Президентът подписа закона с ограниченията за цигарите, но иска още регламенти

Росен Плевнелиев очаква широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези растителни изделия могат да съдържат наркотични вещества.

© Анелия Николова

Росен Плевнелиев очаква широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези растителни изделия могат да съдържат наркотични вещества.Президентът Росен Плевнелиев подписа указа за обнародване на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с който се въвеждат нови стряскащи надписи и изображения върху цигарените опаковки, забраняват се ароматизираните цигари и се налагат ограничения за електронните устройства за пушене.


В същото време държавният глава настоява да се приемат и разпоредбите от евродирективата, които се отнасят за т. нар. растителни изделия за пушене, които не съдържат тютюн.


При приемането на законопроекта депутати изказваха мнение, че досегашното национално законодателство не е предвиждало съществуването на артикул "растителни изделия за пушене", каквито могат да бъдат марихуаната и халюциногенните гъби, продавани, например, в Холандия, и въвеждането на подобно понятие в законодателството не е необходимо. На световния пазар обаче съществуват и други изделия, несъдържащи наркотични вещества, и затова евродирективата предвижда общи изисквания за етикетирането и уведомяването за съставките им.
Президентът напълно подкрепя желанието на народните представители сред обществеността да не остане никакво съмнение, че със създаването на регламент за растителните изделия за пушене се нарушават разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и се легализират наркотични вещества, съобщава прессекретариатът му. Той уточнява, че директивата по никакъв начин не разрешава употребата на наркотични вещества, а напротив – има за цел създаване на повече гаранции за човешкото здраве.


Плевнелиев отбелязва, че и несъдържащите наркотични вещества изделия за пушене отделят вредни емисии от катрани, въглероден оксид, пепел и други токсични вещества, които се отделят и при горенето на тютюна. Затова, по негово мнение, растителните изделия за пушене също представляват риск за здравето, макар че могат да се възприемат като безвредни или по-малко вредни поради липсата на тютюн в тях.


Сегашното законодателство не забранява те да се продават на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години, нито има специални изисквания към опаковките им, напомня държавния глава и допълва, че това неминуемо ще има вредни последици за здравето на хората, особено за подрастващите, отбелязва държавният глава.


Президентът призовава народните представители да създадат законови регулации и за тези изделия и напомня, че срокът в евродирективата за това е 20 май. Той очаква широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези растителни изделия могат да съдържат наркотични вещества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK