Министерството на образованието публикува новия правилник на Фонда за наука

Министерството на образованието публикува новия правилник на Фонда за наука

© Анелия НиколоваГотов е новият правилник за Фонд "Научни изследвания" и е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на образованието, обяви днес министър Меглена Кунева. Документът, който се чака, за да започне тазгодишния конкурс за научни изследвания, предвижда основно промени в начина на избор на ръководство на фонда и изисквания към оценителите на научните проекти. Те отразяват предложенията, приети в Закона за насърчаване на научните изследвания миналия месец от Народното събрание.


Областите, в които ще се финансират научни проекти тази година са: биологически науки, математически науки и информатика, медицински, науки за земята, обществени, селскостопански, технически, физически, химически науки и хуманитарни.


Според новия правилник оценителите и кандидатстващите учени не могат да са от една катедра или да имат родствени отношения. Предвижда се също две различни комисии да отговарят за одобряването на проектите и за наблюдаването и оценяването на изпълнението им.
Органите за управление на фонда стават Изпълнителният съвет, който се състои от председател и 11 членове, и управител, който ще се назначава с конкурс. Приоритет за поста ще имат хората с опит в управлението на проекти или програми в областта на научните изследвания, научни организации или висши училища. Изискването към членовете на съвета пък е да не са хабилитирани лица, ръководили проекти и не могат да бъдат ректори, зам.-ректори и декани на висши училища, нито директори и зам.-директори на научни институти, или от ръководството на БАН и Селскостопанската академия.


Членовете на научно-експертните комисии, които ще избират и оценяват проектите трябва да имат научна степен доктор или доктор на науките, както и фиксиран обем от научни публикации през последните пет години – различни за различните научни направления.


В научните колективи на проектите с новия правилник ще се допускат и студенти, но е изрично записано, че ръководителите на проектите трябва да са със степен доктор или доктор на науките и имат доказан опит.


Фондът ще поддържа публичен регистър на оценителите, както и всеки избран проект ще бъде публикуван отделно с информация за постигнатите резултати, финансов отчет и патенти.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stein
    stein
    Рейтинг: 593 Неутрално

    Дано този път нещата потръгнат, че до момента Фонда за наука малко смислена работа свърши, но много скандали роди.

    "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK