Членовете на съдебния съвет вече ще получават повече от премиера (видео)

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов

© Анелия Николова

Председателят на правната комисия Данаил КириловПарламентът изравни заплатите на членовете на кадровия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет, с тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор - т.нар. трима големи. Това се случи по време на обсъждането на второ четене на закона за съдебната власт.


Предложението беше внесено миналата седмица на комисия от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, но в залата основната защита, която идеята получи, дойде от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Така се създаде усещането за предварителна договорка за подкрепа на подобно предложение.


От думите на Кирилов се разбра, че това е вид "компенсация" заради предложението на Министерството на правосъдието членовете на съвета да не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисиите. Според изчисления на "Правен свят" с гласуваната промяна заплата на член на Висшия съдебен съвет ще достигне близо 7 хиляди лева.
Единствено Мартин Димитров, Петър Славов и Атанас Атанасов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ призоваха това предложение да не бъде прието. По думите на Димитров няма никаква логика в това преди два месеца депутати да са искали оставката на съвета, а сега заплатите да им се увеличават. Той призова да бъде обяснена логиката на предложението и няколко пъти се позова на премиера Бойко Борисов, който преди време заяви, че не е справедливо някой да получава повече пари от него.


"Един върховен съдия решава по стотици дела на година. Досега заплатите на ВСС са били колкото на върховен съдия. Не разбирам логиката. Председателят на Върховния административен съд, на Касационния съд и главния прокурор, освен че участват по право във ВСС, те изпълняват и други функции - те ръководят институции. Един член на ВСС ще бъде много по-добре платен от българския премиер. Върши ли един член на ВСС повече от премиера? Това създава лошо впечатление. Какво ще си каже един съдия във върховен съд, каква е логиката?
Какъв е смисълът на това предложение", попита от парламентарната трибуна Димитров.


"Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени?"


"По искане на Съюза на съдиите и в дебатите в Съвета за съдебна реформа ние единодушно приехме, че трябва да отпадне компонентът допълнително възнаграждение за участие в комисии от възнаграждението на членовете на ВСС. Тук няма да коментирам странно или нестранно е защо едни съдии искат намаление на възнаграждението на други съдии, които сега временно са им началници", заяви Кирилов в опит да обясни подкрепата за предложението. По думите му тази сюжетна линия е продължила и в дебатите в правна комисия. "Съдии бяха против мнимото да го нарека увеличаване, защото увеличаване няма, има отпадане на допълнителното възнаграждение за участие в комисии." Затова възникнал въпросът трябва ли или не трябва да се влошава статутът и положението на членовете на ВСС.


"Да, допълнително възнаграждение нека го махнем. Махаме го. Уважаваме искането на гилдията и на колегията, махаме това възнаграждение, щом било несправедливо определено", заяви още Кирилов и продължи:
"Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени? Как ще искаме независимост, ако получават по-малко от другите си колеги. Утре как ще попълним състава на ВСС с качествени магистрати?
Нека не се позоваваме на такова сиромихомилство. Ние лесно може да ги критикуваме. Но трябва ли да толерираме, че едни съдии искат да накажат други", заяви още председателят на правната комисия.


В отговор на въпроса на Мартин Димитров дали уважаването на предложението е оценка за работата на съвета Кирилов каза: "Не е оценка, защото това възнаграждение следва да действа за в бъдеще. То следва да действа както за остатъка от мандата на този висш съдебен съвет, така и за следващия."Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK