Съдът оправда Валентин Димитров по обвинение за валутни престъпления

Валентин Димитров

© Красимир Юскеселиев

Валентин ДимитровСофийският районен съд (СРС) оправда бившия директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров (известен като Вальо Топлото), обвинен за валутни престъпления в особено големи размери, съобщи пресцентърът на съда.


Според обвинението, в периода от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. в Австрия, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и сделки с ценни книжа са за обща сума от близо 6 млн. лева. Другото обвинение срещу него е, че между 2004-2006 г. отново e нарушил валутните закони, като, в качеството си на управител на фирма "Про Марк" ЕООД, не е декларирал пред БНБ множество сделки на обща стойност над 16 млн. лева.


В днешното съдебно заседание прокуратурата заяви, че не подържа обвинението поради факта, че според промени в Наказателния кодекс от 2015 г. деянието, за което е обвинен Димитров, вече не е престъпление. Защитата пледира "невинен".
Съдът призна Димитров за невиновен и по двете обвинения.


Делото е образувано е на 4 март 2013 г., а първото съдебно заседание по него е проведено на 23 октомври 2013 г. Съдът обяви присъдата в 13-то заседание.


През ноември миналата година Валентин Димитров беше осъден на 3 години затвор по емблематичното дело за безстопанственост като изпълнителен директор на столичната "Топлофикация".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK