Зам.-ректор: Преподавателите имат свободата да изразяват мнения, но без да ангажират Софийския университет

Софийският университет

© Георги Кожухаров

Софийският университетПреподавателите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" имат пълната свобода да изразяват мнения, експертни становища, лични и граждански позиции, без обаче да ангажират институцията Софийски университет с тях. Това заяви пред "Дневник" заместник-ректорът доц. д-р Георги Вълчев.


Повод за потърсеното уточнение дадоха гневни реакции в социалните мрежи след публикация, че преподаватели и студенти ще са длъжни да искат разрешение от отдела за връзки с обществеността на висшето училище, ако искат да говорят пред медиите. Не е необходимо да искат разрешение от когото и да било в общуването си с медиите, допълни доц. д-р Вълчев.


Той добави, че преподавателите имат правото да говорят от институционалните си позиции в университета, ако са официално упълномощени за това от съответните декански ръководства или ректорското ръководство или пък в случаи, когато дават публичност на свои научни и творчески постижения в качеството си на университетски преподаватели.
Скоро приетите от Академичния съвет правила ще бъдат публикувани. Те са били обсъждани, но не е имало възражения или предложения за промяна. Ако постъпят нови идеи, те ще бъдат разгледани, каза заместник-ректорът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK