Правителството прие антикорупционния закон

Меглена Кунева стана образователен министър, докато се търсешене приемлив вариант на законопроекта за противодействие на корупцията.

© Георги Кожухаров

Меглена Кунева стана образователен министър, докато се търсешене приемлив вариант на законопроекта за противодействие на корупцията.



Правителството прие антикорупционния закон, с който се предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество, съобщиха от правителствената информационна служба.


Преди близо половин година сходен проект, станал популярен като законът на Кунева, беше отхвърлен на първо четене в парламента. Наскоро Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" заяви, че ако законът не бъде приет, движението ще напусне управлението.


Миналата седмица в становището си по законопроекта Върховният касационен съд разкритикува някои от текстовете. Според магистратите има неясни термини, и се изразява съмнения, че със закона може да се стигне до произвол. Това предизвика остра реакция от страна на Меглена Кунева и Движение "България на гражданите", които поканиха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.




В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


"По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска. Предвидено е, че Бюрото се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюрото има териториални структури, а служителите му ще минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф", пише в съобщението на правителството.


Бюрото ще може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна, ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.


Вече те ще подават само една декларация за имущество и интереси пред единния орган, вместо различните декларации, подавани сега пред различни органи.


По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС,


който да използва софтуерната система и методите на Бюрото. При установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние. С промените в Конституцията инспектората получи повече правомощия.


За осигуряване на по-пълна информация за имущественото състояние на лицата, заемащи висши публични длъжности, е разширен кръгът на обстоятелствата, които те са длъжни да декларират. Сред новите обстоятелства са чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето ползва повече от 3 месеца, и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.


Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца. Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Законопроектът предлага първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.


Задълбочени проверки ще се образуват при несъотвествие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка. Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможна злоупотреба със сигналите.


Законопроектът предлага промени в процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се "значителното несъответствие" между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева. Уредени са възможности за снемане на обяснения от проверяваното и свързаните с него лица, както и за изисквания на сведения от трети лица.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Наскоро Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" заяви, че ако законът не бъде приет, движението ще напусне управлението."Закона е приет.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5995 Любопитно

  Правителството прие антикорупционния закон - аз ли нещо не схванах - приемането на закони, не е ли работа на НС ???

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Все ми се струва че Даниел щеше да излезе колкото Радан излезе.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дотук добре.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Този закон няма да има ефект, ако няма препращащи норми към друг закон - закон за лобизма, който в момента не съществува в България. Закон за лобизма умишлено не се създава в България. Политиците никак не обичат тази тема, за тях е тема табу, и те предпочитат да няма ясни законови правила, които да дефинират и понятието "лобизъм" и действията, които се считат за лобистки, и най- вече- наказанията за незаконна лобистка дейност...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Майтап:
  Заглавието "Правителството прие антикорупционния закон" е точно до заглавието "Кабинетът взе парите за Зимния дворец и ги даде на "Водстрой 98" в Бургас"
  Кофти публика сме...

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ... остава и да проработи! ... ама надали!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 364 Любопитно

  Като му слушам някои от определенията този закон май си има вратички достатъчни да се провре не една цаца ами цял кит.

 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Коалицията "Цацаров" прави закон за собственото си закриване!...
  Де да му се не ви ди!

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 555 Весело

  Правителството прие антикорупционния закон
  ------------------------------------------
  А пък като започне и да го спазва......, е-е-е-е-й....

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Вълчев: "...че ако законът не бъде приет, движението ще напусне управлението..."

  То пък едно управление!
  То пък едни изнудвачи!

 12. 12 Профил на jve
  jve
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  Ами то /правителството/ явно така се е похвалило. А журналистите нямат съзнание, че трябва да ограмотяват нацията.
  И ето ти нова процедура по приемане на закони

 13. 13 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Дневник", една препоръка. От четящите тук едва ли повече от 3% имат образованието и познанията да проумеят този закон читав ли е или не? Защо не вземете интервю от двама юристи - единият да е ЗА закона и да обясни на ДОСТЪПЕН ЕЗИК как ще помогне, а другият да е ПРОТИВ и да обясни ПАК НА ДОСТЪПЕН ЕЗИК какви са несъвършенствата му и дали и как може да се злоупотребява чрез него.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Самозадоволяването продължава с пълна сила...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 15. 15 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Според мен Кунева е троянски кон. Влезе в коалиция с Бойко, за да създаде антикорупционния закон и после чрез него да вкара мафиота Бойко Борисов (цитирам Кунева по смисъл) в затвора. Ебавам се, разбира се. Кунева и Вълчев се таковаха до плешките от ламтене за власт.

 16. 16 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 651 Весело

  Това е все едно в Централния софийски затвор да внасят промени в НК и НПК.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Поредният закон недоносче и агенция за калинки

 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Предвидено е, че Бюрото се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание.

  Значи едва ли ще свършат работа.

 19. 19 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#13] от "Репей":

  Аз като юрист /не претендирам да изключително компетентна/ мога да споделя моето мнение- няма значение колко е "читав" даден закон- най-големият проблем е, че цари пълна безнаказаност, т.е. защо един депутат или наркобос, или "млад бизнесмен" да спазва закона като знае, че ако раздаде необходимите подкупи, няма да бъде подведен под наказателна отговорност ? Необходима е сериозна реформа в съдебната система, като се започне от прокуратурата, а и в МВР.

 20. 20 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ето това е нивото на компетентност по всички въпроси които се разискват в форумите.Но всеки се прави на по голям разбира от предния който е написал поредната глупост!

  sdg
 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":
  Реформаторска работа

 22. 22 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#19] от "newgenerations":

  Ти като юрист би трябвало да знаеш,че за да вземе някой подкуп,първо някой трябва да го даде.А и по принцип правилото в съдебната система е,адвоката на даден подсъдим да ходи да подкупва първо,следователя,прокурора и съдията.И където подаде системата.Но по присъдите се знаят корумпираните съдии,които четат законите като дявола евангелието,когато им изнася!Всички съдии са малки милионерчета,не съм съгласен че полицията и прокуратурата са по корумпирани от съдиите,последните са недостижими по корупция!

  sdg
 23. 23 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#19:"newgenerations"]няма значение колко е "читав" даден закон- най-големият проблем е, че цари пълна безнаказаност[/quote]

  Това безспорно е така. Но тия дни мернах някъде, че за последните 20 години Законът за образованието е преправян 43 пъти. Тоест у нас интензивно се коват скапани закони и явно това се прави умишлено, а не че сме останали без добри юристи. Ако законът е железен и не дава възможност за намиране на вратички в него, бая повече зор ще видят съдии, адвокати и прокурори да скатават престъпниците.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 24. 24 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  По принцип е така, първата ми мисъл като прочетох заглавието беше същата.
  Само че в нашия случай парламентът ще гласува това, което БоБо спусне на ЦвЦв, като задължително всичко е съгласувано предварително с ЦаЦа, ШиШи и д-р Ахмед Доган.

 25. 25 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Този филм май сме го гледали вече. Някой има ли идея какви я върши БОРКОР и какъв е годишния бюджет там?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5995 Весело

  До коментар [#24] от "yos2015":

  Ми аз си знам, че парламентът е за парлама - ама много ачик е да го обявяват официално !

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако БГ е на последно място в ЕС по всичко свястно , то с гордост можем да отбележим че абсолютно сигурно сме на ПЪРВО МЯСТО по : министерства, комитети, бюра по каквото си искаш , боркор и всякакви други измишльотини , така че да се намери работа за всички роднини,балдъзи и стринки , желаещи да напуснат прованса и да заживеят щастливо в столицата.....

 28. 28 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#27] от "florencia":

  Изобщо не се заблуждавай, че по бюрокращина и шуробаджанащина сме първи в ЕС! Особено в първото дори не сме сред водещите. Виж, ако погледнеш съдебната система, определено сме най-зле.

 29. 29 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#22] от "Svetlio":

  Кой е по-подкупен, не мога да твърдя, но тъй като първият "сблъсък" на правонарушителя в производството е с разследващите органи и прокурора , си мисля, че е редно да се започне от тях. От друга страна, главният прокурор е длъжност, над която няма никой, т.е. няма кой реално да ревизира дейността му и да упражнява сакции. Разбира се, откъде ще започнат реформите няма значение, стига да започнат, а дай Боже и да приключат успешно някога...

 30. 30 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Кунева и Даниел Вълчев миришат на далавера. Интересно дали Вълчев се кани да оглави тази мегаструктура - при неговия морал ще бъде репресия срещу противниците му. Тези двамата нямат нищо против явлението Пеевски.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#23] от "Репей":

  Законът не е и не може да бъде съставен само от императивни норми- т.е. такива, които казват, това можеш да правиш, а това- не. Да не говорим, че има системи, където съдебната практика се основава предимно, на предишни, по-стари съдебни решения и полето за интерпретация е още по-широко. Най-важен според мен е човешкият фактор- което между другото, важи и за образованието.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  "... В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ..."!

  Никой не казва всъщност, какво точно е пречело на тия органи до момента да изпълняват основната си функция, а именно - борба с корупцията! Не е много ясно, как механичното сливане в нова институциятия на тия клатикурци и заплатаджии ще доведе, до някакъв резултат! Пък..., кой знае, може и това да е целта! Успешна имитация на дейност, за пред ЕС! А, мандата си тече... и теоретически борим корупцията!

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Правителството е приело законопроекта.Сега тепърва ще се внася в НС за да се гласува в закон.Дневник бъди по-коректен!

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  По-точното заглавие е "В деня, в който беше приет антикорупционния закон, правителството одобри и нови 35 млн. лв за Пеевски.

  Царството на Боко

 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#25] от "Индивидуален паметник на културата":

  БОРКОР си боркор-ва нещо от години, ама никой не зная какво?
  А какво правят КПУКИ, МПУКИ, КОМПИ и др.?

 36. 36 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  поредната пълна глупост за едни назначени хора да получават заплати,за дребните риби може и да проработи частично,единственно реформата в съдебната състема е ключът всичко друго е хонорари и ала бала

 37. 37 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Да, де ама първо проекта го приема правителството и го вкарва в Народното събрание и там го бастисват, разбира се. Така се отчита дейност...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 38. 38 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Пак ли нов орган, а старите кога ще започнат да работят.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 39 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#29] от "newgenerations":

  Просто казвам,че съдът не е по малко корумпиран в съдебната система.Защото прави впечатление че една част юристи(кръга ДСБ),ни убеждават че видите ли ако сменим гл.прокурор работата ще се отпуши.Е лично аз съм много скептичен за това.Невярвам че гл.прокурор се бърка толкова в делата,колкото го набеждават.Мисля че съдиите си търсят виновен извън тяхното съсловие за издадените оправдателни присъди.Като съм далече от мисълта че полиция и прокуратура нямат вина!

  sdg
 40. 40 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако го беше предложил Кънев, щеше да е водеща новина, но сега е последна дупка на кавала.

 41. 41 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Първо минава през министерски съвет

 42. 42 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 630 Любопитно

  Кафа от политкомисари в електронните медии ! Имаме едно питане. Защо СЕМ не санкционира БТВ и БНТ заради поведението на водещите Цветанка Ризова и Димитър Цонев ? Не е ли обезпокоителен факта, че те превръщат своите предавания "Лице в лице" и "Още от дена с Димитър" в партийна трибуна на ДБГ и системно се изживяват в качеството на партийни активисти на Меглена Кунева. Нещо повече, Ризова открито призовава в ефир Меглена Кунева, Николай Ненчев и Корман Исмаилов "да изключат" ДСБ от Реформаторския блок !?! Това тяхна работа ли е ?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK