Почти половината от поискалите убежище в България от началото на годината са от Ирак

Петя Първанова

© Георги Кожухаров

Петя ПървановаОт началото на 2016 г. общо 165 души са получили статут на бежанци в България, като 150 от тях са сирийски граждани. Същевременно почти половината от подалите молби за предоставяне на международна закрила са от Ирак. Това се разбира от интервю на председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова за агенция "Фокус".


"Към 5 април в териториалните поделения на Агенцията в цялата страна са настанени 673 лица, търсещи закрила. Към настоящия момент е запълнен 33% от наличния капацитет", казва тя.


Убежище в страната търсят най-вече граждани на Ирак, Афганистан, Сирия, Пакистан и Иран.От 20 391 молби за международна закрила, подадени през 2015 г., 45% са били от сирийци, а 14 на сто – от иракчани. За сравнение, от началото на 2016 г. сирийските молби са 11% от общия брой, а са нараснали молбите от граждани на Ирак и те са 48%, казва председателят на ДАБ.


Според Първанова няма информация за нарастване на напрежението в кварталите с изградени центрове за настаняване на мигранти. Тя припомни недоволството на жителите на "Овча купел" в началото на годината. "След предприети мерки от страна на агенцията, МВР и Столична община в района вече е спокойно", смята тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK