika"]Само и единствено ревете...слава богу, че има няколко норамлни хора. [/quote]Не забелязах никой да реве във форума.Никой не оспорва заплащането за паркиране а несправедливите случаи породени от технически грешки.Хората искат справедливост и по голяма гъвкавост от общинската фирма.След като си доказал че си изпратил СМС,дори и със сгрешена буквичка глобата автоматично трябва да отпада.Толкова е просто,но кой го интересува от тъй наречените управляваши?

 71. 71 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Значи проблемът е в тяхната система..Но не само водачът понася неприятностите, не само няма извинение, но няма и да го компенсират. Малоумна държава със слабоумни "управленци".

 72. 72 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  [quote#17:"herbaltea"]Аз бих завел дело. Не се шегувам.[/quote]

  В гнилата Америка, на този гражданин от ГМ щяха да му "купят" нов автомобил, след спечелено от него дело за претърпяни всякакви щети; в "демократична" русия, щяха да му разгонят фамилията (вероятно и да отнесе бой от милиционерите)

  В Рим, е с колонки и е достатъчно удобно.

 73. 73 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#69:"puhon"]А не би ли било по-просто и удобно софтуера да провери дали получения номер в смс-а е валиден или не? Ако "не", тогава ответния смс ще съдържа ясно съобщение за грешка... [/quote]

  Чуждите номера как ще ги проверява или предлагаш общините да имат база данни с всички номера на коли в света?

 74. 74 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Редакцията на "Дневник" не беше ли на ул. "Иван Вазов"? Ако е някой сътрудник - жалко, ако е модераторът - сигурно сам знае, че никой не е перфектен.

  Който и да е - мисля, че няма шанс, защото в самото съобщение пише, че за погрешно изписан номер ЦГМ не носи отговорност. Между другото, няма и как служителят поставящ скобата да знае, че сте пуснали СМС, ама не сте си написали правилно номера. Друг е въпросът, че ЦГМ може да показва повече разбиране и да се извинява на клиентите за скобата или вдигането, а не само да събира алчно пари. А парите не ги ли деляха с частни фирми? За съжаление тази истина се научава рано или късно от всеки ползвател на синя зона с цената на едни скоби. Или и с цената на един скандал със скобаджиите допълнително.

 75. 75 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Стига сте писали за тези колонки, а ако ти се наложи да останеш още 1 час, какво ще правиш?
  Ще ходиш до колонката, което определено е доста по-неудобно от това просто да пратиш един смс ...

 76. 76 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Весело

  Той "Потърпевшият" да се радва, че е минал с това, защото днес вече си бият направо с бухалката като си с кола! После ги питат биячите как е било, но народа е казал:
  Бой и е***, не се връщат.

 77. 77 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#3] от "атанас":

  На мен ми обясниха, че трябвало СМС-а да го пусна докато съм в колата. Резултата е 36 лв. + 1,20лв. за СМС-а.

  А по конкретния случай, как да го е... ще взема мерки, ако тяхната система е сгрешила? Какво да направя ако съм видял, че е сбъркан номера (не по моя вина)?

 78. 78 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 233 Неутрално
 79. 79 Профил на Korneliy Savov
  Korneliy Savov
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Аз съм от Пловдив.Спрях на "Оборище" на 30 метра от кръстовището със "Сан Стефано".Излязох и отидох до кръстовището за да видя номера,на който да пусна съобщението.Гледайки табелата за номера виждам,чè вече ми слагат скоба,а няма и 40-50 секунди от както съм излязъл.Викнах им,че пускам съобщение и тръгнах към тях. Единия гледайки ме в очите ми пусна СМС,че вече съм глобен и ми се изсмя в лицето! Казах им,че до 10 минути нямат право да ми слагат скоба. Отговорът бе: "Ти ли ще ми кажеш,бе.Сега ако сваля жилетлата ще видиш какво ще стане!" Побеснях.Застанах пред колата им,звъняй на 112.Дойде полиция и от 4 районно и общинска.Звънях на народен представител за да им каже и той,че нямат право.Един човек когото не познавам се включи и каза на полицаите,че е свидетел и потвърждава всичко,което казвам.Добави,че служителите са явно пияни и вонят на алкохол.Исках да им вземат проба за алкохол.Не можели те,трябвало да дойде КАТ.Пак се обадих на народния представител,за да разбера имам ли право и дадох телефона на полицая,за да му се каже и на него. Полицаят от общинска полиция се обади на КАТ да дойдат.Да ама не!Чаках 3 часа КАТ да дойде.В това време жена ми плати.Служителят почна да ме плаши как ще ме съди и ще отиде на почивка за моя сметка и такива простотии. Беше петък полицаят ми каза,че КАТ явно много са заети да отида на "Будапеща" 17 да подам възражение,за да не изпусна служителя. Стана явно,че са навързани като свински черва и никой няма да дойде!Като отидох,нямаше никого от "градска мобилност",полицаите отказаха да вземат възражението,да съм отишъл в понеделник,а че съм от друг град изобщо не ги е еня! Пратих възражение до началника им и копие до комисията по транспорт в Столична община,но 6 дни вече нямам никакъв отговор! Хора не си трайте и не оставяйте да ви рекетират! Ние им плащаме и ние сме важните, не те! Ако махнем с ръка и си замълчим, утре ще ни слагат скоби,когато сме вътре в колите! Аз ще заведа дело,каквото и да ми струва! Не съм безправен роб,а гражданин на тази макар и скапана държава!

 80. 80 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#1:"Калибър"]Есмес е просташка практика.
  Сложете колонки на всяко място за паркиране [/quote]
  +++++++
  Точно така.

 81. 81 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#79] от "Korneliy Savov":

  Това е христоматиен пример за рекет и изнудване, трябва вашия случай да бъде широко отразен, щото това е чист рекет!

 82. 82 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Кой крив, кой прав все тая, но темата на статията е повече от прекрасна. Друго си е да не публикуваш ни ред за това, че ВКС на Лозан Панов с кощунствени мотиви намалява присъдата на доказан убиец.

 83. 83 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Тая мобилност за нищо не става, есемеси, недоразумения и глоби. Какво влагат за да вземат пари, вече никъде не личи боядисаното за синя и зелена зона, маркировката изтрита, паркинги не строят само заграждат и искат пари

 84. 84 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#82] от "testimone":
  Ами той Лозан не е по различен от колегите си, ама го хвалят костомолците защото е техен човек

 85. 85 Профил на jojo231
  jojo231
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами програмиста да вземе да разшири полето. И върнете парите на човека. Очевидно е че това е изключение поради дългият номер. Пълно е с тесногръди хора с малки и стиснати души.
  Системата е добра само трябва да се поддържа, какво толкова. Дали нещо ще се промени ако се сложат колонки? Ами , не! Само ще се налеят още едни пари и нищо няма да се промени. Всичко е до манталитет.

 86. 86 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  У нас контрата е винаги у клиента и винаги все той виновен, че не е разбрал, видял, а не бъгавите им системи и служители.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 87. 87 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1661 Гневно

  До коментар [#79] от "Korneliy Savov":

  Лелеее, побеснях, докато го четох това!!!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 88. 88 Профил на vub04489443
  vub04489443
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И на мен същият номер ми направиха, разликата е че върнаха смс на друг мой мобилен номер, от който не беше изпратен смс за пакрирането. Вдигната ми беше неправомерно колата и затова, че правилно съм заплатил със смс ми поискаха 96 лв. на паркинга за да си взема колата.
  Няма ли един журналист, който да ги разследва?

 89. 89 Профил на vub04489443
  vub04489443
  Рейтинг: 8 Неутрално

  за да е по-ясно: коментарът ми е само по статията.

 90. 90 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#26] от "bgkurshum":Пак гласувайте за сикаджията и шайката му.

  И кво общо има между дивотиите по български със "сикаджията и шайката му"?
  Аман от идиоти...

  шуменско пиво
 91. 91 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#72] от "vhv": [quote#72:"vhv"]В Рим, е с колонки и е достатъчно удобно[/quote]

  В цяла Португалия е така. И има достатъчно толерантност, ако ти е изтекъл срока и се появиш да си доплатиш или да си тръгнеш. За мен това е най-доброто решение, но то очевидно е за нормални държави с нормални хора!

  шуменско пиво
 92. 92 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Аз пък съм плащал за Синя зона, а се оказа, че съм в Зелена зона. Усетих се навреме и след кратки мъки, намерих как да се свържа със служителка, която ми обясни, че е грешка - повечето пари не ги удовлетворяват и колата ми ще бъде "заскобена" (или нещо такова)... Пратих си нов СМС за Зелена, ама ми се стори някак тъпо?
  Губеща машина за пари са тези клетници!

 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#72] от "vhv":

  Няма защо да биеш пътя до Рим и в Стара Загора е така таман от над 10 години време......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 729 Любопитно

  "водачът е длъжен да предприеме съответните мерки"

  Конкретно. Какви. Мерки. Пращаш си номера, кво, да им го изпееш ли, да им го издялкаш ли, на снимка ли да им го пратиш???

  Тая дума "съответните" не е някаква деус екс махина, дето е отговорна за всичко и обяснява всичко. Любима на всеки чиновник с една прочетена страничка през живота си.

 95. 95 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#90] от "шуменско пиво":

  Много!

  Тази организация "ЦГ Мобилност" е изключително ефективна в събирането на глоба 30 лева за неплатени 0.50 - паркиране на ОПРЕДЕЛЕНО ЗА ТОВА място. И изключително незаинтересована от нарушения, създаващи РИСК. Което е въпрос на фирмена политика.

 96. 96 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2466 Весело

  [quote#79:"Korneliy Savov"] Пратих възражение до началника им и копие до комисията по транспорт в Столична община,но 6 дни вече нямам никакъв отговор! Хора не си трайте и не оставяйте да ви рекетират! Ние им плащаме и ние сме важните, не те! Ако махнем с ръка и си замълчим, утре ще ни слагат скоби,когато сме вътре в колите! Аз ще заведа дело,каквото и да ми струва! Не съм безправен роб,а гражданин на тази макар и скапана [/quote]

  С цялото ми уважение - ПОДКРЕПА !

  И крайно време е законите да бъдат направени така, че да са в служба на хората, които в същност са работодателите на плужеците, за които говорите.
  Плужекът, на който чрез данъците си, плащате заплатата, ви заплашва с дело за това, че си търсите правото при явна злоупотреба със служебно положение!!!

 97. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  [quote#4:"атанас"]При колонки няма комисионни за външни фирми. Нали се сещаш, че смс плащане означава комисионна за оператор?[/quote]
  Обаче няма и заплати за събиращите монетите, няма и кинти за инкасото за дребните суми, няма възможност за чупене и крадене от колонките с апаратите, отделно че не ти трябват точно пари (точните монети) и разхождане отново до колата, за да си удължиш престоя...
  Хайде да не мрънкаме за нещо, което все пак е в правилната посока. Бих мрънкал, че системата не проверява за валидност на номерата на автомобила. А щом не прави такава проверка, като нищо може и да не дава справка в полицията за появата на издирван автомобил...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 98. 98 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  [quote#77:"jagal"]А по конкретния случай, как да го е... ще взема мерки, ако тяхната система е сгрешила? Какво да направя ако съм видял, че е сбъркан номера (не по моя вина)?[/quote]
  По-интересното е, ако ти приема всички СМС-и с грешка на номера. Тогава се получава, че нарочно ти прецакват приемането на таксата, за да може да те глобят... Така де, ти парите за престоя си ги пратил, дори и на сбъркания номер, т.е. има автомобил, има и платена такса за престоя му, а в България, съдържанието на документа е с предимство пред формата му.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 99. 99 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Еми добре дошли в София!

 100. 100 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Център за градска Дебилност винаги са прави

  nemam nervi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK