Правосъдният министър поиска по-тежко наказание за бивш съдия от градския съд в София

Екатерина Захариева министър на правосъдието

© Анелия Николова

Екатерина Захариева министър на правосъдиетоПравосъдният министър Екатерина Захариева обжалва още един отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи по-тежко дисциплинарно наказание на съдията от Софийски градски съд Ивайло Родопски. В момента той работи в Районния съд в Костинброд, но преди това беше командирован в търговското отделение на СГС по времето на бившия председател Владимира Янева.


Захариева е депозирала жалба срещу решението на кадровия орган от края на миналия месец, с което заплатата на съдия Родопски бе намалена с 10% за срок от една година.


По дисциплинарката беше предложено най-тежкото наказание за Родопски, но ВСС в крайна сметка реши да намалят възнаграждението му.
Дисциплинарното дело започна по инициатива на бившия правосъден министър Христо Иванов, след като в хода на проверката за дейността на синдика по делото "Белведере" Панайот Велков бяха открити множество нарушения.


"Считам, че решението на ВСС е неправилно поради нарушения на административнопроизводствените правила, противоречие с материалноправните разпоредби и несъответствие с целта на закона, предвид което Ви моля да го отмените изцяло", пише в жалбата на министъра, за която съобщават от правосъдното министерство.


Като съображения за налагане на по-тежко наказание за Родопски правосъдният министър посочва:


- Нормативно уреденото производство по налагане на дисциплинарно наказание има за цел да ангажира дисциплинарната отговорност на конкретен магистрат посредством налагането на санкция заради конкретни нарушения на служебните задължения, които са осъществени виновно от лицето. Налагането на дисциплинарно наказание обаче въздейства не само върху самия нарушител, но и има възпитателно и превантивно действие спрямо останалите магистрати.


- Предвид взетото от ВСС решение е явно, че тази цел не е достигната в случая, тъй като е наложено по-леко наказание за извършени тежки нарушения на служебни задължения.


- Дисциплинарната отговорност на магистрат може да бъде реализирана само с определяне и налагане на законосъобразно и справедливо наказание. В този смисъл наложеното от ВСС наказание ще има за пряка последица единствено преграждане на възможността за налагане на съответното на извършеното нарушение дисциплинарно наказание, но не и постигане на целта на проведеното дисциплинарно производство както по отношение на нарушителя – съдия Родопски (възпитателно), така и по отношение на неговите колеги магистрати (превантивно).


Преди време Захариева обжалва отказа на ВСС да накаже бившия заместник- председател на СГС Богдана Желявска.


Проверката на Министерството на правосъдието за работата на синдика Панайот Велков откри тогава фрапантни нарушения по някои от делата в търговско отделение на най-големия окръжен съд. А именно: на един и същ съдия се падат по няколко дела на едни и същи ищец и ответник, съдията назначава един и същ временен синдик, и то посочен от фирмата ищец, синдикът изземва управлението на фирмата ответник, а съдията си затваря очите за нередовността на документите, въз основа на които синдикът предлага мерките, и ги узаконява.


Част от нарушенията на синдика Велков се отнасяха за негови действия по делото, заведено по искане на "Ноу фрейм медия България" за откриване на производство по несъстоятелност на "Нюз7″ ( бившата "Балкан българска телевизия"). Съдия по делото е Ивайло Родопски. Пак на него се паднало и още едно дело, заведено също по молба на "Ноу фрейм медия България" - срещу "ТВ Седем".


Интересно е, че делата имат последователни номера, което поставя въпроса как и двете са били разпределени на съдия Родопски. Преди да попадне в СГС, докато е в съда в Костинброд през 2008 г. се извършва проверка на базата на няколко сигнала на наследници на имоти в Костинброд до Инспектората на всички искания в района за издаване на изпълнителен лист въз основа на записи на заповед. Проверката разкри, че преобладаващият брой записи на заповед са фалшиви, че са подавани от един и същ адвокат и че по всички се е произнасял председателят на съда в Костинброд Родопски. Тогава главният инспектор Ана Караиванова обяви, че "председателят на Районния съд в Костинброд Ивайло Родопски е участвал в схема за имотни измами".


Инспекторатът установи и други нарушения, сред които на случайното разпределение на делата, и предложи на Висшия съдебен съвет да отстрани Родопски от поста. След като дисциплинарното дело се проточи 8 месеца, кадровият орган понижи само в в ранг Родопски - той имаше ранг на апелативен съдия и бе понижен в ранг окръжен за три години, но междувременно наказанието му беше предсрочно заличено.


По-късно ръководството на Софийския градски съд го командирова при себе си и му възложи да решава търговски спорове за милиони левове.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Гарван гарвану...
  А иначе ВСС си вдигнаха заплатите.
  Тоест вече ще работят по-добре...

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  ".....а съдията си затваря очите за нередовността на документите..."


  Само за това, трябва да лежи поне 10 год., и да плаща искове до края на живота си на ощетените фирми!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Отново малко вдигане на вярва и симулация на активност, от които абсолютно никакви последствия няма да има.

 4. 4 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Няма как да бъде отстранена и наказана сурово мафията в т.н. съдебна система. Няма как да бъде отстронена и наказана мафията и в т.н. политическа система. Всичко е свързано, уговорено и работи безотказно в полза на МАФИЯТА.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#1] от "theanalyser":

  За пръв път "Гарван, гарвану око не вади" не е вярна?
  Дали и докога????

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Гневно

  Последните две изречения в статията са зловещи!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  ВСС, с извинение...
  За всичко друго по темата, коментарът ще бъде изтрит...

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  и бяха наградени ВСС за мафиотската си обвързаност с по-високи заплати, от ГЕРБ, БСП, ПФ....

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  ВСИЧКИ СА В ДАЛАВЕРАТА И ВЗАИМНО СЕ ПАЗЯТ! Само това е обяснението!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това си е за наказателно разследване, не за дисциплинарно. Ма нали и цацата е риба, та.............

  chavo64
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Няма да и се получи,както не се получи и на Хр.Иванов.Той ВСС прави,каквото си иска, и никой нищо не може да му каже.

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Браво на Захариева, заради последователността и упоритостта, но нямам грам вяра, че ВСС ще си промени решението. Явно някои съдии са умишлено пазени, въпреки очевидните им нарушения (да не кажа престъпления).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Захариева се бори както може с лернейската хидра. Ама де ти Херкулес...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK