Софийският университет: Целта на новото правило е да се разграничават официалните от личните изяви

Софийският университет: Целта на новото правило е да се разграничават официалните от личните изяви

© Надежда Чипева, КапиталАкадемичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие на свое заседание на 30 март 2016 г., правила за официална комуникация с медиите и организиране на публични събития на територията на Софийския университет. Предложенията бяха приети с голямо мнозинство. Основният смисъл на правилата е да се разграничат официалните изяви и позиции на Университета от личните изяви и позиции на членовете на академичната общност."


Това се посочва в официалната позиция на Софийския университет по повод шума в социалните мрежи, че ръководството на университета е решило да ограничава достъпа на преподаватели и студенти до медиите. Както обясни за "Дневник" и заместник-ректорът доц. д-р Георги Вълчев, всъщност преподавателите ще имат свободата да изразяват мнението си, но без да ангажират Софийския университет. Такава практика е стандарт за много институции в страната и чужбина - и академични и неакадемични и няма конкретен повод да се приеме точно сега, казаха още от пресцентъра на вуза.


"Правилата не ограничават по никакъв начин личната свобода на представителите на академичната общност да изразяват мнения, експертни становища и граждански позиции, без обаче да ангажират институцията с тях", се посочва и в позицията на университета. И се допълва: "Университетът е последното място, което ще си постави за задача да ограничи свободата на словото. Напротив, той винаги ще остане защитник на това изконно гражданско право."


От висшето училище поясняват също и че се предвижда "ясно определяне на публичното говорене от официални институционални позиции, ако представителите на общността са упълномощени за това от ректорското или деканските ръководства, или когато дават публичност на свои научни и творчески постижения в качеството им на преподаватели в Софийския университет". Правилата подлежат на усъвършенстване и доразвиване, се казва още в официалната позиция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK