В какво ще бъдат инвестирани милиардите за модернизация на армията

В какво ще бъдат инвестирани милиардите за модернизация на армията

© ReutersЧасове след като Министерски съвет прие три проекта за покупката на ново оръжие за няколко милиарда лева от Министерството на отбраната уточниха и за какво ще бъдат използвани те. Въпреки, че военният министър Николай Ненчев обяви пред журналисти, че нужните за реализацията на плановете средства са за близо 4 млрд. лева, от пресцентъра на ведомството му уточниха, че става дума за 2.419 млрд лева.


Причината за разминаването могат да са две – първата е, че министърът е калкулирал всички 16 самолета, които армията иска, а в сметките на МО са само половината, а другата възможност е да е сметнал и бъдещата покупка на нови бойни машини за пехотата, която тепърва трябва да бъде одобрена от Министерския съвет.


Днес кабинетът вече даде зелена светлина за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Министрите одобриха и план за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29.
16 бойни самолета на два транша
Инвестиционният проект за покупката на нови тип боен самолет се предвижда да бъде реализиран на два етапа. Плановете са до края на тази година да бъде сключен договор за придобиване на 8 самолети, което ще се платят и доставят в периода 2018 – 2020 г.


През вторият етап се предвижда придобиване на още 8 самолети в периода 2022 г. – 2023 г. За момента не е обявено дали става сума за нови или за употребявани машини, като според военния министър и двата варианта са възможни.


Що се отнася за проекта за модернизация на изтребителите МиГ-29, той предвижда през тази и следващата година да се гарантира летателната годност на минимум 10 самолета (2 учебно-бойни МиГ-29 УБ и 8 МиГ-29А). Той е своеобразно продължение на вече сключения договор с Полша.


Контрактът, който предизвика неоднозначни политически реакции, е за общо шест двигателя за МиГ-29, чийто ремонт ще струва малко над 12 млн. лв. Предвид фактът, че всеки изтребител от този тип използва два двигателя, то са нужни още поне 14 мотора.


Вероятно част от тях ще бъдат ремонтирани, чрез разширяване на обхвата на договора с Полша. Възможна е и покупка на нови агрегати, какъвто вариант също се обсъждаше. В началото на годината Николай Ненчев обяви, че ще бъде обявена обществена поръчка за шест мотора, като очакванията са оферти да дойдат от страни от ЕС и членки на НАТО, които имат на склад подобни резерви части.


Пет години за покупката на 2 кораба
Инвестиционният проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години. Плановете са да се купят два многофункционални модулни патрулни кораба.


Преди да станат факт доставките, за които ръководството на армията настоява от години, днешните решения на кабинета трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Дори и тогава обаче не е ясно дали те ще се реализират, тъй като няма осигурени средства за тях, а военният министър така и не успя да обясни откъде могат да се намерят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK