ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Собствениците на тютюневия склад в Пловдив се оплакаха от кампания срещу себе си

Така би трябвало да изглежда сградата на тютюневия склад според проекта на строителя.

© Дневник

Така би трябвало да изглежда сградата на тютюневия склад според проекта на строителя.Одрин 8" - фирмата, съборила тютюневия склад-паметник на културата в Пловдив, показа новия си проект за преустройство на сградата. Визуализациите, които се появиха в интернет още в разгара на скандала през март, от днес вече са закачени на оградата около руините на ценната сграда. Те предвиждат вграждане на оцелялата фасада в "мултифункционална сграда" с офиси и хотел и са съпроводени с послание към пловдивчани - че срещу фирмата се води целенасочена кампания, а те са нейни жертви. "Опит за нагаждане" и "самореклама" нарече табелите главният архитект на града Румен Русев, който отрече нов проект да е постъпвал в общината.


Проектът предвижда висока сграда с офиси, хотел, бизнес апартаменти и подземен паркинг. От написаното също така се разбира, че се очаква "запазване на характерни архитектурни елементи от фасадата" на тютюневия склад. Интересното е, че разрешителното за строеж е с дата 15 декември 2010 г.


Същевременно от "Одрин 8" продължават да твърдят, че сградата им не е паметник на културата и се оплакват, че срещу тях се води организирана кампания. Отстрани те са разположили табела с обектите-ценности в центъра на Пловдив със следното послание:
"Уважаеми граждани, това е официална карта, издадена от Министерството на културата. Ако желаете може да проверите и ще се убедите, че сградата не е нито регистрирана, нито декларирана като паметник на културата. Сградата попада в зона, където има групови паметници на културата, а това се отнася за целия център на град Пловдив.


Тази кампания срещу инвестицията ни е организирана от хора, които преследват материални интереси и лична облага. Използват вас, гражданите на Пловдив, за да се облагодетелстват лично. До 15 март вторник ще оповестим публично проекта за новата сграда на ул. Одрин 8".


Табелата с картата и обръщението към гражданите.

© Дневник

Табелата с картата и обръщението към гражданите.


Потърсен от "Дневник" за коментар, главният архитект на Пловдив Румен Русев отрече сегашният проект да е този, който преди е постъпил в общината и е бил одобрен. "Този проект е опит за нагаждане към ситуацията", заяви той. По думите на арх. Русев в предишния не е присъствала частта със запазването на "характерните архитектурни елементи от фасадата". Според него слагането на табелите е самореклама от страна на фирмата.


Главният архитект отрече възможността строителните дейности да бъдат подновени. "Подобен проект не е постъпвал нито в общината, нито в Националния институт за недвижимо културно наследство, нито в Министерството на културата", категоричен е той. От думите му също се разбра, че в момента общината нито разрешава, нито забранява нещо, тъй като с казуса се занимават по-висши инстаниции.


Сградата на ул. "Одрин" 8 бе почти изцяло съборена на 6 март. Ден по-късно общината заяви, че тя е частна собственост, има разрешение за строителство на мястото й и нищо не може да се направи срещу това. Местната управа дори представи документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, удостоверяващ, че тютюневият склад не е паметник на културата. Впоследствие обаче се оказа, че показаният документ е фалшив и е бил представен в общината не от друг, а от собствениците на сградата. Междувременно самото министерство заяви, че държавата изрично била предупредила кмета на Пловдив Иван Тотев за статута на сградата.


Миналият четвъртък министърът на културата Вежди Рашидов подписа заповед, която задължава собствениците на съборения тютюнев склад да възстановят сградата в оригиналния ѝ вид.


В последствие се разбра, че компанията инвеститор "Одрин 8" ще обжалва в разпореждането за спиране на разрушаването на сградата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK