Цветанов: Никой от депутатите на ГЕРБ не присъства в "Досиетата от Панама"

Цветанов: Никой от депутатите на ГЕРБ не присъства в "Досиетата от Панама"

© Юлия ЛазароваМного политици в годините на прехода са имали своите офшорки. Никой от парламентарната група на ГЕРБ не е имал възможност да попадне в т.нар. "Досиета от Панама", каза днес по Нова телевизия председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.


Той е уверен в това, защото знаел всеки от народните представители с какво се е занимавал. Другото обяснение било, че партия ГЕРБ се е появила много късно, през 2006 година, когато вече приватизацията е била приключена.


"Няма кризисен елемент в отношенията Бъчварова-Цветанов, има различни мнения, които се обсъждат при готвенето на законопроекти", подчерта Цветанов, в коментар за отхвърлените от ръководената от него вътрешна комисия в парламента промени в Закона за МВР. Той нарече "нормални спекулации" твърденията за конфликт между него и сегашния министър на вътрешните работи.
Въпреки отричането за криза в отношенията с настоящия министър на вътрешните работи, на въпрос защо не е бил избран Станимир Флоров за ръководител на автомобилната администрация, след като такова е било предложението на ресорния министър Ивайло Московски, Цветанов заяви: "Точно Румяна Бъчварова беше против Флоров да се постави начело на ДАИ". "Ако беше избран той, можеше да има сериозни реализации срещу тормоза на превозвачи", подчерта още Цветанов.


Бившият министър на вътрешните работи каза още, че за структурните промени, предвиждащи по-малка част от служителите на МВР да се водят първа категория труд, има решение още от януари 2015 г, когато на публично обсъждане е минала пътната карта за реформа в МВР. Цветанов се обяви за това работещите в специализираната и обща администрация в министерството да са на договори по закона за държавния служител.


"Между другото новите назначения вече се правят по този закон. Първа категория трябва да остане за служителите с полицейски функция и пожарникарите", каза Цветанов. Според него едва ли има депутат, който да е против разделението.


На въпрос за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, Цветанов повтори официалната теза на партията, че темата за местните изборите ще се дискутира през май или юни. "Премиерът и аз не се разглеждаме като кандидати, защото екипната работа трябва да се утвърди и да се докажем, като изградена системна партия", каза той в отговор на въпрос.


В края на интервюто, Цветанов обяви, че не би искал отново да е министър на вътрешните работи. "При тази ситуация, до която се доведе МВР, никой не би искал да е вътрешен министър", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK