Почетните консули публично се възмутиха от отнетите им привилегии

Почетните консули публично се възмутиха от отнетите им привилегии

© Юлия ЛазароваПочетните консули в България са силно огорчени от обидния и незаслужен начин, по който е "оценена" работата им и са ограничени техните привилегии, уредени във Виенската конвенция за консулските отношения. Това се казва в отворено писмо на асоциацията на консулите до премиера Бойко Борисов и няколко министри.


Повод за писмото е ограничението на привилегиите на почетните консули, което бе обявено първо от премиера Бойко Борисов, а в средата на март беше формализирано с промени в три наредби. Премиерът тогава обясни, че консулите се возели в автомобили с дипломатически номера. В писмото си от асоциацията посочват, че въпросните автомобили са с този статут, защото принадлежат на съответните държави.


Организацията посочва и че не е редно всички да се поставят под общ знаменател, както и че те с дейността си осигуряват чуждестранни инвестиции. В съответните страни, които представляват, били възмутени от отнетите привилегии.
Те изразяват възмущението си и от това, че цялата комуникация по темата минала през медиите. Към писмото прилагат и становище, което описва в какво се състои работата им и как тя е регламентирана от международни и български документи.


Ето и пълния текст на писмото:


Отворено писмо от Асоциацията на почетните консули в България до:


МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ


МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ


МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Г-ЖА РУМЯНА БЪЧВАРОВА


МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ


МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО
Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА


7 април 2016 г., София.


Уважаеми господин Премиер,
Уважаеми господа Министри,


Институцията на почетните консули в България, чийто представители сме, е важна част от инфраструктурата на междудържавните комуникации.


Институцията е изградена на базата на реципрочност и България активно използва мрежата от свои почетни консули. Ние работим ежедневно за развитието на политическите, икономическите и културните отношения между България и повече от 65 държави, доброволно и безвъзмездно. Значим е приносът ни за нарастването на чуждите инвестиции, откриването на нови работни места и повишаването на доходите в българската държава.


Почетните консули притежават имунитети и привилегии, които имат функционален характер и се разпростират върху действия, извършвани при изпълнение на служебните им задължения.


Силно сме огорчени от обидния и незаслужен начин, по който бе "оценена" работата ни и бе "решен" въпросът за така наречените привилегии, които са предоставени на почетните консули по силата на Виенската конвенция за консулските отношения ("Конвенцията"). Повод за това е станало неправомерно поведение на "някои почетни консули". Почетните консули са изявени публични личности, получили своето назначаване от държавните глави и правителствата на изпращащите държави. Те са минали през одобрителни процедури, продължаващи месеци и години, и в крайна сметка са одобрени от Министерския съвет на Република България. В случай че някой от тези консули нарушава приложимите закони, той следва да бъде съответно предупреден и санкциониран по предвидения за това в Конвенцията ред.


В цивилизования свят не се прилага колективна отговорност. Категорично не приемаме публично да се омаловажава нашата почтена и ежедневна работа и да се хвърля пред цялото общество сянка на съмнение върху институцията.


Ние, почетните консули, работещи в Република България декларираме, че сме за пълно спазване на законите от всички. За нас това е още по-важно и приложимо, тъй като представляваме чужди държави в Република България и това увеличава многократно нашите отговорности и ни задължава да вършим напълно прозрачно всяка наша дейност.


Основният отправен ни упрек е свързан с факта, че някои от нас управляват автомобили с дипломатически регистрационни номера, а това било "една огромна, напълно незаслужена привилегия". Вие добре знаете, че автомобилите, които ние ползваме, са собственост на консулствата на държавите, които представляваме, и това налага естествено те да имат режим на придвижване, който да ги обозначава като такива. Извършваме консулската си дейност ежедневно в министерства, в гранични пунктове, в затвори, в болнични заведения. Половината от нас нямат постоянно акредитиран посланик в България и ние сме единствените представители на съответните държави. Когато в България пребивават посланици, министри и други високопоставени лица от представляваните от нас държави, автомобилите ни задължително се използват за техни нужди, с атрибути, с които се обозначава, че в тях се движат представители със съответния ранг. Колкото до другите коментирани функционални "привилегии", от които се ползваме, те са точно и ясно регламентирани в Конвенцията, към която се придържат всички присъединили се държави.


В голяма част от страните на Европейския съюз, а и в държавите, където България има свои почетни консули, статутът им е решен аналогично на този в България и промяната му у нас би била крачка назад.


България има нужда от добри отношения с всички държави, представени у нас чрез почетни консулски длъжностни лица. Носим отговорността да бъдем основните мостове между българското правителство и правителствата на тези държави по всички икономически и културни въпроси, включително и във връзка с предстоящия избор на нов Генерален секретар на ООН и ежедневните проблеми, свързани с мигрантите.


Пишем това писмо, защото комуникацията – за наше учудване – бе водена чрез медиите. Не считаме това за добра практика. Информирали сме нашите правителства за случващото се и то се посреща с огромно неразбиране. Същата реакция на неодобрение към планираните нормативни промени срещнахме и сред нашите колеги от Европейската асоциация на почетните консули, в която България от много години е асоцииран член, както и на дипломатическата общност у нас.


Предлаганите промени в подзаконови нормативни актове, касаещи почетните консули, са демотивиращи и ще затруднят нашата работа. Позволяваме си в приложение към настоящето писмо да представим и юридическо становище за релевантните нормативни разпоредби.


С дълбоко уважение и респект към Вашето професионално и позитивно решение за статута на почетните консули в Република България оставаме,


Асоциацията на почетните консули в Република България.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ограничени техните привилегии, уредени във Виенската конвенция за консулските отношения.
  ----------------------------------------------
  Всъщност се ограничават привилегиите, НАДХВЪРЛЯЩИ уреденото във Виенската конвенция.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  Дневник, защо не посочите и имената на всички почетни консули? Не, че не могат да се намерят, но да е по-завършена статията и да видим добре познати имена на всички!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Следваща стъпка сигурно е да осъдите България в Страсбург?
  Аз не разбирам как уж работите "доброволно и безвъзмездно", а пък имате привилегии и се оплаквате че ви ги отнемат.Кое от двете е вярното ?

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4039 Весело

  е сега го разкъсаха баце ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  АВСТРАЛИЯ - Индиана ТРИФОНОВА

  АЛБАНИЯ - Аристир Андреа ДИМО

  АНТИГУА И БАРБУДА - Иван ТОДОРОВ (един от най-известните адвокати в България)

  АРМЕНИЯ - Ехиязар УЗУНЯН

  БАНГЛАДЕШ - Георги ИВАНОВ (първият български космонавт)

  БЕЛАРУС - Атанас ПОПОВ

  ГАНА - Господин ГОСПОДИНОВ

  ГВИНЕЯ - Ердинч Кязим РАМАДАН (бизнесмен)

  ГЕРМАНИЯ - Мариана ЧОЛАКОВА (съпруга на Радомир Чолаков, бивш юристконсулт на WAZ в България)

  ГЕРМАНИЯ и ФРАНЦИЯ - Недялко НЕДЕЛЧЕВ

  ГРУЗИЯ - Динко ДИНЕВ (един от братята строителни предприемачи Йордан и Динко Диневи)

  ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ - Константин ДАРАДАНОВ и Гинка ДАРАДАНОВА

  ЕКВАДОР - Захари КУШЕВ

  ЕКВАТЕРИАЛНА ГВИНЕЯ - Владимир КИСЬОВ (строителен предприемач)

  ЕСТОНИЯ - Борис ХАЛАЧЕВ

  ЕСТОНИЯ - Петко РУСИНОВ

  ИЗРАЕЛ - Красимир МЕТОДИЕВ

  ИЗРАЕЛ - Орлин МАНДОВ

  ИНДОНЕЗИЯ - Красимир СИМОВ

  ИСЛАНДИЯ - Цветелина БОРИСЛАВОВА (бивша спътница в живота на премиера Бойко Борисов)

  ИСПАНИЯ - Христо ДОСЕВ

  ИТАЛИЯ - Джузепе Де ФРАНЧЕСКО

  ИТАЛИЯ - Марко Джузепе БУЦЕТИ

  ИТАЛИЯ - Антонио ТАРКУИНИО

  ЙОРДАНИЯ - Хасан ХАЛАФ-БАРМАУИ

  КАЗАХСТАН - Тихомир ТРЕНДАФИЛОВ

  КАЗАХСТАН - Митко СОЛАКОВ

  КАНАДА - Иво ПРОКОПИЕВ (собственик на "Икономедия"

  КЕНИЯ - Ивайло ДЕРМЕНДЖИЕВ (известен юрист, единственият българин в Международния спортен арбитражен съд в Лозана)

  КОЛУМБИЯ - Рафаел АЛВАРАДО

  ЛАТВИЯ - Александър ПОПОВ

  ЛИТВА - Рачо РИБАРОВ

  ЛЮКСЕМБУРГ - Саша БЕЗУХАНОВА (бивш ръководител на бизнеса на "Хюлет Пакард" у нас)

  МАВРИЦИЙ - Христо ИЛИЕВ

  МАЛАЙЗИЯ - Светослав ДЖАМБОВ

  МАЛДИВИ - Борислав ДИОНИСИЕВ (бизнесмен)

  МАЛИ - Михаил МИХАЙЛОВ

  МАЛТА - Борислав БОЯНОВ (известен адвокат)

  МАРОКО - Светослав ГЛОСОВ (Председател на камарата на строителите в България)

  МЕКСИКО - Пенчо РАЛЧЕВ

  МОНАКО - Сергей ПЕНЕВ (известен юрист)

  МОНГОЛИЯ - Пенчо ИВАНКИН

  ПЕРУ - Даниел Тиенда ГОНЗАЛЕС

  РЕПУБЛИКА ЮЖНА АФРИКА - Румен ГАНЧЕВ

  РУМЪНИЯ - Евгения ПОПЕСКУ

  РУМЪНИЯ - Стефан РАЙЧЕВ (бизнесмен от Силистра, развива хотелиерство)

  РУМЪНИЯ - Коста ГРИВОВ

  РУСИЯ - Тонко ФОТЕВ

  РУСИЯ - Георги ГЕРГОВ (бизнесмен от Пловдив, БСП)

  РЕПУБЛИКА СЕЙШЕЛИ - Максим БЕХАР (известен пиар специалист и бизнесмен)

  СЛОВАКИЯ - Едита БЛАГОЕВОВА

  ТАЙЛАНД - Виктор МЕЛАМЕД (бивш шеф на авиокомпания "Балкан"

  УГАНДА - Ивайло ЙОТОВ

  УКРАЙНА - Пламен БОБОКОВ (бизнесмен, собственик на "Приста ойл"

  УКРАЙНА - Димитър ГЕОРГИЕВ

  УНГАРИЯ - Йордан ЙОРДАНОВ

  УРУГВАЙ - Йоаким КАЛАМАРИС (бизнесмен)

  ФИЛИПИНИ - Огнян ТРАЯНОВ (собственик на софтуерната "ТехноЛогика"

  ФИНЛАНДИЯ - Красимир ГАНЧЕВ

  ФРАНЦИЯ - Теофана БРАДИНСКА-АНГЕЛОВА

  ЧЕШКА РЕПУБЛИКА - Зденка БОЕВОВА

  ЧИЛИ - Георги КРУМОВ (бизнесмен, управляваше фонд за рискови инвестиции)

  ШВЕЦИЯ - Гьоран СВЕНСОН и Даниела ЕНЧЕВА-СВЕНСОН

  ШРИ ЛАНКА - Борислав САРАНДЕВ (масон)

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Опре ли до привилегии и особено до тяхното редуциране или премахване, веднага се реагира, а до сега нещо ми се губи информация за приноса на тези консули в решаването на каквито и да е проблеми.

 7. 7 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 288 Любопитно

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  По-интересно би било а видим кои държави представляват тези почетни консули! А иначе, действително има конвенции и правила, но Тиквоний си мисли, че с див популизъм ще впечатли някого, когато мутрите продължават да тероризират населението с автомобили с българки номера...

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#3:"mavro"]Аз не разбирам как уж работите "доброволно и безвъзмездно", а пък имате привилегии и се оплаквате че ви ги отнемат.Кое от двете е вярното ? [/quote]

  И двете са верни. Почетните консули не получават трудово възнаграждение за извършената работа, но се ползват от няко привилегии, които да улеснят дейността им. Материята е уредена във Виенската конвенция за консулските отношения от 1963.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Почетни, почетни, колко да се почетни...

  Абе далавера си е - голема...

 10. 10 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  много правилно им отнеха привилегиите, то е очевидно че са "почетни консули" единствено заради тях, а не за някакви отношения с тези страни

  twitter.com/voxybg
 11. 11 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Е ко стана сега - нито консули,нито почетни

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Предполагам, че поне 90% от всички тези тарикати са се охарчили яко, за да се сдобият с почетната длъжност ИМЕННО заради привилегиите

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Викат яко: "ние сме алчни коп*лета, искаме ощ"е

  мурзилка
 14. 14 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Греъм Грийн "Почетният консул"

 15. 15 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Георги Гергов-хората не се сещат кой е.Кажете Свинаря на Гоце и вече всички ще се сетят.

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Искат да цоцат максимално на държавната копаня.

  мурзилка
 17. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1317 Разстроено

  Ужас! Как не ги е срам, сега Баце ще вдигне кръвното и кво праим?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Дайте им мотика да свършат малко истинска работа и да вземат първите заслужени няколко лева, за целият им досегашен живот.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Прокопиев, Динев, Бориславова, Гергов, Бехар, Безуханова - яко на лапачката са се наредили все отбрани люде. А кой им плаща масрафа? Сетихте ли се?

  Уважавай различното мнение, когато е подплътено с аргументи
 20. 20 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  доколкото си спомням и мишо бирата беше със дипл. номера СС

 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3288 Неутрално


  Само като си спомня, че " Почетен консул на Люксембург " е Саша Безуханова - съпруга на офицер от ДС и сестра на офицер от ДС и ми прималява ... Тези червени боклуци и там се намъкнаха ! Защо не ставате някакви фактори в Москва, Пекин или Пхенян бе, мърши червени ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  [quote#0:"почетните"]Ние работим ежедневно за развитието на политическите, икономическите и културните отношения . Значим е приносът ни за нарастването на чуждите инвестиции, откриването на нови работни места и повишаването на доходите в българската държава.
  [/quote]

  Има ли приложение към възмУтения и огОрчен летър с разбивка по дни от седмицата и часове от - до , дето да има каква точно работа е извършена и резултат :

  - метри / сантиметри развити отношения
  - сума на нарастване на чуждите инвестиции, брой нови работни места и сума на повишение на дохода
  - каузална връзка между почтената ежедневна работа и постигнатите резултати. С колко метра ще се завият отношенията, намалеят инвестициите, работните места и доходите ако Почетния се труди без червен номер и защо?

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Га лапахте кюфтетата що не ривахте бе другари

 24. 24 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Могат ли консулите да отчетат дейността си? Например обем на привлечени чужди инвестиции и обем на търговски стокообмен със съответните държави? Абе нещо по-конкретно, другото е ясно, създават трудова заетост на поне 1 шофьор...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "redsky":

  половината от този списък сигурно са ДС доносници.
  другата половина сами да се справят с почетните си задължения като консули и без това ползата за националните интереси от тяхната дейност са минимални, ако не и отрицателни.

  някой би ли ми посочил какви са ползите за България от почетното консулство на Саша Безуханова?!?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8313 Неутрално

  "Ние работим ежедневно за развитието на политическите, икономическите и културните отношения между България и повече от 65 държави".
  Тогава с какво се занимават посолствата ни?

 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#25:"полувишис"]някой би ли ми посочил какви са ползите за България от почетното консулство на Саша Безуханова?!? [/quote]


  Лично приятелче на Прокопиев!
  Стига ли?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Баце пак настъпи мотиката.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#28] от "Танас": И мотиката го удари по челото. А той запита - какво е това?

 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  До коментар [#25] от "полувишис":
  половината от този списък сигурно са ДС доносници.
  ..........
  А другата половина имат сенчест бизнес т.е. свързани са с ДС.
  Нали помниш, че Мишо Бирата беше почетен консул на Бразилия?
  Бъкел португалкси не знаеше, никога не беше стъпвал в Бразилия, но сетне, едни спортисти взеха, че ги гепиха с куфари пълни с кокаин на летището в Сао Паоло. Гълъбчито то на бати, 7 килца кока пренася, бившият щангист.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Съд господа.Ако сте прави,получавате си обратно отнетото и ние гражданите на България ще ви платим обезщетение за нанесените морални и психически травми.С протестни декларации няма да стане.Ако не сте прави,изпълнявате ограниченията.

 32. 32 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  "В цивилизования свят не се прилага колективна отговорност. "
  Е да ама след като унас има колективна безотговорност предполагам е резонно да се приложи и колективната отговорност ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 33. 33 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#5] от "redsky":

  Благодаря за списъка!

 34. 34 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Горкичките.....клетят Гергов - сега като си купи джип за 100 000 лв., ще плати пак 100 000лв, няма да може държавата да му поеме 20 000 лв. ДДС. Завалийката какво ще прави...И на къщата , в която уж му е офиса - да си плаща данъка на цялата сграда....

 35. 35 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 291 Неутрално

  В България има най-много дипломатически паспорти на глава от населението в цяла Европа... И това ако не е глезотийка за номенклатурата отпреди 89-та.

 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  искам следобед почетните консули да спретнат митинг от почетни консули пред Министерския Съвет
  ще е красива гледка

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 330 Весело

  [quote#5:"redsky"]ИСЛАНДИЯ - Цветелина БОРИСЛАВОВА (бивша спътница в живота на премиера Бойко Борисов) [/quote]

  Ето защо Баце им взема привилегиите!!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3395 Весело

  До коментар [#36] от "Realistic Cock":

  И умна!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Аз бих разбрал тази мярка ако България беше някой тих Швейцарски кантон. На фона на паркиралите по тротоарите коли, разбеснели се мутри които газят хора по пешаходните пътеки, на фона на ненормални охранители които тероризират гражданите ... чудя се с какво толкова прегрешиха консулите?
  Всичко друго в България оправи Тиквоний та опря до консулите.
  Между другото в САЩ най-големите л@йна сред дипломатите са Руснаците, Украинците и Българите. Имат неплатени глоби за стотици хиляди долари но нищо не им правят защото имат дипломатически имунитет. Дори само САЩ и Европа да отнемат дипломатичските привилегии на Българските консули и Тиквата ще се види в чудо да плаща за золумите им.
  Но Тиквата проста, народа и той. Ако някой може да ме убеди че консулите са проблем в БЪлгария който заслужава внимание и че отнемането на привилегиите им ще помогне на България политически или икономически ... ще се извиня пред всички за коментара си.

  California Über Alles
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif А":

  еха, винаги ще се намери някой да каже, това ли беше най-важното

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 244 Неутрално

  “В писмото си от асоциацията посочват, че въпросните автомобили са с този статут, защото принадлежат на съответните държави.“

  Ами то се отнемат само привилегиите не собствеността.Това не може да бъде сериозен аргумент.Знаем колко са затрупани от „работа“ което не съответствува на толкова привилегии.

 43. 43 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  привличали чужди инвестиции!!! Дали?
  Много дразнещ е дози рев по привилегии. Съмнявам се, че правят нещо, освен да ползват привилегиите си

 44. 44 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1158 Гневно

  Номенклатурата е най-наглото племе, не искат ли да им се направи консулска болница, подобно на правителствената, и да се направят пак специални магазини с луксозни стоки, както имаше едно време за партийците?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  “Отворено писмо от Асоциацията на почетните консули в България...”

  Teзи се оказаха и с браншова организация!

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif А":

  Преди да се пънеш да тропаш по клавиатурата дълги постове се научи да правиш разлика между консул и почетен консул.

 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1933 Любопитно

  [quote#41:"Realistic Cock"]еха, винаги ще се намери някой да каже, това ли беше най-важното [/quote]
  Ами важно е, щото е истина. Оправихме мотористите с огънатите номера, оправихме гонките, че опряхме до привилегиите на един файтон хора и то хора, работещи на високо, междудържавно ниво... Тъпо. Още нямаме електронни винетки, ами си върви печатането на фалшивите и се разбиват коли за единия стикер... За гърмящите ауспуси да напомня ли, дето дори няма нужда да го видиш, ами се чува още от преди да е завил зад ъгъла... Там нещо имаме ли направено, освен едни спорадични акции-хранилки? И това само на улицата, дето всичко се вижда и е най-лесно да се оправят нещата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Весело

  кажете си, че сте 'консули' главно, за да си гарантирате лична неприкосновеност и коли с дипломатически номера и спрете да ни будалкате за това ревете, нали? а ще споделите ли колко 'кихнахте' на съответните страни, за да ви направят свои почетни консули - за сведение ако вземем, че спестим 'некой лев' от закуски, да можем и ние да се спазарим добре с някоя забутана държавица в средата на тихия океан, че дипломатическите номера са готини

  reddit.com/r/The_Donald/
 49. 49 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 165 Неутрално

  [quote#47:"gost22"]и то хора, работещи на високо, междудържавно ниво... [/quote]

  Глупости, голяма част от тия са просто богати тарикати.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 50. 50 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 644 Любопитно

  [quote#5:"redsky"]
  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  АВСТРАЛИЯ - Индиана ТРИФОНОВА

  АЛБАНИЯ - Аристир Андреа ДИМО

  АНТИГУА И БАРБУДА - Иван ТОДОРОВ (един от най-известните адвокати в България) [/quote]
  ....................................................................
  .................................................................
  .........................................................

  Благодаря много!

  Веднага щом ги прочетох, започнах да ги съжалявам и ... живи да ги оплаквам.... Един по един, една по една, невинните душички и страдалци, ех!......

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 51. 51 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Оказаха се с браншова организация. Може би имат и профсъюз.

 52. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realistic Cock":


  До коментар [#46] от "nikolak":

  Очевидно това е доста важна стъпка за повечето Българи. Аз не съм чул че това е страхотен проблем в България. Помогнете ми. Кажете ми каква е разликата между почетните и непочетните консули и колко жертви сме дали до момента поради тяхната активност? Искрено се надявам произшествията по пътищата да спаднат драстично сега, трафика и задръстванията да се оправят. Вече няма да има коли паркирали по тротори и градинки. Мама им мръсна консулска! Не знаех че те ни преебаха държавата.
  Все пак ако дадете някои подробности ще съм благодарен.
  Аз съм се заблудил. Мислех си че банкрутиралата здравна система е важна. Това че 50% от гимназистите са ефективно неграмотни също ме притесняваше. Масовото източване на банки и фондове изглеждаше като нещо сериозно. За Съдебната система да не говорим.

  California Über Alles
 53. 53 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1": Щото и Прокопиев е вътре. Не е удобно някак си. Има и бая агент на ДС.

  k.stefanov
 54. 54 Профил на Ivan Bojkov
  Ivan Bojkov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  Защото половината са от ДС

 55. 55 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 232 Неутрално

  статия намерена на случаен принцип
  ЕСТОНИЯ Борис Халачев
  http://www.segabg.com/article.php?id=107024

  Без Власт !
 56. 56 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 165 Весело

  [quote#52:"Pontif А"]Аз не съм чул че това е страхотен проблем в България. Помогнете ми. Кажете ми каква е разликата между почетните и непочетните консули и колко жертви сме дали до момента поради тяхната активност? [/quote]

  Помагам ти

  НАРЕДБА № Н-14 от 27.09.2006 г. за възстановяване на данък върху добавената стойност и акциз на дипломатически представителства, консулства, представителства на междуправителствени организации и членовете на техния персонал

  Чл. 2. (1) Право на възстановяване на данъка върху добавена стойност и акциз имат:
  .................................
  4. почетни консулски длъжностни лица.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 57. 57 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#52] от "Pontif А":

  Нямам намерение да те ограмотявам понеже ти липсва повечко. По темата помисли сам.Отправна точка - едните работят без заплащане ,а другите срещу заплащане .

 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#57:"nikolak"]Нямам намерение да те ограмотявам понеже ти липсва повечко.[/quote]

  До коментар [#57] от "nikolak":

  Не са много хората които от два коментара успяват да схванат колко ми липсва. Явно си страхотен.
  Ех, щеше да е хубаво да се навиеш да ме ограмотиш малко но ... не ми било писано.
  Все пак благодаря ти! Дори и краткия диалог който имахме тук ме извиси доста над нивото ми. Да отнемам повече от скъпоценното ти време би означавало да ограбя други от възможността да общуват с тебе и да се извисят.

  California Über Alles
 59. 59 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 535 Гневно

  Да се закрие тая синекурна длъжност! Много са допринесли "почетните консули" за икономиката и геополитиката на България, няма що! Особено и като ги виждаме кои са. А повечето от цитираните държави са си на практика в Третия свят - страшен бизнес ще се завърти, големи инвестиции ще се изсипят... Не'ам думи.

  SAVE EUROPE!!!
 60. 60 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Уважавам желанието ти за знание, но ако искаш да знаеш трябва да се потрудиш сам защото това става с четене , а не с драскане на дълги постове по форумите.

 61. 61 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Смешен плач!

  Да го д...т "почетните" консули!

  Каква е реалната полза за обществото от тяхната дейност - никаква. Реалната полза е за тях самите.

  Достатъчно "правоимащи" имаме в България и без тях.

 62. 62 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#58] от "Pontif А":

  Уважавам желанието ти за знание, но ако искаш да знаеш трябва да се потрудиш сам защото това става с четене , а не с драскане на дълги постове по форумите.

 63. 63 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Сега очаквам Борисов да отмени отмяната на привилегиите.

 64. 64 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#28] от "Танас":
  Да разбирам че си да им останат привилегиите?

 65. 65 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#21] от "niksan1":

  "Само като си спомня, че " Почетен консул на Люксембург " е Саша Безуханова - съпруга на офицер от ДС и сестра на офицер от ДС и ми прималява ..."

  Мчи той и закъсалий олилийгарх Ижу Нипрукопсълийв е син нъ шефъ нъ резиденциъ Воден (УБО) и братчи нъ уфицерин ут ДС, мъ съ води ут племиту фъф гръфа "дубрити" олилийгарси. Чи и първъ друшкъ нъ Шашкъ Въздуханувъ, куят лънсиръ пултичиски. Дъ ви й жув и здрав!

 66. 66 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#58:"Pontif А"]Не са много хората които от два коментара успяват да схванат колко ми липсва.[/quote]
  Напротив! И два реда са достатъчни! Наред с генетично заложените параметри, си казва думата и полит-коректната индоктринация на тамошните ви СМИ. Намали телевизията, дядо, потърси и други, наричат ги "алтернативни" източници на информация, че така съвсем си станал за резил!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 67. 67 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Бунт на кораба или буря в чаша с вода. Доста от тези господа направо се бяха оляли ама нейсе ''искаме справедливост'' ?!

 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#52] от "Pontif А":

  Тази стъпка не ми пречи, а квиченето за привилегии на някакви мини-олигарси, щото тия почетни консули е видно какво са, е само мимолетно забавление за народа. Накрая пак ще имат привилегии, ако не ББ ще се отметне, то следващият агент
  ще свърши работа. И не виждам как това интерферира с кавото и да е друго решаване/нерешаване на проблеми. Така че въобще не виждам кво ревреш...

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#30] от "СДС":

  не, не помня, че Шишо Бирата е бил почетен консул на Бразилия.

  и изобщо този тип почетни титли са присъщи само за ориенталските и феодалните държави.

  чуждите правителства да си поемат разходите по почетните консули. ние, българските данъкоплатци, издържаме не една и две мафии, за да плащаме и на почетни консули

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 70. 70 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2068 Весело

  [quote#64:"shileto"]Да разбирам че си да им останат привилегиите?
  [/quote]

  Не но тряба да се спазват всички конвенции който България е подписала и е страна по нея. Ако иска редуциране трябва по Дипломатичен път да се уеднаквят и тогава инак Баце все едно е Султан . Не става така както е свикнал тук да командори за всичко та даже и за чистачките на летището. Бъди сигурен, че ще му го кажат на дипломатичен език но Той едва ли ще го разбере и докато не му запорират някой и друг имот или сметка в чужбина няма да стане по - сговорчив. Те си имат начини как да го сготвят само, че ще трябва като Путлер Гврдия да си прави.
  ============
  които са предоставени на почетните консули по силата на Виенската конвенция за консулските отношения ("Конвенцията".

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  До коментар [#69] от "полувишис":

  " чуждите правителства да си поемат разходите . "


  Нашите " почетни консули " са готови да работят и без една стотинка ... Защо мисля така ? Преди около месец, съвсем случайно превключих на някакъв канал, а там тъкмо двама мъже и Саша Безуханова застъпваха позицията, че работят без пари и дори бензина си плащат сами . Това ме заинтригува - кой работи без пари, още повече Безуханова, съпруга и сестра на офицери от ДС ?! В процеса на разговора се разбра, че :
  1. " Почетните " не плащат данъци .
  2. Ползват автомобили с дипломатическа регистрация .
  3. Имат ( внимание ) дипломатически имунитет и техният багаж НЕ СЕ ПРОВЕРЯВА по граници и митници ... !!!
  Веднага ми стана ясно, защо българи и то свързани с ДС, така неистово се натискат да работят като почетни консули, дори без заплащане . Достатъчно е веднъж в месеца да прекарат в съответната държава един куфар натъпкан с дрога, а каналите за разпространение са осигурени от ДС още от времето на соца !
  По-горе колегата е постнал кои хора са " почетни " и в кои държави ... Айде се опитай да намериш в този списък някой съвсем обикновен човечец ... Там освен ченгета на ДС, други не видях ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif А":

  Колега, разбирам възмущението ти и виждам, че си прав в много отношения, но по въпроса за почетните консули мисля, че не ти се е случвало да навлезнеш по-дълбоко в тази " материя " . До преди около месец аз въобще не знаех, че освен посланикът и консулите, съществуват и " почетни консули " по силата на не знам си каква Виенска конвенция . Моля те, хвърли един поглед на мой коментар 71 . Разбира се, изводите ми там са съвсем субективни и нямам претенции за изчерпателност .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#71] от "niksan1":

  почетен консул се става по предложние на съответната страна. няма как бай Иван от Злокучене да го предложат, щото дори не знаят че съществува. Очевидно е е че ще изберт общественик или бизнесмен с когото са имали работа, или им е подсказан от някого в тяхното правителство ( то не само у нас има корупция )
  та за това са все такива убавци в списъка

  Birds of a feather flock together.
 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "mavro": ≪Аз не разбирам как уж работите "доброволно и безвъзмездно", а пък имате привилегии и се оплаквате че ви ги отнемат.Кое от двете е вярното?≫

  Ами че те поне на 50% са прави. Защото наистина са станали такива ДОБРОВОЛНО. И вероятно дори са направили всичко възможно, за да преодолеят всички пречки и да станат. А можем да приемем и второто за вярно, ако приемем, че всички бонуси за това, че са такива, не се считат за овъзездяване. Само че не е ясно защо, ако не е вид овъзмездяване, тези бонуси не се дават и на хора, които не са станали такива, като тях. Защо не ги дават на всеки българин, който си ги поиса.

  Колкото за привилегиите, които имали, те нещо бъркат. Защото привилегиите винаги са нещо, което някой незаслужено получава по някакъв начин. Така че правилно е да им ги отнемат. А ако има международен закон или подписана от България международна конвенция, които ги предписват задължително, тогава това не са привилегии, а право. Защо не цитиират къде и от кого им са дадени тези привелигировани права?

 75. 75 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#5:"redsky"]ФИНЛАНДИЯ - Красимир ГАНЧЕВ...
  -------------------
  Информацията е много стара...Ганчев не е почетен консул от 4 години...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9015 Неутрално

  Стига с тия привилегии, повечето от тях са комунисти и свикнали на глезотии.

 77. 77 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  малеее бедна ми е фантазията какво се случва в света на консулите
  ние простосмъртните сме в друг свят

 78. 78 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Почетните консули в България (ПЪЛЕН СПИСЪК):
  АВСТРАЛИЯ - Индиана ТРИФОНОВА

  АЛБАНИЯ - Аристир Андреа ДИМО

  АНТИГУА И БАРБУДА - Иван ТОДОРОВ (един от най-известните адвокати в България)

  АРМЕНИЯ - Ехиязар УЗУНЯН

  БАНГЛАДЕШ - Георги ИВАНОВ (първият български космонавт)

  БЕЛАРУС - Атанас ПОПОВ

  ГАНА - Господин ГОСПОДИНОВ

  ГВИНЕЯ - Ердинч Кязим РАМАДАН (бизнесмен)

  ГЕРМАНИЯ - Мариана ЧОЛАКОВА (съпруга на Радомир Чолаков, бивш юристконсулт на WAZ в България)

  ГЕРМАНИЯ и ФРАНЦИЯ - Недялко НЕДЕЛЧЕВ

  ГРУЗИЯ - Динко ДИНЕВ (един от братята строителни предприемачи Йордан и Динко Диневи)

  ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ - Константин ДАРАДАНОВ и Гинка ДАРАДАНОВА

  ЕКВАДОР - Захари КУШЕВ

  ЕКВАТЕРИАЛНА ГВИНЕЯ - Владимир КИСЬОВ (строителен предприемач)

  ЕСТОНИЯ - Борис ХАЛАЧЕВ

  ЕСТОНИЯ - Петко РУСИНОВ

  ИЗРАЕЛ - Красимир МЕТОДИЕВ

  ИЗРАЕЛ - Орлин МАНДОВ

  ИНДОНЕЗИЯ - Красимир СИМОВ

  ИСЛАНДИЯ - Цветелина БОРИСЛАВОВА (бивша спътница в живота на премиера Бойко Борисов)

  ИСПАНИЯ - Христо ДОСЕВ

  ИТАЛИЯ - Джузепе Де ФРАНЧЕСКО

  ИТАЛИЯ - Марко Джузепе БУЦЕТИ

  ИТАЛИЯ - Антонио ТАРКУИНИО

  ЙОРДАНИЯ - Хасан ХАЛАФ-БАРМАУИ

  КАЗАХСТАН - Тихомир ТРЕНДАФИЛОВ

  КАЗАХСТАН - Митко СОЛАКОВ

  КАНАДА - Иво ПРОКОПИЕВ (собственик на "Икономедия"

  КЕНИЯ - Ивайло ДЕРМЕНДЖИЕВ (известен юрист, единственият българин в Международния спортен арбитражен съд в Лозана)

  КОЛУМБИЯ - Рафаел АЛВАРАДО

  ЛАТВИЯ - Александър ПОПОВ

  ЛИТВА - Рачо РИБАРОВ

  ЛЮКСЕМБУРГ - Саша БЕЗУХАНОВА (бивш ръководител на бизнеса на "Хюлет Пакард" у нас)

  МАВРИЦИЙ - Христо ИЛИЕВ

  МАЛАЙЗИЯ - Светослав ДЖАМБОВ

  МАЛДИВИ - Борислав ДИОНИСИЕВ (бизнесмен)

  МАЛИ - Михаил МИХАЙЛОВ

  МАЛТА - Борислав БОЯНОВ (известен адвокат)

  МАРОКО - Светослав ГЛОСОВ (Председател на камарата на строителите в България)

  МЕКСИКО - Пенчо РАЛЧЕВ

  МОНАКО - Сергей ПЕНЕВ (известен юрист)

  МОНГОЛИЯ - Пенчо ИВАНКИН

  ПЕРУ - Даниел Тиенда ГОНЗАЛЕС

  РЕПУБЛИКА ЮЖНА АФРИКА - Румен ГАНЧЕВ

  РУМЪНИЯ - Евгения ПОПЕСКУ

  РУМЪНИЯ - Стефан РАЙЧЕВ (бизнесмен от Силистра, развива хотелиерство)

  РУМЪНИЯ - Коста ГРИВОВ

  РУСИЯ - Тонко ФОТЕВ

  РУСИЯ - Георги ГЕРГОВ (бизнесмен от Пловдив, БСП)

  РЕПУБЛИКА СЕЙШЕЛИ - Максим БЕХАР (известен пиар специалист и бизнесмен)

  СЛОВАКИЯ - Едита БЛАГОЕВОВА

  ТАЙЛАНД - Виктор МЕЛАМЕД (бивш шеф на авиокомпания "Балкан"

  УГАНДА - Ивайло ЙОТОВ

  УКРАЙНА - Пламен БОБОКОВ (бизнесмен, собственик на "Приста ойл"

  УКРАЙНА - Димитър ГЕОРГИЕВ

  УНГАРИЯ - Йордан ЙОРДАНОВ

  УРУГВАЙ - Йоаким КАЛАМАРИС (бизнесмен)

  ФИЛИПИНИ - Огнян ТРАЯНОВ (собственик на софтуерната "ТехноЛогика"

  ФИНЛАНДИЯ - Красимир ГАНЧЕВ

  ФРАНЦИЯ - Теофана БРАДИНСКА-АНГЕЛОВА

  ЧЕШКА РЕПУБЛИКА - Зденка БОЕВОВА

  ЧИЛИ - Георги КРУМОВ (бизнесмен, управляваше фонд за рискови инвестиции)

  ШВЕЦИЯ - Гьоран СВЕНСОН и Даниела ЕНЧЕВА-СВЕНСОН

  ШРИ ЛАНКА - Борислав САРАНДЕВ (масон)

 79. 79 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#52] от "Pontif А":

  Щом БиБи е решил така, значи е правилно! А че повечето българи са съгласни, е видно от многото минуси срещу коментара Ви.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 80. 80 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скромността не им е присъща на тези консули ! Познавам някой друг от тях и те всички до един са солидни милионери , ама като могат да доят и държавата защо да се отказват я ? Те са силни по вземането не по даването !

 81. 81 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 406 Неутрално  Виенската конвенция за консулските отношения, ратифицирана от България - 25.05.1989г. в сила за България от 10.08.1989г.
  Член71.
  Граждани или постоянни жители на приемащата държава
  1. Ако приемащата държава не е предоставила някакви допълни
  телни улеснения,привилеги и и имунитети на консулските длъжностни лица, които са граждани или постоянни
  жители на приемащата държав а, те се ползуват само от съдебен имунитет и лична неприкосновеност по отношение на офици алните действия, извършвани от тях при изпълн
  ение на техните функции, и от привилегиите, предвидени в точка 3 на чл. 44 . По отношение на тези консулски длъжностни лица приемащата държава също така е
  обвързана със задължението, посочено в чл. 42 . Когато срещу такова консулско длъжностно лице е започнато наказателно преследване, производството, с изключение на тези случаи, когато това лице е арестувано или задържано, трябва да се води по такъв начин, че да се пречи колкото се може по-малко на изпълнението на консулските функции.
  2. Другите членове на консулството, които са гражда
  ни или постоянни жители на приемащата държав
  а, и членовете на техните семейства, а също така членовете на
  семействата на консулските длъжностни лица, посочени в точка 1 на този член, се ползуват от улесненията, привилег
  иите и имунитетите само в такава степен, в каквато те са им
  предоставени от приемащата държава. Членовете на
  семейството на член на консулството и членовете на частния персонал, които са граждани или постоянни жители на приемащата държава, също така се ползуват от улесненията, привилегиите и имунитетите само в такава
  степен, в каквато те са им предоставени от приемаща
  та държава. Приемащата държава обаче е длъжна да осъществява своята юрисдикция над тези лица така, че да не пречи по изключителен начин на изпълнението на функциите на консулството.
  Член 44.
  Задължение за явяване като свидетел
  3. Членовете на консулството не са длъжнида дават показания за обстоятелствата, отнасящи се до служебните им функции, и да предоставят отнасящите се към техните функции служебна кореспонденция и документи. Те имат също така право да отказват да свидетелствуват в качеството на експерти по националното законодателство на изпращащата държава.
  Член 42.
  Уведомяване за арестуване, предварително задържане или
  съдебно преследване
  В случай на арестуване или предварително задържане на който и да е член на консулския персонал или възбуждане срещу него на наказателно преследване приемащата държава незабавно уведомява за това шефа на консулството. Ако последният сам е подложен на такава мярка, приемаща
  та държава уведомява за това изпращащата държава
  по дипломатически път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK