Москов обеща "зловещи санкции" за лекарите, които връщат онкопациенти заради бизнес интереси

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Петър Москов, министър на здравеопазванетоТри сигнали са били подадени в Министерството на здравеопазването от края на миналата и началото на тази седмица за онкологично болни пациенти, на които им е било отказано лечение. Обяснението на болниците е, че след влизането в сила от 1 април на новата нормативна уредба за работа със здравната каса, не отговарят на изискванията за лекуване на онкопациенти, но всъщност няма никаква пречка да продължат дейността си. Единственото ново условие е да гарантират комплексния път на лечение на пациента, за което може да трябва да сключат договор с друга болница, която да осигури липсващите услуги от диагностиката и лечението на рака. Срокът им е до края на месеца.


Това обясни министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция днес, след като миналата седмица специалисти и лекари обвиниха ведомството, че създава хаос в системата с новите си изисквания. По думите на министъра обаче създаването на напрежение сред пациентите обслужва бизнес интереси на няколко лекари и има доказателство за това.


"Да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш тревога у пациента в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. Регионалните здравни инспекции имат ясна инструкция да проверяват всеки такъв сигнал, да създават протоколи за тези случаи - от това следва ясно нарушаване на определени членове от закона за здравето за правата на пациентите и правото на достъп до лечение, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакъв компромис. Бизнесът с онкологично лечение, което от 30 години някои си развиват, спира", заяви Петър Москов.
Той обяви, че освен трите сигнали, подадени вчера, има и писма изпратени лично до него, "от ръководители на големи лечебни заведения, занимаващи се с онкология, за това че те са били подтиквани активно от свои колеги да спрат за няколко дни на онкологично болни "за да клекнат тези момчета от министерството", цитира Москов. Обеща и че "момчетата няма да клекнат, защото това не е битка на министерството, а битка за превръщане на тази система от бездушна корпоративна и търговска обратно в медицинска".


"Вие подозирате, а аз знам, че има лекар, който може да постави в риск живота на онкологичен пациент в името на бизнес плана си. Не мога да допусна това нещо и тези сигнали, които съм получил, които са изключително сериозни са в прокуратурата", заяви още министърът. Попитан да назове конкретно име, Москов заяви, че ще остави време на всеки да преосмисли собствените си действия, но увери, че сигналите няма да останат без отзвук. "Давам време на всеки един да се поправи, защото иначе санкциите ще бъдат зловещи," обеща той.


Москов посочи само едно от местата, на които е имало напрежение през последните дни и са били връщани пациенти с онкологични заболявания - частната АГ болница в София "Надежда". Вчера министърът се е срещнал с директора на болницата д-р Георги Стаменов и "всичко беше изговорено и изгладено". "По чуден начин изведнъж невъзможността на болницата да приема пациенти, при една и съща нормативна база в неделя и в понеделник, се промени. Днес те приемат вече, защото никой и нищо не им пречи да го правят", коментира министърът.


В момента се злоупотребява с лечението на онкологично болните като няма връзка между отделните етапи на лечението им, обясниха Москов и специалисти онколози и представители на здравната каса.


"Схемата е следната - взимате само определен сегмент от моето лечение - например химиотерапия. Тя е високодоходна и нискоразходна. Не ви интересуват усложненията по време на моята химиотерапия - те са проблем на онколозите в онкологичните центрове или лечебни заведения. Не ви интересува после какво се случва с мен - това са нечии други разходи. Така разходите са за системата, приходите са за вас", обясни накратко здравният министър.


Новото парвило, въведено от 1 април е, че онкологични комисии ще определят целия път от диагнозата до лечението и последващото проследяване, а не както досега - пациентът сам да организира различните етапи от лечението си в различни лечебни заведения. Такива комисии ще може да има само там, където има пълен набор от специалисти, свързани с онкологичното лечение - хирурзи, радиолози, патолози и т.н. Според предврарителните изчисления на здравната каса, в 25 от болниците, в които се третира рак, вече имат необходимите условия, а останалите 8-9 ще трябва да си сътрудничат с друга болница, за да си ги осигурят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK