Прокуратурата ще обвини в корупция деветима от автомобилната агенция

Брифинг за специализираната акция на ГДБОП и ДАНС за корупционни схеми в автомобилната агенция. По средата са наблюдаващият прокурор Андрей Андреев и ръководителят на специализираната прокуратура Даниела Попова

© Георги Кожухаров

Брифинг за специализираната акция на ГДБОП и ДАНС за корупционни схеми в автомобилната агенция. По средата са наблюдаващият прокурор Андрей Андреев и ръководителят на специализираната прокуратура Даниела ПоповаПрокуратурата ще обвини изпълнителния директор на агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов заедно с още осем души. Според държавното обвинение Цветанов е бил ръководителят на организираната престъпна група, чиято цел са били корупционни практики.


Това се разбра на специален брифинг, на който присъстваха наблюдаващият случая прокурор Андрей Андреев, административният ръководител на специализираната прокуратура Даниела Попова и представители на ДАНС и ГДБОП. Вчера в хода на полицейска акция бе задържан Цветанов, а по-късно се разбра за ареста и на още служители. Специализираната операция е започнала преди пет-шест месеца, а доказателства за дейността на престъпната група има от началото на 2015 г., обясни Попова. До момента в 12 града са разпитани множество свидетели и са извършени претърсвания и изземвания.


По думите на Попова арестуваните за момента са 18, на 9 от тях се очаква прокуратурата да повдигне обвинение и да задържи до 72 часа. За момента не е известно какви точно мерки за неотклонение ще иска прокуратурата от съда, което ще зависи от събирането на доказателства.
В дома, който е обитавал Цветанов, са намерени 175 хил. лв., много голяма сума е открита и в жилището на тъста му в Плевенска област. За момента не може да се каже колко пари точно са намерени там, защото все още се броят, каза Попова, но увери, че става въпрос за голям сума предвид броя на откритите купюри.


В хода на разследването са установени няколко корупционни схеми, които служителите на агенцията са използвали. Една от тях е месечен абонамент от фирми, осъществяващи превоз, т.нар. такса спокойствие. Това е било гаранцията, че автомобилите на фирмата няма да бъдат спирани за проверки. Друга схема е била манипулиране на изпитите за шофьорска правоспособност и даване на определени суми за назначаване на "подходящи" служители. Пари са давани и на ръка от шофьори по време на рутинни проверки. Най-скъпата услуга е била предоставяне на разрешение за превозване на опасни товари - 3 хил. лв.


Парите са били превеждани чрез спедиционни фирми, но разследването има доказателства и за предавани директно на Цветанов суми, коментира Попова.


Сред останалите осем, на които предстои прокуратурата да повдигне обвинение, има двама шефове на областни дирекции на агенцията в Плевен и Габрово и двама бивши служители. Последните били доверени и много близки на Цветанов и се явявали най-добрите посредници при уреждане на схемите. Прокуратурата ще ги обвини за длъжностни престъпления, а където има доказателства и за искане и получаване на подкуп. Ако съдът намери Цветанов за виновен, той може да получи между 5 и 15 години затвор.


Тарифите за отделните "услуги" са варирали между 300 и 3 хил. лв. Като сумата се е преценявала за всеки конкретен случай. Установени са и македонски граждани, които са се явявали на изпити и са участвали в схемите. Прокуратурата ще сезира компетентните органи, които трябва да преценят дали преминалите по този начин изпити шофьори и управители на фирми ще трябва отново да се явяват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK