България отпуска близо 11.5 млн. лв. на Турция заради бежанците

България отпуска близо 11.5 млн. лв. на Турция заради бежанците

© Анелия НиколоваБългария ще отпусне 11 494 129.99 лв. на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Анкара и Европейския съюз. След близо двучасови спорове парламентът ратифицира днес Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на България с приложения към него график на плащанията за срок от 4 години.


Отпуснатите средства са по линия на споразумение между Турция и ЕС от февруари 2016 г. и са за 3 млрд. евро. Те трябва да бъдат отпускани поетапно от третото тримесечие на 2016 година до края на 2019 година. Целта на механизма е да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз (ЕС) и от приноса на двустранна основа от държавите членки, така че да се засилят ефективността и взаимното допълване на подпомагането, предоставяно на бежанците и приемните общности в Турция.


Средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ, главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование. Те ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, основно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ. Общият размер на помощта по механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро следва да бъдат осигурени от допълнителни вноски на държавите членки.
Срещу ратификацията на споразумението се обявиха БСП, "Атака", Патриотичния фронт и АБВ. Основните им възражения бяха, че въпросното споразумение подпомага Турция при двоен стандарт, при липсата на ангажименти за нашата страна и не на последно място - при отредените да изплатим на турците 12 млн. лв.


Георги Кючуков от АБВ заяви, че в споразумението между ЕС и Турция за бежанците не е упомената България като външна граница на Съюза, което значи, че връщането на бежанци не се отнася за страната ни. По думите му с това споразумение се развързват ръцете на Турция и я поставя в силно положение пред европейските страни.


Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт възрази, че за не е ясна разликата между Башар Асад и Ердоган и според него не е необходимо България да отпуска 11,5 млн. лв. на Турция. Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви, че е доказано, че Ердоган търгува с петрола на "Ислямска държава", с чиито пари се правят атентатите в Брюксел и Париж и запита къде е моралът на европейските лидери.


Кристиан Вигенин от БСП посочи, че депутатите не са били информирани за българската позиция и не са чули мотивите за решение от министър-председателя Бойко Борисов.


Със споразумението между ЕС и Анкара Турция трябва да възпира създаването на нови миграционни маршрути, коментира вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя каза, че в споразумението става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС и България имат с Турция. Кунева обясни, че към ЕК ще се създаде комитет, който да следи изразходването на средствата и ще предоставя отчет.


Тя обясни, че всяка позиция относно външните работи и вътрешния ред са обсъждани в Министерския съвет и официална позиция на България има на всяка стъпка. "Работя за това България да стане част от Шенген, министър-председателят каза, че според политически разговори се надява до края на годината това да стане", заяви тя.


Трябва да сме наясно каква е позицията на България и дали искаме да допринесем за разрешаването на бежанския проблем или правейки се на принципни, да наливаме масло в огъня, коментира съпредседателят на ДПС Четин Казак. България е толкова малка, за да дава кардинални оценки за глобалните геополитически конфликти и да раздава правосъдие и от тази гледна точка да води самостоятелна политика, смята той. Казак призова за прагматизъм. Ако политиката на Турция не беше да ограничава миграционните потоци към България, днес страната ни е щяла да има нужда от повече пари за справяне с проблема, коментира още Казак.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Разстроено
 2. 2 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Митничарите и Гранична полиция, имат поставена цел, да завоюват обратно за държавата 30-40 млн от преминаващите бежанци..

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Весело

  Можеше да отпуснат и сто пъти по 11.5 млн. лв. на Турция и ако бяха официално отбелязали геноцидът срещу арменците - Ердоган щеше да откаже да ги вземе !

  [email protected]
 5. 5 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Абе моля ви се, какви бежанци? Динко с ативету не ги ли върна всичките в Сирия, Афганистан и Мароко - кой от където е?

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Позор!
  Не им плащайте, изпрате войската и ги връщайте от браздата обратно - по-евтино и най-вече - по-достойно ще бъде.
  Сега им плащате за нещо, което не вършат!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  от тези изверги трябва да се пазим.
  бежанец=Терорист
  https://www.youtube.com/watch?v=75kbbwhW7Hg

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Срамота!
  Полша, Унгария, Словакия дали ще наведат толкоз лесно?

 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Това е само първата вноска.Очквайте продължения....

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/42037/
  http://www.parliament.bg/pub/plenary_documents/653-05-12_Doklad_KVP_ZR_Obshto_sporazumenie.pdf
  http://www.parliament.bg/pub/plenary_documents/653-18-16_Doklad_KEVKEF_ZR_na_Obshto%20sporazumenie.pdf
  http://www.parliament.bg/pub/plenary_documents/653-02-22_Doklad_KBF_ZR_Obshto_sporazumenie.pdf
  Който иска- нека прочете с какво се задължава България и да помисли какво получава България- дали в Общото споразумение някъде изобщо е споменато, че конкретно към България турция поема някакво задължение...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето и текста на самото споразумение на ес с турция-
  http://www.parliament.bg/bills/43/602-02-8_ZR_Obshtoto_sporazumenie_Mehanizma_za_Turtsiya_v_polza_na_bezhantsite.PDF

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Аз си мислех, че иде Великден, пък то Коледа идвала!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "Е то по-добре ние да ги спираме"
  Динко

 14. 14 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Весело

  Ей на това ми казват "Болен здрав носи"

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 15. 15 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Весело

  Ако дадем не 11 494 129.99 лв, а 11 494 130 лв, Турция ще връща ли ресто?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Ето какво ми написа съфорумецът eti миналата седмица на 23.03 като спорехме по тази тема :
  quote#61:"eti"]Преди малко , външния министър Мевлют Чаушодлу , наживо отгваряше на журн. въпроси по HABER TURK TB , относно бежанците.
  При въпрос ,че 72 хиляди е смешно малък брой и че като време това е около един месец , министърът отговори ,че договора просто че е прекратен и ще се мине на старата практика. [/quote]

  [email protected]
 17. 17 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А не може ли вместо пари,да им пратим,както по времето на соца пращахме помощи на закъсалите братски страни ,буркани с лютеница и компоти?!
  И стане ли дума за Турция,все ще се намери някой с майчин език ,да се плюнчи и акъл да ни дава.
  Малка била България и да се снишава разбираш ли!??
  Ай сиктир !!!

 18. 18 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Весело

  BG: - рекет даден!
  TR: - рекет приет!

  reddit.com/r/The_Donald/
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Сметката е елементарна и знаем колко струва издръжката на един бежанец у нас, така че въпроса е на една доста проста преценка, дали с въпросните 11 млн се набутваме, дали сме квит или на далавера.
  Аз не си представям, че пребиваването на тези хора в Турция не е разход за тях и доколкото те не са крайната им дестинация, остава въпроса за нас, но и за цяла Европа, кое е по-приемливо, да платиш или да си поемеш другите разноски и да не забравяме и рискове.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  България ще отпусне 11 494 129.99 лв. на Турция за справяне с бежанците.....Какво е това разтегливо понятие - справяне.

 21. 21 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#0:"дневник"]България ще отпусне 11 494 129.99 лв. на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Анкара и Европейския съюз. [/quote]
  11 494 129 лв ги сметнали и изчислили , 99 те стотинки как ги изчислиха ? не можахали да отпуснат още 1 стотинка та да станат 130 лв

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Това са 6 млн.евро,превалутирано в левове.

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Гневно

  Ашколсун! Вместо с тези пари да си довършим оградата ние ще си храним душманите дето точат ножовете да ни режат главите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Разстроено

  [quote#0:"Четин Турския Казак"]Трябва да сме наясно каква е позицията на България и дали искаме да допринесем за разрешаването на бежанския проблем или правейки се на принципни, да наливаме масло в огъня, коментира съпредседателят на ДПС Четин Казак. България е толкова малка, за да дава кардинални оценки за глобалните геополитически конфликти и да раздава правосъдие и от тази гледна точка да води самостоятелна политика, смята той. Казак призова за прагматизъм. Ако политиката на Турция не беше да ограничава миграционните потоци към България, днес страната ни е щяла да има нужда от повече пари за справяне с проблема, коментира още Казак.[/quote]
  Мазният фес отново изрази проруската позиция на проруската си партия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Гневно

  [quote#9:"pro_bono"]Това е само първата вноска.Очквайте продължения.... [/quote]
  След като имаме професия палестински бежанец която се практикува близо 70 години защо да нямаме и професия сирийски бежанец и да плащаме васален данък на Турция?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#23] от "Julian Mall":точат ножовете да ни режат главите!
  Аааа , няма такова нещо.

  Bukalemun
 27. 27 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ако нашите 11,5 млн и европейските 2 х 3 млрд се дадат на Асад, проблемът със сирийските бежанци ще се реши много бързо и успешно.

 28. 28 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 461 Весело

  Като 4ета коментарите ми иде да ходатайствам пред някой турски министър за про6ка на българското задължение да пла6та 6ЕСТ МИЛИОНА ЕВРО като помо6т на Турция....хахахахаах

  ne mutlu türküm diyene.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK