Здравният министър и личните лекари не постигнаха съгласие, протестът продължава

Д-р Петър Москов

© Анелия Николова

Д-р Петър МосковЛичните лекари няма да отстъпят от исканията си и протестът продължава. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров след като приключи срещата с министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде "Дарик".


Общопрактикуващите лекари започнаха ефективни стачни действия в четири области на страната в понеделник, и в последствие се включиха още области, включително част от най-големите градове. Лекарите напускат работните си места за по няколко часа или изобщо не отварят кабинетите си, като по обещанието на съсловната организация навсякъде се осигурява поне по един дежурен кабинет. Джипитата са несъгласни с политиката на министерството на здравеопазването за извънболничната помощ и твърдят, че реформата и увеличените пари по това направление са недостатъчни.


Днес Киров и министър Петър Москов не са успели да се споразумеят за остойностяването на лекарския труд. Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло, заяви пред журналистите председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.
Пред журналистите в парламента по-рано днес Москов коментира, че ведомството вече е предприело мерки по някои от исканията на сдружението. "Вчера аз чух от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. Приемам това нещо, въпреки че отново казвам - аз бях поел този ангажимент и във връзка с техните искания, например за профилактичните прегледи за хипертоници, но всичко що касае качеството на лечение, всички тези процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на здравната каса", обясни министърът.


По думите му друго облекчение за лекарите, което се предвижда е да се върне "едно позабравено правило, което е добро - когато на ниво районна здравна каса се изчерпат общо количеството направления, тогава вече влизат в сила санкциите".


Д-р Любомир Киров

© Красимир Юскеселиев

Д-р Любомир Киров


В съобщение до медиите преди началото на срещата днес от съсловната организация на личните лекари обявиха, че ще изслушат позицията на министъра и тя ще бъде обсъдена на управтиления и националния съвет на сдружението, но междувременно протестите ще продължат.


След като днес в протеста се включиха Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково, от четвъртък (31 март) той ще обхваща вече почти цялата страна. По план утре ще затворят кабинетите си и лекарите в столицата, както и в Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе и Шумен

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Много слаб министър. Оня ден го чух, по повод на далаверата с линейките на "Бърза помощ", да наказва шефа им с последно предупреждение за уволнение. Бах мамааму, не знам как ще заспи тоа шеф.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3157 Неутрално
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8331 Неутрално

  Вчера към протеста на личните лекари се включиха медиците от пет области – Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч. Онзи ден не отвориха кабинетите си общопрактикуващите лекари от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол…утре ще затворят кабинетите си и лекарите в столицата, както и в Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе и Шумен

  Москов е вреден за нашето здраве…

  [email protected]
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело


  Не е лесно Москов ......

  по-лесно беше "в опозиция" >


  по цял ден => "Кой'каше" и гримасничеше.

  А сега те громят и твоите ДСБ-ерасти ....

  традиционно подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  - КОЙ
  каза, че е лесно да си министър на Борисов ??!

  Това докторче е много кадърно.
  За по-малко от година се научи
  да реже лентички и да ходи по магистралите на Родината.
  Скоро ще го научим и да рита топка и да набива филии с мас ...... мдааа ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  На практика цялата гилдия в цялата страна.. Личн. лекари знаят
  всичко за системата от дъното до "най-горните" етажи..не ги подценявате .. Много повече от кибиците тука.

 7. 7 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 663 Неутрално
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  За съжаление проблемът не е просто само Москов, а цялата система на продължаващо комунистическо незаплащано здравеопазване. Утре този ще го разкарат , но системата остава същата -лицемерна, семашковска колхозна. Няма как всичко да е поставено на пазарни правила, конкуренция и частна инициатива, а здравеопазването не и някой да разчита ,че ще ползва нещо много повече от здравните си вноски 30 пъти по-ниски от средноевропейските. На всичко отгоре се иска западноевропейско качество. Значи или казваме толкова имаме, толкова даваме и се задоволяваме с малко или казваме ще плащаме като австрийци и искаме австрийско качество. Такива постановки -ще плащаме като в Хараре ,ама да получаваме като във Виена няма да има, не защото го казвам, а защото е нереално и няма смисъл да се доказва. Очаквахме,че един обявяващ се за десен като Москов , ще демитологизира комунистическите въжделения, вместо това този откри нови фабрики за илюзии и не се отказва от лъжите, пропагандата и дезинформацията с класически милиционерски прийоми. Е няма да стане. А тези които го защитават ги разбирам -те са си просто партийци същите тези като от Позитано 20 -залагат на митове и легенди, ама нали е нашия човек..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на koko6666
  koko6666
  Рейтинг: 225 Неутрално

  винаги едно и също....всички искат реформа но когато опре до тях...стачки....единствено Маргарет Тачър ги оправяше на времето и затова сега Англия просперира....

 10. 10 Профил на koko6666
  koko6666
  Рейтинг: 225 Неутрално

  раздържавяване на здравната каса...нека има 10 каси и лични партиди..това е..

 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2024 Любопитно

  За какво точно протестират лекарите. Ако може с примери, а не с общи приказки. Какво иска да променя министъра, как точно (с пример) тази промяна ще прецаква пациентите или работата на самите лекари? Мда, глупав съм, и обичам да ми обясняват на обикновен език и с примери. Примерно, с отпечатъка прецаквам фиктивните прегледи и лечения, както и изкупуването на евтини лекарства за препродаване от аптеките. Та ако бъркам, моля с пример къде и как точно ще бъда прецакан като пациент.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Докато 1 млн. души плащат здравеопазването на всичките 6 - 7 млн.

 13. 13 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#11] от "gost22":

  1. Опитът за въведеждане на системата за използване на персонален пръстов идентификатор в болничните заведения и аптеките, чрез която се ограничава достъпа на тежкоболни и неподвиджни пациенти до здравни грижи и лекарства; отнема се конституционното право на неприкосновеност; удължава се времето за обслужване на пациентите; създават се условия за електронен пробив в защитата на личните данни; разходват се допълнителни финансови средства.
  Употребата на пръстовия идентификатор е лишена е от законово основание и не изпълнява целите, които вече бяха заложени в електронната здравна карта. Недопустимо е да се правят допълнителни разходи и да се потъпкват здравето и правата на гражданите заради неспособността на министъра да овладее кражбите в подопечния му ресор.

  2. Вносът/дарение на педиатрични ваксини от Турция – 100 000 дози несертифицирани за ЕС петкомпонентни комбинирани Пентаксим, излезли като краен продукт от завода „Мефар“ – Истанбул, и 100 000 дози забранени за използване в ЕС южнокорейски рекомбинантни противохепатитни Еувакс Б, в нарушение с българското законодателство.
  За Пентаксим липсва валиден за ЕС сертификат за освобождаване на партида от сертифицирана за ЕС лаборатория. Реално само един от компонентите има разрешение за употреба у нас, издадено от Изпълнителна агенция по лекарствата, останалите четири - нямат. Дарените педиатрични ваксини срещу хепатит Еувакс Б са рискови заради съдържащото се в тях количество живак и нямат разрешение за ползване у нас и в Европейски съюз.

  3. Натискът, оказан върху държавната фирма „Бул Био“ с принципал МЗ, да произведе и дари за своя сметка българските ваксини БЦЖ на Турция, едната партида от които, изнесени с фалшив сертификат.

  4. Предложените от МЗ спорни промени в проекта за Националната и Областните здравни карти, които бяха атакувани във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Сдружението на общинските болници в България, Федерация „Български пациентски форум” и ЦЗПЗ, поради нарушаващата правата на лекари и пациенти методика.


  5. Конституционният съд обяви за противоконституционна поправката в Закона за здравното осигуряване, която поделя услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. Според него това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите. Според КС текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му. Така са нарушени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.


  6. Арогантното, подигравателно и дори агресивно поведение на министъра, както пред медиите, така и в Парламента. Обидните епитети и квалификации, отправени към обществени личности, политици и журналисти. Заплашителните намеци към последните.


  7. Пълният отказ на министър Петър Москов от конструктивен обществен диалог.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 14. 14 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "koko6666":

  Касата може съвсем спокойно да си остане държавна, но да се премахне монопола й. Държавната каса да осигурява държавните служители, соц. слаби, пенсионери, хора до определени доходи, цигани и т.н. за останалите да има право на избор - държавната каса или друг осигурител. Определя се задължителният минимум на здравната осигуровка и покритието й, а оттам насетне всеки може да реши колко и за какво повече да плаща.

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#9] от "koko6666":

  виж колко си прав ,ако дойда Маргарет Тачър веднага ще започне с оправянето на здравната система ,а това може да стане само по един начин 4 милиона здравно осигурени от държавата ,да вземат и да почнат да си плащат реални 8 % върху всички доходи , айде за децата ще става засега от държавата ,но останалите пенсионери , военни ,съдии , социално слаби имат доходи ,които по никакъв начин не се облагат с данък здраве ,а имат права като на останалите ,дето плащаме ,че на това отгоре плащаме чрез държавата и данъците на тези групи , затова те са безкрайно недоволни от системата и ползват най скъпи услуги , най скъпи лекарства без санкции , безкрайно много направления и изследвания ,пак за сметка на младите хора ,които дават тук и сега парите за тази система , така за едните има без да имат дан ,а за другите няма ,въпреки несимволичните данъци , това не е солидарна система и стига Москов и сие ни кандилкаха и лечението да става за сметка на здравните работници ,били джипита ,спешни или болнични специалисти ,всичко сте остойностява и се казва ,че стурва толкова пари ,реформата трябва да приключи в момента ,в който пациента или осигурителя му си платят реално здравната услуга и който е осигурен си тегли парите от осигурителя , а не като сега всичко безплатно ,тоз бил инвалид ,другия пенсионер ,третия болно дете ,да,ама докторите и болниците никой не ги освобождава нито от наеми ,нито от данъ ци ,нито от социални плащания ,даже не ги регистрират по ДДС ,за да ги източва държавата ,като си плащат разходите с ДДС и не си го връщат ,за разлика от останалите частни и държавни икономически структури в страната , унижението за лекарите и служителите в болници и частни здравни заведения трябва да е пълно ,а управляващите да ни подковават всеки ден как крадяли , как източвали ,ами като източват няма да работят с касата , всички да си плащат разходите и ще получават фактури за това ,които да си ги осребрят където си дават осигуровките ,ама май на народа не му изнася ,нали ,защото 60% не дава нищо и доктора му е 24 часа и без пари ,щото така свикнали от социализъма ,е да ,ама не .

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#10] от "koko6666":

  Да показателно дали се правят реформи е дали дават възможност на българския гражданин да избира каса,осигурител, изпълнител.
  Както виждате политическата класа си пази своята черна каса наречена НЗОК. Защо ли ? Парите там не са отделени само за здравни цели, а са в общия консолидиран републикански бюджет. Могат да си теглят суми от там по всяко време за каквото им стигне- асфалт, залички, писти. В САЩ ограбването на пенсионен или здравен фонд ОТВЪТРЕ се наказва с присъди затвор от 20 години нагоре. Тук му се вика нормална правителствена практика на което и да е правителство. Идват различни типове да управляват обаче в са еднакви в това виждане- не искат да демонополизират НЗОК. Червени,сини,пембени -единни са. На всички тях им е удобна такава парична дупка за която сега в този час няма кой да ви каже какви пари има налични не до 1 лев точно , а до 500 000 лева приблизително даже. Естествено за това е пропагандата ,че тези пари се източват от лекарите , за да не отговарят сами те на този въпрос. Досега не са изправили никого пред съда дори само с подозрения , нито разследват нещо. Има злоупотреби в болниците,но те са доста по-малко от злоупотребата на самите управляващи с този фонд, Ако тяхната теза беше вярна, щяха да пуснат други здравни фондове да оперират и тях лекарите също да 'ограбват' а не тяхната лична Касичка . Да ,ама не. Въпреки фалшивите писъци за ограбваната им касичка си я държат до задника за да може да данъкоплатеца да снася само там и да няма друг контрол освен този на партийците. Лъжеца вика ‘Дръжте крадеца’

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  galio, Миков ли ти изпрати този пасквил, за да го напишеш?

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Министър Москов,когато бе назначен на този пост,заяви,че ще прави реформи и обеща да няма ограничения в броя на направленията,а във псевдодоговора ги намаля.Пръстовите идентификатори са бомба със закъснител.Хиляди хронично болни изведнъж ще се окаже,че ще трябва да предприемат ежемесечни и скъпи пътувания до личния си лекар за рецепти и до аптеки,в които да ги изпълнят.Никой друг няма да може да прави това вместо тях.След като овчедушието е завладяло заинтересованите и те не протестират,това трябваше да направят тези,които знаят какво ще стане и имат някаква организация-лекарите.Протеста на лекарите е правилен във всяко едно отношение.

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#11] от "gost22":обяснявам защо протестират докторите ,1 с отпечатъка единия ефект е ,че не се надписват фалшиви прегледи ,но втория ефект е за пациентите , техния достъп става много строго лимитиран , тоест няма вече идвам и искам веднага или ще се скарам на доктора ,ще му съборя вратата и той веднага ще ме приеме и обслужи ,а ще се планират прегледи с месеци напред ,така една практика с 2000 души и по 40 прегледа на ден ще може да генерира най много до 24 прегледа дневно през 15 мин и то в случай ,че пациента се е записал предварително , има час , той идва и се чекира с палеца си в минутата на прегледа ,след 15 мин се чекира отново точно в минутата си ,иначе прегледа не се плаща , това ще доведе грубо казано до това ,че средно 16 човека дневно оставате без преглед ,отивате за утре и никой не може да задължи доктора да ви приеме днес ,защото касата хуманно ще го глоби за всеки преглед извън зададените и да са точно в минутата , тези 16 човека отиват за утре , а 22 дни по 16 генерират над 300 души чакаща листа за месеца , в Гърция този проблем се урежда като джипитата записват на всяка първа дата за месеца ,който влезе първи печели ,останалите губят ,първите 200 души за месеца плащат по 10 евро такса ,тези дето остават извън каса плащат 30 евро , домашни ,тежки пациенти и спешни ще се обслужват също с чакаща листа ,а не веднага и на секундата ,ха познайте кое джипи ще пише в графика си например да преглежда инвалиди или деца и бременни ,които са освободени от такси ,тоест от тях няма приходи ,следователно трудно ще се намери час за тях ,защото другите пациенти носят доходи .САми разбирате ,че никой няма да остане непрегледан ,защото всеки ще си плати на свободен прием ,така няма да има фалшиви прегледи ,а поне 100 платени прегледа ще донесат на всеки лекар повече доходи ,отколкото всички ,които получава от здравната каса с денонощен труд и огромни разходи за допълнителен персонал и разходи за кабинети ,глоби и т н ,ха познайте след 6 месеца кой ще остане да работи с НЗОК .

 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#10:"koko6666"]раздържавяване на здравната каса...нека има 10 каси и лични партиди..това е.. [/quote]
  Правилно! Това е едно от нещата за да има реформа!А Москов се занимава с пръстови отпечатъци,сливания на болници и други глупости!Разбиване монопола на касата,премахване на статута на болниците като търговски дружества,премахване на клиничните пътеки и лимитите,плащане на пълния размер на здравните осигуровки от страна на държавата на държавните служители.Ако това беше направил Москов тогава щеше да се нарече реформа!А сега Москов прави глупост след глупост!Защото не му достига ценз!Той няма цялостен поглед към проблемите на здравеопазването!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Гневно

  И от всичко това страдат болните българи!

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#11] от "gost22":
  Аз лично протестирам ,че лекарския труд не е остойностен и получавам 4.50 лева за преглед и имунизация на бебе, след като фризьорка взима от 10-35 лева за пострижка с ограничителя на машинката, а гумаджия с основно образование 10-25 лева на смяна на гума. Не е ли достатъчна причина да не ми харесва това и отношението на обществото ? Протестирам и ,че от 4000 прегледа средногодишно ,ми се плащат едва около 1000 пак с горепосочените разценки от 4.50 до 10 лева. Всичко друг минава в графата благотворителност. След 23 години стаж на благотворителност обаче ми писна от тази благотворителност, защото в банките и магазините не я признават.
  На мен направления не ми трябват. Ако ще Пешо да ми изсипе самосвал с направления това не е вар нито тухли да ги ползвам. Аз ще ползвам същия брой направления и тази година както предната. Защото направления не се раздават на калпак и не се искат от пациента ,а са дадени на лекаря ако трябва да си уточнява собствената работна диагноза с тесен специалист. Може да ми трябват повече само ако нарасне броя пациенти в практиката. В същото време това което недостига са парите за изследвания там където една диагноза трябва да бъде потвърдена или отхвърлена .Там тотално липсват средства, а българският лекар е ограничен да ги назначава и да разчита единствено на стетоскоп и апарат за 'кръвно' в 21 век.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  източването на касата става със скъпи и прескъпи лекарства и в рамките на всички закони , ясно ти е колега ,че за сума от над един милиард за лекарства ,само комисионната за аптеки и търговци на едро е над 300 милиона ,я кажи това не са ли всички пари за извънболнична помощ ,в която има над 12000 частни фирми с над 35000 души ,които се осигуряват с тези пари и вземат заплати , цените на 80% от лекарставта са своеобразен рекорд на Гинес за света по скъпотия ,така се източват най законно над 500 милиона в 4000 фармацевтични структури и това се поддържа от всяка власт ,която е била до сега -справка напр цените в Румъния или Гърция или Турция като не европейска страна .Другото най законно източване е чрез изписване на скъпо струващи лекарства на пациенти напр пенсионери или инвалиди по болест ,които са с 0 лв от собствени доходи за здраве ,държавата им поема всичко ,а те не са ограничени в харченето за прегледи ,изследвания ,лекарства ,така ревматично болен напр или психично болен взема безплатно лекарство за 2000-3000-5000 лв месечно , това не е ли източване на касата ,хиляди са примерите на такива пациенти ,които даже не са били осигурени ,десетки години са неоси гурени и не са плащали никакви данъци в България , тези хора си плащат вноските , доскоро бяха 300-400 лв , после 600 лв ,сега 1000 лв и хоп , вече са осигурени с разход за здравната система поне 100000 лв годишно , как става така , как става ,че тези дето си дават реално вноските нямат едно направление ,а този дето не дава нищо от джоба си ползва всичко и то безплатно ,няма лошо ,нека сме хуманни ,ама да е по равно към всички , а не да има такива привилегии , защото тези дето са на скъпо лечение са най недоволни и от лекари и от системата и от болниците ,в момента ,в който се излекуват или спрат лечение те задължително са пак неосигурени ,ако държавата не им поеме и вноските ,така не може да продължава и лекарите не са длъжни от доходите си поддържат система ,която не е солидарна .

 24. 24 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drug":

  "реформата трябва да приключи в момента ,в който пациента или осигурителя му си платят реално здравната услуга и който е осигурен си тегли парите от осигурителя" Казано точно и ясно!Сега трябва и да го чуем от някой политик...

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Гневно

  [quote#10:"koko6666"]нека има 10 каси и лични партиди..това е..[/quote]

  Осигурявам се на максимална заплата, а не мога да се вредя за едно направление заради върволици цигани, роднини, познати и пр. на джи-пито.
  При това, слава Богу, съм горе-долу здрав и това ми е първото направление откакто въобще съществуват, май над десет години вече.
  Ега ти системата..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на kratun.ko
  kratun.ko
  Рейтинг: 248 Весело

  До Доктор Дулитъл: Дохторе, хубу си го писал, ама нека ти кажа защо цялото правителство се прави на улаво по въпроса. Как да плащаме здравни осигуровки като в австрия, като някои хора получават по-малка заплата на месец? А ниските доходи са очевидно негласна държавна политика. Тъй че, ако дръпнеш тоя конец, ще се разплете цялата черга. Зат'ва ше се праат на улави докато могат. После да му мисли следващият, който спечели изборите.

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Петър Москов трябва да разбере, че основният противник на реформите в здравеопазването е върхушката на Герб! Невероятно, но факт - герберите се страхуват от ДСБ и следят действията на партията много внимателно! Така, както „подкрепяше” Христо Иванов, по същият начин герберската мафия подкрепя и Петър Москов! Сега обаче положението е малко доста зле, защото зад Москов няма никаква политическа подкрепа! Въпреки тежкият удар който нанесе на избирателите на ДСБ, ние разбираме че този удар ни е нанесен с "добри" намерения и му желаем успех в съвместната дейност с герб и руското дпс! При нас този човек повече място няма. Съвет към борисов - Петър Москов е най-добрият вариант за лидер на Герб! Нямате никакви кадри. Издигайте го, ако искате Герб да не последва НДСВ! Така хем Герб ще оцелее, хем ние от ДСБ ще превземем Герб отвътре, а може и да възстановим ОДС...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Понеже много се спекулира и подозира лекарското съсловие за пръстовия скенер ТЪРЖЕСТВЕНО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА: Аз искам пръстов скенер в кабинета си защото така ще работя по-малко за същите пари. След като от 25 прегледа дневно ми заплащат 4-5 (ако са профилактични или диспансерни ) ,то аз имам интерес да отрежа незаплащаните прегледи и да ги прехвърля в неработно време кеш, ако пациента иска и то ако не съм уморен и ми се работи. Пръстов скенер искам и заради тези колеги ,които си записват много пациенти без да могат да ги обслужват и по този начин стават рентиери заради капитацията от средно лев на месец на пациент и без да преглеждат толкова. Та с две думи искам пръстов скенер за да огранича безразборните незаплащани посещения и манталитета на пролетариата да се преглежда през ден безплатно ,та даже и без потребителска такса (85% от посетителите) Единственото което не ми харесва, че аз трябва да дам 300 лева за този скенер след като НЗОК е решила да го въвежда. Нека си го поемат те и да си стиснем ръцете. НАИСТИНА ИСКАМ ПРЪСТОВ СКЕНЕР В КАБИНЕТА СИ. Защото ми писна от мародери комунисти разпъващи всеки ден лекаря на кръст. Тази цедка ще накара всички да ценят лекарите в България (най-после)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#11] от "gost22":

  Ето Ви отговорът на доц. д-р Любомир Киров:
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5397904

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 30. 30 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Лесно е да се протестира и всичко да си върви по старому. Трудно е да се изгради системен ред, отчетност и ефективност ! Та какво ново предлагар личните лекари ? Да я карат по старому ли ?

 31. 31 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Колкото по бързо се разкара този наглец, толкова по добре за пациентите. Ококорения в камерите министър празнодумец далавераджия с наметнато като ямурлук сако, с ръце в джобовете да се хващат с Бойко и да си говорят за футбол в Банкя и да си праскат басове за резултати в първенството, като се харесват да се взимат

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#27] от "Rim":
  Малкия на кое викаш реформа, на приказки и бъркотия и последно като ви пречи лошия герб, какво дири там и не си отиде при Радан и Дончева или още не знаете на кой свят сте

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Весело

  До коментар [#13] от "galio":

  Въпросът на gost22 беше как пациентите и лекарите се прецекват. Защото:
  - пръстовия отпечатък не влияе по никакъв начин нито върху пациентите, нито върху лекарите. Да, НЗОК ще има допълнителен разход, но може да го компенсира като лимитира реимбурсацията на някои от адаптираните млека. И без това раждаемостта пада и ще пада поне до 2025 г. Колкото до "пробива на личните данни", то в момента има много по-голям пробив отколкото евентуално би имало при пръстовия индификатор;
  - Контрабандата на ваксини утежнява само фискалния бюджет и обърква работата на регулатора (контрол и проследяване на нежелани ефекти/несъотвествия на лекарствения продукт). Пак няма отношение към пациентите и лекарите;
  - Натискът върху „Бул Био“ е търговски рекет и пак няма отношение към пациенти и лекари;
  - здравните карти и те са без отношение към пациенти и лекари. Касаят само търговските дружества "Болница ООД";
  - разделянето на "пакети" болничната помощ не е нещо ново. И сега има такива "пакети" - реимбурсират се лекарства само при определени заболявания; болниците (поне в София) са районирани и/или специализирани и не приемат всеки пациент.
  - Петър Москов може и да е аругантен, ама не е към пациенти и лекари.
  Сега остава да му се иска оставката, защото реформите му нямат отношение към лечението на пациентите и работата на лекарите.

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dr_Doolittle":

  От вашето мнение не разбрах, какво сте очаквали от Москов.
  Да парите са много по-малко от парите в Австрия, въпрос на стандарт, но когато говорим за качество, разликата между Австрия и България е много по-малка от разликата в средствата.
  Но какво очаквате от един заявен като десен министър и защо личните лекари искат повече пари, аз не разбрах.
  И има ли някой, който да не смята че и тези средства не се употребяват ефективно, че се правят и далавери и че всеки от различните сфери на системата дърпа към себе си?

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  "В САЩ ограбването на пенсионен или здравен фонд ОТВЪТРЕ се наказва с присъди затвор от 20 години нагоре"

  В САЩ няма "фондове", а застрахователни дружества. "Ограбването отвътре" се нарича "укриване на печалбата" чрез счетоводни измами, които наистина се наказват строго ... ако се докажат. Обикновено дружествата минават с глоби, защото законът позволява известно тълкуване (принципът на свободние пазар е "максимална печалба", а не "максимални данъци".
  Ако става дума за ограбване на застрахованите, то се нарича "непрекъсната грижа и повишаване на качеството на живот на застрахованите", в следствие на което всяка година им се повишава размера на вноската по застраховката. Е, има там едни 22 млн. души, дето не искат някой да ги "обгрижва качествено", та заради тях Обама прави реформа.

 36. 36 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 709 Любопитно

  нещо защо ли ми се струва че Баце скоро ще каже че Москов не се е справил и ще му поиска оставката (по подобие на Хр Иванов)

 37. 37 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#1] от "nvarvarin":

  Други си бяха Мими Витковаи Таня Андреева !!
  Ще има да ги търсите,ама те си намериха по-доходен бизнес !!!

 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  [quote#36:"carmello"]нещо защо ли ми се струва че Баце скоро ще каже че Москов не се е справил и ще му поиска оставката (по подобие на Хр Иванов)[/quote]


  Не! Няма да му поиска оставката, дори при пълен провал!
  Съвет към борисов - оставете Петър Москов да направи това, което е намислил! Не може да измислите нищо друго по-добро! И не го пипайте! За ваше добро е...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Абе хората не искат промени.Кютат си на стола 5-6 часа,дадат някое направление и си отиват.Не ходят и на посещения при болни.Повечето са без специалност и не знам ,дали могат да работят в лечебни заведения.Изглежда здравната система съществува само заради лекарите,а не заради пациентите.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Весело

  До коментар [#26] от "kratun.ko":

  "А ниските доходи са очевидно негласна държавна политика."

  Да бе, Държавата е издала 36 млн. болнични, нали!? Това са 100 хил. работника годишно, които лекувайки ги фалшиво, не плащат ни здравна, ни каквата и да е социална осигуровка. А 30 хил. годишно след лечение излизат от осигурителната система поради инвалидност.
  Тъй че, ниските доходи са в резултат отчасти на некачествено лечение.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#14] от "zenola":

  "Касата може съвсем спокойно да си остане държавна, но да се премахне монопола й."

  Касата отдавна няма монопол. Жалко е, че не го знаете: От 2013 г. здравноосигурителните дружествата, получили лиценз от КФН за застраховане (изискване на ЕК), са: „ЗОК България Здраве” АД, „Здравноосигурителна каса Фи Хелт” АД, ЗОК "Надежда" АД, "ЗОФ Даллбогг:живот и здраве" ЕАД, ЗОФ "Медико - 21" АД, „Обединен здравноосигурителен фонд ДОВЕРИЕ" АД, „Токуда здравноосигурителен фонд”, „Здравноосигурителен фонд Съгласие” АД, „Общинска здравноосигурителна каса” АД и „Евроинс - здравно осигуряване” ЕАД.
  Не Ви харесва "обслужването" в НЗОК, отивате в някое частно дружество и свободно се договаряте - срещу какъв размер на застраховка, каква "вечност" получавате; договаряте и вноските как да ги правите - месечно, годишно или седмично. Същото важи и за лекарите, ОПЛ или болниците.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":

  Не сте права/прав, че ОПЛ нямат специалност - всички имат. И ходят на домашни посещение, стига пациентът да си е в къщи.
  Иначе здравната система е наистина заради лекарите. Ако я нямаше, хората щяха да ходят по знахари, врачки и боячки. Който не успее, има траурни агенции - тяхната "услуга" е гарантирана за вечни времена, без рекламации и контролни прегледи.

 43. 43 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#30] от "objective":

  "Та какво ново предлагар личните лекари ? Да я карат по старому ли ?"

  Да, точно това искат - всичко да продължава по старому!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#42] от "wanderer":
  Значи вие твърдите,че здравната система съществува,за да има лекари.Аз пък мисля,че професията лекар се е появила,защото хората боледуват и някой трябва да ги лекува.Както се е появила и всяка друга професия,защото е нужна на хората.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#25] от "pag":

  "Осигурявам се на максимална заплата, а не мога да се вредя за едно направление "

  "Масималната заплата" означава 16 лв. на час. Ако отидете за направление (има медицински преглед и ... чакане, чакане) и с направлението отидите в болница (пак медицински преглед и пак с чакане), ще сте загубили четири часа или минимум 60 лв. от дохода. По-изгодно е, директно да отидете и да платите 50 лв. и ще сте загубили само половин час.
  Или не се осигурявате на максималната заплата?

 46. 46 Профил на cxd36396712
  cxd36396712
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлагам ви няколко статии, за които никой не смее да говори. Не ми се вярва, че никой в НС не знае за тях. Ако написаното в тях е вярно, става ясно какво всъщност се опитва да направи Москов. Статиите си стоят и никой не е обявил, че написаното в тях е лъжа.
  http://afera.bg/далаверите-на-министър-петър-москов-н.html
  http://afera.bg/пет-часа-след-осветяването-от-афера.html
  http://afera.bg/бомба-адвокатът-на-дявола-или-кой-к.html
  http://afera.bg/грандиозна-афера-на-министър-петър-мо.html

 47. 47 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#8:"Dr_Doolittle"] здравните си вноски 30 пъти по-ниски от средноевропейскит[/quote]

  [quote#8:"Dr_Doolittle"]или казваме ще плащаме като австрийци и искаме австрийско качество[/quote]

  Ветеринарю, аз пък ще плащам осигуровки като австриец, когато заплатите/пенсиите станат като австрийските!
  Грешни са опорните ти точки!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 48. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 706 Неутрално

  За мен тази стачка на лекарите е позорна. бях в системата достатъчно и ме е срам да си спомням на какви грозни сцени и далаверки съ била свидетел. Още преди повече от десет години джипитата бяха по-високо заплатени и от един лекар със две специалности. Най-ниската им заплата не беше под 2000лева.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#46] от "cxd36396712":

  Пич, каквото и да пише в Афера да си го четат сами.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 840 Гневно

  [quote#28:"Dr_Doolittle"]искам пръстов скенер в кабинета си защото така ще работя по-малко за същите пари[/quote]

  Ветеринарю, ти не си никакъв лекар, а просто един търгаш!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 51. 51 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#49] от "достатъчно":

  Ми то "Афера"-та конкурира яко "Строго секретно"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#44] от "Роси":

  Ами аз затова плащам по 208 лв. месечно - да могат лекарите да четат и да се образоват. Всяка година излизат по стотина нови лекарства, има нови изследвания, нови методи за лечение, с апаратура, каквото не са си и помисляли, когато са били студенти. Плащам за знанието. А за лечението - имам една здравна застраховка и договор с погребална агенция, които осигуряват спокойствие на любимата в случай, че съм загубил съзнание. Иначе, докато съм в съзнание, съм свободен човек да избирам - да живея или да умра.

 53. 53 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#50] от "ТНТ":

  Ветеринарните лекари учат също достатъчно дълго.Не знам защо сте решил,че професията им е обидна.Между другото винаги съм им завиждал за "диагнозата-лечение-решение":КОЛИ'!

 54. 54 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#46] от "cxd36396712":

  Ти пък намери какво да ни препоръчаш!

 55. 55 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 435 Гневно

  Накрая ОПЛ ще минат на частно и позорните администраторчета от касата, заедно с политическия, идиотски "елит", ще се хванат за масата.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Всички съобщения се въртят не около това какъв е проблемът и за какво точно протестират, а само се разнася къде и колко били се включили в протеста.
  Дали има поне една сериозна медия, която да обясни около какво точно е спора?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#53] от "kukuf":

  Имам предвид ника му.

  А иначе - Един ветеринар се разболял и отишъл на лекар. Онзи го пита:
  - От какво се оплаквате?
  - Ааа, така всеки може!...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 58. 58 Профил на today
  today
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#56:"Храбър"]около какво точно е спора?[/quote]

  Спора не бил за пари, бил за остойностяване на труда им. По мои наблюдения най-много нови апартаменти си купуват лекарите, сигурно всичките са спечелили от тотото.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#11:"gost22"]За какво точно протестират лекарите. [/quote]
  И на мен не ми е ясно. Мен ако питат старата система при която отиваш директно при специалиста си беше по-добра. Сега чакаш няколко дена да ти дойде ред и да ти даде талонче. Аз медицинска помощ от личната лекарка не съм видял, действа като гара разпределителна да ме прати до съответният специалист. Ако и са останали талончета, ако няма може да припадаш пред кабинета все тази. Те са станали същите като служителките в МВР, медицински чиновници не лекари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#56:"Храбър"]Дали има поне една сериозна медия, която да обясни около какво точно е спора? [/quote]
  Май че не е много за пред широката публика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#1] от "nvarvarin":

  Далавера с линейки? Бахахахахаха, па внимавайте повечко с опорните точки бе!
  До коментар [#31] от "Хайлето":

  Миков, ти ли си бе?


  Някой разбра ли какъв им е проблема на джипитата? Не. Всъщност - да - пръстовият отпечатък. Щото означава край на фалшивите прегледи.
  Ае у лево.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#45:"wanderer"]По-изгодно е, директно да отидете и да платите 50 лв. и ще сте загубили само половин час. [/quote]
  Ама осигуровката си остава подарък. И се сетих какво каза личната ми лекарка на която се представих след като десетина години не бях ходил при нея "Ето такива клиенти ми трябват".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#41] от "wanderer":

  Щеше да е вярно това което си написал ,ако не беше забравил да споменеш ,че има задължително здравно осигуряване в правителствената касичка НЗОК със съответните глоби и лихви. Тези посочени фондове изобщо не са равнопоставени при това положение, а този който би решил да се осигурява в друг фонд ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЗАДЪЛЖЕН ДА ПЛАЩА и на НЗОК. Същото е и с другата правителствена дупка- НОИ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Доктор Пепи е олицетворение на ДСБ логиката. Не е важна целта, важно е движението.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#61] от "Darth Plagueis":

  Да беше прочел по-горе ,че аз искам пръстов отпечатък ,вместо да се хабиш на амбразурата за пробитата каска на Московеца ,любимеца ти, партийния член...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 66. 66 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Боко започва да се нахендря с Москов.
  Сам си е виновен.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#61:"Darth Plagueis"]Всъщност - да - пръстовият отпечатък. Щото означава край на фалшивите прегледи. [/quote]
  Изглеждаше ми идиотизъм като престъпник да давам отпечатъци но май че наистина нещата не са толкова чисти и бели колкото престилките.

  Интересно ще е да се види статистиката на прегледите преди и след въвеждането. Ако наистина настъпи рязко намаляване на броят прегледи нещата са ясни и Москов ще завоюва много точки. Ако няма снижаване това ще е краят на министерстването му.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#67] от "Fred":

  Що се вързваш на костоветата?

  Да не би на личните лекари да им плащат на преглед?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 69. 69 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#50] от "ТНТ":
  Основно образование или пуснат със средно? Щото си поредния паднал в капана на малко прочелите друга литература освен 'Винету' случайно намерена при леля им. Както е известно на не скиталите по улици и не хващали книжки д-р Дулитъл (в книгата The Story of Dr. Dolittle-Hugh Lofting) е хуманен лекар , но чува , разбира и разговаря дори с животните (като в природата така и във форумите). Повечето от тях също го разбират. И аз като него. По изключение лекувам и хуманоиди като теб.
  Хем Пепи ви въвежда пръстов скенер да ограничи влаченето ви , хем лекарите пак сме търгаши .Ти какво си дал безплатно на това общество като стоки и услуги , ако въобще произвеждаш нещо за това общество? Нищо най-вероятно. Аз дотук съм дал 23 години по 3000 не заплатени прегледа годишно. Ти не си прелистил дори 1/10та списания с толкова страници , камо ли книги.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 70. 70 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#55:"Radical"]Накрая ОПЛ ще минат на частно [/quote]

  Да минават. Според мен здравната каса трябва да прекрати договорите с всички стачкуващи и да търси нови ОПЛ. Ще има известна суматоха, но ще се оправи. А тези да работят на частно и да искат по 300 лв на преглед, да видим колко пациенти ще имат.

 71. 71 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#61] от "Darth Plagueis":

  Да. Гледах разследването на Генка Шикерова за Бърза помощ. Линейки бият пътя от Пирдоп, за да заредят от една конкретна бензиностанция. Не верига. Бензиностанция. Имат договор за обслужване- гуми за линейка се сменят 4 часа. Хахаха. И да, на шефа на Бърза помощ му звънна телефона с мелодията на Кръстника. А вашият любимец Москов сигурно вече му звъни телефона с "Батальонът се строява", за да се подмаже на баш Кръстника, срещу когото плюеше преди да захапе кокала.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#45:"wanderer"]По-изгодно е, директно да отидете и да платите 50 лв. и ще сте загубили само половин час. [/quote]

  Впоследствие това и направих, но понеже (както писах) ми беше за пръв път, реших да пробвам стандартния начин.
  Е, не се получи, поради което се поизнервих.
  А дали ще вярвате на това, което пиша, си е ваш проблем.

  Знанието е сила, информацията - власт
 74. 74 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Решение на Националния съвет на БЛС:

  • Не е вярно, че договорното начало бе възстановено ефективно;
  • Не е вярно, че едностранното въвеждане на „рамков договор” е законно;
  • Не е вярно, че въведените „критерии за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект;
  • Не е вярно, че е разширен обемът на гарантираните медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социалнозначими заболявания;
  • Не е вярно, че има изобилие от талони за консултации;
  • Не е вярно, че бюджетът за извънболнична медицинска помощ нараства съобразно потребностите на населението, Националната здравна стратегия и европейската политика в сектора;
  • Не е вярно, че въвеждането на пръстовия отпечатък ще подобри качеството, контрола и достъпа до медицинска помощ.
  Ние, българските лекари, не сме съгласни обществото да бъде заблуждавано, а ние да носим отговорност за изказаните неистини.
  Поради това:
  1. Настояваме проектът за Решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В противен случай, ще потърсим правата си в съда, включително и от отговорните лица.
  2. Декларираме, че при влизането му в сила няма да работим съгласно предвиденото в него и заявяваме, че последствията за пациентите, породени от липсата на адекватна здравна помощ, ще носят отговорните за настоящата политика.
  3. Дистанцираме се и снемаме доверие от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав;
  4. От 28.03.2016 г. Българският лекарски съюз обявява стартирането на поетапни ефективни протестни действия и призовава всички свои членове да се включат в тях.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 75. 75 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#70] от "aralambi":

  За вас, костоболшевиките, всичко е просто и ясно и решенията са лесни, нали?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 76. 76 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 227 Неутрално


  До коментар [#37] от "doroteus":

  Защо смяташ, че като не харесвам Москов, задължително харесвам Таня Андреева? Всички вкупом участват в разсипването на здравеопазването. Москов е един неадекватен човечец, който аз ще запомня с това, че ми държаха чадъра на един концерт на РБ. Явно сам не може. Хората с велико его не могат да си държат и чадъра сами. Ама той пък го държи на Бойко.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Весело

  До коментар [#63] от "Dr_Doolittle":

  Аз манипулативно премълчах този темел в началото на здравната реформа - "Чл. 34. (1) Задължението за осигуряване възниква:
  1.за всички български граждани - от влизането на закона в сила, а за новородените - от датата на раждането;"
  Защото, ако не се лъжа точно Вие проповядвате за "пазарна цена" на "обслужването", опс лечението. Няма как да имаме пазар, свободно договаряне, дори ако щете Рамков договор, когато участниците в пазара, осигуряващите се лица са "крепостни селяни".
  Как да разбирам "демонополизация" на НЗОК? Да не би да се предлага заробване на гражданите към частни субекти както вече е направено със застраховката "Гражданска отговорност"!? Нямам никакъв правен интерес да я плащам. Най-малкото в полицита не пише моето има, а номерът на автомобила, а той не може да оспорва каквото и да е, не е субект на правото.

 78. 78 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Просто да си заминава. Създаде хаос.

 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#64] от "tribiri":
  „Доктор Пепи е олицетворение на ДСБ логиката. Не е важна целта, важно е движението...”


  Чул си нещо, но не си го доразбрал... Целта е нищо! Движението към нея е всичко... Това е приказката.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Може би най-некадърния министър на здравеопазването, съществувал някога. В момента, в който Борисов разбере, че го завлича с него, ще му поиска оставката.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2624 Весело

  До коментар [#67] от "Fred":

  Мандата на министър Москов ще изтече преди системата на пръстовия индификатор да заработи, ако изобщо потръгне. Сякаш сте забравили историята за "софтуера" на НЗОК - един път 10 млн. лв. (уж за самия софтуер), втори път 100 млн. лв. (за хардуер), трети път още 30 млн. лв. (за операционна система), накрая още 60 млн. лв. за да може всеки да види "непрекъснати осигурителни права" или "правата са прекъснати" (как, защо и откога се проверява "на гише" ).
  И да проблемът не е точно в "броя на прегледите", а в "лечението" (брой болнични, хоспитализация, видове лекарства, удължаване курса на лечение с "комисионни лекарства", повтаряне на изследвания).При все че не споменавам отявлено криминални практики на лечение на несъществуващи лица. Ако беше проблем броят на прегледите, вдига се таксата за преглед от 4.20 лв. на 10 лв. и опашките пред ОПЛ намалят с 30%.

 82. 82 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Положението е цугцванг...
  Москов е готов да се откаже дори и от автентификатора но едни фирми са дали едни пари и очакват големи печалби...
  В тези сфери за подобни загуби се заплаща яко...

 83. 83 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  я, кво става тука... гербаджиите и останалите комунета увОлнихте ли вече Москов?

 84. 84 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#82] от "lady_sp":

  Автентификатор ми звучи кат автосатисфикасатор!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 85. 85 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  [quote#78:"Faihle"]Просто да си заминава. Създаде хаос. [/quote]
  мда, изобщо не мое се сравнява с Людмила Живкова... чек'да те поздравя с нещо по повод откриването на "Знаме на мира":

  http://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/2697-2016-03-28-18-07-05

 86. 86 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  До коментар [#84] от "mr.lottalove.":

  старшинка, гледайте си там борбата с алтруизма и не се затормозявайте излишно

 87. 87 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#84:"mr.lottalove."]Автентификатор ми звучи кат автосатисфикасатор! [/quote]
  Първо беше Пръстов отпечатък...
  След това стана Идентификтор...
  Сега го наричат автентификатор...
  Както и да го нарекат ще бъде уред който ще е от полза на лекарите и ще ограничи достъпа до извънболничната помощ с пъти. Вече чувам рева на пациентите. Като песен е за моите уши.
  В болниците ще спре фантомите но само докато му намерят цаката...

 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  [quote#15:"edin drug"]оправянето на здравната система ,а това може да стане само по един начин 4 милиона здравно осигурени от държавата ,да вземат и да почнат да си плащат реални 8 % върху всички доходи[/quote]

  Ако беше лекар наистина, за какъвто се представяш от известно време, щеше да знаеш, че това няма нищо общо със здравната реформа и здравното министерство.


  До коментар [#81] от "wanderer":

  Проблемът е източването, не броя.

  До коментар [#71] от "nvarvarin":
  Безспорно Москов е намесен в това, нема къ да е иначе...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  [quote#87:"lady_sp"]В болниците ще спре фантомите но само докато му намерят цаката...[/quote]

  Това триото Москов- Шарков- Пенков не ги интересува. Колкото ги интересува съдбата на идентификаторите на лични карти.
  Те се борят за държавната поръчка.
  Догодина, ако са още на власт,ще измислят друго устройство.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 90. 90 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  многото инвалиди и болнични са поради продължаващата практика българина да не се лекува или да се лекува в аптеки и дрогерии по съвети на сестри ,фелдшери ,комшии ,чакръкчии , аз ще ти предложа друг критерии ,искаш ли да знаеш колко умрели са търсили дипломиран доктор за помощ примерно 7 дни преди смъртта си и това е отразено в електронните отчети на лекарите като прегледи ,защото те ги регистрират ,просто им се плащат реално ,аз ще ти кажа ,над 90% не са търсили никакъв лекар ,нито болница ,нито медик ,дори частен , това показва пълното безхаберие на българина като пациент ,а не ,че здравната система е с ниско качество ,70 % от редовно лекуващите се пациенти не стигат до фатален изход ,въпреки тежкото си състояние ,нещо да кажеш .....

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#89] от "mr.lottalove.":

  Ква държавна поръчка бе, мозък?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#88] от "Darth Plagueis":

  и колко лекари източват НЗОК с примерно 50000 лв на година ,защото аз познавам само в моята практика от няколко хиляди поне 100 човека ,които не са платили в живота си нито един лев здравна осигуровка от 99 година насам ,а от 2000 година насам са източили поне по 100-200000 лв само за лекарствени средства ,щото били пенсионери или инвалиди и им се полагало да ползват напълно безплатно ,вкл и труда на лекарите ,който никой не им покрива ,а точно напротив ,те покриват и труда на средния персонал ,който слугува на тези болни ,защото касата налага това ,това е невиждана порнография ,която няма аналог по света ,затова сега ако някой лекар напусне или инвалид или болен се отпише от лекар ,никой не ще да го вземе в листата си , скоро видях човек ,който над 2 месеца е обиколил над 40 джипита и нито един не го е записал ,като е разбрал ,че е инвалид ,защо ли ,нали са алчни и са добре платени ....

 93. 93 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#91] от "Darth Plagueis":

  Да не съм длъжен да те образовам, бе, бъбрек!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 94. 94 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз пък протестирам срещу БЕЗУМНИТЕ разпоредби на МЗ и НЗОК -за прием в болница пациента подписва 6/ ШЕСТ/ документа , част от които трябва да попълни саморъчно + да се чекира и дечекира, при изписване - още 5 подписа. За издаване на болничен, рецептурна книжка, медицинско, протокол - НЕВЪОБРАЗИМА БЮРОКРАЦИЯ, двойно записване на електронен и хартиен носител и отчети, отчети, отчети...а НЗОК не може даже да обработи подаваната огромна информация и да си синхронизира системата с МЗ, които пък искат други отчети!

 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#92] от "edin drug":

  И какво точно ти е виновно здравното министерство за това?  До коментар [#93] от "mr.lottalove.":

  Не, не си. Нито пък можеш - просто си ръсиш дежурните гербави лъжи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#70] от "aralambi":

  вероятността ти да умреш преди да стигнеш до дипломиран лекар и той да ти помогне ,точно когато си в нужда е по голяма отколкото лекаря да не ти вземе колкото си поиска ,когато е свободен частник и ти си много на зор , не мисли лекарите за по прости от теб ,не ,не са .

 97. 97 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  [quote#87:"lady_sp"]Вече чувам рева на пациентите.[/quote]
  тц, тц... един ден без направления и се почна с гласовете

  бе да не би пък нещо да са се объркали докторите покрай мильовците и таксиметровите, м щото наистина би следвало пациентите да протестират, при положение че според всички именно те са засегнатата страна

 98. 98 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#95] от "Darth Plagueis":

  аа а,министерството с нищо не е виновно ,аз не стачкувам , с договор или без договор в радиус 25 км от центъра на моята практика няма нито един лекар и не се безпокоя нито за работа ,нито за договор с НЗОК ,не мога да стачкувам ,защото ще ми измрат пациентите ,няма кой да ме замества ,ама не ми и пука от никого ,щото съм независим и не ми трябва нито договор ,нито нищо ,той не ми осигурява основните ми доходи ,днес се обадих в местната здравна каса да питам от 01.04.16 ще работим ли и имаме ли договор ,те ми казаха ,че не знаят , аз на 01.04.16 ще освободя 10 души среден персонал и служители и ще ги пратя на борсата ,ще работя сам ,няма да имам никакъв ангажимент към касата ,но няма да имам и разходи за дейността от няколко хиляди като сега .

 99. 99 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#97] от "extraCACA":

  Да, ама не са. Щото като отидеш при джипито и се окаже, че вече си бил ваксиниран, и не може пак, а всъщност не си ваксиниран, тогава имаш повод за протест. А не когато се предлага решение и прекратяване на източването.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 100. 100 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  [quote#98:"edin drug"]е се безпокоя нито за работа ,нито за договор с НЗОК [/quote]

  [quote#98:"edin drug"]нес се обадих в местната здравна каса да питам от 01.04.16 ще работим ли и имаме ли договор ,те ми казаха ,че не знаят , аз на 01.04.16 ще освободя 10 души среден персонал [/quote]

  Мхм... Нали си лекар, виж там сред някой колега - психиатър, той може да помогне..
  Наблегни малко и на грамотността, там, в заведението ще имаш време.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK