България бе осъдена за пореден път в Страсбург заради Цветанов

Вътрешна комисия Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Вътрешна комисия Цветан ЦветановБългария бе осъдена по три дела от Европейския съд по правата на човека днес. Жалбите са подадени от бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров, известен като Хамстера, и братята Йордан и Пламен Стоянови, познати като Дамбовците, заради арестите им през 2010 г. в хода на проведената операция "Октопод".


Общото обезщетение, което държавата ще трябва да плати, е близо 110 хиляди евро


Съдът е присъдил по 80 хил. евро за неимуществени вреди за братята Стоянови и семействата им и 5 хил. за разходите по делото, 6 хил. евро за Алексей Петров и 3 хил. за разноски и 15 хил. евро за Хамстера и съпругата му. Според съда нарушенията се изразяват в нарушаване на презумпцията за невиновност; забраната за изтезаване; заради незачитане на личния и семейния живот; правото на ефективна защита.
Съдът аргументира решението си по жалбата на Стоянови с това, че при полицейската акция по задържането им не е имало причина Йордан Стоянов да е оставен гол с белезници за почти един час или Пламен Стоянов да бъде принудително изведен от апартамента му и оставен на земята с белезници по бельо. Поради това съдът е сметнал, че двамата са били подложени на унизително отношение от органите на реда. Съдът по правата на човека отбелязва още, че синът на Йордан Стоянов не е бил заподозрян в извършване на престъпление, но въпреки това и на него са били сложени белезници. Съдът е приел, че не е имало индикации синът да е оказвал съпротива при ареста на баща си или да се е държал агресивно.


Освен това полицейската операция е била извършена рано сутринта от екип маскирани и тежковъоръжени полицаи. Те не са взели под внимание евентуалното присъствие на роднини на братята при подготовката на ареста. Той е извършен без предварителното разрешение на съдия.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK