Министерството на образованието публикува новия правилник на Фонда за наука

Министерството на образованието публикува новия правилник на Фонда за наука

© Анелия НиколоваГотов е новият правилник за Фонд "Научни изследвания" и е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на образованието, обяви днес министър Меглена Кунева. Документът, който се чака, за да започне тазгодишния конкурс за научни изследвания, предвижда основно промени в начина на избор на ръководство на фонда и изисквания към оценителите на научните проекти. Те отразяват предложенията, приети в Закона за насърчаване на научните изследвания миналия месец от Народното събрание.


Областите, в които ще се финансират научни проекти тази година са: биологически науки, математически науки и информатика, медицински, науки за земята, обществени, селскостопански, технически, физически, химически науки и хуманитарни.


Според новия правилник оценителите и кандидатстващите учени не могат да са от една катедра или да имат родствени отношения. Предвижда се също две различни комисии да отговарят за одобряването на проектите и за наблюдаването и оценяването на изпълнението им.
Органите за управление на фонда стават Изпълнителният съвет, който се състои от председател и 11 членове, и управител, който ще се назначава с конкурс. Приоритет за поста ще имат хората с опит в управлението на проекти или програми в областта на научните изследвания, научни организации или висши училища. Изискването към членовете на съвета пък е да не са хабилитирани лица, ръководили проекти и не могат да бъдат ректори, зам.-ректори и декани на висши училища, нито директори и зам.-директори на научни институти, или от ръководството на БАН и Селскостопанската академия.


Членовете на научно-експертните комисии, които ще избират и оценяват проектите трябва да имат научна степен доктор или доктор на науките, както и фиксиран обем от научни публикации през последните пет години – различни за различните научни направления.


В научните колективи на проектите с новия правилник ще се допускат и студенти, но е изрично записано, че ръководителите на проектите трябва да са със степен доктор или доктор на науките и имат доказан опит.


Фондът ще поддържа публичен регистър на оценителите, както и всеки избран проект ще бъде публикуван отделно с информация за постигнатите резултати, финансов отчет и патенти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK