Наредбите на здравното министерство създават "правен хаос", твърдят лекари и депутати

Мая Манолова, омбудсман на България

© Анелия Николова

Мая Манолова, омбудсман на БългарияПравен хаос, нормативна бъркотия и недомислици - тези определения използваха представители на лекарското съсловие и на болници днес, по време на дискусия за здравната реформа, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Според част от гостите на дискусията, новите нормативни документи на Министерството на здравеопазването не осигуряват по-добро качество и достъп до здравеопазването, а напротив. Други защитиха идеите на здравния министър и насочиха обвиненията си към колеги - лекари.


Става въпрос за приетите в последните дни наредби за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на здравната каса, за Националната здравна карта и анекса към Националния рамков договор за 2015 г., с който към сега действащите условия за медицински услуги се добавят нови. По всички точки имаше критики, включително и за въвеждането на идентификация чрез пръстов отпечатък на пациентите в болниците и аптеките.


"От текста на обнародваното решение за Националния рамков договор става ясно, че той се опира на две наредби, които си противоречат. Наредба №40, която бе отменена и на Наредба №2, която бе приета преди дни. Т.е. от утре, 1 април, НЗОК ще може да избира клинични пътеки от един от двата нормативни документа, респективно болничните заведения и другите изпълнители на медицинска помощ. Цените в тях са различни, обемите са различни, наименованията са различни, номерата на клиничните пътеки са различни, т.е. хаосът е пълен. Ситуацията в здравеопазването допълнително се влошава и се изостря от протестите на общопрактикуващите лекари", коментира омбудсманът.
От страна на здравното министерство зам.-министър Адам Персенски отговори убедено, че няма хаос или противоречия между документите и намекна, че останалите участници в дискусията трябва да се запознаят по-добре със съдържанието им. По думите му вътре в новата наредба (№2) за основния пакет медицински услуги е записано и, че с нейното приемане се отменя досега действащата наредба 40, така че не би трябвало да има объркване.


"От 1 април нито лекарите ще знаят как да регистрират и лекуват пациентите, нито пациентите ще знаят какво да правят, нито здравната каса ще знае как да отчита разходите", настоя депутатът от БСП Емил Райнов, който беше сред гостите на дискусияга. Според него простото решение е да остане в сила сегашния национален рамков договор и с анекс към него да се добавят "малкото допълнителни средства" и "да се продължава нататък". Всъщност такова беше решението и на здравната каса и министерството на здравеопазването, макар че с анекса на практика се приемат предложенията от така наречения "служебен" рамков договор, срещу който протестират лекарите.


Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюз (БЛС)

© Юлия Лазарова

Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюз (БЛС)


Една от опасностите свързани с хаоса в системата, за която сигнализираха лекари, е това, че от 1 април, когато влизат в сила наредбите на ведомството и допълнението към новия-стар рамков договор, част от болниците в страната ще са принудени да спират да лекуват онкоболни пациенти, защото няма да могат да отговорят на поставените изисквания в новата амбулаторна процедура №5.


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че от над 40 лечебни заведения, които сега имат това право, ще останат само 8 или 9 за страната, а това рязко ще ограничи достъпа на онкоболните пациенти до лечение. Същите опасения потвърдиха и директори на болници и клиники с такава дейност. Според процедурата договор с касата за химиотерапия ще имат само болници с отделения по лъчелечение или нуклеарна медицина, и въпреки че с химиотерапия се работи в 39 болници, само няколко има такива отделения, посочиха те.


Зам.-министър Персенски успокои, че се организират срещи със съсловната организация на онколозите и въпросът ще бъде решен.


Според председателя на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ някои от идеите на здравния министър са много удачни и интересни, но липсват анализи и доказателства, че ще проработят на практика. Той предложи наредбите да се приложат експериментално върху хората в едно село или един град преди да се приложат на национално ниво, за да се добие опит първо.


Представителите на различни съсловни организации, омбудсмана и държавата спориха и за протестите на личните лекари, които се разгърнаха в почти цялата страна от понеделник насам. Председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева заяви, че от началото на седмицата целият поток от пациенти се поема от спешните кабинети и не е колегиално от страна на общопрактикуващите да ги поставят в тази ситуация.


Омбудсманът обобщи, че има два основни проблема в момента - нарушеният диалог между министерството и останалите страни в здравния сектор и "нормативния хаос, нормативната бъркотия, която цари в системата". Тя призова министърът да чуе исканията на протестиращите лекари, които според нея са напълно основателни и заяви, че ако трябва ще се обърне и към премиера.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Весело

  Въобще хаоса в България е в много добра кондиция и е единственото работещо добре нещо.

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Да се възложи на Общата да прави здравни реформи!!!
  Нека преди това съобщи поименно какво искат от БЛС - да бъдат диспечери общопрактикуващите лекари както до сега ???
  Или просто да обясни каква РЕФОРМА иска ????
  Не искам да ставам вулгарен ,защото другарите в Дневник са с много ВИСОК МОРАЛ !!!

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "...новите нормативни документи..."

  Дневник, няма такова понятие!
  Правилното е НОРМАТИВНИ АКТОВЕ!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  Май се "търси под вола теле" само и само да не се случат неизгодните промени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Наредбите на здравното министерство създават "правен хаос", твърдят лекари и депутати...........

  Така е! Винаги се започва от хаос...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ами така е като дясната ръка не знае какво прави лявата....

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Не трябваше да слагате тази снимка в началото. Поне аз изобщо не прочетох статията, колкото и да е възможно интересна.

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Другарката Мая беше в кръга готвачи сготвили тази манджа в здравеопазването по стара съветска рецепта, а сега се прави на диалогична. Яжте си я сега. Ехххх Пешо да беше избързал да станеш омбудсман, сега щеше да си свиркаш на сладко местенце вместо другарката. А сега с халотано-повлияната си глия търсиш изход , ама нямаш полезен ход.Изпадна в Zugzwang. Ама опитай друга професия. Анестезиологията не ти се отдаде, политиката също, може би ти остава да си само телезрител на мачлетата на Арсенал....
  https://goo.gl/5ZYJnh

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Весело

  Стига бе - "правен хаос"...а Борисов толкова се надяваше Москов да води Риформите!!!
  http://www.segabg.com/pic/12092/797495.jpg

  [email protected]
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Съгласен съм да няма зравна реформа, само да се въведе пръстовият отпечатък.
  По-важно от всичко друго е да се затвори тази врата за далавери. След това с икономисаните пари ще бъда по-добре.

  подпис
 11. 11 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Тези протести/стачки много ясно показват кой се е облагодетелствал до сега.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  Доста време няма да има отърване от нея.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А какво ли би казал Хипократ...

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  #Московнаш! Как така създава правен хаос? Москов е инат! Пък и е платил 250 000 на частна юридическа фирма за консултантски услуги за противоконституционния закон! От джоба на министерството де, не от своя!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Пръстовият отпечатък е прекалена мярка, но само на прима виста.
  В родината, където има необявени Олимпийски игри по крадене, всяка мярка в посока контрол на разходите/приходите би имала ефект, убеден съм!

 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  ...Други защитиха идеите на здравния министър и насочиха обвиненията си към колеги - лекари...
  Здравната реформа е успешна - успяха да разделят и противопоставят и самото лекарско съсловие.

 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  За никаква реформа не може да иде реч, докато 1 млн. души плащат здравеопазването на всичките 6-7 млн. Това няма да се уморя да го повтарям.

  Премахване монопола на здравната каса. Премахване на недомислицата "клинични пътеки". Реално заплащане на реално извършени медицински услуги.

 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Лекарите намериха най удачния посредник - амбудсМая . Тя дори не знае че обществения защитник е този който отстоява и защитава интереса на гражданина не и на СЪСЛОВИЕТо.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Беше ясно още в началото,че срещу реформата ще скочат всякакви герои с лозунги "Блатото си е наше,харесва си ни и не си го даваме!".
  Айде стига с тая тиня,стига ви толкова.Давай Москов,зорлем ме направиха твой фен.

 20. 20 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Москов е абсолютно неадекватен и компрометиран.. и което е по-лошо, вероятно корумпиран..

 21. 21 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Държавата трябва да си поеме сираците, инвалидите и психично-болните. Всички останали в частни здравни каси на застрахователен принцип - за такава и такава болест, при такава и такава вноска, изплащаме такава застраховка/сума за лечение и т.н.. Най-вероятно касите ще се сдобият с болници, чиито разходи могат да контролират и така..

 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Съдят известен гинеколог за побой. Съдията недоумява как така прочут специалист и професионалист е допуснал такова деяние. Докторът обеснява:
  -Прибрах се от тежко нощно дежурство, Ваша чест-няколко раждания, три аборта и други гинекологични проблеми. Тъкмо си почивам, дърпа ме жената: Мили, имам менопауза, моля те да ме видиш. Нищо работа, прегледах я. После идва голямата ми дъщеря: Тате, да ми махнеш спиралата, решихме с мъжа ми да си родим дете. Готово, за децата си съм съгласен на всичко. Тъкмо си отиде, идва малката дъщеря: Тате, да ми сложиш спирала, довечера съм на дискотека. Разбрах, че в къщи няма почивка и излязох на въздух в парка. Тъкмо запалих цигара, идва една млада циганка и посяга да си дига полата: Чиче, ако дадеш 5 лева, ще ти покажа голата си .....ка. Тогава не издържах и....

 23. 23 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "zenola":

  +++++

  напълно съм съгласен. И бих добавил, поне 3000лв чисто за специалистите! Абсурдно ниски заплати взимат...

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#13] от "гарата":

  Хипократ въобще не лекувал безплатно , както и Хипократовата Клетва не е обещание за безплатно здравно обслужване както комунетата се опитват да правят интерпретации в марксистко-ленински стил
  Прочетете The Hippocratic Oath and the Ethics of Medicine-Steven Miles издание на Oxford University Press-2004.

  Други изследователи на древността пък пишат:

  ‘Medical practice was not regulated in antiquity, and doctors were often itinerant. Medicine was a highly specialized trade, and practitioners could become wealthy. City-states contracted with doctors in wartime, but by and large Hippocratic and other doctors operated independently of the political state or any government bureaucracy.’
  Цитат от Science and Technology in World History An Introduction (2nd edition)

  Днес само гратисчии се оправдават с Хипократ за да не плащат лекарския труд нито с осигуровки, нито с вноски в частен фонд , нито кеш. А пък шишето с шльоковица и евтини бАмбони вече не са конвертируеми....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Разстроено

  по шашаво от лекарското съсловие май няма, за нас е само системата Семашко...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Да не говорим,какъв хаос създава парламента.Днес приемат един закон,следва стачка и утре се поправя.
  Искам да питам,пациентите на кого да се оплачат от лошото обслужване на лекарите.Имам близък лекар.Разболя се тежко и тръгна по болници.Възмутен е от отношението на лекуващите го.Те ,ако се отнасят така с колега,представям си ,как се държат с другите пациенти.И все онеправдани,а какво да кажат болните.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Москов ще завлече и здравната система и правителството към дъното, ама Боко не се усеща, а бай Иван ще изпълни пъклената си мисия

 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хайлето":

  Аз пък оставам с впечатление,че Борисов е планирал нещо и сега дебне като ловец на пусия.

 29. 29 Профил на sylvi1217
  sylvi1217
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Москов не е изпълни нито едно от програмните обещания на РБ ,с които дойде на власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK