Десет причини защо билетите в София не бива да поскъпват

Снимката е архивна

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Снимката е архивна"Дневник" препечатва текста на Андрей Зографски от "Спаси София" по повод искането на общинското дружество Център за градска мобилност за увеличение на цената на билета за еднократно пътуване от 1 лв на 1.60 лв, което вече е внесено от ГЕРБ за разглеждане от общинския съвет.


От самото си създаване "Спаси София" предлага на общината прилагане на доказали се мерки, целящи повишаване на ефективността и привлекателността на градския транспорт в София: обособяване на нови бус ленти, автономни коридори за трамвайния транспорт, въвеждане на почасов билет насърчаващ прекачванията и др. Реализацията на всичките тези ефективни мерки щеше да струва по-малко от един милион лева, но общината, изглежда, няма намерение, нито идея как да подобри условията за пътуване, освен като закупи нов подвижен състав с подарени от Европа пари.


Ако общината в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по транспорт Любомир Христов и директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Симеон Арнаудов бяха приложили поне част от тези решения, може би една малка корекция в цената на билета щеше да е основателна, но увеличение от 60% е недопустимо, без първо да се предостави на пътниците една осезаемо подобрена транспортна услуга.
С увеличаването на цената на билета ЦГМ и общината ще доведат до пореден отлив на пътници и зачестяване на гратисчиите в мрежата, и то във време, когато половин София е блокирана заради строителството на метрото и насърчаването на ползване на градски транспорт е задължително. Ежегодното намаляване на броя превозени пътници въпреки разрастването на метрото е доказателство, че решенията, които общината взима, независимо дали са базирани на "анализите" на ЦГМ, са пагубни за обещанието да се направи градският транспорт по-привлекателен, достъпен и използван.


Заради това решихме да изброим десет причини защо покачването на цената на билета с цели 60% е необосновано, нелогично и контрапродуктивно за софиянци.


Десет причини защо билетите в София не бива да поскъпват

© Спаси София


1. Не се предлага никакво подобрение на услугата срещу увеличението на цената от цели 60%


Гражданите се умориха почти 10 години да чакат интегрираната билетна система за електронно таксуване. Междувременно всеки, който не ползва карта, трябва да плаща за всяко прекачване. Почасови билети, позволяващи неограничено прекачване, има отдавна в почти всички европейски столици, включително Белград и Скопие, докато в София то все още се санкционира. Увеличаването на цената на единичния билет задължително трябва да се случи след въвеждането на удобен за всички почасов билет.


2. Увеличението идва във възможно най-неподходящия момент


Цените на бензина са ниски, а голям брой възлови кръстовища са затворени заради строителството на метрото. Сега е моментът за кампания за сваляне на колкото се може повече хора от личните автомобили и качването им в градския транспорт, за да се избегнат задръстванията в целия град. А покачването на цената на билета ще доведе до обратното – отлив на пътници.


3. Значителна част от градския транспорт в София е бавен, занемарен и неадекватен


По-голямата част от подвижния състав все още е стар и неудобен, трамвайните трасета са опасни и неподдържани, пътниците са принудени да чакат дълго, често на необезопасени спирки без навеси, а броят на линиите непрекъснато намалява. Само 20 трамвая от над 270 са нови, а от близо 700 автобуса все още твърде малка част са нови.


4. Първо осезаеми подобрения на градския транспорт и чак след това увеличение


Покачването би било оправдано едва след като хората почувстват продължителни подобрения и започнат да си връщат доверието в градския транспорт. Общината няма право да поставя гражданите, които не ползват градския транспорт ежедневно, пред неприемливи варианти: да си купуват карта, която не им е изгодна, или да пътуват с личен автомобил или с такси. В такъв случай не би трябвало да е изненада, когато това увеличение предизвика пореден отлив на пътници.


5. 60% от пътуващите ползват карти, а останалите 40%?


Кметът на най-замърсената и хаотична столица на Европа трябва да направи всичко по силите си да привлече колкото се може повече пътуващи, особено онези, които не ползват градския транспорт ежедневно. С предложеното увеличаване на цената с 60% общината реално гони цели категории пътуващи от системата и ги принуждава да ползват автомобили, в резултат на което ще дишаме още по-замърсен въздух, а градските пространства ще останат все така окупирани от хиляди автомобили.


6. Инвестициите в транспорта са почти изцяло финансирани с безвъзмездни средства от Европейския съюз


Всеки може да поръча нов подвижен състав от някой европейски производител с подарените от Европа пари, но общината не направи нищо да подобри ефективността на линиите: автобусите, тролейбусите и трамваите нито се движат по-бързо, нито са по-начесто.


7. ЦГМ се е доказал като безотговорен и незаинтересован стопанин


ЦГМ не може ефективно да контролира гратисчиите и да събира наложените глоби. Също така неговите "експерти" не представиха икономическия анализ, на който се основава предложеното поскъпване. Гражданите имат право да знаят какви са аргументите в този анализ. На кои експерти да вярват? На същите онези, които "заради грешка" щяха да подарят милиони левове общински пари на частния превозвач "Карат-С" ли?


8. Липсва дългосрочна стратегия за актуализация, приоритизация и ускорение на градския транспорт


За поредна година не е направено нищо за автономизация на трамваите, създаване на нови бус ленти, нови трамвайни и тролейбусни трасета и други инвестиции, които да оправдаят такова рязко поскъпване на билета. Липсва и дългосрочен план за актуализация и развитие на маршрутната схема на градския транспорт, която да отразява настоящите нужди на пътуващите, метрото не е интегрирано с наземния транспорт, а обещаните 10 квартални довозващи до него линии бяха удобно забравени.


9. Липсва интегрираност и разнообразие на превозните документи


Билетната система на метрото и тази на наземния транспорт не са интегрирани. Освен почасов билет все още няма карти за две наземни линии, две наземни линии и метро, семейните и фирмените абонаментни планове са на практика непознати на потребителите и т.н.


10. Новите карти не предлагат добра алтернатива за столичани


Две от трите нови карти, предложени от ЦГМ (туристическа и седмична), са направени по-скоро за нуждите на туристите и гостите на София и не вършат работа на столичани, които ще плащат по-високата цена на билета. При липса на алтернативи, които адекватно да покриват нуждите на различните групи пътуващи, санкционирането на онези, които ползват билети, е недопустимо и лишено от логика.


Поради гореизбореното призоваваме г-жа Йорданка Фандъкова най-накрая да освободи от длъжност доказалия се като безидеен, неспособен и безотговорен транспортен екип в общината и да го замести с хора, които не само ползват градския транспорт редовно, но и го разбират като система и потребност за града. Само ако това бъде направено, ще можем да се надяваме на по-сериозни подобрения и реални стъпки към приоритизация на градския транспорт. Дотогава общината и ЦГМ няма да си върнат доверието на гражданите, а увеличението на цената на билета с право ще се разбира от софиянци като израз на недалновидно управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vangelov.v
  vangelov.v
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това няма да се хареса на всеизвестните герберони във форума.
  За тях Боко е бог, а Данчето е неговият пророк.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  Е тя Фандъкова си го каза - увеличението щяло да бъде политическо решение.Както знаем,малко човешки аргументи могат да повлияят на политиците.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  И една от общината - ТРЕПАЧ - трЕбват пАре, с което се приключва въпроса. Матряла ще плаща, нЕма не искам.

 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  11 причина-много бедност и за много хора ще бъде пречка да се придвижват....

 6. 6 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Причина номер 11 - увеличаването на приходите да стане за сметка на по-добра събираемост, а не за сметка на редовните пътници. Във всеки автобус/тролей/трамвай трябва да има по 2-3 контрольори, за да няма как да се качиш без редовен билет/карта. Който не иска да плаща, да ходи пеша.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Ежегодното намаляване на броя превозени пътници въпреки разрастването на метрото " - нещо факти, статистика , или просто думи?

 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Неутрално

  И най важното , казват че градският транспорт е на печалба през последните години .При положение че поне 30 % се возят гратис .
  Затегнете контрола , направете транспорта по бърз и ефективен.
  Лоша е връзката между метрото и останалият транспорт , някакви малоумни разписания като разликата между пристигането на автобуса и тръгването на метрото е 20 -30 секунди , няма как нормален човек да слезе от автобуса да пробяга 100 метра и да се качи на метрото .
  Затегнете контрола във бус лентите пак се напълни с тарикати които се движат по тях и никой не ги наказва .

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  [quote#2:"xmm"]Точни. [/quote]
  Ъхъм.
  Лакардии!

  Същите, като "обосновката" ...

  И точно заради това не бива да се вдигацената.
  Така да се вдига.

  Най-малкото да се приучат общинските, че трябва да се обосновават прозрачно и подробно.

  А от тия лакардии не произтича ни, че трябва да се вдига на 1,60 ... По същата логика може както 1,50, така и 2,00 или колкото си поиската.
  Същото важи и за тия убавци от "Спаси София".
  Които също не се обосновават защо билетчето трябва да е точно 1 левче, а не 90 стинки или 50 ...

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Любопитно

  Защо не споменават за гратисчиите? В кой друг град по света може да пътуваш без пари, с известен минимален риск да те глобят (или никакъв ако си ромлянин)

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Десетте причини са изсмукани от пръстите. Повишението даже е малко - еднократният билет трябва да бъде 2 лева. Не виждам какъв е проблемът. Който пътува редовно да си вземе подходяща карта. Който не пътува редовно да си вземе билет с 10 талона. А гратисчиите да полагат 15 дни обществено-полезен труд - почистване на превозните средства.

 12. 12 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#0:"Д"]Поради гореизбореното, призоваваме г-жа Йорданка Фандъкова най-накрая да освободи от длъжност доказалия се като безидеен, неспособен и безотговорен транспортен екип в общината [/quote]

  Аз призовавам „Данчето“ да ни освободи от себе си.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Съгласен съм с написаното.
  Освен това, има още 10x10 причини.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 15 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "vangelov.v":

  "За тях Боко е бог, а Данчето е неговият пророк."
  Какво би казал за:
  За тях Костов е бог, а Радан е неговият пророк.

 15. 16 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#14] от "Anonymous":

  Само последния плакат по-точно е да е „ДОЛУ МАФИЯТА“, а не „ДОЛУ БОЙКО БОРИСОВ“, защото той не е единственият ѝ представител.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 16. 17 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#15] от "aboto":

  Това е тъпо и първосигнално като реакцията на съветофилите, които на критики към Русо-гнусо-федерацията отговарят с „а в Америка що еди-кво си“.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 17. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Гневно

  Съгласна съм с всичките 10 основателни причини. Герберските общински съветници да си оттеглят тъпото предложение, защото и нашето търпение има граници!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "zo":

  Как леко ти тече мисълта ,само гледай да не изтече!

 19. 20 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Няколко елементарни предложения, освен горните, които ще направят транспорта много по-добър:
  1. ИЗОЛИРАНИ С НИСКИ ПРЕГРАДИ БУСЛЕНТИ - НАВСЯКЪДЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПО ДВУЛЕНТОВИ УЛИЦИ.
  2. С ЕДИНИЧНИЯ БИЛЕТ ЗА МЕТРОТО ДА МОЖЕШ ДА ПОЛЗВАШ МЕТРОПАРКИНГА БЕЗПЛАТНО ПРЕЗ ЦЯЛОТО РАБОТНО ВРЕМЕ НА МЕТРОТО. Така всеки ще си остави колата там и ще се шляе из града с метрото докато си свърши работата.
  3. КОНТРОЛ КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ - РЯДКО, НО ПРИ СПИРАНЕ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО НА СПИРКАТА ЧАКАТ ПО 4 УНИФОРМЕНИ ЗДРАВЕНЯЦИ НА ВСЯКА ВРАТА - НИКОЙ НЕ СЛИЗА, БЕЗ ПРОВЕРКА. СЛЕД ТОВА СЕ КАЧВАТ И ПОЧВАТ ВЪТРЕ. ВСЕКИ БЕЗ БИЛЕТ СЕ СВАЛЯ И СЕ ОТКАРВА С ПАТРУЛКАТА.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 20. 21 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  София има нужда от привлекателен обществен транспорт. Ако развитието на Метрополитена е в тая посока, надземните инфраструктурни изпълнения са в друга. Пък обясненията са : Кво ще правят гостите на столицата. Тя и без друго не им харесва. Столицата трябва да е удобна за обитателите и, това май липсва в идеята на управниците.

  От идиоти отговор не чакам
 21. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Привлекателността на всеки вид транспорт не е абсолютна, а винаги относителна спрямо другите алтернативи.
  Сега както газта е 80 стотинки, а паркирането - без пари по тротоари и градинки, за много хора колите са по-привлекателната алтернатива. По-евтината във всеки случай. А ако билетчето стане 1.60 ще стане относително още по-евтина.
  Затова ако искат да увеличат относителната привлекателност на градския транспорт, трябва да вдигнат цената на това да имаш кола - данък, паркинг, винетка за синя/зелена/жълта зона, и т.н.

 22. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Ако Йорданка и сите началници бъдат лишени от служебните си коли, транспортът ще се оправи. Инак не, щото возен на извозен не вярва.

 23. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Гневно

  ПРИЧИНА № 1 - ЗАЩОТО ГИ ТЪРПИМ ДА НИ ДЕРАТ КОЖИТЕ НАГЛИТЕ ДУШМАНИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 25 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А също и - мярката не е за насърчаване ползването на градския транспорт от повече хора, а за стимулиране ползването на карти от настоящите клиенти. Сбъркано отвсякъде.

 25. 26 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1148 Весело

  11. Огромен процент на гратисчии. При спиране на мексиканско говорящите гратисчии, билета може да стане даже 80 стотинки

 26. 27 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Убитаците дето цъкат минуси на предложенията на № 20 явно никога не са ходили в чужбина, а искат да си държат таралясника на тревата (калта) пред блока и изпускат гумите на всеки, който им е заел мястото, докато перкат по буслентата на "Цариградско" или са на аварийки на велоалеята в "Надежда". Затова пък прилежно си запазват смрадливия фас в шепа, като се качват в трамвая, ръгайки останалите, за да видят дали на спирката не чака гадния контрольор, който олицетворява "тази скапана държава"...

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 27. 28 Профил на gdvalkov
  gdvalkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Причина 11.
  Пътуването в градския транспорт в София (допускането до превозните средства) е безконтролно. Това е може би единственият вид транспорт, който може да се ползва без да се заплати за услугата и това действие да остане безнаказано и на никого да не му направи впечатление. Това подтиква и най-съвестния пътник в един момент да се изкуши и да злоупотреби.

 28. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#15] от "aboto":

  Ама и за увеличението на цената на билетите, пак Костов ли се оказа набъркан...?! Знаех си аз, че Данчето, тая кротка женица е невинна и вечно подведена! Като началника си!
  ГЕРБ-ерите паметник трябва да му вдигнат на Костов! Ако не е той, не знам с кого ще се оправдават!

  Бивш tww09306483.
 29. 30 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 513 Неутрално

  http://www.independent.co.uk/travel/48-hours-in/nice-travel-tips-where-to-go-and-what-to-see-in-48-hours-10028334.html

  Ето за убитаците една снимка от малка улица в Ница - вляво велолента, до нея ПРЕГРАДЕНА буслента. Защото ако не е преградена и там има идиоти и гяволи, от чиито коли се носи шумна чалга. Апропо - навсякъде има тъмнокожи гяволи гратисчии, но хванат ли ги - с потрулката и в полицията. Като влезат контрольорите в буса, настъпва мълчание и страхопочитание. Ама те не са безработни висшисти, а яки жандарми.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 30. 31 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Аз предлагам да се въведат винетки за велосипедите. Така и така са започнали с нови данъци и такси.... Колело ще ми карат...

 31. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  "Новите карти не предлагат добра алтернатива за столичани"
  ................................................
  Ето този факт мисля, че е следствие на целенасочена политика на общината!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 33 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  С предложеното повишаване на цената на билетите Фандъкова и дърпащите зад нея конците целят само едно: да се даде глътка въздух на такситата и маршрутките (зад тях седят интересни фигури като Георгиус Георгиу, Трактора а може би и Рапона).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 34 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#10:"lustmord"]Защо не споменават за гратисчиите? В кой друг град по света може да пътуваш без пари, с известен минимален риск да те глобят[/quote]

  Един от отговорите на този въпрос е Виена. Качваш се на автобуса и се опитваш да си купиш билет от шофьора, но той ти отговаря че билети няма, ама и проблеми няма. Нито един човек в автобуса не протестира срещу този факт.

  Вероятно хората там са съвестни и си плащат за услугата точно толкова колкото струва тя, а че се е появил някой изпаднал като мен за тях това не е проблем. Тука май се опитваме да шмекеруваме на дребно и да се правим на изпаднали.

  Иначе билетчето в София струва левче може би повече от десетилетие и мисля че резултатите са описани в статията. Градския транспорт се използва за провеждане на социална политика, а не за осигоряване на добри услуги за хората.

 34. 35 Профил на ogreten
  ogreten
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "don_horhe":

  А кой ще им плаща заплати на тия контрольори, които доста избирателно подхождат към пътниците? Ако СО иска да прави модерен транспорт, това няма да стане с увеличаване цената на единичния билет, а със съвсем нова система на тарифиране на градския транспорт. Има държави, в които се плаща всяко пътуване по 20-30 ст., няма контрольори и няма гратизчии. Ще стане ли и в България това? Май не...Имайте предвид, че по отношение на инфраструктурата София/България е някъде в средновековието

 35. 36 Профил на ogreten
  ogreten
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изключително разумни предложения, но от общината са такива катили, че им е точно през оная работа какво мислят гражданите. Те си се движат със служебните автомобили, а другите ...на кого му пука!

 36. 37 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  България си е чисто комунистическа държава начело с другарите комуняги.При нас действува чл.1 от комунистическата конституция-Каквото каже Партията майка .Така е и в СО:Всичко там е комуняги и доносници на ДС.Това са най-тъпите и доказани некадърници.За повече от 70 г.нищо свясно не измислиха и нищо добро не преписаха .Пълни глупаци -комуняги .И сега по този проблем е същото .Затова си стоиме последни начело с пожарникар и агент на ДС с кличка Буда.Няма ЛУСТРАЦИЯ няма напредък.Пълен Застой.Накъдето и да погледнеш виждаш отвратителната физиономия на КОМУНЯГА и шуробаджанашество и семейственост комунистическа.,нещо като полухора.

 37. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Точки 6, 7, 9, 10 изцяло се покриват с моето мнение!
  Отгоре на всичко съм убеден, че ГЕРБ-авите са го сметнали още когато правиха и правителството на ОФ. Затова и толкова вялия опозиционен отпор на иначе корави опозиционери като Кънев и онова недоразумение Лилков!

  I Want To Believe
 38. 39 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  В Прага дами и господа билетчето, което е за 90 минути струва 2.32 лева, а годишната карта е 265 лева та ако спазваме това съотношение при 1.6 лева за билет годишните ни карти трябва да са 184 лева, а в момента са 500. Та хайде да не ни обесняват кое стимулира купуването на карти

 39. 40 Профил на Ivan Minev
  Ivan Minev
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До номер 20, а какво правим с тарикатите дето си паркират колата цял ден на цената на 1 билетче без да се возят и позлват метрото???

  До номер 39, в грешка сте, новата цена на годишната карта е 365 лева, съвсем приелмлива и разумна цена!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK