В последните 10 години тройно са намалели децата, изучаващи религия

Меглена Кунева, вицепремиер и министър

© Георги Кожухаров

Меглена Кунева, вицепремиер и министърВ последните 10 години броят на учениците, които са направили избор да изучават свободноизбираемия предмет религия е спаднал повече от три пъти. От 15 227 през 2006 г. на 4 854 за цялата страна през 2015 г.


Тази статистика изведе министърът на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Валентин Павлов по време на днешния парламентарен контрол. Според Павлов през последните години нараства мнението сред българското общество за нуждата от предмет религия в българското училище, но данните показват друго. По думите му практиката показва, че децата, които посещават тези часове, се представят добре в училище и не са агресивни.


В рамките на задължителната подготовка в училищата, религията се изучава в исторически, философски и културен план. Като самостоятелен учебен предмет религията присъства в задължително избираемата и в свободно избираемата подготовка в две форми - христянство и ислям, обясни министър Кунева.
В новия Закон за предучилищното и училищното образование изучаването на религиите продължава да е застъпено в няколко дисциплини от общообразователната подготовка. Във вече утвърдената програма по история и цивилизация за шести клас е обърнато внимание на православието като опора на българите, запазена е и възможността за изучаването като самостоятелен предмет в рамките на разширената подготовка в избираеми и факултативни часове. "Тоест разликите между стария и новия закон по това отношение са единствено терминологични", поясни просветният министър.


В тази насока обаче има все още неизяснени въпроси, например "редно ли е религията да се учи професионално, какво да е учебното съдържание, по какви учебници да се преподава, от кого - от човек с педагогическо образование или от духовни лица, дали да се изучава само традиционната религия или да се гледат и другите религии", изброи Кунева. Според нея това са "сложни и чувствителни" теми за обществото, за които не могат да се взимат еднолични решения, затова е готова да възстанови функциите на Съвета по религия към министъра на образованието и науката, като съставът му бъде възобновен, така че да включва по-широк кръг общественици.


За лятното часово време


На парламентарния контрол днес в ролята й на вицепремиер по координацията на европейските политики, Кунева отговори и на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Велизар Енчев за това защо не се отмени лятното часово време. По думите му 45% от европейците страдат от безсъние и смянта на часовото време прави тези хора нетрудоспособни, освен това няма свидетелства за полезността на сменянето на часа. Той даде за пример Китай и Япония, където никога не е въвеждана вредната практика, а в Русия е била отменена през 2010 г.


Кунева обясни, че подобен дебат е воден в края на миналата година в Европейската комисия, на който е затвърдена ползата от мърдането на стрелките според продължителността на деня. Справки от министерствата на здравето, труда, икономиката, транспорта и енергетиката у нас са показали, че не се отчитат вреди за здравето при смяната, през април и ноември (когато се променя часът) не стават повече трудови произшествия или катастрофи по пътищата, а спестената енергия от осветление за последните три години възлиза на над 24 хиляди мегавата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Кунева обясни, че подобен дебат е воден в края на миналата година в Европейската комисия, на който е затвърдена ползата от мърдането на стрелките според продължителността на деня.
  ------------------------------------------------------------------------
  Абе що си не..........
  Никаква полза няма, икономиката е съвсем различна от тази преди 100 години, когато е въведено.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 462 Неутрално

  100% тия са предимно български турци.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ....Според Павлов през последните години нараства мнението сред българското общество за нуждата от предмет религия в българското училище....
  --------------

  Да се покаже това мнение.
  Мисля,че това е грижа на семейството.

 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#0:"дневник"] В последните 10 години

  тройно са намалели децата, изучаващи религия [/quote]

  и петорно са се увеличили децата -
  учещи "Еврпейска толерантност"

  няма разлика

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Аз не съм притеснен от факта.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Супер новина! Това е много добре за България! Да не се чудят германците защо в държавите от Източна Европа няма терористични актове, въпреки, че ни набеждават, че сме ксенофоби, расисти и тинтири- минтири! Една от най- важните причини да няма терористични актове в България, е и тази: В последните 10 години тройно са намалели децата, изучаващи религия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Изобщо религията трябва да бъде извадена от светските училища дори и като свободно избираем предмет, защото от това се възползват само мюсюлманите!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Вярата в Бог може да се проповядва само на хора които искат да я получат.Ако само се преподава религия в клас да знаят децата какво е това нещо и какви разлики има между различните религии,това е друга работа.По скоро кратък курс по Богословие.

 10. 10 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Лоша новина, но кое ли ние е наред та и това. Естествено Православието трябва да е задължителен предмет в училище, но от толераст като Кунева не можем да очакваме да бъде въведено. Честно казано, само мръсен помияр безбожник би се зарадвал на такава новина.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  изучаването на "религия" като предмет в училище е пълна глупост по много причини.

  децата да получават религиозно, деноминационно обвързано образование и обучение в общностите на техните родители - католиците, православните и протестантите към църквите, еврейските към синагогата, мюсюлманчетата в джамийската общност и пр.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Разстроено

  Ами те и децата не изучаващи религия са намалели горее долу толкова!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално
 14. 14 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Курс по Богословие е наистина добра идея.Поне ще даде представа на децата за религията като цяло.Дали самите те ще бъдат религиозни е друг въпрос и разбира се техен избор.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#14:"Огнян Тодоров"]Дали самите те ще бъдат религиозни е друг въпрос и разбира се техен избор.[/quote]Да,това имах предвид.

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "... а спестената енергия от осветление за последните три години възлиза на над 24 хиляди мегавата."

  Годишното електропотребление в България е около 38 000 гигаватчаса, като максималният товар е някъде между 7000 и 8000 мегавата.

  В този смисъл 24 000 мегаватчаса изглеждат и много, и малко. Това е електропроизводството на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" за около 12 часа работа. От друга страна - това е по-малко от 0,1% от годишното електропотребление на България. Ако се приеме цена 200 лв. за мегаватчас (колкото горе-долу плащат потребителите), за стойността на спестената електроенергия се получава около 5 млн. лева. Би могло също да се твърди, че 24 000 мегаватчаса е минимална консервативна оценка на годишното количество на спестената електроенергия заради лятното часово време.

  Съществува и аргументът, че да бъде човек буден в ранните утринни часове е благопроятно за здравето.

 17. 17 Профил на weneedrevolution
  weneedrevolution
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И още по-добре, че са намалели. Изучаването на религия, каквато и да е тя - няма място в училището.
  Тя няма място и никъде другаде, ама това е вече лично мнение и всеки решава сам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ами то са намалели децата по принцип и раждаемостта спада, аман от тая популистка, толкова празноговорене и никакво вършене на работа.

  Cogito ergo sum :)
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "tromokrat":"...Естествено Православието трябва да е задължителен предмет в училище.." Това не е естествено. България е светска/ секуларна/ държава. Който иска християнска теокрация, да се ориентира към Ватикана, който иска ислямска теокрация- ей го къде е Иран и Саудитска Арабия- за всеки влак си има пътници.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#10:"tromokrat"]Честно казано, само мръсен помияр безбожник би се зарадвал на такава новина.[/quote]
  Конституция на Р. България Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и ИЗБОРЪТ НА вероизповедание и на религиозни ИЛИ АТЕИСТИЧНИ ВЪЗГЛЕДИ СА НЕНАКЪРНИМИ. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Всъщност не трябва да се учи богословие, а религионистика. Докато първото обслужва конкретна религия с нейната конкретна теология, второто разказва за еволюцията на религиозните представи и е добър общообразователен курс, та и невярващите да не са неграмотни, като посетят някакъв храм или видят религиозно изображение, статуя и прочие, поне основната символика да им е ясна.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Да бяха изнесли статистика и каква религия се изучава по-малко, защото учениците имат избор. Лошо ще е ако се изучава ислям извън училище, защото никой не знае какво се изучава и на какъв език.

 23. 23 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз пък държа в училищата да се преподават алхимия, ясновидство и магия.

 24. 24 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "tromokrat":

  Интересно, защо християните са толкова агресивни? Не ви ли пише в книжката да сте смирени и хрисими?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Г-жо Кунева,те не могат да четат и да пишат,вузовете въвеждат дисциплина граматика,вие се хванахте за религията.Не че не е важна,но училището има по-важна задача,да произвежда грамотни хора.

 26. 26 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#24] от "Erzsebet":

  поповете са ни ченгета, никой не ни обяснява какво пише в книгите, има малко попове, които може да са духовни водачи и те живеят изолирано, докато се отървем от соц. паразитите така ще е- омразен език и разцепление

  Cogito ergo sum :)
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#24:"Erzsebet"]Интересно, защо християните са толкова агресивни? Не ви ли пише в книжката да сте смирени и хрисими?[/quote]
  Те тази книжка не са я чели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#19] от "Логика":
  България е православна държава!
  чл. 13, ал. 3 КРБ - Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

  Ако престане да е такава по-добре да спре да съществува!

  Православие или смърт!
  До коментар [#24] от "Erzsebet":

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "tromokrat": Традиционна религия не значи, че България е християнска теокрация- като Ватикана! Религията е ОТДЕЛЕНА от държавното управление!
  Конституция на Р. България Чл. 13.
  (2) Религиозните институции СА ОТДЕЛЕНИ от държавата.
  (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения НЕ МОГАТ да се използват за политически цели.
  Чл. 58. (1) Гражданите СА ДЛЪЖНИ да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите. (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ОТКАЗ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "tromokrat": И още-
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 37.
  (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта И ИЗБОРЪТ на вероизповедание и на религиозни или АТЕИСТИЧНИ ВЪЗГЛЕДИ са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
  (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието НЕ МОЖЕ да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "tromokrat": И вместо да се гневите, помислете над съдържанието на коментари № 29 и 30- български адвокат съм и не Ви лъжа - всеки колега ще Ви напише това, което Ви написах аз. Апропо- аз съм атеистка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#31] от "Логика":

  България е православна държава! Всеки, който се бори с православието е антибългарин и трябва... да бъде решен неговия проблем!
  И си спести правните лекции за другите малоумни толерасти във форума! На мен не са необходими, предвид факта, че съм завършил оня пуц в центъра, до сградата на парламента. Всеки има свобода да изразява мнението си и по същия начин, както толерастите и комунягите демонстрират неуважението си към господстващата религия в страната, която трябва да бъде подкрепяна, така и аз винаги е показвам отвращението си към тези безбожници. Ама ще мине време, нещата ще се оправят!

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "tromokrat":"...Всеки, който се бори с православието е антибългарин и трябва... да бъде решен неговия проблем! .." България е СЕКУЛАРНА/ СВЕТСКА/ държава, а не християнска теокрация. "...И си спести правните лекции за другите малоумни толерасти във форума!.." Напротив- ВСИЧКИ СА ДЛЪЖНИ ДА ЗНАЯТ НАЙ- ВИСШИЯТ ЗАКОН В БЪЛГАРИЯ И ДА ЗНАЯТ, ЧЕ СВЕТСКИТЕ ЗАКОНИ В Р. БЪЛГАРИЯ СА НАД РЕЛИГИОЗНИТЕ ИМ НОРМИ! Така, че- ако ще повдигате/ участвате/ организирате/ осъществите опит за въоръжено религиозно въстание срещу властта с цел налагане на християнството в държавното управление на Р. България - добре си помислете- наказанието е доживотен затвор или доживотен затвор без замяна...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "tromokrat":Така, че- ако ще повдигате/ участвате/ организирате/ осъществите опит за въоръжено религиозно въстание срещу властта с цел налагане на християнството в държавното управление на Р. България - добре си помислете- наказанието е доживотен затвор или доживотен затвор без замяна...Наказателен кодекс ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА Раздел I.
  Измяна Чл. 95. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#32] от "tromokrat":

  Гпвприте безсмилици. България, като държава е светска по конституция. Православна ДЪРЖАВА би означавало, че държавното управление и закони по някакъв начин зависят от Православието като теология или от Църквата като институция. А това не е така.
  Българското право е изведено непряко от римското, като още от Търновската Конституция 1879 държавата е определна като светска, с преобладаващо православно население. И още по същата Търновска Конституция Князът не се коронова от предстоятеля на Църквата, а се прокламира в Парламента. Църквата само го благославя в последствие и няма никаква роля в управлението, така както пък нейните вътрешни дела не се контролират пряко от държавата.
  Т.е. няма нито цезаропапизъм, като във Византия, нито папо-цезаризъм, като на Запад.

  Със съответните изменения, поради промени в държавното устройство, това положение се запазва и прес 1908/9 (Царството) и през 1946 (Народната Република), и през 1991 (днешната Република).
  Така че България НЕ Е православна, нито каквато и да деруга телигиозно обусловена държава.

  E PLVRIBVS VNVM
 36. 36 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "tromokrat":

  Един вярващ да има и веднага се нарушава добрия тон. Няма нужда от "произвеждане" на такива.
  Религията няма място в училище, независимо от формата.

 37. 37 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "PavelCZ":

  Това, че законите са несъвършени какво значение има? Конституцията е лист хартия, който лесно може да бъде променен и трябва да бъде променен. Това, че предателите политици я изменят само когато им отърва няма значение. Въпрос на време е да бъдат изменени.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 38. 38 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "Логика":

  КАЗАХ ДА СПРЕШ ДА МИ ЦИТИРАШ ЗАКОНА. Ще го пишеш на другите малоумни либерасти и толерасти тук, както и рубладжиите! Хартийка конституция утре може да бъде изменена и никога не може да стои над РЕЛИГИОЗНИТЕ НОРМИ, защото те са от Бога. А тя трябва и ще бъде изменена!

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 39. 39 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#36] от "ruby":

  ПРАВОСЛАВИЕТО /не религията/ трябва задължително да се изучава в училище!

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#38:"tromokrat"]КАЗАХ ДА СПРЕШ ДА МИ ЦИТИРАШ ЗАКОНА. [/quote] ТИ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА МИ КАЖЕШ- АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ, ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНКА И ЦИТИРАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА Е ЗАКОННО!
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони НЕ МОГАТ да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат НЕПОСРЕДСТВЕНО ДЕЙСТВИЕ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK