Зам.-ректор: Преподавателите имат свободата да изразяват мнения, но без да ангажират Софийския университет

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Весело

  Цензура в действие! Това е по повод серията от убийствено точни статии на преподаватели, предществащи избора на ректор през ноември 2015.

  Тази фриволност следва да се изкорени! Никакви сведения от административно общество от фЕкалитетите и тРактората! Молчать и не разсуждать!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  е то и досега беше така. въпросът е ако един преподавател критикува като експерт открито политиката на СУ, дали това ще има последици за него.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#1] от "vxa15365434":

  Пълни глупости, просто не желаят да говорят като лица на университета, освен ако не са упълномощени като такива. Никой не желае да носи отговорност за това, че на проф. бай Иван му е писнало от лопатите с дървени сапове и е тръгнал да обявява всички дървари за педофили.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7016 Неутрално

  Това вече стана заразително.

 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Така хем има свобода на мисълта, словото и съвестта, хем Университета е непричом към мнението и идеите на преподавателите! Приветствам!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Е, опит за разграничение на ролите: дали се изказва от свое име или от името на университета. М/у другото в това отношение сме доста немарливи. В САЩ , поне в два от трите щата в които съм работил в университетите ясно е определено че в професионалната си дейност можеш да ползваш университетския си е-мейл и адрес, докато за политическа и обществена не можеш. Определен е и размерът на страничните приходи докато си в договорни отношения с университета и получаваш заплата (обикновено преподавателите са на 10-месечни договори, с 12-месечни социални осигуровки - имат два месеца през лятото за свободни договори, или за допълнителни заплати ако преподават през летния семестър).

 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  Виж какво, 40 години съм преподавал в Софийския Университет, така че знам какво съм писал! Ти като си далеч от тез неща - не коментирай и не пиши пълни глупости ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  Сигурно така или иначе последствия ще има, но няма да са директни, а я учебното разписание, я друго ще се окажат неудобни за критикарят. Е, не би трябвало ако изказването е обективно и не е част от политическа пропаганда по партийна линия.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прекрасна тема за дежурните плювачи и хейтъри, които се изказват по всяка тема. Истината е, че някои хора от СУ неведнъж са представяли личната си позиция като официална позиция на СУ. Идеята на тези правила е да задължи преподавателите да подчертават изрично, че позицията си е тяхна и не ангажира СУ. Всеки има правото да излезе и да прави фашистки или комунистически изцепки, но трябва ясно да бъде казано, че това си е лично мнение. Каква цензура, какви пет лева.

 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Хората в Университета са отчаяни от феодалната структура, наглото раздаване на заплати на преподаватели без лекции, преразпределението на приходите на отделни факултети, от мизерните вследствие на това заплати, жалките условия на труд, откровенната мизерия!
  В Университета хората са недоволни в голямата си част и трябва да им се затвори устата! Това е! няма да стане! кадърните се махнаха Останалите не искат да се подчиняват на мафията ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#9] от "galapagas":

  Никой от СУ не изразявл личната си позиция като позиция на ръководството и на СУ! Причната е просто - критикува се главно риководството на Су, а всички позиции са лични или на група преподаватели! Мненията се изразяват публлично, понеже СУ е държавен Университет, а не частен.
  Що се отнася до комунистическа или фашистка дейност именно ръководството на СУ се опита да организира в Аулата честване на Людмила Живкова, което разгневени граждани прекратиха и практически разгониха чесващите, сред които беше и дъщерята на г-жа Живкова.
  така че, ако не сте в течение, може да си спестите отговор като този, ако си замълчите!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 12. 12 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Диктатурата на пролетариата е най-висшата форма на диктатура...

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#11] от "vxa15365434":

  да, аз затова питах - ако един преподавател сега изрази публично позиция, в която критикува ръководството на СУ, ще бъде ли санкциониран. и новият правилник предвижда ли затягане на положението.

  защото има известна степен на конфликт на интереси, все пак. до каква степен се формализират тези отношения.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#9:"galapagas"]Истината е, че някои хора от СУ неведнъж са представяли личната си позиция като официална позиция на СУ[/quote]

  аз, честно казано, не съм видял такива досега. никой не е толкова глупав, че да прави публични изявления от името на СУ като индивид.

  но е имало критика към ръководството от служители в СУ. което е различно. и въпросът е този правилник дали ще подтисне вторите по линия на първите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Виждам, е Ректорът се крие като Пилат Понтийски и нищо не казва. Не знам какъв ще бъде новият правилник.

  Но статута на Университета е държавен, а не частен, издръжката идва от държавата, следователно всеки гражданин има правото да изразява позиция по начина, по които тези средства се употребяват.

  И единственият начин СУ да бъде направен наистина нормален Университет е да бъде закрит и открит на нов принцип с нов персонал и с нова форма на управление. В момента е социално учреждение за преподаватели.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  тази реакция на ръководството се поражда от факта, че вече критиката не се отправя от индивиди, а от организирани групи индивиди. Съпротивата веч е организирана и масова. Това плаши диктаторите .... защото вече нищо не може да скрие ниското ниво на СУ. Единственно монополното положение крепи - никой друг не преподава физика, философия, социология, теология или поне няма такъв голям брой преподаватели. Но това не може да се прикрива до безкрай ... идва критичната точка и падането на някое камъче може да доведе до падане на камуфлажа и разкриването на грозната истина!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#16] от "vxa15365434":

  защото, така както статията го формулира, е двусмислено: "пълната свобода да изразяват мнения, експертни становища, лични и граждански позиции, без обаче да ангажират институцията Софийски университет с тях.".

  въпросът е какво е да "ангажираш" - да критикуваш от позицията на експерт нещо, в което ти работиш? или да се "изказваш от името на нещо". има огромна разлика между едното и другото, и да - наистина мисля, че покрай изборите на ректор последния път доста припари на традиционната "феодална" бюрокрация от критиките на свои и чужди. но вместо да гадая, ще взема да питам някой колега от СУ, дали не е ясно от кухнята какво се случва.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#11:"vxa15365434"]Що се отнася до комунистическа или фашистка дейност именно ръководството на СУ се опита да организира в Аулата честване на Людмила Живкова[/quote]

  Това не е вярно, не го е организирало ръководството. Друг е въпросът, че не трябваше да допуска подобно честване на комунистически фетиши.

 19. 19 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Истината е, че се появи общност от преподаватели, критикуващи СУ. Досега беше лесно - един преподавател критикува - обявяваш го за неудачник, завистливец, пияница, женкар, наркоман, хомосексуалист. А сега е невъзможно - групата е голяма, от няколко факултета са, трудно е да ги омаскариш. Следователно - запуши им устата! Но е противоконституционно, а има и преса. Затова изглежда ректорът пуска като пробен балон заместник-ректор, за да види какво ще стане. Ако избухне съпротива, ще се окаже че изразеното мнение е лично мнение на заместник-ректора и ще го сполети съдбата на бушон. Ако съпротива няма - мнението ще се приеме.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#18] от "galapagas":

  Организира го ръководството на историческия факултет и бившата фондация Люд. Живкова, сега маскирана като фондация Св. Св. кирил и методий с председател небезизвестния комунист и агент акад. Петър Кендеров.
  И мястото бе Аулата на СУ! да не би да искаш да кажеш, че някой може да организира честване в Аулата на СУ без одобрение на Ректора? Това е невъзможно!
  Виж какво, казах ти го и пак го казвам! Престани да тролиш и да лъжеш!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#11:"vxa15365434"]Никой от СУ не изразявл личната си позиция като позиция на ръководството и на СУ! Причната е просто - критикува се главно риководството на Су, а всички позиции са лични или на група преподаватели! Мненията се изразяват публлично, понеже СУ е държавен Университет, а не частен. [/quote]

  Или не си особено интелигентен, че не разбираш какво пише, или си просто хейтър, с когото не си заслужава да се занимава човек. Първо, никъде не се казва, че преподавател Х е представял своята позиция като такава на ръководството. Второ, никъде не се казва, че преподавател Х няма право да говори каквото си иска където си иска от свое име. Трето, никъде не се казва, че преподавател Х няма право да критикува ръководството. Критикарството е типично българска черта и потискането й е много рисково. Става дума единствено за това, че всеки, когато дава интервю пред медиите, трябва ясно да заяви, че това е лично мнение и не ангажира СУ по никакъв начин. Това е стандартна практика във всички уважаващи себе си университети по света, и държавни, и частни. Иначе, ако примерно някое лице излезе и започне да ръси примерно анти-глобалистки, анти-неолиберални, панславянски и неокомунистически лозунги и се афишира като професор от СУ, в много от случаите съответната медия звъни в СУ и пита това позиция на СУ ли е, какво мисли СУ по тази тема и т.н. А по-жълтите медии (то в Бг почти няма други) и без да звънят, се изкушават да обявят това за позиция на СУ. С този правилник се отговаря а приори на такива въпроси.

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#20:"vxa15365434"]Престани да тролиш и да лъжеш! [/quote]

  Достатъчно, безсмислено е да се говори с теб. Добре дошъл в 'игнор' списъка ми.

 23. 23 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Става дума единствено за това, че всеки, когато дава интервю пред медиите, трябва ясно да заяви, че това е лично мнение и не ангажира СУ по никакъв начин.

  Отговор:

  Ти въобще не познаваш СУ! В СУ единственно Ректорът може да дава мнение, което ангажира СУ!
  Затова аз наричам деканите Дружество с Ограничена Отговорност!
  Деканът на един факултет например не може да плати такса на фирма като Оракъл или Майкрософт за да стане факултетът член на съотвената фирмена академия. единственно ректорът може да резюлира подобно плащане и минава половин семестър, преди Ректорът да подпише. Компютър или проектор не може да се купи без ректорски подпис. Камо ли да се ангажира СУ чрез публикация в медиите. Само член на Ректорското ръководство (ако посмее!) може да прави ангажиращи изказвания.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 24. 24 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#21] от "galapagas":

  "в много от случаите съответната медия звъни в СУ и пита това позиция на СУ ли е, какво мисли СУ по тази тема и т.н. А по-жълтите медии (то в Бг почти няма други) и без да звънят, се изкушават да обявят това за позиция на СУ"

  Явно сте запознат с нещата, защото аз лично никога досега когато съм четял мнението напр. на проф. Минчев не съм го взимал за "официалната позиция на СУ", а при положение, че изрично не е заявил, че е лично мнение явно е трябвало... По-логично ми изглежда, обичайната практика да е точно обратната - когато се изразява позиция на СУ тогава това изрично се указва - иначе се подразбира, че е мнението на конкретното лице-професионалист в дадена област, в крайна сметка сме първо индивиди, лица, професионалисти и едва тогава членове в някаква организация. Съгласен съм с изказаното мнение по-горе, че това прилича по-скоро на опит за затваряне на устата на инакомислещите, нещо наистина напълно недопустимо в едно учреждение финансирано от гражданите.

 25. 25 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#24:"rossen_stoyanov"]Съгласен съм с изказаното мнение по-горе, че това прилича по-скоро на опит за затваряне на устата на инакомислещите, нещо наистина напълно недопустимо в едно учреждение финансирано от гражданите. [/quote]

  Първо прочетете текста на документа и тогава си правете изводите. Ако сте дори малко запознат с практиката на университетите по света, щяхте да знаете, че това е нормална практика навсякъде. Именно заради липсата на такива правила споменатата от един талибан по-горе конференция за Людмила Живкова, организирана от група преподаватели, беше интерпретирана като организирана от СУ.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  До коментар [#15] от "vxa15365434":

  Лично аз се учудвам на факта че пенсиониращи се преподаватели от СУ се оказват с доста, понякога над три години отпуск който трябва да се плаща от държавата (университета) с което се нанасят жестоки удари по бюджета. Разбирам че са въведени ограничения в това отношение, но явно традициите трудно се променят.
  Друг един въпрос е с плановото обновяване на учебното съдържание и публикуването на подробно съдържание на учебните планове по дисцплини и семестри. Академичната свобода е право, но и задължението за обновяване на материала и качествен труд, с ясна оценъчна система базирана на писмени (електронни) резултати явно се налага като критерий за заместване на субективизма на устните изпити,а оттам и елиминирането на възможностите за корупция а приори, не че такава има в СУ .

 27. 27 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#25] от "galapagas":

  "Публични изяви на мнения, граждански или политически позиции в лично качество на преподаватели/служители на Университета се извършват, без да се ангажира институцията със заявени мнения и без да се използват придобитите в нея научни степени и звания (бел. ред. т.е. медиите да представят на аудиторията си напр. Иван Иванов, да го питат по специализирани теми и аудиторията никога да не разбере, че той например е доцент или професор в дадената област в СУ)
  (взето от http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/su-ogranichava-dostypa-na-prepodavateli-i-studenti-do-mediite)

  Това е нормална практика по света? - да се считат степените придобити от дадена личност като собственост на учебното заведение, т.е. могат да се използват само с позволение или (понеже текстът ми изглежда не напълно ясен) да не се указва къде работи съответното лице? Вярно, че при доста от българските преподаватели двете съвпадат, но интересен ще е надписът в репортаж в медия под човек завършил в Сорбоната напр. но работещ в СУ - ще се указва, че е проф. от Сорбоната само, явно. А относно подразбирането, при положение че не е ясно и изрично изявено, че е лична позиция, че тогава това е "официалната позиция на СУ" от което явно толкова се притесняват съставителите на съответния документ това как трябва да се разбира при плурализма характерен за науките - в социологията или икономиката напр. има различни школи, боравещи с различни парадигми и е част от научната свобода, разбира се, различни специалисти да са привърженици на различни подходи - ако по подразбиране всяко изказване на експерт се приема за "официалната позиция на СУ" то тази официална позиция ще излезе най-малкото шизофренична...

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#26:"daskal1"]Разбирам че са въведени ограничения в това отношение[/quote]

  това го махнаха. затова сега ги преследват колегите от СУ да си взимат зорлем отпуската, при все че някои от колегиума там се чувстват във "вечен праздникъ" така или иначе.

  останалото от коментара ти няма да го коментирам, че дупката на заека е "твърде глибока"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#27:"rossen_stoyanov"]Публични изяви на мнения, граждански или политически позиции в лично качество на преподаватели/служители на Университета се извършват, без да се ангажира институцията със заявени мнения и без да се използват придобитите в нея научни степени и звания [/quote]

  ето това е много мъгляво. тя институцията принципно си е доста "неангажирана", и въобще, как може да бъде "ангажирана" от мнение на някой работещ в нея, дето дава гласност на проблемите около липсата на ясни критерий за оценяване, тромавата бюрокрация, корупцията и посредствеността. а това пък за "научните звания" да не говорим...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Гневно

  И сега само бутафорният лъжепрофесор по всичкология (Божидар Димитров), титулуван от онова ченгеджийско образувание (УНИБИТ) ще се професоросва под път и над път! Докато достойните учени, които с честния си труд си постигнали своите научни степени и звания, ще бъдат принизявани....
  Очаквах подобно нещо в лежедържавата ни, управлявана от простаци-мутромултаци-ченгета. Но не го очаквах от ГОСПОДИН Георги Вълчев!

 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  Разбирам те! Аз съм такъв преподавател. Това е свързано с промени в Кодекса на труда. Преди години отпускът (неизползваният) на всички работещи не се губеше, а се акумулираше. Преди няколко години се направиха промени, които инвалидираха неизползвания отпуск. Но старите натрупани отпуски си останаха и те се изплащат (при пенсиониране!). Закон!

  Но не това е проблемът на СУ! Проблемът е друг. раздават се заплати на огромно количество преподаватели във факултети, в които студенти практически липсват. Физическият например. Понеже финасовата системе е скачен съд, тези пари се взимат от заплатите на други преподаватели, които имат реално двойно натоварване, понеже имат нещастието да работятвъв факултети с много голям брой студенти.

  Асистентската заплата в СУ е към 600 лева. Не е възможно да се намери асистент по информатика (например!) за тези пари. Защото, ако той си разбира специалността, във фирмите получава 3000 лева. Купуването на персонален компютър за преподавател е цяло събитие във факултета.

  Моят случай е много комичен. Аз съм автор на два самостоятелно написани учебника по програмиране и съавтор на трети за СУ. Но през цялата ми кариера в СУ не ми беше зачислен персонален компютър, с изключение на това, че през 2002 година получих втора ръка Пентиум-2 компютър, който не ставаше за сериозна работа на един програмист. Учебниците ги написах на персонален компютър в БАН, по една историческа случайност имах достъп .... Впоследствие получих и по-съвременен ПК (доста използван), но това касаеше последните 6 години от 40 годишната ми кариера като човек на СУ ...
  През цялото това време се наложи да купя поне три ПК като частно лице и да ги използвам вкъщи. Използвах и други хитри методи - работих във фирми срещу около и над 2500 лева на месец и пренасях технологии от фирмите в СУ, а във фирмите връщах разработени курсове за СУ. Такива курсове съм чел и в Хюлиът Пакард, в Бизнес Парк София, а след пенсионирането си във Майнц и Визбаден, Германия.

  Такъв беше моят живот в СУ и около СУ! Мислите ли, че всичко това нормално? Аз не мисля че е нормално! И в момента чета някои лекции в СУ. Студентите ми искат да се упражняват по бази данни с Оракъл сървер в някоя зала. Но такава лаборатория липсва ... Липсва и сървер, на който да се инсталира Оракъл за тестови цели. Няма и свободни лаборатории с компютри да се пусне Оракъл виртуална машина. След това нямало програмисти в България ... Ами как да има?

  Давате ли си сметка какво подобие на Университет е застанало срещу нас?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  И едно уточнение - става въпрос, че студентите искат да дойдат извън лекциите и упражненията да се упражняват, самостоятелно да тестват и изучават материята. За лекциите и упражненията те имат осигурена нормална работна среда, но някои искат и извънреден достъп, а не можем да им го осигурим.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#31:"vxa15365434"]Студентите ми искат да се упражняват по бази данни с Оракъл сървер в някоя зала. Но такава лаборатория липсва ... Липсва и сървер, на който да се инсталира Оракъл за тестови цели. Няма и свободни лаборатории с компютри да се пусне Оракъл виртуална машина. [/quote]

  това ме разсмя. да. това е.

  но пък хуманитаристиките в СУ си ги харесвам. някои от тях.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3529 Разстроено

  До коментар [#31] от "vxa15365434":

  Наистина не зная какво да кажа когато чета написаното от вас, срамувам се за положението в което са поставени академичните среди в България. Обявления за шофьори за 3,600 лева и асистенти със 600, с претенции за качество, без материална база. Космически кораби ще правим с тесли и пирони...

 35. 35 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#33] от "abdelhaqq":

  Аз много добре знам, че и сега някои студенти в бъдеще ще напуснат България и то доста скоро. Получавам дори поздрави от мои бивши студенти сега в Масачузетския Технологически Институт. Но това е станало не благодарение на СУ и моето преподаване, а въпреки СУ и моето преподаване!

  Но положението с образованието е много сериозно, изключително сериозно. Без качествено образование България е обречена да бъде дестинация за второстепенни индустрии и да генерира много малък БВП. А това води до мизерно съществуване на българите.

  Парадоксът е, че аз твърдо знам, че дори да дам перфектно обучение, студентите ми в някаква доста голяма част ще напуснат България. Но и аз съм го правил ... И въпреки това, като ще преподаваме, да преподаваме поне на средно световно ниво. САЩ не можем да достигнем, богатите европейски университети - също! Но ако ще го наричаме Университет - нека прилича на Университет!  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 36. 36 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#9] от "galapagas": не съм много убеден...доста интервюта съм прочел, много коментари и анализи съм слушал по най-различни радиа е телевизии, но честно да си призная, никой досега не е налагал собственото си мнение като мнение на университета като цяло...има нещо гнило в Дания.

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#36] от "cai":

  Не му обръщай внимание! Този път наистина ги хвана страх, понеже срещу статуквото излезе не отделен индивид, а цяла група от засегнати преподаватели и то от различни факултети!

  Говори и пише лъжи! Честването на Л.Живкова не било организирано от ръководството на СУ. Че то е било в Аулата. Ние не можехме извън часовете да влезем в никоя лаборатория без изрично разрешение на инспекторката, тия без знание на ръководството ще се настанят в Аулата, заключена и входа рамкиран с червен шнур още в самото фойе на Университета.
  Толкова кресливо-миризлив тролаж не бях виждал!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 221 Весело

  ОК, а когато участват в предаването "История БГ" например, какво - не трябва да споменават, че са преподаватели в СУ?

 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#38] от "lekapoleka":

  предлагам да има "негацио", например, "не-чл. не-кор. не-проф. не-дин. Иван Илчев". нали така или иначе ще говори от "позиция, която не ангажира СУ", а просто като "експерт".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами нормално, аз си пиша. Чудно ми е защо трябва да записват като правило нещо очевидно, ама тяхна си работа.

 41. 41 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "vxa15365434":

  Да, ама няма университет без физика, филологии и пр. Сега като България има нужда от 1 преводач от японски за 5 години, а за обучение на японски преводач човек трябват 20 преподаватели, ще подържа 20. Ама трябва там, където има недостиг на желаещи, всичко да е строго на минимума. И това се постига просто: никакви нови назначения до достиган на минимума. Като гледам средната възраст на личния състав предполагам, че до 10 години влизат в норма.

  А финансирането на шапка студент е пълно безумие.

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#41:"bar29492712"]Като гледам средната възраст на личния състав предполагам, че до 10 години влизат в норма. [/quote]

  това малко като прословутите популярни "трябват ни мойсееви 40 г. в пустинята"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#41] от "bar29492712":

  Нашата норма не е тяхната норма! В Хамбургския Университет има към 15 физика (лесно се вижда, като се влезе в сайта им). Добре, нека са 50, уморен съм да проверявам. В СУ физиците доста неотдавна бяха 215 човека на брой. сега са понамалели, но незначително. Но с гласовете си могат да обърнат вота на общото събрание и затова девиза на всеки ректор може би е:
  "Ти на мене глас, аз на тебе пас!"
  Затова, момчета, слушайте хората, които са видяли тези неща отблизо.
  Общо взето нещата изглеждат така: " Бай Ганьо - професор в СУ"! И не знаеш да се смееш ли, да плачеш ли!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2080 Весело

  "имат пълната свобода да изразяват мнения, експертни становища, лични и граждански позиции"

  Ехо, това е по конституция! Добре, че "разрешихте".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2080 Разстроено

  До коментар [#43] от "vxa15365434":

  Плаче ми се, като Ви чета, защото знам, че всичко е истина.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 46. 46 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#31] от "vxa15365434":

  То отдавна е ясно че СУто е пародия на университет и е бъкано с комуняги. Само като се сетя че дъртия алкохолик Драго Драганов го влачеха по коридорите пиян-опикан и това беше филмирано, същия дегенерат остана да работи в Университета и го изгониха само защото месец по-късно беше хванат да кара кола пиян-залян на околовръстното.

 47. 47 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#39] от "abdelhaqq":

  Тва член-кореспондента е голяма титла. Нито са кореспонденти , нито пък членове. Партийна паплач.

 48. 48 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#23] от "vxa15365434":

  Спокойно, навсякъде в милата родина е така. Предполагам не само тук. Академичните среди са доста закостенели, вмирисани структури. Доволен съм, че ги напуснах, макар и по-късно отколкото трябваше.

 49. 49 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В тази държава няма свобода на слвото, стига сме се заблуждавали. Всичко трябва да се контролира.

 50. 50 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 267 Весело

  Странни хора...То, така или иначе, никой не е ангажирал СУ с личното си мнение.При това положение обаче, два въпроса са просто неизбежни: 1. Какво се опитвате да скриете ? 2. На кой се опитвате да запушите устата ?

 51. 51 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  "ако един преподавател критикува като експерт открито политиката на СУ, дали това ще има последици за него. "

  Ако аз съм експерт в Кока кола и публично обява, че заради политиката на ръковоството на фирмата качеството на напитката е спаднало и сега пепси е по-добра ще има ли последствия за мен?

  Има нещо, което се нарича лоялност. Да работиш в която й да е фирма и използваш вътрешна информация, за да критикуваш публично политиката на фирмата е недопустимо (бих искал да видя частна фирма, която ще го търпи). Ако не ти харесва - напусни, не не може и така и така. Разбира се, това не се отнася в случаите на противозаконни действия на ръководството.

 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#51] от "grajdanin1":

  това питам де. знам много добре за корпоративната лоялност. въпросът е за университета докъде стига грануларността на регулацията, т.е. почва свободата на словото и гражданската позиция. защото ако не е добре отграничено едното от другото, че имаме злоупотреба.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#43] от "vxa15365434":

  "Нашата норма не е тяхната норма! В Хамбургския Университет има към 15 физика"

  Физика в Германия се преподава сигурно в 50 факултета и всеки покрива част от широкия спектър специалисти. В България физика се преподава само в СУ (отчасти в ПУ и някои университети с по 10 студента по физика за учители). Във ФзФ на СУ се преподава и специализира: Атомна и субатомна физика, Физика ма твърдото тяло, Микроелектроника, Астрономия, Метеорология, Геофизика, Ядрени технологии и електроника, физика за учители, теоретична физика, комуникации, оптометрия и всичко това за бакалаври и магистри. Физиците са около два пъти по-малко отколкото казахте. В една научна лаборатория най-важното е натрупания опит. Лесно се закрива, а после какво остава.
  От постовте ви разбирам, че сте обиден човек, който разчита на незнанието на публиката, за да я манипулира. Сега аз да ви попитам: СУ кандидатства за "изследователски университет". Ако закрием Физическия, Химическия и Биологическия факултет за какви изследвания ще става дума? Като стана дума за изследвания вие със сигурност не броите тези които не работят на постоянен щат в Хамбургския университет - например хората на пост-док, които вършат огромната научна работа. А до какво може да доведе висше учебно заведение без научна дейност можете да се убедите като се разходите из Ректората на СУ.

 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#51] от "grajdanin1":

  Ако си в Кока Кола и направиш такова изявление публично - звучи лошо и ще те уволнят. Поради такова изявление откривателят на релационният модел в базите данни д-р Код е бил изгонен от Ай Би Ем. Което не пречи повечето бази данни в света в момента да са релационни и следователно базирани на работите на д-р Код. Което не пречи и д-р Код да е бил прав. Но има една съществена разлика. Кока Кола и Ай Би Ем са частни компании.
  Софийски Университет е държавен Университет. Битката за оздравяването му се свежда до два въпроса: 1. Защо е толкова слаб и незабележим? 2. Защо е толкова беден?
  Аз имам един прост отговор на този въпрос и повечето искренни колеги го споделят. Моята диагноза е следната: УНИВЕРСИТЕТЪТ Е НЕЧЕСТЕН! Той е нечестен не към мен, а към името си и мисията си. Ролята на един истински Университет е да дава качествено образование на голям брой студенти и да се прави, ако е възможно, наука. Нашият Университет се е превърнал в нещо съвсем различно.

  Трудно е да се проследи генезиса на това явление в СУ. Корените му се крият в партийната организация на БКП и подбора на кадрите. Но през 90-те години на 20-век кризата размаза СУ. Всички се бяхме свили и се страхувахме, че няма да получим заплати. И неволно общата беда ни затвори очите към несправедливото разпределение на паричните потоци. Когато обаче примката на кризата се разхлаби, оказа се че не настъпи подобрение! Странно, нали! Огледахме се и констатирахме, че в снагата на СУ са се впили пиявици - Факултети, които нямат студенти, но имат огромен персонал, солиден вот в Общото Събрание, изискващи огромна издръжка незнайно защо - студенти там нямаше. Те решиха да продължат кризисния мениджмент в по-нормална обстановка, или по-просто казано - да паразитстват.
  В другите Университети заплатите бяха поне два пъти по-високи, но там не търпяха паразити.... Условията бяхо много по-добри!
  И някои хора си отвориха устата ...
  Интересното е, че по същество ръководството не оспорва констатациите и критиките. Само че реакция засега няма. Това е естествено - системата може да удуши всеки реформатор без никакви затруднения. По-добре жив конформист, отколкото елиминиран реформатор!

  Има реакция на преподавателите. Заминаха някои .... в други университети. Други като проф. Хорозов откриха подобни процеси във Фонда за научни изследвания, но ги пенсионираха в СУ малко по-рано от допустимото. Защо ли?
  Трети пратиха децата си да учат в Европа и САЩ, а не в СУ.

  Ако това положение ви харесва - нека оглушително мълчим!
  Водени от корпоративната етика!

  Декларирам, че мнението ми е лично и не ангажира нито Ректорското, нито Деканските Ръководства, нито бившите колеги от СУ!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#53] от "grajdanin1":

  Всичко това го знам! Но знам, че сте спекулант! И ще анализирам спекулациите ви по-подробно.
  Спекулация Номер 1: Искал съм закриване на факултети! НЕ! не съм искал закриване, а справедливо разпределение на ресурсите и привеждане на броя на преподавателите пропорционално към броя на студентите.
  Спекулация Номер 2: Физиката се развива в 3 университета. Скромно пропускате физическите институти на БАН. работил съм в БАН и познавам Институтите на 8 километър, които наричам чифлика. Наскоро проф. Кендеров ми каза, че има 3 или 4 химически Института в БАН, няколко Биологически
  Спекулация Номер 3: Фермания така, България иначе. Да, но германия е 82 милионна страна с огромна промишленост. България е 6 милионна бедна страна практически без промишленност! Мухата се сравнява със слона!
  Спекулация Номер 4: Изследователските постижения на физици, химици, биолози в СУ са толкова големи, че ... СУ не влиза в класациите на Университетите в света. необходим е електронен микроскоп, за да бъде забелязан на картата.
  Спекулация Номер 5 е Наглост Номер 5: Вие сте физик! Аз не желая да говоря с представител на наука, която може да обясни под 5% от заобикалящата ни действителност и за която 95% от същата действителност е пълна загадка. Квантите, квантовата механика, тъмната материя, тъмната сила, частиците ... всичко това тъне в неяснота и догадки. Направете открития и елате пак да дискутираме.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#53] от "grajdanin1":

  Колега, кажете ми нещо честно! Вие доволен ли сте от състоянието на Физическия, Химическия и Биологическия Факултет. Щастлив ли сте там? Аз бях в Химическия Факултет преди 3 седмици. Имат само нова дограма на прозорците, иначе мизерията е фрапираща. Преподавал съм в залите на Физическия Факултет - кошмарни зали, с кошмарни метални прозорци, пропускащи студ. Треперил съм от студ! някога преподавах в Биологическия факултет. Имат една сносна зала - тази над входа, останалото е от временета на дарителя Джон Рокфелер - в разруха.
  Но ако случайни не работите във СУ, моля Ви незабавно напуснете форума! Просто теоретици, лаици и псевдо-експерти не са желателни тук. Аз съм завършил следването си в СУ, 40 години съм преподавал там. Не съм обиден! Знаете ли, моята заплата е била чудовищна за България. Толкова голяма, че с лека ръка години наред надплащах на НОИ по 1500 лева годишно, понеже ме мързеше да ходя да изравнявам удръжките! От какво да съм обиден?

  Но аз съм уплашен! От тарикатите в СУ! Страшничко е да живееш в общество, в което години наред се извършват незаконни, алогични и противообразователни действия! Много е страшно и демотивиращо!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#56] от "vxa15365434":

  "Колега, кажете ми нещо честно! Вие доволен ли сте от състоянието на Физическия, Химическия и Биологическия Факултет"

  Не, не съм.

  " Щастлив ли сте там?"

  Да. Аз обичам работата си. Обичам да преподавам, обичам да работя в лаборатория - тогава съм напълно свободен. В България това мога да го правя само във Фзф на СУ (в БАН не се преподава, противно на твърдението ви). Колкото и да ви е странно, на моето мнение са повечето от 2/3 от колегите ми (не спекулирам - има анкета). Това не значи, че се примирявам. Правя неща според силите си, които да доведат до промяна. И, разбира се, не по форумите. Сегашната ми намеса е по-скоро изключение, продиктувана от някои непремерени приказки. 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#57] от "grajdanin1":

  Споменавайки БАН аз говоря за наука, не за преподаване. Иначе колегите от БАН преподават и в разни Университети, но не всички и не желая да обсъждам БАН.
  Познавам и съм приятел с проф. Иван Лалов (бившия Ректор, сега пенсионер), познавам и Димитър от Мелник, директора на Института по ядрени изследвания и ядрени технологии. От Гьолечица се познаваме, хубаво място е.
  Хубаво е, че обичате да преподавате, хубаво е да творите и най-вече да се развивате в лабораториите на Физ. Ф-т.
  Пожелавам Ви (освен здраве и щастие!) да постигнете успехи в науката и да бъдете оценен достойно материално, а и да избегнете чувството за пропиляни възможности, за това че сте използван, че трудът ви е бил присвоен от администратори и спечеленото от Вас е дарено на други.
  Вие сигурно съзнавате, че живеете в много тежки времена. Не губете кураж. Времената на моето поколение бяха още по-тежки. Утежняващо бе обстоятелството, че имаше партийна дискриминация, надзор от ДС и херметично затворени граници. Сега тези обстоятелства ги няма или ги има, но в по-лека форма.
  Но все пак не забравяйте едно - Университетът е свързан с наличието на студенти. Ако няма студенти, няма Университет.
  А за да сте добър преподавател, Вие трябва да успеете да предадете на студентите любовта към това, което творите и знаете и най-важното - да ги убедите, че си струва! Това е, което винаги съм успявал да постигна, но на мен ми беше лесно - бях опиянен от Информатиката, а и имаше много работа в тази професия.  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#52] от "abdelhaqq":

  Дълго се чудих дали да пиша, но понеже сте интелигентен, реших да Ви напиша.
  Грануларността е вътрешна. Почтенният човек не може да затаи страшна истина и след време да му кажат - ти знаеше и мълча!

  Примери:
  Трайчо Костов каза на руснаците, че грабят България - обесиха го!

  Края на април 1986. Секретарката се обажда на Директора на Атомния Институт на БАХи му казва - веднага елате от провинцията, става нещо страшно. Идва директора в Института и му казват, че радиоактивния фон е нараснал десетки пъти - Чернобил! Директорът обаче мълчи като комунист хванат на мандра. Проф. Цветан Бончев от Физ. ф-т на СУ обаче бие тревога, използва доколкото успява вестници, радио, лични връзки .... След години шефовете на Гражданска Отбрана ги осъдиха на няколко години затвор за бездействие ...

  1983 година. Център за изстрелване на балистични ракети край Москва. Руски спътник получава сигнал за изстрелване на 4 американски балистични ракети. Компютрите автомоатично привеждат съветския арсенал от ракети в състояние изстрелване. Дежурният офицер обаче се замисля и си казва, че американците не могат да нападат само с 4 ракети. И изключва системите за старт. Следва разжалване и следствие за неизпълнение на инструкции. Оказва се накрая, че спътникът е приел слънчево отражение в някаква ламарина за признак за изстрелване на американски ракети. Офицерът обаче е спасил света!

  Сътрудникът на Ай Би Ем д-р Код измисля релационният модел на бази данни. Ай Би Ем започва да рекламира старата си база данни Ай Ем Ес за релационна. Д-р Код публично заявява, че тя не е релационна и бива изгонен от Ай Би ЕМ. Приютява го д-р Дейт във фирмата си. Код става носител на Тюрингова награда за релационния модел.

  Проф, Емил Хорозов, шеф на Фонд Научни Изследвания установява грандиозни измами. Подава оставка. Пише книга. В резултат Академичния съвет на СУ го уволнява на 65 години, а практиката е това да става на 66 години.

  Почтенният човек не мълчи, когато види нещо грозно. Каквото и да му се случи - да се примириш е равносително на смърт. Такава е същността на истинските хора, тарикатите са тема на друг разговор!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK