КАТ в акция срещу шумни автомобили

КАТ в акция срещу шумни автомобили

© Юлия ЛазароваКАТ ще следи по-строго и ще санкционира водачите и собствениците на автомобили, които надвишават допустимите норми на шум. Това се разбира от отговор на запитване от "Дневник" по повод твърде шумни коли и мотоциклети, движещи се по улиците като на състезание.


Обичайно вдигащите голям шум карат коли, чиито двигатели са модифицирани или "тунинговани". Честа практика е и премахването на гърнето на ауспуха по подобие на състезателните автомобили.


В София върви и акция по спиране от движение на автомобили с премахнати шумозаглушители и преправени двигатели, както и с затъмнени челни и предно стъкла. Според главния инспектор Калоян Драганов от КАТ-София, цитиран от "Дарик", ще се повишат санкциите за подобен род нарушения, които сега не са големи. Например глобата за нерегламентирано затъмнени стъкла е 20 лв., което кара много от нарушителите да не вземат наказанието насериозно и да го повтарят.
Подобни акции е имало и преди, но коли и мотоциклети, които вдигат голям шум, не са изчезнали от улиците.


Как КАТ смята да се справи с проблема? На този въпрос отговорът до "Дневник" е:
"Към настоящия момент е завишен контролът на пътното движение от полицейските служители, като при наличие на финансови средства, може да бъде закупено допълнително количество многофункционални шумомери за измерване на допустимите норми."


Дали съответният автомобил надвишава допустимите норми за шумово замърсяване може да се определи най-точно при първоначалната му регистрация или по време на задължителния годишен технически преглед. Тогава специалистът, извършващ прегледа, измерва шума с шумомер, отговарящ на изискванията, наложени от "Методиката за извършване на периодичен преглед за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства", се казва в отговора на КАТ.


Някои от патрулите на "Пътна полиция" също разполагат със специални мобилни шумомери тип CEL-246, предназначени за извършване на точни шумови измервания в широк обхват. Всеки един от тези уреди разполага със сертификат за калибриране от Българския институт по метрология.


При установяване на нарушение на провинилия се съставя акт, като се вземат предвид средните стойности за периода на измерването, напомнят от КАТ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK