Днес започва новият договорен период на здравната каса, лекарите предричат хаос в системата

Днес започва новият договорен период на здравната каса, лекарите предричат хаос в системата

© Георги КожухаровОт днес, 1 април, започва договорният период на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. В сила трябваше да влезе новият Национален рамков договор между лекарите и здравната каса, който урежда цените и условията за работа помежду им, но понеже съсловната организация отказа да подпише документа, а държавата се опита да я заобиколи, договорният период започва със сътресения.


Въпреки че в края на февруари успя да се договори за цените на здравните услуги за 2016 г. с касата, лекарският съюз отказа да подпише НРД заради неуредената нормативна рамка на Министерството на здравеопазването. Към момента на преговорите не бяха приети нито наредбата за клиничните пътеки в основния пакет медицински услуги, нито условията по Националната здравна карта и как касата ще избира партньорите си по райони.


В последствие за няколко седмици тези документи бяха подписани и приети, включително и с извънреден брой на Държавен вестник вчера, в който е публикувана Наредба №2 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Междувременно за да успее да въведе всички новости, предвидени като част от здравната реформа, касата предложи да се приеме "служебен" рамков договор, върху който не се иска подписа на лекарите и така може да се пренебрегне недоволството им.
Лекарският съюз обаче моментално обяви предложението за незаконосъобразно и даде начало на ефективни протести. Митингът им ще е на 6 април пред Министерския съвет и в цялата страна. Първи на протест още тази седмица излязоха общопрактикуващите лекари, защото са недоволни от политиката на министерството за извънболничната помощ и твърдят, че от увеличението от 36 млн. лева в тазгодишния бюджет за това направление всъщност само малка част са за личните лекари.


По правило, ако не се договори нов, в сила трябва да остане последният подписан рамков договор - в случая за 2015 г. - и за това настояват и лекарите. Касата и здравният министър Петър Москов обаче все пак подписаха анекс към документа, с който на практика въвеждат промените, предложени и в служебния рамков договор. Лекарите предсказват хаос в системата с влизането в сила на този анекс и с новата наредба №2, защото твърдят, че те са в противоречие, включително и с друга действаща наредба на министерството (№40), с различни стойности и условия.


Здравното министерство изпрати във вторник кадър как министър Москов подписва анекса към НРД 2015 г.

© Министерство на здравеопазването

Здравното министерство изпрати във вторник кадър как министър Москов подписва анекса към НРД 2015 г.


От днес до края на месеца лечебните заведения, аптеките, общопрактикуващите лекари и всички изпълнители на медицински услуги могат да подават заявки за сключване на договор с касата, а при липса на заявления действащите договори ще бъдат прекратявани. За разлика от системата досега, тази година касата ще може да избира с кои от кандидатите да сключи договор и с кои не. Досега беше длъжна да уважи искането на всеки заявил, но занапред Надзорният съвет на НЗОК ще определя условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ. За целта беше изготвена и Националната здравна карта, която показва къде има лекари в повече и къде има дефицити. Това е още нещо, което ще разстрои здравната система, убедени са лекарите.


Пресцентърът на институцията опита да смекчи напрежението вчера като "категорично опровергава всички внушения", че новата методика за сключване на договори с партньори ще внесе хаос, или пък че има разминавания в нормативната уредба.


"Най-отговорно уверяваме, че всички промени и нови условия са насочени към чувствително увеличаване на достъпа на пациентите и подобряване на качеството на цялата система на здравеопазването.", посочват от НЗОК, също и че "абсолютно неверни са твърденията, че документите, които регламентират договорните отношения между касата и изпълнителите на медицинска помощ са противоречиви и допускат касата да избира цените, по които да работи." От инситуцията обясняват че втората наредба отменя първата и няма място за спор по въпроса.


До 30 дни от постъпването на заявленията касата трябва да сключи новите споразумения с партньори, "ако заявителят изпълнява всички изисквания, които гарантират комплексно, достъпно и качественото обслужване на пациентите", се посочва още в обявлението на НЗОК.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  То и досега имаше хаос, ако се увеличи ще е направо анархия. И Министър Москов няма да е виновен за това, разбира се

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Радане, най учтиво ще те замоля да бламираш Москов, за да съборим кабинета ако има начин!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "личните" лекари, не трябва да са задължителни. Който иска да си има личен - моля да си му плаща лично. Всеки останал здравно осигурен, трябва да може да отиде навсякъде, пък понеже сме прост матрял и като ни заболи ухото отидем на ортопед, той най-учтиво ще ни обЯсни къде да идем.

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Лекарите в БГ-то свикнаха да покрадват от касата и гражданите, и мноого ще ритат срещу министъра и кабинета който се заеме тези кражби да бъдат пресечени. Ще се научат да не крадат, когато някой-друг мушмурок влезе в затвора.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Кражбите от където и да е, здравно, пенсионно, и т.н. могат да бъдат пресечени единствено ако всеки има лична партида и електронна карта за да може да следи какво става с вноските му!

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Стягай се да те сложим министър да оправиш здравеопазването, пък ако има начин и матриала да поограмотиш малко. Ай кажи ми като си грамотен - ако ме заболи ку....крака, какъв специалист да търся??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Радан е в Боливия. На прясна кока. Щял да донесе и на Пепито, че му помътнял погледа напоследък. 💉

 8. 8 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Здравната реформа се прави, за да се защити интересът на пациентите ОТ лекарите

  Истината е висша ценност
 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  То здравната ни система е такава анархия, че няма как реформите да направят нещата по-зле - от дъното по-надолу няма слизане! Само към по-добре могат да са промените!

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  "ако ме заболи ку....крака, какъв специалист да търся??"

  Ем зависи кой от трите крака те е заболял.
  Ако са левият ляв или десният ляв - ортопед.

  Ако е средният - зависи от болката - уролог, кожно-венерически или масажистка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Само доктор ХаОсян може да оправи хаоса.

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Днес започва новият договорен период на здравната каса, лекарите предричат хаос в системата


  Разбираемо е.
  И може да се обясни с две думи: "реформатори??" извършват реформи

 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Нищо няма да бъде пресечено.
  Въпросът е договорите да бъдат сключвани от наши хора, които да се отчитат където трябва.
  Всичко останало - на свободно заплащане от пациентите.
  Добрите частни болници и практики няма много да пострадат, но до тях ще имат достъп много по-малко пациенти.
  Тези с които бъде сключен договор, ще трябва да поемат всички и осигурени и неосигурени, коеот неминуемо ще доведе до дългове, респективно до глоби и отказ за сключване на договор за следващата година.
  И така, бавно и полека държавата ще се отърве от това бреме да връща на осигурените пациенти поне част от парите, коиото им е взела за здраве.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Лекарите недоволстват, не знам докога ние ще търпим, все пак става въпрос за нашето здраве и за нашите пари. А реформите са палеативни, на практика запазват всичко познато досега, не виждам откъде ще дойде подобреното в една изначално сбъркана система.

 15. 15 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Мисля че пациентите ще усетят сами качеството на реформата осъществена от министър Москов с решаващата подкрепа на ПП ГЕРБ... до месец-два резултатите ще почнат да се усещат.

 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  В случая никой не пита тези, които пълнят касата- даникоплатците

 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#16] от "elevation04":

  И самите те не се интересуват много. Вижте какъв отзвук има опита на правителството да забрани дивото къмпингуване - рев, вой, по 200 коментара под статия, протести, чудо. Да виждате нещо подобно да се случва във връзка със здравната реформа? Е, докато не се случи, нищо няма да се промени.

 18. 18 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Доста материал изчетох покрай тази сага - интервюта, мнения и т.н.
  Като неспециалист стигнах до извода, че здравеопазването сега е ток и жица, а хаосът предстоял, защото лични лекари и болници ще трябва да доказват лечения по нов метод.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#5] от "tvi63":

  Абсолютно! Но, това означава, край на порочния солидарен модел, който така добре устройва всякакви лобита точещи парите на осигурените...! Проблема е, че лекарите и фармацевтите свикнаха да си крадат без проблеми, но апетита им нараства от година на година! Пациенти има, все по-малко и затова недостига става, все по-голям! Лекарите по никакъв начин не искат труда им да е обвързан с резултат и показатели за качество, както навсякъде другаде! Лекарските грешки са безнаказани, на моменти даже са престъпления...!
  Крайно време е здравната каса, да започне да се държи, като каса и да не се управлява от лекари!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1012 Весело

  [quote#3:"442"]...пък понеже сме прост матрял и като ни заболи ухото отидем на ортопед, той най-учтиво ще ни обЯсни къде да идем.[/quote]

  Може да го болят костиците на средното ухо.

  "Да, България"
 21. 21 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Москов е виновен не толкова зе неподписване на националния рамков договор, а заради това, че не пристъпи към демонополизация на НЗОК. Т.е., проблемът е не тактиката, а липсата на правилна стратегия. Ако наистина е десен, то Москов би направил далеч по-радикални, а не само технически промени в системата.

  Pivoley
 22. 22 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дотук прочетох куп "коментари" които нищо не коментират а просто си оплюват. Всички и всичко, и най-вече реформата и реформаторите, ама то си ни е национален спорт.
  И все пак. може ли някой, за предпочитане засегнат от тия промени, да ни обясни на човешки език какво всъщност се променя и защо не го приемат лекарите?

  шуменско пиво
 23. 23 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Понеже живея от години далеч от България, но си идвам всяка година, все пак правя сравнения с тукашната система. Тя изобщо не е съвършена, но е доста по-добра от българската. Затова недоумявам когато виждам, че се опитват да въведат елементи които тук работят добре, а у нас предизвикват протести.
  Кое е нещото или нещата срещу които скачат у нас лекарите?
  Защото слушаме за някакъв хаос, а никой не казва две думи какъв е тоя хаос и какво не трябва да се променя? Ей това искам да знам!

  шуменско пиво
 24. 24 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защото без такава яснота декларациите на лекарите, че "не ставало дума за пари" оставят усещането за оня лаф дето го приписват на евреите:
  Щом не става дума за пари, значи става дума за МНОГО пари!

  шуменско пиво
 25. 25 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Интересна стачка! Почти никой от интервюираните лекари не можа да обясни или да посочи нещо конкретно, за което стачкуват. Всички повтаряха една, очевидно заучена фраза, че "са ги превърнали в администратори, че не можели да си гледат работата, а само попълвали документи". Всъщност това изобщо не е вярно, т.к. докато лекарят работи, сестрата попълва документите. Истината е, че и двете страни говорят за реформи, но лекарите разбират "реформата" единствено като увеличаване на бюджета на здравната каса, а правителството иска да въведе промени, които да спрат източването на пари от здравната каса, извършвано от лекарите чрез фиктивни дейности в болниците.

  адв.М.Гроздев
 26. 26 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  С думи прости:Всеки работник има договор с работодателя си.В случая с ОПЛ този е изтекъл на 31.12.2016.Досега са работили с уверенията от Каса и министър,че условията занапред ще са същите.Оказва се,че Касата и минздрав са променили условията едностранно.Лекарите не са доволни от това,което предлага НЗОК и не искат да работят при това положение.За всеки договор трябват най-малко 2 подписа.Текат преговори...

 27. 27 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#26:"kukuf"]Оказва се,че Касата и минздрав са променили условията едностранно.Лекарите не са доволни от това,което предлага НЗОК и не искат да работят при това положение.[/quote]
  Е, да де! Нали точно това питам. И не само аз: КАКВО са променили толкова касата и Минздрав, та лекарите не са доволни и не щат да работят?
  Кое е туй чудо невидяно дето ги накара да подскачат като убодени? Всички повтарят като някаква мантра, че "не става дума за пари"! Тогава ЗА КАКВО става дума?
  Ако е заради писането, извинете, ама това е несериозно! По цял свят лекарите пишат. Рецепти, болнични, анамнези, медицински доклади и какво ли не!

  шуменско пиво
 28. 28 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Май Москов иска не иска ще трябва да подава оставка..

 29. 29 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#23] от "шуменско пиво":

  Я да чуем, кое е това нещо, което "там" работи добре, а тук предизвиква протести?

 30. 30 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#27] от "шуменско пиво":

  Нещо им е писнало.Каквото и да е,трябва да се договорят.Частници са,и за да работят с Касата трябва да са съгласни.Като не им изнася се получава това.Имам чувството,че за много от дейностите НЗОК само си мисли,че заплаща-нещо като да търсиш суперпрофи,2 езика,куп квалификации, да предлагаш минимална заплата и да се чудиш защо няма опашка за позицията...

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Всеки говори за реформи, но лекарите просто не искат нищо да се променя.Защо пациентите никой не ги пита, какви реформи искат в здравеопазването. Все пак те плащат сметката.

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#22] от "шуменско пиво":

  1. Няма демонополизация на правителствената здравна каса и включване и на други здравни фондове за да може пациентът да реши къде да си внася вноските, а лекарят с кой фонд да работи и с кой не.
  2. Няма остойностяване на лекарския труд. Комунетата не искат с десетилетия да кажат колко струва един преглед, една проведена ЕКГ, един хирургичен шев на рана. Защото не могат да ги платят и трябва да въведат доплащане. Затова по-хитро е да не ги обяват като цени. Българинът утрепан посткомунистически индивид не иска да плаща за здравеопазване и се моли на Маркс и Енгелс боядисаните комунета от Герб и другите компартии да удържат безплатната консумация на здравни услуги, които 'заплащат' 20 пъти под цената на услугата. Като вземем предвид и масовата евакуация на медици към нормални държави, то при такива параметри хуманитарната катастрофа е НЕИЗБЕЖНА
  Гетото ще се самолекува ,самооперира и самоевтаназира..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#25] от "адв.М.Гроздев":

  Когато отидеш на лекар сключил договор с НЗОК ще разбереш . Когато лекарят си гледа в монитора и пише анамнеза, статус, изследвания и лечение, (изобщо си нямаш представа от компетенциите на медсестра какво може да прави и какво не) 20 минути и те прегледа набързо за 5 минути, защото други пролетарии напират отвън да се прегледат за 3ти път тази седмица безплатно. Та ще разбереш какво значи писмено -административната тежест на НЗОК и колко далеч е това от медицината. 'Хубавото' е все пак че плащаш 30 пъти под здравните вноски на австриеца или германеца и това все пак ще те топли поразен от ледения контакт с една съветска здравна система . След това отиваш на лекар който не работи с НЗОК. Последното смятаме да направим съвсем скоро. НЗОК да остане само за комунисти, популисти, гратисчии , мургавели и всякаква бузлуджанска сган която не иска да плаща реалната цена на лекарския труд.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#29:"zenola"]Я да чуем, кое е това нещо, което "там" работи добре, а тук предизвиква протести? [/quote]
  Пу, ти гониш! Аз първи питах!
  така че, ако обичате обЯснете на нас по-простичките КАКВО точно не ви отърва в промените които се предлагат?
  От писнаията по медиите аз поне разбирам, че се опитват да подобрят ефективността на системата като се поорежат някои откровени разхищения и измами. Не влизам в подробности защото не ми е професионално поприще и говоря като пациент който иска като се разболее да знае своя СЕМЕЕН лекар, а не някакво джи-пи. А той пък да знае не само мен, ами и цялото ми семейство с всички здравни проблеми и история. И да може не само да ме лекува, но и да следи за имунизационни и профилактични срокове, да може да ме праща при колегите си специалисти когато е нужно и т.н. Тия прословути реформи за които се дерат сега всички, така и не станаха ясни на такива като мен. Само разбрахме за оная глупост с палеца. За това и аз съм абсолютно против!
  Единсвеното конкретно нещо което се разбра

  шуменско пиво
 35. 35 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  По непотвърдена информация агенти на ДАНС са нахлули в централата на БЛС се интересували от организацията на предстоящия национален протест
  Служители на ДАНС са проверявали централата на Българския лекарски съюз. Информацията беше съобщена от представители на Националното сдружение на частните болници, и потвърдена от председателя на съюза д-р Венцислав Грозев.

  Той отказа да коментира каква е била целта на проверката, но по непотвърдена информация служителите на агенцията са се интересували от организацията на предстоящия национален лекарски протест, съобщава БНР.

  На 6-и април от 15.00 часа медици от цялата страна се събират пред Министерския съвет, за да изразят несъгласието си с промените в здравната система.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 36. 36 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Да преглеждат ли, да цъкат на компютъра ли..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK