Имитиращите продукти в колбасите са повече, отколкото в сиренето и кашкавала, според животновъди

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаИмитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече, отколкото при млечните продукти, твърдят от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди, цитирани от БТА. Според асоциацията проблемът идва от това, че месопреработвателните предприятия се отказват от качествените, но и по-скъпи български суровини и предпочитат по-евтините, макар често пъти със съмнително качество.


По данни, представени на пресконференция днес, в произведените в страната месни продукти влаганата българска суровина е под 20%. Вносът за целия Европейски съюз на меса и месни продукти е 82 на сто, а за България той е 88-92%, като това не отчита сивия сектор.


Според животновъдите оборотът на сивия сектор е в размер на около 1 млрд. лева годишно. Като най-голям проблем посочиха контрабандата на евтиното вносно месо. За размера на контрабандата асоциацията съди от данни на статистиката - официално влязлото в страната като суровина, официално закланото у нас и продукцията на месокомбинатите като тонаж.
"Разликата е огромна и тя лесно може да бъде проследена, ако БАБХ влезе в месокомбинатите и осъществи необходимите проверки. Трудности има и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо за сметка на по-качественото българско", посочи Станко Димитров, председател на асоциацията.


Животновъдите посочиха като проблем факта, че Българската агенция по безопасност на храните няма възможност да извършва пълен лабораторен анализ на даден продукт от търговската мрежа. "Не може да сме европейска държава в 21 век и да нямаме лаборатория, която да каже в този салам действително ли има 40% свинско месо и 20% говеждо, както е написано на етикета, а не заместващи продукти като соя, палмови масла и т.н." коментира Димитров.


Асоциацията ще сезира институции, които имат отношение към контрабандата в месопреработвателните предприятия. Оттам изтъкнаха и че няма логика в магазините да се продават месни продукти по около 3 лв./кг, при положение че цената на месото е 6-7 лева/кг.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3012 Весело

  Това трябва да звучи успокоително.

 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Добро утро! Нима има някой, който да е убеден, че в магазините има истински месни и млечни продукти?

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":''Това трябва да звучи успокоително.''

  Напълно в духа на приказката за Нане и Вуте.

 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Отровите и заместителите са повсеместни и това даже трябва да е "в реда на нещата". Всъщност, нещата никак не са розови и "нормални", щом преди години у нас се появиха рекламни надписи за "колбаси с истинско месо"...
  Естествените неща и продукти около нас ще стават все по-скъпи, а покрай тях май и естествените хора и отношения стават кът...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 666 Неутрално

  В саламите няма палмови мазнини. Цената на месото на едро е вече под 4 лв/кг. Въпросната асоциация и председателят й едва ли имат дори базови познания за производството на колбаси.
  А цената на месото е ниска навсякъде, не само у нас. Проблемът на нашенските животновъди е, че не могат да постигнат добра цена заради малките мащаби. Но такъв проблем имат и много други браншове, включително и тези в месопреработването - почти няма нашенски фирми, които да изнасят колбаси, и не е заради качеството.

 6. 6 Профил на madmak
  madmak
  Рейтинг: 405 Неутрално

  За всеки влак си има пътници е казал народа. По-важното е на пазара да има и качествена продукция, и да е лесно разпознаваема.

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Шумотевицата около млечните продукти си беше директни удари срещу конкуренцията.

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#7] от "V.Iliev":

  Както всъщност се случи и в месната индистрия - по поръчка на едни фирми, един земеделски министър съсипа няколко други фирми. Някои все още си ближат раните, други фалираха, а въпросното министърче обикаля екзотични плажове с млади женици. Че даже и микрофони май носеше под дрехите по едно време.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Рядко можеш да намериш колбаси, в които да има само месо. Така е било и така ще бъде. Съгласен съм с №6 , че е важно да има и качествена продукция, а тя си има висока цена.

 10. 10 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Защо бе премахнат БДС , няма салами, колбаси, пастети мляни меса видели месо всичко е сепарати, пилешки кости, гребени, черва и други, пълна химия ароматизатори , бягрила и др., но докато нашите управници ни хранят с асфалт и ритат топка нацията ще боледува, други ще си пълнят джобовете!

 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petko Popov":

  Стандартът "Стара планина" е близък до БДС, почти идентичен. Но беше опорочен - не от самите производители. Все още се намират производители, които да правят продукти по него. Има и други производители, които следват свои собствени високи стандарти за определени продукти. Но търсенето им не е високо и е трудно да оцелееш ако разчиташ само на тях.

 12. 12 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 282 Весело

  имитиращите продукти в ДПС, БПС и АБВ са повече отколкото всички имитиращи продукти в сиренето и колбасите...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 13. 13 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Аз нямам против да има ако ще и 99% имитиращи продукти, стига да е посочено надлежно и ясно и стига да не са вредни.
  За сега имам големи притеснения ако се осъществи Транс атлантическото споразумение със САЩ, че вече безопасните директиви на ЕС няма да важат и ще бъдат приложени тамошните практики. Това ще означава голямо връщане на ЕС в тази област назад.

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 829 Неутрално

  То едно 100% вече са със гмо соя..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3905 Разстроено

  С две думи-ядем боклуци!

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#15] от "bat_plamen":''С две думи-ядем боклуци!''

  Боклуците ядат боклуци.


 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Дори да съдим само по цената е явно, че месото, да не за говорим родното, в колбасите е наистина малко, а качественото такова още по-малко.
  Дали става дума за междуфирмена война или за реални претенции е друг въпрос, но че аз почти съм се отказал от колбасите в полза на парче месо е факт.

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 702 Неутрално

  в имитация на държава всичко е имитация....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 864 Неутрално

  A какви са аргументите, че българското месо е по-качествено от аржентинското, както твърди представителят на асоциацията?...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#13] от "Калата":

  ми обикновено е посочено - соев протеин аз такива не купувам

 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  [quote#13:"Калата"]За сега имам големи притеснения ако се осъществи Транс атлантическото споразумение със САЩ, че вече безопасните директиви на ЕС няма да важат и ще бъдат приложени тамошните практики. Това ще означава голямо връщане на ЕС в тази област назад.[/quote]
  Явно и идея си нямаш какви са изискванията за храната в САЩ. Тази мода за Еко храни и магазини с която се запознаваш сега в САЩ съществува от 70те години. В повечето магазини можеш да прочетеш от коя ферма идва млякото или месото.
  Има и евтини магазини има и етнически магазини в които се продава всичко от цял свят. В магазинчето срещу дома ми винаги има Овче бяло сирене Родопа. Майка ми казва че е по-хубаво от това в България. Може би защото в същото магазинче има Френско, Гръцко и Холандско Фета сирене. Свободен пазар е истината. А не протекционистичен. Уж България е в Европа а ханата няма никакъв контрол. Има много вкусни неща но има и чудновати храни които не са нито за хора нито за животни.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 528 Неутрално

  като чуя нискокачествено аржентинско говеждо и качествено БГ такова и...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8663 Неутрално

  Особено в нетрайните.Не знам в тях дали въобще има месо.

 24. 24 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  [quote#20:"1001"]ми обикновено е посочено - соев протеин аз такива не купувам[/quote]

  До коментар [#20] от "1001":

  Приятел, това е много популярен мит в България, че соевия протеин по някакъв начин е лош или вреден. Всеки ситно смлян колбас се нуждае от около 8-10% пълнеж. Соевия протеин е най-скъпия и полезен пълнеж който може да имаш в храната си. В България почти не го използват защото е скъп. Вместо него слагат палмови масла които в света се използват само за индустриални смазки, защото се хидрогинират много лесно. Смесени с вода и разбъркани с миксер тези мазнини много бързо се втвърдяват и "месните" продукти стават приятни и гладки като пастет. Разбира се точно тези мазнини са страшно вредни и са забранени за храни в САЩ. Всички колбаси от типа на кремвиршите се нуждаят от някаква форма на каугулант и също от някакъв оцветител. Не съществуват розови кремвирши на света. Без оцветител са сиви ако ще от агнешко филе да са направени. Колкото по-малко знае човек толкова повече се плаши от соята но яде трансфат асидс и си мисли че се храни качествено.

  California Über Alles
 25. 25 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Весело

  ако някой наивно вярва, че едно време сме хапвали 'читава' храна, или че е възможно да намерим сирене/кашкавал без палмово масло, да хвърли един поглед на тези мат'рялчета:

  http://www.bbc.com/russian/russia/2016/02/160127_palm_oil_calculator

  https://rufabula.com/author/mironova/682

  reddit.com/r/The_Donald/
 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pontif А":

  и увеличава срока на годност, хайде стига бе, то и в суджука и луканки го има. Едно време дядо ми без соев протеин ги правеше

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pontif А":

  относно палмовото масло има доста противоречиви твърдения
  Например в Индонезия имат най-ниска честота на сърдечносъдови заболявания, защото освен палмово масло друго не използвали

 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  И едните и другите стигнаха дъното на своето падение и сега от тях зависи, дали ще изплуват отново на повърхността. БАБХ е ясна - и тя е като КАТ, ДАИ и митниците, където открай време се събират отичисления за управляващите.

 29. 29 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "А цената на месото е ниска навсякъде, не само у нас. Проблемът на нашенските животновъди е, че не могат да постигнат добра цена заради малките мащаби."

  Напълно съм съгласен с твойто мнение, но започват въпросите. Защо мащабите са малки? На всеки му е ясно че с три крави няма как да бъдеш конкурентен, защото това представлява хоби, а не бизнес.

  Според мен става въпрос за грешна държавна политика, защото как стана така че зърнопроизводството се разви в конкурентни мащаби, пък животновъдствтото едва крета с по две три крави и няколко пилци.

  Някъде е имало много голяма грешка, защото това влияе и на брутния вътрешен продукт на държавата понеже килограм зърно струва мисля 20-30-50 стотинки. От друга страна килограм месо струа два-три -пет лева.

  С други думи работим на ишлиме - изнасяме зърно и внасяме месо. Този дето го измислил вероятно ще да бил много добър икономист и заради това си мисля че трябва да се закрие икономическия университет.

 30. 30 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Любопитно

  При тези обстоятелства на незнайните месопроизводители и месосъдържание, наложително ли е да си внасяме шпековия салам?

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  между другото аржентинското говеждо в М...о беше около 12 лв за кг, но пък свинското в К......д и около 5 лв за килограм. Освен гастрономи не знам кой купува телешко

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Весело

  До коментар [#30] от "Nazlim S":

  къде видя шпеков салам, няма има салам тип Шпек

 33. 33 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  С малко четене и фантазия може да си приготвяме домашни колбаси,месото от магазина...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#21] от "Pontif А":


  [quote#21:"Pontif А"] храни които не са нито за хора нито за животни. [/quote]
  Преди много време бившата ми жена, то И затова е бивша, купи някакъв салам за никакви пари. Яд ме хвана и направо го хвърлих на кучето....то поне да се зарадва.
  Изненада. Кучето души, гледа, близва салама и не го яде. А това куче Бог да го прости ядеше в края на зимата омекнала туршия. Накрая салама изчезна...явно все го е изял милият, но дълго мисли, много дълго.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#33] от "Tod":

  Това правя открай време. Готов съм винаги да предоставя рецепти.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#31] от "1001":

  Не става без телешко. Конското нещо изчезна и на негово място е телешкото. То не знам що телешко му викаме, говеждо си е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#32] от "1001": Няма! Затова питам със саламите ли да пристигам?

 38. 38 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Любопитно

  До коментар [#36] от "Росен (Путлер капут)": Да не е магарешко? Едно време (в Турция), един колбасчия разправяха, че продавал магарешко месо вместо телешко.

 39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  [quote#26:"1001"] Едно време дядо ми без соев протеин ги правеше[/quote]

  До коментар [#26] от "1001":

  Az не ти говоря за луканки и суджуци. Говоря ти за колбаси като Мортадела или кремвирши. Едно време имаше един телешки салам с консистенция като пастет май се казваше Камчия ... това беше преди 30 години. Сега не знам какво продават, нито как ги правят. При мене в магазинчето близо до къщата ми продават Пангюрска луканка. Всеки път като си взема ме боли стомаха и взех да не я купувам. Има едни Унгарски салами които доста приличат на луканка. Има и Американски колбаси които напдобяват ... взимам си от тях.
  За Индонезия - не гледай че ядат палмово масло. Тяхната диета е 80% ориз, 15% зеленчуци, 5% риба. Месо ядат веднъж в месеца и то пиле. Когато готвят повече печат и когато пържат винаги е на много висока температура така че зеленчуците не поемат мазнината въобще. Ти в 50 грама сирене в БЪлгария ще изядеш повече палмово масло отколкото цяло семейство в Индонезия за цял ден.

  California Über Alles
 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif А":

  много да извиняваш ама съм виждал как го правеха
  и честно 30% беше лед по рецептура, но другото беше месо
  сега продават салам тип Камчия, който няма нищо общо с преди

 41. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#36] от "Росен (Путлер капут)":

  аз като си спомня свински шол 5,40, телешки 5,80 и от това го правеше

 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росен (Путлер капут)":

  На мене много ми харесва един салам Закуска - от тези полусуровите. Миналата година си идвах за малко. Реших сам да си купя. Имаше един Български и един Австрийски много по-скъп. Викам си ще си взема 150 гр - жена ми е вегетарианка, майка ми не яде салами. Взех от Българския .. беше евтин не си спомням колко .. ама около 3 пъти по-евтин от Австрийския. Ами не можах да го хапна! Имай предвид че пътувам доста по света и ям какви ли не ужаси. Реших да го изпържа - стана като розова гъбичка за миене на чинии. Много странно нещо. На инат отидох до магазина и взех от Австрийския. Беше си ОК.
  При нас също има много евтини неща за ядене които се вижда че явно не са качествени. За сажеление обаче те са много вкусни, защото за да компенсират евтините суровини слагат много хубави подправки. Има едни евтини наденици за ХотДог. Всички знаят че са абсолютни болкуци. Но са правени от месо .... по-скоро месни продукти. Неща които никога няма да ги ядеш - черва, задници, зурли, опашки, копита ... но всичко все пак е от животни + разбира се соев протеин + подправки ... мммм страхотни са. Правя си експерименти и когато имам гости от Европа (все големи разбирачи) поне веднъж им взимам такива Хот Доци. Ами до сега на всички страшно им харесват.
  Между другото не знам дали знаеш но тук има страхотна пача. Невероятна ако обичаш такива неща. Почти 80% език вътре. Аз тайно ям поне веднъж на седмица. И не е скъпа. Казва се Баварска ХедЧийз (сирене от свинска глава - адски противен превод)

  California Über Alles
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#38] от "Nazlim S":

  Магарешкото е деликатес, но не останаха магарета.

  Тия в парламента не стават за месо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Всъщност, колбасите са такива, каквито купува потребителят. На думи всички са за качествени, здравословни, бла-бла-бла, а в магазина купуват салам от пет, вместо от седем лева. Това не е обвинение към никой, а реалността.

  Напомням: Духането може да е насила, но гълтането е доброволно!
 45. 45 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Любопитно

  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)": Не разбрах, транслейшън плийс.

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif А":

  Началото ме втрещи.
  Че харесваш салам еди кой си.
  Пълна драма са. За рожденият ден на малкият син купих всякакви луканки и суджуци от 22 до 25 лева. Пълна трагедия. Стояха в хладилника цяла седмица.
  Правя всичко. С месо и от магазина и става.
  Немските и австрийските стават наистина, но не са близо до нашият вкус. Затова се хвърлих да правя.
  Купувам евтино месо, добавям пилешко от моето и сланина, но само българска. В Шумен има два магазина и всичко в тях е българско производство. Така правя сурова наденица и суджук.
  Сега има тънък момент. Имам много пилешко. Слагам свински врат две кила, едно кило пилешки гърди и 500 грама свинска славнина, но от твърдата с малко месо по нея за да съм сигурен, че е тя. В магазина ме знаят и въобще не спорим от коя да ми дадат. Пастърма и филета се правят просто. Два дни в морска сол, после 12 часа миене с вода, овалвам в чубрица и червен пипер и на сушене. От бут и плешка се оказа, че става най-хубата пастърма. Във всяка точка на света може да се направи. Филето по същият начин. С телешко е най-хубаво, но тук е скъпо.
  [quote#42:"Pontif А"]80% език вътре[/quote]
  Мра за език под всяка форма. Тук е най-скъп. Не могат да го наблъскат с вода. По-скъп е от филето. Телешкото шкембе също е много скъпо по същата причина.

  С подправки мога да излъжа всеки да яде всичко.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Весело

  До коментар [#45] от "Nazlim S":

  Няма магарета. Става въпрос, че магарешкото месо е също хубаво като конското и е полезно.

  А иначе магарета останаха само в парламента, но не вършат работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Няма да се учудя, ако има месо от плъхове. Евтини и бързо се размножават. Ядат пластмаса дори...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  [quote#40:"1001"]и честно 30% беше лед по рецептура, но другото беше месо [/quote]

  До коментар [#40] от "1001":

  На всички такива салами слагат лед. Аз съм работил в сградата на Института по месо при бившата Мототехника в началото на 80те. Ние се занимавахме с Роботика но долните етажи бяха "месарите" та от тях знам какво слагат. Леда има нещо общо с каугулирането на съставките за да станат като пяна.
  Кремвиршите бяха 50% живортински мазнини - сланина, пилешки кожи, трътки, изрезки и лед. Не знам за какво месо говориш точно. А Камчия беше вкусен защото му слагаха чесън на прах.
  Не ме разбирай неправилно. Аз нямам проблем да ям колбаси правени от изрезки и остатъчни продукти + Соя и подправки. В края на краищата всичко това е протеин. Не искам обаче да има допълнителни мазнини и други съставки които са вредни.
  В Азия ако знаеш хората какви гадости ядат и са ОК. Ял съм скакалци, скорпиони, кучешко, кенгуро, алигатор, ферментирала риба, ферментирала соя която се влачи като ... да не ти казвам какво. Ако не ядеш много мазнини, сладко или солено си ОК. Всяко нещо е храна. И всичко става за ядене ако му сложиш малко люто и малко чесън. Кофи е като ти слагат машинно масло в сиренето, защото с една салата можеш да изядеш 150 гр сирене и прекалено много от тези лоши мазнини. Човек по-добре да изяде 150 гр чиста сланина отколкото тези сирена.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Колев":

  Точно.

  Имам клиентка, която е собственик на саламена борса.
  Казах и, че ми се яде някакъв салам, но да не е гаден просто.
  Даде ми един хамбурски салам. Еба си и гадорията се оказа.
  Не ми прави номер. Свикнала е с вкуса му и смята, че става.
  Какъвто клиента, такъв и салама.
  Аз никога няма да свикна с гадост.

  Нямах време и купих на малкият син за вечеря кюфте, кебапче и пилешки бут. Готови. За да му е лесно извадих кокала от бута и му оставих яденето. После детето ме пита какво е месото. Казах му, че е пилешко. Пита що имало странен вкус и не го яде. Свикнал е на моето пилешко и купешкото му се вижда странно.

  Великият Луи дьо Фюнес преди 40 го предвиди това във филма "Крилце или кълка".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Любопитно

  До коментар [#47] от "Росен (Путлер капут)": Да разбирам ли, че магаретата са в парламента, двукопитни и не хранят? Ццццц.

 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif А":


  [quote#49:"Pontif А"]Човек по-добре да изяде 150 гр чиста сланина отколкото тези сирена. [/quote]
  Сланина си правя в буркани. Заливам сурова сланина с вряла саламура и това е. След 45 дни се яде. Чудесна е.
  Реших да видя колко си вредя и написах в гугъла "сланина вреда".
  Нищо такова. Не знам колко си незаменими витамини и не помня какво още имала. Ставала вредна при промишлена преработка.

  За ползите от мазнини и чесън. Правя на сина си Сос "Тати". Така го кръстих, на себе си. Правя млечна майонеза, добавям домашна лютеница, много чесън...постепенно вдигах количеството и той тази зима не се разболя. Не знам дали има връзка, но е факт. Добавям готова горчица, но малко и кетчуп "Хайнц", но пак малко. Пише, че няма консерванти. Килограми изяде и яде още от тоя сос. И явно, заради чесъна тоя сос не се разваля по десет дни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Весело

  До коментар [#51] от "Nazlim S":

  Да, точно така.

  А тревопасните изчезнаха и затова нямам магарешко месо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#51] от "Nazlim S":

  А малкият син съм го отгледал с конско месо под всяка форма. Кюфтета, филе, пастърма, сурова наденица за печене.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#54] от "Росен (Путлер капут)": Абе, ако месото в Шумен е кът, да кажа братчедите да ти ударят някой глиган. Виж, у нашенско само диви животни да искаш. А що се отнася за магарета, няма да намериш нито едно, дори за дамъзлък няма. Зле сме с магаретата, признавам си.

  Ние сме щедри хора.

 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#55] от "Nazlim S":

  Страх ме е да дам на детето диво. Много зарази има.
  Иначе тук имам вариант за компромис.
  В с. Веселиново и с. Риш гледат черни прасета. Това е добър компромис.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  И съвет към хора, които опитват да правят суджук.
  Не се опитвайте да го правите само от свинско месо.
  НЕ СТАВА. Задължително трябва да има поне 50% друго месо. Козе, овче, конско, магарешко, птиче, но само филе от птичето.
  Задължителните подправки за килограм месо: чер пипер 5 грама, кимион 5 грама, червен пипер 5 грама, чубрица 5 грама, чесън 1 склидка, захар 1 грам, сол 20 грама...може и 15 грама, ако ще се суши до твръдо.
  След тези подправки може да си слагате каквото ви кефне. Кориандър до два грама, индийско орехче 1 грам, бахар до 1 грам...всичко може, но по малко.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#56] от "Росен (Путлер капут)": Каква зараза бе Росене? Още никой не е вдигнал топа от консумацията на месо от диви животни. Казвам ти, ти ще си първият (щото се съмняваш).
  Ний конско, магарешко и от опитомена свиня месо, за съжаление не ядем.
  Глиганите са друга сторийка.


 59. 59 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 900 Неутрално

  [quote#5:"gogo2011"]В саламите няма палмови мазнини. Цената на месото на едро е вече под 4 лв/кг. Въпросната асоциация и председателят й едва ли имат дори базови познания за производството на колбаси.
  А цената на месото е ниска навсякъде, не само у нас. Проблемът на нашенските животновъди е, че не могат да постигнат добра цена заради малките мащаби.[/quote]

  Гледай този филм ! Даже препоръчвам всички да го гледат.
  http://www.dokumentalni.com/?p=16

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#58] от "Nazlim S":

  Не малко народ даде фира.
  Особено из южните балкани. Българските.

  Аз затова ти казвам, че черните прасета от източна Стара планина са ми компромиса.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#61] от "Росен (Путлер капут)": От Стара Планина ли? Ми разбираш ли донякъде, тва е нашта планина. Да не ти казвам изрично, че дотолкова е наша, че обширна територия от нея е заградена. За да се знае, че някой не се набутнал в нашенско по погрешка. Стават такива грешки, човешко е.

 63. 63 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#60] от "Nazlim S":

  Има го и в Ютуб на 3 части:
  https://www.youtube.com/watch?v=S5bDvjpxbbM

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 64. 64 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#63] от "navy": Блокирана ми е в Южна тубата on the grounds of a copyright.

 65. 65 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#27] от "1001":

  Има доста голяма разлика между палмово масло и хидрогенирано палмово масло, което се слага в каквото се сетиш - от вафли до пастети и салами.Доктора (понтиф а ) може да.ти обясни разликата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 66. 66 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#65] от "Идеологически диверсант":

  ми няма нужда знам я, палмовото масло е омега 3 или 6 хидрогенирайки ги става 50% транс мазвнина

 67. 67 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#29:"dkolov"]Някъде е имало много голяма грешка, защото това влияе и на брутния вътрешен продукт на държавата понеже килограм зърно струва мисля 20-30-50 стотинки. От друга страна килограм месо струа два-три -пет лева. [/quote]

  А килограм диаманти знаеш колко струва? Май и ти не си много добър икономист.

 68. 68 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#33:"Tod"]
  С малко четене и фантазия може да си приготвяме домашни колбаси,месото от магазина...[/quote]
  Може да излезе по-евтино, ама ще е доста по-лош вариант. Един познат управител на магазин от голяма верига ми обясняваше какъв е приблизителният път на агнешкото за Великден, за да ми обясни защо ме пита дали не знам откъде може да си купи едно агне.

 69. 69 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#44:"Николай Колев"]Всъщност, колбасите са такива, каквито купува потребителят. На думи всички са за качествени, здравословни, бла-бла-бла, а в магазина купуват салам от пет, вместо от седем лева. Това не е обвинение към никой, а реалността.
  [/quote]
  Да де, ама като шансът тоя от 5 да е по-гаден от тоя от 7 е 50:50, що да си даваш двата лева?

 70. 70 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  агенция има, лаборатория няма. колко по български.

 71. 71 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 421 Весело

  Пасищните животновъди са прави. Но не е новина, че ни мамят и тровят с какво ли не. Касае се за "лоши практики" по израза на един виден деец в бг. Лошо е, че не се контролират повечето неща, които подлежат на контрол. Ми то няма стандарти като стандарти. Едно правителство преди години, което се хвалеше с компетентността си, нареди стандартите да не са задължителни! С това ги анулира по същество. Но експертите от правителството знаеха, че стандартизацията е основно правило за икономическото развитие и характерна черта на всички развити държави! Защо тогава го направиха? Да улеснят отровителите на народа, да увеличат печалбите им! И следващите управления не подобриха положението! Въвеждането на ред във вноса, производството и предлагането на качествени храни явно не е било и не е приоритет за властниците!
  Интересен е и един друг проблем - защо българското е винаги по-скъпо от вносното? Това не е от днес - още от соц.ера. Тя май е само модифицирана, но не в интерес на народа(термин, избягван в прехода и днес).

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK