Правителството одобри покупката на ново оръжие за близо 4 млрд. лева

Правителството одобри покупката на ново оръжие за близо 4 млрд. лева

© Анелия НиколоваИсторически ден за армията, така военният министър Николай Ненчев определи днешния 30 март, след като правителството даде началото на проекти за модернизация на въоръжените сили за почти 4 млрд. лева, съобщи Би Ти Ви. Става въпрос за бойни самолети, два патрулни кораба и договори за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29.


Реализацията на проектите щяла да повиши оперативните способности на Българската армия и да се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, се казва в информация на правителствената информационна служба. Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС, се подчертава в съобщението.


Проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 пък давал възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. През този т.нар. транзитен период задачите на изтребителната авиация, възложени с редица национални и съюзни документи, ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.
С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб, ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба, уточнява пресслужбата на МС.


Предстои в Министерски съвет да бъде внесе и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.


По повод решенията министърът на отбраната обяви, че е сложен край на съмненията, че българската военна авиация ще бъде приземена. "Проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание в най-скоро време", допълни той.


По думите на Ненчев за него е било важно да получи подкрепата на министрите и "лично на министър-председателя". Ненчев изрази надежда, че проектите ще бъдат одобрени от депутатите.


Военният министър подчерта също, че по отношение на модернизацията на Военновъздушните сили, проект с подобни параметри не е внасян от 2003 година. "Българската авиация ще бъде в добро състояние и се надяваме в рамките на няколко месеца да имаме напълно изправни приблизително 12 самолета МиГ-29, които са напълно достатъчни за охраната на въздушното ни пространство, за обучение на млади пилоти и за извършване на всички дейности, които имаме", допълни Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на министерството на отбраната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK