Около 1500 непридружени деца влизат в България за тримесечие, но не остават

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика

© Георги Кожухаров

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политикаАко преди година е имало около 300 непридружени деца в Швейцария, сега са 36 хиляди. В България по данни от преди няколко месеца на тримесечие идват по 1500 непридружени деца. Те не са с родителите си, но иначе са в групи със съседи и по-широко семейство, но нямат легално формален представител. Много малка част от тях остават тук.


Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти днес по време на Конференция за правата на детето на Съвета на Европа, която се провежда в София с над 250 делегати от страните членки на СЕ.


По думите на Калфин въпреки юридическите пречки децата получават подслон и услуги, регистрирани са, има и изградена система за това как когато влязат на територията на страната да бъдат включени в програми за изучаване на български език и записани в училище. Ако не са с родителите си, кметът на общината, в която са настанени има личния ангажимент да бъде техен законен представител.
Цялата тази система обаче не работи не за друго, а защото децата-мигранти, които влизат у нас, не се задържат за дълго, обясни Калфин. По думите му истинските цели на транзитно минаващите от тук групи са Германия и Швейцария. Реистрираните деца са предимно афганистанчета, като в момента броят им в институциите е пренебрежимо малък, а само едно или две са дадени на грижите на приемни семейства.


"Тук има два въпроса - единият е за грижата, която държавата трябва да осигури, но вторият е че тези деца на практика са жертва на трафик. Тяхното преминаване на хиляди километри, рискуването на живота им през морето и през изключително непроходими местности, се плаща", коментира още вицепремиерът и напомни, че неотдавна статистика на Европол показа, че в Европа има над 10 хиляди деца мигранти в неизвестност. В България няма случаи на изчезнали деца, убеден е Калфин.


Друг проблем е, че голяма част от децата претендират, че не са деца - т.е. че са над 18 години, и те нямат документи, разбира се, допълни той. Пример за справяне и с този въпрос е нова технология, която използват в Швейцария, която без нарушаване на личното пространство установява биологичната възраст на тялото.


Двудневната конференция, която започна днес в София, е концентрирана върху новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето за периода 2016-2021 г. Освен сигурността на децата от бежанската вълна и ограничаване на трафика, акценти в нея са младежкото правосъдие, безопасността на децата в конфликтни зони и в интернет.


Калфин обяви, че правосъдното министерство съвместно със социалното работи по законопроект за детското правосъдие. Засега има яснота по някои аспекти, например по процедурата и подготовката на съдии и прокурори, които да се занимават с деца, допуснали отклонения.


Но вторият и по-голям въпрос е как да се подходи към тези около 230 деца, които в момента са затворени в институции за малолетни и непълнолетни. Има нагласа тези центрове да бъдат закрити, и деца под 14 да не се задържат. "Въпросът който все още остава и настояваме да се реши е какво става след това с детето. Обикновено решението е то просто да бъде върнато в семейството си, което много често го води към противообществени нарушения. Така че точно по това работим - как ще се координират институциите и коя ще е водеща по този въпрос", обясни Калфин.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Много знаем какво остава из махалите.

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  Друг проблем е, че голяма част от децата претендират, че не са деца - т.е. че са над 18 години, и те нямат документи, разбира се
  .............
  Явно децата са родени мошеници, които лъжат от детска възраст без да им мигне окото.
  Защо тоз не се заеме да помага на бългаерските деца. После на другите?
  Или по стар съветски навик, всичко що е чуждо ми е скъпо, а нашите са врагове на народа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  скоро четох ,че ЕС не знае над милион бежанци изобщо къде са , над 150000 деца също ги няма никъде , не са в училище или градина ,липсват ,какво става с ЕС

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И тая сган дето си изоставя децата ли ще интегрирате бе, Брюксел?
  И как точно.
  Като им дадете социални помощи ли?
  Ми тогава в знак на радост ще направят още и пак ще ги изоставят.
  Ама оправяйте си се.
  Но без нас, ние тоя филм сме го гледали...

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Златни времена на за трафиканти на хора, търговци на органи, продавачи на бебета, сутеньори, педофили и т.н..

 6. 6 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това са деца под наем, дадени от родителите им за които не им пука, защото винаги могат да си произведат нови....не спирам да се учудвам що за човек трябва да си щом живееш в бежански лагер от 1-2 години и да родиш 1-2 нови деца...

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  #6
  Явно не за всички може да се каже тази великолепна мисъл на Горки:
  Човекът — ето това е истината! Всичко в човека, и всичко за човека! Съществува само човекът, а всичко останало е работа на неговите ръце и неговия ум! Човек! Това е просто великолепно! Това звучи… гордо!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  1500 деца влезли без родители само за тримесечие и си заминали. Ние въобще не знаем, колко влизат и колко излизат, защото така ни е изгодно. Центровете ни са почти празни, макар че всеки ден през границата влизат по 30-40 имигранти.
  Иначе, пазим та се късаме.

 9. 9 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Думите на Калфин са като прах в очите...
  Чуда се, къде е Баце...???
  Напоследък няма никакви медийни изяви...

  Форумът е в будна кома...
 10. 10 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много деца произвеждат в тоз Афганистан бе! Във всяка европейска държава има вече по десетки и стотици хиляди от тия! И какво право имат те да са тук, само заради това че твърдят че са под 18 ли трябва да ги отглеждаме и издържаме?

 11. 11 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Бе изобщо некви ора влазят и излазят!!!

  Ако няма държава много моля да спре събирането на данъци!

 12. 12 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  И по-добре, че не остават. Държавата ни така добре се грижи за българчетата без родители-подготвя ги за престъпници и проститутки, ако изобщо доживеят до пълнолетие...

 13. 13 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някой би казал, че числото не е голямо.. аз казвам, че това са 10% спрямо ражданите деца в България годишно! Абсолютна подмяна на етническия състав в България, ако сложим в сметката и децата на българските мюсюлмани и цигани нещата стават ужасяващи..

 14. 14 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 844 Неутрално

  И след като чавето вземе поданство, стане за пред властите на 18 (които реално отдавна е навършило) ще започне да дърпа в цивилизования свят родители, братя, сестри, чичовци, братовчеди, комшии, колеги от талибанския му отряд...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Децата са оборотни, за да минават по лесно границите

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Чета коментарите на министъра и многоуважаемите съфорумници и не вярвам на ушите си. Дава ли си някой сметка, че става въпрос за деца?

 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#16] от "koko65bg":

  А ти даваш ли си сметка що за родители имат тези деца?

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  НЕ!
  НИКОЙ НЕ СИ ДАВА СМЕТКА ЗА НИЩО!
  Няма никакво значение какво, какво е, защо е и как е... !!!

  България не е желана дестинация, дори и в такъв мега кофликт, не само от свои, но и от чужди, не само от деца, но и от пълнолетни.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#17] от "xmm":

  Да де, защото ТУК трябва да сме сепарирани, по-принцип, след това сегрегирани и тотално изолирани, щото това е една наша отколешна мечта с мислене на островитяни, тъмни и балкански, не по друг начин, а териториално ситуативен и психо социално алиенирантно охарактеризирани, трудно разбиращи себе си камо ли другите.

 20. 20 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#19:"convince"]териториално ситуативен и психо социално алиенирантно охарактеризирани[/quote]

  ааа еее много добър изказ, всичко ми се изясни!

  И слава богу, че не са физико индивидуалистично интимизирани откъм регионално терестриално десигнирани или номинирани солидарните светли и небалкански, но по подобен начин унифицирани на аморфно ниво... че инак съвсем нямаше да размерем себе си, камо ли другите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK