Лекарите протестират срещу 15 години грешки в здравеопазването

Лекарите протестират срещу 15 години грешки в здравеопазването

© Георги КожухаровВсе още ли не е ясно защо сме тук? Защото от 15 години работим в условияна на несигурна здравна система. Защото българският лекар се е превърнал в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите и от лечител в администратор. Тук сме заради 550 лекари, които през 2014 г. са емигрирали и за 114-те от началото на тази година. Също и защото средната възраст на българските лекари е 55 години, липсват патоанатоми, хирурзи, педиатри, общопрактикуващи.


С тези думи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев посрещна събралото се множество на днешния протест на лекарите в центъра на София.


Обявен като протест за "Истинска реформа, за истинска медицина", демонстрацията на около 1500 лекари и представители на пациентски организации изрази недоволството на съсловието не толкова от актуалните проблеми и дрязги между лекарите, здравната каса и министерството, колкото срещу състоянието на здравеопазването като цяло и натрупваните грешки в последните 15 години - откакто е основана здравната каса.
Лекарите протестират срещу 15 години грешки в здравеопазването

© Георги Кожухаров


От трибуната все в този дух се изказаха и председателите на част от регионалните колегии, които пристигнаха днес с около 20 автобуси от различни градове - Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Плевен, Търговище, Кюстендил. Спонтанно хората викаха "Оставка", но попитани чия оставка искат, отговаряха - "на Москов, на премиера, на управниците - на всички по веригата". Ръководството от трибуната пък викаше "Победа".


Сред протестиращите шумно с неодобрение най-много се обсъждаше идеята за въвеждането на идентификатор чрез пръстови отпечатъци, а пациентски организации припомняха споровете около ваксините от Турция и открито искаха оставката на правителството.


Протест на лекари доктори пред Министерски съвет Венцислав Грозев български лекарски съюз

© Георги Кожухаров

Протест на лекари доктори пред Министерски съвет Венцислав Грозев български лекарски съюз


"Не сме крадци и мошеници!" повтаряше ръководството на лекарския съюз и лекарите на протеста. В речта си председателят д-р Грозев наблегна и върху това, че съсловието е единно и изявите на отделни лекари в последните дни срещу организацията са изключение.


В декларация до министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Народното събрание, разпратена след протеста, лекарите поискаха да се върне върховенството на закона, да се осигури "реално финансиране" и "гарантиран достъп до качествено здравеопазване". Това, заради което се роди протеста - служебният договор за работа с публичните средства за здравеопазване през 2016 г., не е назовано конкретно, освен чрез настояването да се възстанови диалога и договорното начало между съсловната организация и институциите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK