Членовете на съдебния съвет вече ще получават повече от премиера (видео)

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов

© Анелия Николова

Председателят на правната комисия Данаил КириловПарламентът изравни заплатите на членовете на кадровия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет, с тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор - т.нар. трима големи. Това се случи по време на обсъждането на второ четене на закона за съдебната власт.


Предложението беше внесено миналата седмица на комисия от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, но в залата основната защита, която идеята получи, дойде от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Така се създаде усещането за предварителна договорка за подкрепа на подобно предложение.


От думите на Кирилов се разбра, че това е вид "компенсация" заради предложението на Министерството на правосъдието членовете на съвета да не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисиите. Според изчисления на "Правен свят" с гласуваната промяна заплата на член на Висшия съдебен съвет ще достигне близо 7 хиляди лева.
Единствено Мартин Димитров, Петър Славов и Атанас Атанасов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ призоваха това предложение да не бъде прието. По думите на Димитров няма никаква логика в това преди два месеца депутати да са искали оставката на съвета, а сега заплатите да им се увеличават. Той призова да бъде обяснена логиката на предложението и няколко пъти се позова на премиера Бойко Борисов, който преди време заяви, че не е справедливо някой да получава повече пари от него.


"Един върховен съдия решава по стотици дела на година. Досега заплатите на ВСС са били колкото на върховен съдия. Не разбирам логиката. Председателят на Върховния административен съд, на Касационния съд и главния прокурор, освен че участват по право във ВСС, те изпълняват и други функции - те ръководят институции. Един член на ВСС ще бъде много по-добре платен от българския премиер. Върши ли един член на ВСС повече от премиера? Това създава лошо впечатление. Какво ще си каже един съдия във върховен съд, каква е логиката?
Какъв е смисълът на това предложение", попита от парламентарната трибуна Димитров.


"Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени?"


"По искане на Съюза на съдиите и в дебатите в Съвета за съдебна реформа ние единодушно приехме, че трябва да отпадне компонентът допълнително възнаграждение за участие в комисии от възнаграждението на членовете на ВСС. Тук няма да коментирам странно или нестранно е защо едни съдии искат намаление на възнаграждението на други съдии, които сега временно са им началници", заяви Кирилов в опит да обясни подкрепата за предложението. По думите му тази сюжетна линия е продължила и в дебатите в правна комисия. "Съдии бяха против мнимото да го нарека увеличаване, защото увеличаване няма, има отпадане на допълнителното възнаграждение за участие в комисии." Затова възникнал въпросът трябва ли или не трябва да се влошава статутът и положението на членовете на ВСС.


"Да, допълнително възнаграждение нека го махнем. Махаме го. Уважаваме искането на гилдията и на колегията, махаме това възнаграждение, щом било несправедливо определено", заяви още Кирилов и продължи:
"Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени? Как ще искаме независимост, ако получават по-малко от другите си колеги. Утре как ще попълним състава на ВСС с качествени магистрати?
Нека не се позоваваме на такова сиромихомилство. Ние лесно може да ги критикуваме. Но трябва ли да толерираме, че едни съдии искат да накажат други", заяви още председателят на правната комисия.


В отговор на въпроса на Мартин Димитров дали уважаването на предложението е оценка за работата на съвета Кирилов каза: "Не е оценка, защото това възнаграждение следва да действа за в бъдеще. То следва да действа както за остатъка от мандата на този висш съдебен съвет, така и за следващия."Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Айде и таз риформа ся свърши. Еваларка.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на jve
  jve
  Рейтинг: 233 Неутрално

  БЕЗСРАМИЕТО И НАГЛОСТТА ЩЕ ИЗКАРАТ ХОРАТА НА УЛИЦИТЕ ОТНОВО!

 3. 3 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Весело

  "Какъв е смисълът на това предложение?", попита от парламентарната трибуна Димитров."

  Ами смисълът е, че свестни хора (ако приемем, че сред съдиите, прокурорите и следователите има такива) ще се стремят да станат членове на ВСС, вместо там да отива шкартът... точно преди пенсиониране.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 4. 4 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ... само за лекарства да си дават мангизите ,тия безполезници.От рак да не се отърват..

 5. 5 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално
 6. 6 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Слушам дебатите и все повече се убеждавам, че това решение на (забележете!) НС е правилно. Прието е само с 11 гласа против. Питам се само защо в залата има само 108 депутати от регистрирани 124... Уж рИформа, уж важна, а то...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А предвиди ли Парламентът и санкции в случаите, когато член на ВСС злоупотреби с доверието и отвори гушката си като пеликан?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Какъв е смисълът на това предложение?", попита от парламентарната трибуна Димитров.
  Няма смисъл разбира се.Те даже нямат и нужда от такова увеличение.Правят го единствено заради удоволствието да се изплюят върху общественото мнение...

 9. 9 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#4] от "aramissss":
  До коментар [#5] от "l_i_k_a_t_a":

  Държите се като продавачки на риба. Бива ли да кълнете така, а?!Става дума само за 22-ма души, не за 220.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  "Така се създаде усещането за предварителна договорка за подкрепа на подобно предложение."

  БЕЗОБРАЗИЕ. Ще продължат да си правят каквото им скимне. ОТВРАТЕН съм. И от Патриотичен фронт, и от ГЕРБ, и БСП, ДПС!!!!!!

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Боко Т урежда протежетата си - Митко Узунов, Ясен Тодоров.

  На слугите трябва да се хвърля по някоя пържола

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  Че те от ВСС, затваряли ли са я този "гушка"?

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#9:"На баир лозе"]!Става дума само за 22-м[/quote]
  Става дума за фундамента на българската престъпност всъщност.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Някаква работа ще започнат ли да вършат или ще карат по старому

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#2:"udz11487447"]БЕЗСРАМИЕТО И НАГЛОСТТА ЩЕ ИЗКАРАТ ХОРАТА НА УЛИЦИТЕ ОТНОВО![/quote]
  Е, айде кога най-накрая?

  Българите се оказахме най-големите ОВЦЕ

 16. 16 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Поредният видим резултат. И пак малоумен.

  Вместо да ги изритат пожизнено от съдебния съвет, те им дигат заплатите!

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Успокоих се. Хората няма да ходят дрипави и гладни. А аз този Кирилов от ГЕРБ го мислех за разумен човек.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Върши ли един член на ВСС повече от премиера."Работата е на кантар,много им трябва да работят в ползу роду за да достигнат поне до кота нула.

 19. 19 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 527 Неутрално

  След тази статия и съдиите и премиера казаха: "Ама те и заплата ли давали тука?"

 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Гневно

  Имах неблагоразумието да ги гледам и слушам.
  Излиза, че в тия среди "минималната" заплата е към 5 иляди!!!и един вика:кво увеличение е това, 500-600 лв., за държавата е нищо. Никой поне за кумува срама не стана да спомене, че няма пари за болни деца, тежко болни, че е срамота да говорим за подобни гаври с населението.
  НЕ! Няма да стане така драги сънародници! Това иска СЕРИОЗНИ мерки!!! Никой няма да ни помогне, само резила ни става по-голям пред хората.

 21. 21 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#13] от "aramissss":

  Ако оставим фундамента с неговата досегашна пясъчна същност, ще премахнем ли престъпността?
  Огледайте добре физиономиите на членовете на ВСС сега. Искате ли подобни да продължават да управляват съдебната система? Комунягите превърнаха ВСС и КС в места за предпенсионно добруване на зависими хорица, защото се предполага, че са се накрали на съдийски, прокурорски или следователски постове. Трябва да се сложи край на това.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 22. 22 Профил на isopropophlex
  isopropophlex
  Рейтинг: 402 Неутрално

  хахах и това ли беше съдебната реформа на баце?

 23. 23 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ужас,алчни същества.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 24. 24 Профил на jojo231
  jojo231
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Аз съм с двете ръце за, но да им се търси по голяма отговорност сега и ако сгафят да се уяолняяат дисциплинарно...

 25. 25 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Това е награда за слугинските СМС до ББ.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Интересно с какво се оправдава това увеличение? Може би с големите успехи в правосъдната система? Щото, не искам и да си помислям, че това увеличение се прави единствено, за да се натрие носа на РБ. Не мога да приема, че има български парламентаристи, които да са паднали чак на такова ниско ниво и да се държат като 3-годишни деца.

  Pivoley
 27. 27 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хайлето":
  Те вършат работа, но тя определено не е в полза на обществото. Иначе, за отделни хора вършат доста добра работа. Уверявам ви.

  Pivoley
 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#20:"костича"]Излиза, че в тия среди "минималната" заплата е към 5 иляди!!![/quote]
  кои среди?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  "Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени?"

  Не бях чела скоро по-голяма глупост.Хем работиш лошо,хем получаваш много.С това изречение Емил Димитров надмина и Борисов.

 30. 30 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Халал да са им заплатите, но да не пипат мръсни пари!

 31. 31 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ревизоро говори като надрусан идиот...

 32. 32 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 517 Неутрално

  ако искате да ги направим МНОГО ЩАСТЛИВИ нека им оформим заплатите на 10000 лв. белким са доволни ......

 33. 33 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Поздрави за ДСБ и РБ, че не са гласували за заплатите на нереформираната прокуратура

 34. 34 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Да им дадав мангизите,ама само при условие,че не правят никакви заседания.

 35. 35 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Весело

  [quote#33:"ck"]Поздрави за ДСБ и РБ, че не са гласували за заплатите на нереформираната прокуратура
  [/quote]
  Против бяха само 11 човека, единият от които беше Методи Андреев. Да поздравим ли също ДСБ и РБ, че в залата са били само 10 души?!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#3] от "На баир лозе":

  сигурен съм, че до сега свестните съдии само това ги е спирало, между другото мисля че те и до сега са взимали по-малки заплати. Въобще, кадруването на бай-ганьовците няма нищо общо, сега ще цъфне и върже ВСС

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Весело

  Направо ме просълзиха с това "бедни, нещастни и зле платени"...

 38. 38 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Зорлем ще ни изкарат пак на улицата. Самозабравили се наглеци!

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Весело

  Върши ли един член на ВСС повече от премиера?

  Повече какво?! Ако е работа - надявам се да! Ако е глупости - няма начин!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съдебната реформа потегли

  nemam nervi
 41. 41 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Значи баба ми, която е работила 40 години на тая държава, пенсия от 240 лева я прави "щастлива", а тия отре.пки заплата от 5000 лева ги прави нещастни???? Я подай мале калашника

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 926 Неутрално

  "Управляващите" ни разбойници явно се подготвят за пандиза.
  Дайте да ги вкараме там по-бързо.

 43. 43 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Не се притеснявайте, въпроса вероятно скоро ще бъде решен като се увеличи и заплатата на премиера.

 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Заради отличната организация в съдебната система?

  Я малко сравнение:

  https://www.facebook.com/deos.bg/posts/1324081427618997

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  "По думите на Димитров няма никаква логика в това преди два месеца депутати да са искали оставката на съвета, а сега заплатите да им се увеличават. Той призова да бъде обяснена логиката на предложението и няколко пъти се позова на премиера Бойко Борисов, който преди време заяви, че не е справедливо някой да получава повече пари от него.”

  Какво значение има! Народът си иска ГЕРБ, независимо как и колко ще го челастрят! Електоралното садо-мазо винаги е било на мода у нас...

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 402 Гневно

  И по 10000 евро да зимаха, пак няма файда, защото половината са там сложени за слугинаж. И така официално вече и с наште пари си ги купуват. Гласуват им по високи заплати, а те ще им гласуват далаверите да минават незабелязано. След всичките скандали, които бълваха всеки месец и след като им се поиска оставката, сега им дават увеличение....Е по голяма гавра с обществото не знам....докога ще търпим?

 47. 47 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 666 Неутрално

  "Заплата на член на Висшия съдебен съвет ще достигне близо 7 хиляди лева."

  Тези реформи за вдигането на заплатите ги приемат винаги много бързо! Защо ли?

  "Единствено Мартин Димитров, Петър Славов и Атанас Атанасов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ призоваха това предложение да не бъде прието."

  Това е наистина изненада - да има някой, който да е против вдигането на заплатата! )

  Искам да попитам какво става със СЪДЕБНАТА РЕФОРМА? Това ли е? Заплатите да вдигаме/изравняваме? Това ли е най-належащото нещо? Оправете съдебната система пък после си вдигнете заплатите, не обратното!

  Говеда!

 48. 48 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А те всъщност какво ще работят, че не ми стана ясно?

 49. 49 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#48] от "boson":

  Това няма значение, важното е, че заплатите им са добри!

  Иначе, да! И на мен не ми е ясно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK