На Иракли пак се строи, според властите - законно

На Иракли пак се строи, според властите - законно

© Надежда ЧипеваНа Иракли - един от трите диви плажа, на които в началото на март депутатите забраниха със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия, се строи отново. Това стана известно от любителски запис с дрон, от който се виждат строежи и машини в местността Кладери, намираща се с северния край на залива. Според институциите строителството, което беше спряно преди три години по нареждане на бургаската дирекция за национален строителен надзор, е законно.

Сигналът дойде от мъж, който се отбил на Иракли на път за Варна, а впоследствие предостави кадрите си на "Нова телевизия". "Докато отивах към плажа, се разминах с няколко камиона със строителни материали. Когато започнах да си разопаковам дрона от чантата, дойде един пазач и ми каза, че е забранено да се снима. Когато го питах кой му е забранил, той отговори, че заповедта идва от концесионера на плажа, разказа авторът на видеото Кирил Йорданов.


От община Несебър обясниха пред "Дневник", че става дума за замразения през 2013 г. инвестиционен проект на "Дарс инвест" ЕООД – София, който включва 9 едноетажни и 5 двуетажни ваканционни бунгала и три склада с басейни.
Строежът е спрян след проверка на регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас по сигнал на природозащитници. През 2013 г. са издадени две заповеди за спиране на строителството в два имота в местност "Кладери", землището на село Емона. Няколко месеца по-късно заповедите са обжалвани и отменени, а разрешенията за строеж са влезли в сила и дейностите са законни, уточниха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Решението е на Административен съд – Бургас, оставено в сила от тричленен състав на Върховния административен съд на Република България, посочиха от община Несебър, която отговаря за надзора над строителството в местността.


Контролът е на общината, а не на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), тъй като проектът попада в пета категория на изгражданите строежи, според Закона за устройство на териториите.


Информацията за възобновеното строителство съвпадна с днешното решение на парламента, който отмени на първо четене забраната да се къмпингува и паркирането на плажа извън определените за това места. Ограничението първоначално беше обяснено именно със защита на Иракли, Карадере и Корал, но в крайна сметка беше въведено за всички плажове. То предизвика шумни граждански протести, под натиска на които премиерът Бойко Борисов поиска оттеглянето му.


Днес председателят на парламентарната комисия по регионално развитие и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски поиска шефът на националния строителен контрол да разпореди проверка по съмненията за незаконно строителство на Иракли. Той добави, че лично ще проведе телефонен разговор с директора на ДНСК, за да се увери, че се осъществява стриктен контрол по изпълнението на закона.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK