Само трима от групата за корупция в ДАИ остават в ареста (допълнена)

Специализиран апелативен съд гледа мерките на обвинените в корупция в ДАИ

© Анелия Николова

Специализиран апелативен съд гледа мерките на обвинените в корупция в ДАИСпециализираният апелативен съд остави в ареста само трима от първоначално девет обвинени от групата за корупционни схеми в ДАИ. Това са Цветелин Цветанов - бивш директор на агенцията, Венцислав Генов началник на отдел в Габрово и Тихомир Вълчев, бивш служител.


Според съда има обосновано предположение за авторство на престъпленията, за които са обвинени. Освен това тримата са били част от група, която е действала като пирамида, на върха на която е бил Цветанов. Съдът прецени, че те могат да извършат ново престъпление и да повлияят на свидетелите по делото. Те са извършвали огранизирана трайна престъпна дейност като са използвали структурата на изпълнителната агенция, сметнаха съдиите. Тримата в координация с други държавни и недържавни служители са събирали парични суми за "даване" правоспособност на водачи на МПС. Като длъжностните лица в агенцията са манипилирали резултатите от изпитите.


Според свидетелските показания Цветанов лично е давал списък с ЕГН-та на хора, които е трябвало да вземат изпитите. Свидетелят Едуард Емилов е разказал как е взел категория Д без да минава теоретичен изпит и само с две обучения по кормуване срещу парична сума. Цветанов е указвал да не се извършват проверки на автомобилите на конкретни фирми, сочат още показанията на свидетелите. За другия обвиняем Генов има доказателства, че е "дал изпита" на македонски гражданин, "който не знаел български език".
Освен това съдът отчете и факта, че до момента не е изяснено дали намерените 600 хил.лв. общо във всички обвинени са от легална дейност. Според съда има доказателства за множество деяния на Цветанов и Генов, а Вълчев се характеризирал "с престъпна упоритост".


Миналата събота Специализираният съд като първа инстанция по разглеждане на мерките за неотклонение постанови най-тежката мярка "задържане под стража" за Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев. Днес втората инстанция отмени първото съдебно определение в частта, която засяга Емил Иванов, началник на областния отдел в Плевен, и Пламен Ангелов, друг бивш служител на изпълнителната агенция. Съдебният състав прецени, че за Иванов и Ангелов няма достатъчно събрани доказателства, че са участвали в огранизираната престъпна група.


Спрямо Цветелина Дойчинова и Иван Иванов първоинстанционният съд определи "домашен арест". Иванов, който е началник на областния отдел във Видин не обжалва наложената му мярка. По отношение на Дойчинова специализираният апелативен съд реши, че домашният арест е адекватна мярка. Здравословното й положение не позволява тя да бъде под стража, както правилно е преценил първоинстанционният съд, но и няма основание да се определи по-лека мярка, аргументираха се съдиите.


Още при повдигане на обвинения спрямо задържаните, прокуратурата освободи двама - Соня Христова - началник отдел в агенцията, и Цецка Димитрова - собственик на автошкола във Видин, под гаранция от 5 хил. лв.


При прочитане на съдебното определение днес се разбра, че Соня Христова вече е само в качеството си на свидетел по делото. След заседанието прокурорът отказа да отговори на въпрос на "Дневник" дали е свалено обвинението спрямо нея и тя се използва вече само като свидетел. Аргументът му бе, че не се коментират действия от досъдебното производство.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Подробности очаквайте по-късно на ...
  ----------
  Направо се обадете, когато ги пуснат и тия тримата, ще е до ден-два.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Последно - колко ще останат?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Весело

  ''обосновано предположение за авторство''- значи ще има и авторско право ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Останалите са се откупили.

 5. 5 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Скандално ще е ако съда е приел че другите шест не са част от престъпната група. Ако само са им променили мярката как да е - в крайна сметка това са само прости корумпета. Има доста по-опасни за безопасността на хората типове, които никой не би искал да срещне докато съда им гледа безкрайно делата.

  Дано Дневник даде читава информация в подробностите дето ги чакаме?

 6. 6 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 221 Весело

  Няква грешка е станала ...

 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Гневно

  Съдът незабавно трябва да отнеме издадените фалшиви шофьорски книжки, присъдите ще ги почакаме, то е ясно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  а, да се обзаложим, че скоро ще пуснат и останалите, после случая ще се позабрави, после ще ги оправдаят, а между временно паричните потоци от дай и не само продължават да си текат към който ги не организирал.

  както и всички останали пушилки и тази е за 3 дни

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Чудя се, как и трима са останали.Само трима достатъчни ли са за схемата с подкупите и фалшивите книжки.?

 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 576 Весело

  Цели трима?! Защо БХК още спи?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Е, тия тримата просто не са съгласни с исканата от съда сума.
  Ще кандисат... Другата седмица, петък най-късно.

 12. 12 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 441 Разстроено

  До коментар [#2] от "xmm":

  Извини ме, случайно те докладвах!

 13. 13 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Много смешно и още по-жалко!Не е нужно да си юрист, за да разбереш, че всичко си става по втория начин. Влесто да даде ход на истинска работа, прокуратурата изчаква покровителите наа арестуваните да упражнят силомощията си "където трябва". И докато чака, дава изявления, които компометират делото или делата. Издават тайни. Няма оправия - ще се отърват с някакви смешни мерки - и то минимален брой обвиняеми.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#12] от "nonsens2":

  Ау,нали не в ДАНС?

 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  май всичко тръгна по позната писта,голяма гюрултия след някой ден лека по лека започват да изпускат парата през свирката,и само накрая да не е срещу неизвестен извършител...масковки се 'оправи' иначе трябваше да е начело на тая дружинка..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално


  При нашите разследващи органи и прокуратура направо да ги пускат всичките и да ги освобождават, та после да не плащаме и обезщетения, като минат през европейския съд.
  Както се разбра отдавна, у нас корупция няма и всички сме ангелчета , а парите които намират у нас са паднали от небето, нали Господ е българин.

 17. 17 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Двама са малко трима са много!

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Весело

  Е!
  Тези дето остават в ареста най-много да ги осъдят условно и с това ще се свърши цялата дандания!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Искрец.07
  Искрец.07
  Рейтинг: 241 Неутрално

  И тях ще ги пуснат.Имат пари .

 20. 20 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Проблемът е в нормативната уредба, която отваря вратите за корупцията. Например: в нормалния свят един АДР се вади за половин час (лист хартия А4). Тук в наредбата пише, че срокът за издаване на АДР е 30 дни. Сещате се, че ако даден служител се заяде, може съвсем законно да си чакате сертификата цял месец, през който камионът ви не може да превозва опасни товари. Същата е ситуацията с копията на лиценза на общността. Купувате камион, регистрирате го, подавате нужните документи за допълнително копие и след това чакате съвсем законно 1 месец за един лист хартия А4. През това време камионът ви стои на паркинга и не ви носи печалба, докато вие си го изплащате. И после се чудите, защо има корупция. Ами защото държавата създава благодатна почва за корупцията, затова. Затова и почти никой не иска да инвестира в БГ.

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 767 Неутрално

  И пак няма да има такива присъди, че нещо да се промени. Пробации, условни, глоби по 200-300 лева, това ще е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#20:"schleimer"]Проблемът е в нормативната уредба, която отваря вратите за корупцията. [/quote]

  Проблемът е, че сме държава от комунистически тип. Управляващите назначават някакви корумпирани да пълнят партийните каси, оставят им сами да си пишат нормативната уредба, и после виждаме какво се случва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 455 Любопитно

  "Тихомир Вълчев, бивш служител."
  " Според съда"....." Вълчев се характеризирал "с престъпна упоритост"."
  Дали наистина има такъв израз в съдебното решение, определение, или каквото е там. Леле, май пак ще се плащат кинти в Страсбург. От всички нас. Независимо, че този Вълчев може да най-големия престъпник. " престъпна упоритост", какво значи това, не си е признал вината , или не е издал аверите след як тупаник?

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6668 Неутрално

  Нищо чудно и тия да не останат в ареста, ще ги пуснат докато съберат "доказателства", а престъпниците ... дим да ги няма, отишли при братя Галеви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK