Кунева подкрепи Цацаров за забрана на бурките в училищата

Меглена Кунева

© Анелия Николова

Меглена КуневаПросветният министър и вицепремиер Меглена Кунева подкрепи предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата, съобщи Българската телеграфна агенция (БТА).


Тя посочи като пример Франция, където забраната е била приета със закон. "Смятам, че сме толерантни и достатъчно отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка през безопасност и през интеграция. И за двете неща смятам, че в момента трябва да си даваме сметка и да направим всичко възможно те да се случат - и да сме безопасно общество, и да имаме добра интеграция", заяви Кунева пред журналисти в Хасково.


С влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование учебникът няма да бъде вече център на вселената в учебния процес. В центъра на тази учебна вселена ще бъде учителят, каза още министърът на образованието и уточни, че по-рано днес е имала среща с около 400 учители от областите Хасково, Стара Загора и Кърджали.
"Амбицията на учителите е да имаме нов образователен закон. В една голяма част сред тях има професионален подем, че ние започваме да правим нещо ново и че това поколение учители ще бъде с много повече свобода, с много повече възможности да избира. Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. В центъра на тази учебна вселена е учителят - той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода - и ако щете дори, който ще избере средствата", посочи тя.


С влизането в сила на закона от 1 август ще започне тази промяна и учителите ще се справят, смята Кунева.
По повод на негативни резултати от европейски изследвания за грамотността на българските ученици министър Кунева отбеляза, че от първи до четвърти клас резултатите са добри, но по-лошите образователни резултати идват след четвърти клас.


"Една от причините е, че досега ние нямахме адекватна програма, по която се учи в останалите страни, с които България е сравнявана", каза тя. Като друга причина министърът посочи ранното отпадане на децата от училище.
"Затова правим нови учебни програми, за да може децата ни да бъдат със света", добави Меглена Кунева. По думите й нашите учебни програми са от миналия век.


Министерството на образованието и науката ще положи всички усилия, за да няма сътресения в началото на следващата учебна година заради учебниците за първи и пети клас. Новата учебна година ще започне със старите учебници и с допълнителни материали, а министерството ще направи възможното всички учители да преминат на специално обучение, каза още Меглена Кунева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 233 Неутрално

  не, просто си правим пиар. Това е което Кунева умее най-добре.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Разстроено

  Тая димка е малко изфирясала селитра. Реформи иначе знаем, че от вас няма да видим.

 4. 4 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Цацата, с тази си акция, реши да си лъска ужасяващо грозния имидж на корумпиран покровител на беззаконието у нас.
  Куневата е на всяка популистка манджа - мерудия.
  Гнус!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И не само в училищата...

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Проблемът с бурките е политически и важен, но зависи от изпълнителната и законодателната власт. Цацаров провежда пиар. За съжаление Кунева също.
  Цацаров и Кунева да не мислят, че само с дребните риби (цаци) от ДАИ и бурките ще стигнем румънците.

  Миша
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Гневно

  Какви бурки, какви привилегии!?! Това въобще не трябва да подлежи на някаква дискусия! България е християнска държава, училището е светско, а когато сегашните ни "братя" още са изяснявали кой какъв е и към кой да се приобщи, българските училища, читалища, традиции са запазили живот, дух, българското в този народ, чийто днешни РАКоводители се чудят как да изкривят оставеното от дедите им. Да бяха живи, дали щяха да ги изслушат въобще?!? Бива сервилност и безродие, но пък до такава степен дали други народи са способни?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако, ще скафандри да носят.

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Решението да се въведе забрана за носене на бурки ще бъде правилно,а още по-правилно ще бъде да се забрани мюсюлманската религия,щом така наречения джихат е на пиедистал и ражда свиреп терор,както в Япония.В Швейцария например е забранено строителството на джамии.Може ли някой да каже,че не са демократична държава?

 10. 10 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не само в училищата но и по улиците,така камерите ще виждат лицата на тези дето влизат в обществени места или са по улици или гари с по голям трафик.Всички знаем че атентаторите не са само мъже но и жени.

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Меглена Кунева подкрепи предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата..."
  Аз искам на всякакви обществени места. Пушачите може да не пушат на обществени места! А пингвини и призраци да ми се разхождат там по-добре ли е?!

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Алоооу- куневица- пръмова, ОТКАЗВАМ да влизам в съдебно заседание в което ще има участнички в бурки! Тази няма да стане! Когато ВСИЧКИ адвокати в България направят същото, как ще се осъществи правната защита на страните в производство! Мръсници! Няма да превръщате съдебните зали и съда в маймунско сборище!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще повдигна въпроса пред Висшият адвокатски съвет и ще искам отговор на въпроса какво ще направи той, за да може забраната с бурки да обхване и територията на всички български законни съдилища! Този път - ако разрешите на ошмакосани да влизат в съдебно заседание- ще срещнете такъв отпор, че всички проблеми в държавата ще ви се видят детска игра!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Кой е СРЕЩУ забраната на бурките в училищата ???
  Благодаря

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ВЪН БУРКИТЕ ОТ СЪДЕБНИ ЗАЛИ И СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАНИЕ! БЪЛГАРИЯ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА, А СЪДЪТ Е ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата, съобщи Българската телеграфна агенция (БТА)."
  Само цитирам, за да напомня на някои изпаднали в своеобразен ступор коментатори, че именно ЗА забрана на носене на бурки и на обществени места, като СЪДА например иде реч!!
  Четете статиите преди да изпадате във форумен делириум, моля!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Всъщност моментът е подходящ и изказванията на Цацаров и Кунева са точно навреме.
  Международното положение е такова, че да отстояваме светския характер на обучението на децата като се избягват религиозните залитания в училището.
  Човек трябва да приема религията когато е напълно осъзната личност (по-възрастен), а не когато е току що роден.
  Замисляли ли сте се защо Исус Христос е кръстен вече като пораснал?
  Ето защо училищата трябва да бъдат отделени от религиите и да си останат светски!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЗаНи3А":

  България е светска държава, простете.

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Някои не са юристи, а просто чужди граждани и за това не знаят, че ЕДИНСТВЕНО в Закон за здравето е описано какво е обекти с обществено предназначение и никъде в тях не са прикрепени/описани съдилищата! За това- незнаещите просто да замълчат- стават нагли в незнанието си!
  Закон за здравето Допълнителни разпоредби
  § 1. По смисъла на този закон:9. "Обекти с обществено предназначение" са: а) (изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) водоизточници и минерални водоизточници, водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване;
  б) плувни басейни, плажове и места за къпане;
  в) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 25.11.2005 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) места за настаняване - хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически комплекси, вили, семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, стаи за гости, апартаменти за гости, къщи за гости, бунгала, къмпинги, както и туристически хижи, туристически учебни центрове и туристически спални;
  г) спортни обекти - стадиони, спортни зали, игрални площадки, фитнес центрове и зали;
  д) (доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) театри, киносалони, концертни зали, читалища, компютърни и Интернет зали, игрални зали;
  е) (доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) бръснарски, фризьорски и козметични салони, солариуми, ателиета за татуировки и поставяне на обици и други подобни изделия на различни части на тялото, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове, обществени бани, перални, сауни, обществени тоалетни;
  ж) гробищни паркове;
  з) (доп. - ДВ, бр. 81 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) обекти за производство и търговия на едро с лекарствени продукти и медицински изделия, аптеки, дрогерии и оптики;
  и) (изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) обекти за производство, съхраняване и търговия с козметични продукти;
  к) железопътни гари, летища, пристанища, автогари, метростанции;
  л) (изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) обектите по чл. 26, ал. 1, т. 3;
  м) (изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) транспортни средства за обществен превоз - влакове, самолети, кораби, автобуси, трамваи, тролеи, метровлакове, транспортни средства със специално предназначение - санитарни автомобили за болни, лекарства и консумативи, автомобили за превоз на тленни останки;
  н) (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 25.11.2005 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) обекти за производство на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води;
  о) (доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) детски ясли и градини и заведения за социални услуги за деца и ученици, училища и висши училища, ученически и студентски общежития, школи - музикални, езикови, спортни бази за детски и ученически отдих и туризъм и центрове за работа с деца;
  п) (изм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) лечебни и здравни заведения, здравни кабинети и обектите, в които се прилагат неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве;
  р) (отм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.)
  с) обекти с източници на йонизиращи лъчения;
  т) (отм. - ДВ, бр. 82 от 2007 г.)
  у) селскостопански аптеки;
  ф) (нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) обекти с излъчващи съоръжения, които са част от електронна съобщителна мрежа, като: базови и радиорелейни станции, радио- и телевизионни предаватели и ретранслатори, радиолокаторни и навигационни станции и други.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И още : Закон за здравето
  Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон
  § 1а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г.) "Обществени места" по смисъла на чл. 56 са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и:
  а) обектите по § 1, т. 9, букви "б", "г", "д", "е", "ж", "к", "л", "о", "п" и "у";
  б) аптеки, дрогерии и оптики;
  в) търговските обекти по смисъла на § 1, т. 41 от допълнителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност;
  г) (изм. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, заведения за хранене, прилежащи към туристически хижи по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от Закона за туризма;
  д) предприятия за производство, съхраняване и търговия с храни, заведенията за хранене и развлечения, както и заведения за хранене, прилежащи към туристически хижи - туристически столови, туристически бюфети и туристически столови със сервитьорско обслужване;
  е) сградите, до които всяко лице има достъп, включително и административните учреждения и други сгради, в които се обслужват или имат достъп гражданите;
  ж) асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради и др.;
  з) транспортни средства за обществен превоз - влакове, самолети, кораби, автобуси, трамваи, тролейбуси, метровлакове, микробуси на маршрутни таксиметрови линии, пътнически таксиметрови автомобили и транспортни средства със специално предназначение - санитарни автомобили за болни;
  и) (нова - ДВ, бр. 40 от 2012 г.) площадките за игра.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 468 Любопитно

  А бе виждал ли е накой бурка в училище? Що за безсмислена дискусия? Или да пълним ефира с шум?
  Аз дори на улицата не съм срещала, камо ли в училищен двор!
  Нещо определено не схващам. Само аз ли?

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#21] от "nonsens2": По-добре тази забрана да бъде вписана в закон и то в Закон за вероизповеданията, като в него изрично и поименно се изброят всички обществени места- като в Закон за здравето, в които е забранено да се носи бурка. По-добре законова превенция, отколкото терористични актове на територията на България и млади терористи в училищата и вузовете ни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на iliadiliev1959
  iliadiliev1959
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ефтин пиар на Кунева!
  Ще забранява бурки!
  Това да не е да закрива атомни реактори!
  ха ха ха

 24. 24 Профил на iliadiliev1959
  iliadiliev1959
  Рейтинг: 233 Неутрално

  България отдавна е продадена!
  Не може да се спре вече ислямизацията на България!
  Да не мислите ,че Турция ще я оставят цяла!
  Ами след разпадът на Турция какво ще стане със светските им турци!
  А и сини или червени ,нашите комунисти вече разградиха България !
  И няма вече държавност!
  Под предлог за демокрация беше демонтирана всяка една от силовите ни колони на държавността!
  Някой да видял и в едно българско информационно издание да се пише ,че в България има корупция!

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Какво знаят поляците за нас? Polskie Radio: Ще забрани ли България носенето на бурка? 2 Април 2016 | 21:19 | Агенция "Фокус" Българският главен прокурор Сотир Цацаров се обяви против носенето на бурки на обществени места, предаде Polskie Radio.Прокурорът заяви това в централнобългарския град Пазарджик, където се гледа процесът срещу 14-те имами, насърчавали радикалния ислям и джихад. В дните, в които се провеждат съдебните заседания, пред сградата се събират мъже с типични за радикалните ИСЛЯМИСТКИ БРАДИ И ЖЕНИ С БУРКИ. Те се събират и демонстрират в подкрепа за подсъдимите. „Вярвам, че ограничаването на носенето на бурки в училищата и обществени места трябва да бъде въведено, още повече, че такава забрана се прилага в много страни от ЕС. Този въпрос, обаче, трябва да бъде разгледан много внимателно“, каза Цацаров

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Тази жена много говори и нищо съществено не казва.

 28. 28 Профил на т
  т
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Ако сме толерантни колкото французите, нищо чудно след години София да стане Париж/Брюксел.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK