Хелзинкският комитет поиска МВР да не поощрява националисти, които залавят бежанци

Снимката е илюстративна.

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративна.Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска МВР да не поощрява националистически организации, които организират отряди по границата и да отмени наградата за сдружение "Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ), които заедно с телевизионен екип от Нова тв "задържат" група мигранти.


От организацията се обръщат с писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което определят награждаването от директора на главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на виджиланте хайки от български граждани, задържащи мигранти в пограничните райони като неприемливо. Ангелов даде и заявка за съдрудничество с подобни групи, което също е определено като "крайно неприемливо".


Ето и целият текст на писмото:
"На първо място, подобни действия не само не следва да бъдат награждавани, но те са и съставомерни по българския Наказателен кодекс (НК). Налице са данни за принуда по чл. 143 от НК, наказуема с до шест години лишаване от свобода, а така също и за престъпление по чл. 274, ал. 1 от НК, който предвижда лишаване от свобода до една година или пробация за лице, което самоволно извърши действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице.


На второ място, изявеното желание на гл. ком. Ангелов за сътрудничество с подобни групи и конкретно тази в бъдеще делигитимира държавността. Това е така, тъй като принуда може да използва само легитимно избраната власт и то в строго определени в законови норми случаи, при спазването на редица гаранции за правата на задържаните. Главният комисар очевидно няма никакво самоуважение, щом по такъв начин абдикира от вменените му задължения и допуска разюздани групи, като конкретната в случая, да вземат правовия ред на абордаж, като дори имплицитно им предлага сътрудничество за това. Що за управници са тези, които допускат и дори насърчават такова обсебване на техни законови правомощия?


В този смисъл бихме искали да припомним, че в началото на март БХК подаде сигнал до прокуратурата относно сходно поведение от страна на лицето Господин ("Динко") Вълев от гр. Ямбол, в който обосновахме криминалния характер на подобни действия. Вълев бе популяризиран от друга водеща медия – телевизия "Би Ти Ви", заради това, че от август 2015 г. до днес е извършил поне три "акции" по задържане на пресичащи границата чужденци. Сигнала на БХК доведе до образуване на проверка по случая от страна на прокуратурата, която продължава.
На трето място, както в предаването и медийните съобщения на ОЗБГ, така и в реториката на гл. ком. Ангелов в телевизионното студио, преминаващите границата мигранти бяха представени като всякога извършители на престъпление. Нито един държавник досега, в това число и Вие, госпожо министър, не направи ясно публично изявление подчертаващо, че пресичането на българската граница, за да се ползва човек от правото на убежище съгласно Конституцията, не е наказуемо, съгласно българския Наказателен кодекс (чл. 279, ал. 5). Напротив, в лицето на гл. ком. Ангелов стигмата на престъпното беше мълчаливо утвърдена и почетно наградена от ръководената от Вас институция. В негово лице вчера видяхме една безпрецедентна солидаризация на МВР с извършването на такива самоволни действия, мотивирани главно от ксенофобия и ислямофобия.
България при управлението на Борисов и Цацаров показва потенциал да се превърне в люлка на балкански фашизъм от типа, който доведе до създаването на Хагския трибунал за бивша Югославия. Нашата държава, проядена отвътре от невежеството на популист-силоваци с манталитет на телохранители на диктатор, изпадна в самонизвержението си дотам, че да култивира престъпни виджиланте групи. Вместо да кърпи своя дрипав, плачевен правен ред, в който върховенството на правото се мярка само като утопия, държавата се зае официално да спонсорира насилници със социопатски тенденции – битови фашизоиди, и да институционализира субкултура на линч и нечовешко отнасяне с хора, търсещи убежище от война, съпътствана от масово изтребление на цивилни. А прокуратура няма. Героите на този ден ще си минат по реда, както и ние, гражданите – техни жертви, но поколенията ни за много десетилетия ще са заложници на това унизително, рушащо представата за общество настояще.


Предвид всичко това, следва да преустановите практиката на публично легитимиране на подобни виджиланте групи, а решението за награждаването на конкретната група в случая – да отмените и в бъдеще да не допускате подобно поощряване и институционално солидаризиране с такива инициативи. Във всички подобни случаи, в които полицията установи такова поведение, тя следва надлежно да сезира прокуратурата с оглед упражняване на правомощията на последната".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Весело

  "Хелзинкският комитет поиска МВР да не поощрява националисти, които залавят бежанци"
  но пък могат да залавят членовете на Хелзинския комитет

  подпис
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  А МВР може ли да ги залавя или направо да ги пускаме към Германия.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 726 Любопитно

  А БХК кога ще си преместят централата във Филиповци, Факултето, Столипиново или Изток (Пазарджик), за да са по-близо до малцинствата, които обичат?

  Не го правят, защото:
  ден 1-ви: ще им свалят джанти, гуми, колела, огледала от колите;
  ден 2-ри: ще им гепят техниката от офиса;
  ден 3-ти: ще им смъкнат алуминиевата дограма;
  и до ден 10-и ще са им изтръгнали кабелите от стените.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1001 Гневно

  Доста време им трябваше на "Хелзинския" комитет да формулират позиция, но пак са жалки. В извънредни ситуации като тази, а тя си е предвоенна ситуация, е похвално населението да помага на полицията като залавя и предава на органите нелегално пресякли държавната граница лица! Лигавите хленчения изсмукани от пръстите за престъпление "принуда по чл. 143 от НК" са жалки!

 5. 5 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Какво е това "нещо" БХК ? Не е институция, не е държавна структура, не е НИЩО. И аз мога да си призовавам за нещо си, но не съм легитимен, за да ме изслушва дори някой.
  Трябва да си гледаме първо интересите на страната и на народа ни, пък чак някъде далеч, далеч назад да обръщаме внимание на разни комитети, НПО-та и всякакви малки антибългарски структурки.
  Също така се нуждаем спешно от ЗАКОН, с който да ги вкараме в ред същите тези "структурки". Ако ще действат на територията на България, или да правят полезни неща, или да знаем вредните КОЙ ги финансира и това да е ясно опоменато навсякъде.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Гневно

  Това не са бежанци а престъпници, които НАРУШАВАТ ДЪРЖАВНАТА НИ ГРАНИЦА КАТО Я ПРЕМИНАВАТ НЕЛЕГАЛНО !!!
  БЕЖАНЦИТЕ преминават границата през КПП

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Улево момичета (при вас мъже няма)! Скоро и пари на калпак трябва да дават!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1606 Весело

  "Виджиланте". Каква хубава българска дума!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 9. 9 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 712 Неутрално  Да, който плаща той поръчва и музиката.

  Става дума за пари, за много пари.

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ето ги бре, затъжих се за тех.

  Видяхме, че за вас е от изключителна важност българската граница да не охранява.
  Толкова за българското, с което започва името ви.

 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  Изчетох материала и 2 неща не са ми ясни-1.какво значи " виджиланте (групи)"?Защо всичкото зло идва от север-Хелзински комитет,Договор "Осло".....

 12. 12 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#2:"Роси"]А МВР може ли да ги залавя или направо да ги пускаме към Германия.[/quote]
  Ами Германия, както и другите западни страни са част от ЕС, част от което сме и ние. Логично е да не искаме техните държави да се съсипят, защото утре ще дойде и нашия ред.
  По-логично е да правим всичко възможно да спрем наплива на навлеци и към тях и към нас, а ако не може да се справим добре да искаме помощ.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Утре:
  БХК поиска МВР на не приема сигнали за изнасилвания от бежанци.
  БХК поиска МВР да не нарушава правата на бежанците да организират атентати, защото са част от културната им особеност.
  БХК поиска МВР да нареди на служителите си да си събуят гащите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 712 Неутрално  " На трето място, както в предаването и медийните съобщения на ОЗБГ, така и в реториката на гл. ком. Ангелов в телевизионното студио, преминаващите границата мигранти бяха представени като всякога извършители на престъпление. " .

  Ама естествено, че е престъпление. Ако лицата, за които БХК твърди, че са бежанци, а всички нормални хора знаят, че са нелегални икономически имигранти, наистина търсят убежище най - нормалното нещо е да влязат през ГККП и там да се идентифицират, и да поискат статут на бежанец следвайки нормалната законова процедура. Всеки опитващ се нелегално да влезе или излезе от страната пресичайки незаконно границата на неустановените за това места е престъпник. 15. 15 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#13:"lz2"]БХК поиска МВР да не нарушава правата на бежанците да организират атентати, защото са част от културната им особеност.[/quote]
  Виж сега, не е точно както си го описал, поне не са го заявили, но съм сигурен, че точно това им се ще.
  А пък нашата работа е ние Внимателно да ги чуем какво искат и после да направим точно обратното.

 16. 16 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 435 Неутрално

  и ний сме чели право, господин Небългарски хелзински комитет.

  чл. 143 бабината ви трънкина.

  Наказателен кодекс:

  Чл. 12а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.

  В ал. 2 на чл. 12а НК пък се решава въпросът за това кога необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават. Според закона тяхното превишение ще е налице „тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането, както и когато на лицето без необходимост се причинява явно прекомерна вреда. В тези случаи наказателна отговорност се носи само при умишлено причиняване на вредата".

  всичко е във връзка с неизбежната отбрана по чл.12, когато

  общественоопасното деянието не е опасно, което е извършено, за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  На второ място, изявеното желание на гл. ком. Ангелов за сътрудничество с подобни групи и конкретно тази в бъдеще делигитимира държавността. Това е така, тъй като принуда може да използва само легитимно избраната власт и то в строго определени в законови норми случаи, при спазването на редица гаранции за правата на задържаните.
  -----------------------------------------------
  Както си знаем, БХК са не само противни , а и глупави.
  Непозволеното пресичане на държаваната граница Е престъпление.
  Право и задължение на всеки гражданин е да противодейства , включително с граждански арест.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много добре. Но първо държавата трябва да прекрати решително нарушаването на границата. Който иска да влезе в БГ, има си КПП и ред за кандидатстване за виза. Недопустимо е стада нашественици да скиторят и държавата да се прави, че не ги вижда.

  Първо държавата е абдикирала, а следствие на това е виджилантизмът. Ако държавата беше на място, динковците щяха да са обикновени неизвестни отрепки.

 19. 19 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поредната новина за "желанията" на БХК. Докога ще ни занимавате с това противобългарско НПО?

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Гневно

  Ясно, значи, ако видите лица, които според вас са извършили каквото и да е престъпление (навлизането на чужда територия без разрешение от властите Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ) в никакъв случай не ги възпрепятствайте да си продължат необезпокоявано!

  Тия от БХК са рядко неприятни и миризливи да не казвам какво, но да знаете, че си го мисля!

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "vanillaeyes":

  браво за труда да цитираш НК.
  +

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 496 Неутрално

  А за хелзинкарите ще има ли забрана да бъдят поощрявани, включително и от разните либерални фондацийки?

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Антибългарите да си ги приютяват в къщи, да ги хранят и обгрижват вместо да ни поучават. Няма ли да де изкажат за пребитите старци за по няколко лева?

 24. 24 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 802 Весело

  Ако напиша всичко, което ми идва наум, когато прочета поредната изцепка на бхк , ще ме баннат , не за ден, ами за година сигурно.

  П.С. Иначе за " героя " Динко от Ямбол имаше невероятен бисер в един бургаски сайт :

  http://www.flagman.bg/article/98754

 25. 25 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 367 Неутрално
 26. 26 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 496 Весело

  Много е забавно как всеки втори коментар тук обяснява, че пресеклите границата били престъпници, а в това, под което коментират, ясно е написано, че "пресичането на българската граница, за да се ползва човек от правото на убежище съгласно Конституцията, не е наказуемо, съгласно българския Наказателен кодекс (чл. 279, ал. 5)". Впрочем, в колко държави от ЕС пресичането на границата не през КПП е престъпление?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 964 Неутрално

  така наречените пазители -отрядници /изперкали от скука селски юнаци /са поощрявани най вече от "свободните и демократични " български медии

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 630 Разстроено

  БХК - ВРЕМЕ Е ДА ВИ ЗАТВОРИМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 30. 30 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#28] от "muncho":

  когато хората търсят убежище (чл. Чл. 279. (5))
  ----------------------------------------
  Хахахахха, въпросът е че те НЕ търсят и НЕ кандидатстват за убежище в България.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 31. 31 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#20:"luda_krava"]навлизането на чужда територия без разрешение от властите Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ[/quote]
  Ама ПРОЧЕТЕТЕ най-после собствения си Наказателен Кодекс де:

  Наказателен Кодекс
  Чл. 279. (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията .

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 32. 32 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#28:"muncho"]Само те се сетиха, че първо, преминаването на границата не е престъпление, когато хората търсят убежище (чл. Чл. 279. (5)) и по-важно, че никой освен полицията няма право да задържа, камо ли да бие и играбва хората каквото правят динковците. Който го прави е престъпник. Но от друга страна не за първи път полюцията помага на престъпници в България..[/quote]

  Напротив. Всеки има право да задържа лице, което според него е извършило престъпление. Нещо повече - не е нужно да знаеш със сигурност, че другият е извършил престъпление. На общо основание е достатъчно да предполагаш това. Затова е задържането. Казваш му да спре. Викаш контролните власти и те решават какво е положението. Ако си в грешка - в грешка си. Но отново нямаш умисъл и вина. И БХК няма как да ти търси отговорност.
  А това някакви хора да си минават през гората, щото може би бягат от война / може би бягат на почивка в Европа от Иран или Пакистан / и ние да им даваме дрехи и вода за изпът - хайде няма нужда.

 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#28] от "muncho":

  Муне, ти да не си от БХК? Дето работят за чест и слава, само за едните пари?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Български хелзинкски комитет! Български или хелзинкски?

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Страхотен анализ на Д-р Любо Канов на тема "Що е то Хелзинкски комитет?":
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/70922-politicheski-korekten-ili-golyamata-piar-izmama-narechena-helzinkski.html

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Кои бяха тия от бХК, че са пратили писмо със заповеднически тон до МВР. Не бяха ли някаква грантаджийска, антибългарска организацийка? Направо не мога да се сетя...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#31] от "muncho":

  Четем, Муня, четем и то добре! За да се ползваш от правото на убежище:

  1. Влизаш не къде да е, а ОБЕЗАТЕЛНО през КПП
  2. ВЕДНАГА се регистрираш пред властите и заявяваш, че търсиш убежище

  Не направиш ли някое от тези две неща си ПРЕСТЪПНИК.

  Жалко, че на някои хора мисловния капацитет не достига, за да разберат къде грешат, а продължават да упорстват в глупостта си.

 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Хелзинския комитет да спре да се изживява като държава в държавата или последна инстанция!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#32:"vanillaeyes"]Всеки има право да задържа лице, което според него е извършило престъпление.[/quote]
  Представяте ли си настина да беше така : всеки да има право да задържа лице, което СПРЕД НЕГО е извършило престъпление

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 40. 40 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#37:"luda_krava"]Влизаш не къде да е, а ОБЕЗАТЕЛНО през КПП [/quote]
  Луда краво, НИКЪДЕ в законите няма изискване хората търсещи убежище да влизат само през КПП-тата. Няма и логика да има такова изискване за хора бягащи от война. Престанете да лъжете.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 41. 41 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#40] от "muncho":

  няма изискване хората търсещи убежище
  -----------------------------------------------
  Колкото и да се пенявиш, няма да промениш факта, че мигрантите НЕ искат убежище в България.
  Поради което извършеното от тях незаконно преминаване на границата е престъпление.
  Анадънму?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 42. 42 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 496 Весело

  [quote#32:"vanillaeyes"]Всеки има право да задържа лице, което според него е извършило престъпление. [/quote]
  Хахахахахахахаха......

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 43. 43 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Хелзинският комитет да заминава за Хелзинки.......

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  До коментар [#40] от "muncho":

  Моля?! Бягали от война, та затова имали право да минават откъдето си поискат? В КОЯ от страните граничещи с България се води война, че нещо не се сещам? А нещо да споменеш за регистрирането и искането на убежище?

 45. 45 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#41:"qwertqwert"]мигрантите НЕ искат убежище в България[/quote]
  От кого да поискат убжище? От динковците ли? Или от граниочаритге, които ги бият, ограбват и отблъскват?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 46. 46 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#37:"luda_krava"]1. Влизаш не къде да е, а ОБЕЗАТЕЛНО през КПП [/quote]
  Не е вярно. Ако твърдиш обратното - цитирай такава норма.
  [quote#37:"luda_krava"]2. ВЕДНАГА се регистрираш пред властите и заявяваш, че търсиш убежище [/quote]
  Съвсем не е вярно. Може да седиш колкото си искаш и да поискаш накрая.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 47. 47 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"stalik"]пресичането на българската граница, за да се ползва човек от правото на убежище съгласно Конституцията, не е наказуемо[/quote]
  Та, колко от пресичащите, казвате, искат право на убежище у нас? Един, двама? Останалите искат право на убежище в Германия, Швеция? Тоест искат да преминат през нас. Е те това "преминаване" го няма в Конституцията.

 48. 48 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "muncho":

  От кого да поискат убжище?
  -------------------------------
  Ами все от някого могат да поискат от южната до западната граница.... Ама нещо сигурно са срамежливи, затова при акции в София залавят по 2-3-400?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  А БХК се финансира от Сорос

 50. 50 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "В КОЯ от страните граничещи с България се води война"

  Никъде в националните и международни закони няма изискване, че може да си бежанец само в СЪСЕДНА държава.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 51. 51 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  БХК въобще защитил е един българин?

 52. 52 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "България при управлението на Борисов и Цацаров показва потенциал да се превърне в люлка на балкански фашизъм от типа, който доведе до създаването на Хагския трибунал за бивша Югославия. Нашата държава, проядена отвътре от невежеството на популист-силоваци с манталитет на телохранители на диктатор, изпадна в самонизвержението си дотам, че да култивира престъпни виджиланте групи. Вместо да кърпи своя дрипав, плачевен правен ред, в който върховенството на правото се
  Колко много празни думи. Няма как, грантовете трябва да се оправдават.Бъдете снизходителни, НПО дейците едва ли са ходили извън София освен на селски туризъм в някой спа-еко-био ризорт. Защо не отидат в някоя кръчма в Странджа да проповядват на местните либералтолерантни простотии? Защото ще ги изядат с парцалите. Бай Ганьо няма да ви трае, родоотстъпници! Жу суи Бай Ганя!

  Впрочем, мисля, че НАТО трябва да бъде разрушено.

 53. 53 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 389 Неутрално


  До коментар [#50] от "muncho":
  Мунчо, я виж на практика как стоят нещата. Вземи 2—3 секретарки, твой колежки от БХК и влезте нелегално в Саудитска Арабия или Япония. При това без никакви документи.
  В първата държава няма да ти казвам какво ще ви се случи, а от втората ще бъдете изхвърлени за 48 часа.
  Чувал ли си че в Япония не се допускат мюсулмани да се заселват - я веднага се възмутете!
  Мунчо, ти и като малък си бе предател - непрекъснато викаше, другарко, а мен Гошко ме ущипа !

 54. 54 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Човекът в края на краищата пази дома си. Тази държава е НАШ дом, защото ние си плащаме данъците в нея. Като искат да идват всякакви - следва да спазват правилата. Мене що при всяко излизане ми сканират личната карта? Щото ще спретна фойерверки в някой румънски замък ли?

 55. 55 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  това трябва да се случва без да има нужда да се намесва какъвто и да е комитет или друга институция,да се вживяват в ролята на рамбовци и падари в собственните си дворове никво законно право нямат да задържат дори и гарга

 56. 56 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Весело

  В този комитет трябва да са събрани само мазохисти, след всяка своя публикация отнасят по няколко стотин хиляди псувни.
  Няма нужда от закон, то си е пределно ясно, че всеки който е минал нелегално границата е престъпник, трябва да бъде преследван и заловен от всеки който му разбира и го може.
  МВР да дава по 100 лева на заловен мигрант, независимо кой го е заловил.
  Браво на Динко от Ямбол!

 57. 57 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "... тази нелепа и вредна организация, наречена Хелзинкски Комитет, която си служи предимно с идеологическия остен на политическата коректност, да се саморазпусне и да са влее в редовете на социалистическия Интернационал или в краен случай в гръцката Сириза. За България те са просто едно срамно и неуместно идеологическо петно, което не защитава онези, които са истински обезправени. Милостивото и правилно решение на цивилизационните проблеми, които се надигат в света и които си стоят неразрешени в България от десетилетия, е налагането на истински законово общество, със справедливи закони, които да се налагат и спазват от всички. Без привилегии или специални изключения, по специални политически коректни причини."
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/70922-politicheski-korekten-ili-golyamata-piar-izmama-narechena-helzinkski.html

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 58. 58 Профил на sargus
  sargus
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Тия от БХК са като родната ни полиция, получват 100% недоверие и омраза от нормално мислещото население(визирам тези който са в трудоспособна възрасти си плащат данъците)!
  Да се чуди човек как в нашета така подредена правова държава съществуват толкова полезни за обществото отганизации.

 59. 59 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 443 Весело

  ако коментарите тук трябва да се сравнят с картина - категорично това е "Ръченица" на Мърквичка. Наздраве!

 60. 60 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "stalik":

  За кой път да ви се обясни, че те не бягат , за да спасят живота си, а идват у нас от сигурна страна , в която никой не ги застрашава и поради това пресичането на границата , там където им е кеф, е престъпление!!!

 61. 61 Профил на oblivionfanbg
  oblivionfanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Никъде в националните и международни закони няма изискване..."

  "NO BORDERS - NO NATIONS"

  Виждам, че мунчо боклукът се интересува от законите само когато са в съответствие с малоумната му политическа идеология.

 62. 62 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  къде им е централата на тез ?

 63. 63 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 443 Любопитно

  понякога се мисля, че дълбоката изостаналост в хумаността към другите и собствената взискателност са деградирали не само заради социализъма. Почти съм сигурен, че и да го нямаше, пак същите коментари щяха да се мъдрят под тази новина.

 64. 64 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#50] от "muncho":

  Мунчо, браво, като истински Матросов на амбразурата си. Днес в Бургас са заловили нелегални бежанци ( поредните ), които са били от Шри Ланка , Афганистан и Сирия. Изключваме сирийците , би ли обяснил, от какво бягат останалите и нарушават ли закона преминавайки нелегално границата ни ?

 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 755 Неутрално

  ХК иска МВР да не поощрява тези хора, аз пък искам да ги поощрява. Защо да слуша тях, а не мен? Аз работя и плащам данъци, ХК ползват само грантове и със сигурност избягват данъците. В ролята на какви тези анти-българи дават акъл?

 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  По отношение на буквата на закона БХК са абсолютно прави, по отношение на състоянието на държавността също,оттам идва и появата на "герои" като Динко или Сайдеров из центъра на София с л**нарите му.
  Само не разбрах откога в българския се е появила думата "виджиланте" и защо вместо да плюват правозащитниците и хвалят псевдогероите, мнозинството от форума не призовават за промяна на явно неадекватния закон за предоставяне на убежище. Това последното би трябвало да се промени и на европейско ниво....

 67. 67 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 283 Неутрално

  България е горда с това че спаси от смърт българските евреи ! Заслугата е още по-голяма , защото никоя друга европейска страна не е направила това ! След половин век българите (останали живи от масовото избиване на българи от комунисти) представляват жалка гледка от шовинисти, мислещи се за патриоти ,изживяващи се като Рамбовци , без никакво съчувствие и състрадание към нещастни бегълци от войни и смърт ! Аз мисля , че това е най-тежкото и непростимо престъпление на съветско-руските нашественици - да превърне един добронамерен и кротък народ в тълпа от шизофреници , тълкуваща и прилагаща закона по собствено усмотрение !

 68. 68 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Всеки преминал нелегално Българската граница е престъпник. Върховния закон на държавата е конституцията. Чл.59 ал.1. Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 69. 69 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Какви са БХК, че да им се дава гласност?

  Какви са БХК, че да си позволяват намеса в работата на МВР?

  Какви са БХК, кой им е дал правомощия, или са просто някаква самообявила се организация с измислени правомощия?

  Кой спонсорира БХК?

  Тъй като нищо не се прави без личен интерес, какъв е личният интерес на спонсориращите БХК?

  Мисля, че преди обществото да трябва да чете измислиците на БХК, първо трябва да се каже какви са те, за кого работят, какъв интерес имат.

 70. 70 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#67] от "the_axel":

  Бежанец за мен е човек,който бяга от непосредствена заплаха за живота си.До Турция и Гърция приемам , че са бежанци от там нататък всичко е икономически мигрант.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 71. 71 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело

  Кък са стая ТРОЛ бе ора?
  белким ми ТУРАТ некоя мръвка в копаната . . . цел живот пълзим кът настъпан-глист у септичната яма!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 72. 72 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  БХК са също толкова вредни и противни, колкото са голяма част от еко-фанатиците, прекомерно гласовитите гей-движения (нямам нищо против правата им, но съм против да ни се навират в очите). Аз също съм емигрант и съчувствам на тези хора, независимо дали са бежанци или икономически емигранти. Нямам нищо против тях, ако приемат културата и правилата на Европа, без да претендират за колективни права (без да внасят чуждата си култура, религии и пр.). Но, при създалата се ситуация на преселение и когато държавата не изпълнява функциите си, нормално е виджиланте групи да се появят и запълнят недостатъка на държавата. Единственото което трябва да се направи, е да се осигури цивилизовано третиране на хората от страна на тези групи (особено когато се състоят от разни неандерталци и скин-хед примати). Иначе, правилно е да се награждават и поощряват за добре свършена работа. Границите за това са граници, за да защитават народа вътре в тях. На БХК трябва да се обясни, че нашествениците не търсят убежище в България, а са нарушители, целящи да минат транзит.

 73. 73 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 977 Весело

  Разгеле Мунча се появи отново! Скучничко беше без него...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 74. 74 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#69] от "blaf":.......

  4ек толкуз на бунак не ми мязаш!?
  мчи ньл тез дърпат канапа от секъде бе будала а нии зяпаме puppet show,
  зад тех стоят империи пак с 3'ри букви


  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 75. 75 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  [quote#28:"muncho"]и по-важно, че никой освен полицията няма право да задържа,[/quote]
  Има, има право, и не само право, а защитата на границата е върховен дълг на всеки гражданин. Сега са малко, но след 10 години ще са 10 милиона напиращи към Европа от 3-тия свят. Това е все едно някой да иска да ми прескача оградата на моя двор, на моя имот и аз да стоя и да гледам. Днес ще е един, а утре ще са десет. За да не станат утре десет, днес трябва да фраснеш единия, колкото и не-хуманно да звучи. Имам пред вид не физически да биеш човека, но да го задържиш и предадеш на органите на реда - това е единствено правилното поведение на всеки съвестен гражданин! Всичко друго е полит-коректна разруха.

 76. 76 Профил на oblivionfanbg
  oblivionfanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "ТНТ":

  Разбира се, пуснаха го от Карлуково, защото мина първият курс лекарства. След някой и друг месец пак.

 77. 77 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  МВР трябва да поощрява и подпомага всички граждани, които допринасят за охрана на Държавните Граници, а също да им оказва методическа и материално-техническа помощ, както и да не допуска ограбване и малтретиране на заловените. Заловените да се предават на държавните органи.

 78. 78 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Аз предлагам, след като има доброволци, МВР да регистрира тези хора, да им даде опознавателни знаци, нещо като униформа, а дори и техника за да вършат тази работа. Така ще има контрол, отговорност и отчетност. Това движение трябва да се поощрява и насочва, трябва да има по-солидна правна рамка и то веднага. Стотици хора ще се включат, границата ще се пази супер-ефикасно и с много малко средства. Ако нашите политици са умни, сега е моментът да създадат прецедент, пример за подражание в цяла Европа. Може да се оформи по един чудесен начин!

 79. 79 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#11:"Sabbath"]" виджиланте [/quote]
  -
  - Наблюдател, осерватор, осъществяващ надзор.

 80. 80 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Само в една абдикирала държава, подобни формирования и динковци имат почва за виреене.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 81. 81 Профил на josephofarimatea
  josephofarimatea
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#31] от "muncho": "Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията..."

  ДА ВЛИЗА НА СЪОТВЕТНИТЕ МЕСТА...не да разбираш за него като стигне до Пловдив.

 82. 82 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#81] от "josephofarimatea":

  Именно. До момента, в който лицата, пресичащи границата незаконно не поискат официално убежище в България, до тогава те са НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ и подлежат на наказание по общия ред на чл. 279. След като и ако те подадат молба пред държавния орган (НЕЗАБАВНО) след пристигане на българска територия, те стават "ЛИЦА, ТЪРСЕЩИ ЗАКРИЛА", но все още са много далеч от статута на бежанец - той трябва да бъде доказан. Незаконното пресичане на границата си остава престъпление, но то не се наказва според чл.279 ал.5 от НК само ако е спазена горната процедура. Прибавяме и смущаващия факт, че нито Турция, нито Гърция, откъдето незаконно идват имигрантите застрашават техни граждански права или ги преследват и стигаме до извода, че БХК са отвратляци.

 83. 83 Профил на Иво Борисов
  Иво Борисов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сега е времето за пролетно почистване. Включи се и ти.
  https://m.facebook.com/VasilIvanovKynchev?_rdr#!/story.php?story_fbid=1728731247406460&id=1672036113075974

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#69:"blaf"]Кой спонсорира БХК?

  Тъй като нищо не се прави без личен интерес, какъв е личният интерес на спонсориращите БХК?
  [/quote]

  До коментар [#69] от "blaf":

  То това не е тайна, БКХ се спонсорират чрез няколко организации. Една от тях е ОО, което се спонсорира от Сорос. Интереса на Сорос той даже си го заявява открито, ето линк:

  https://www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09?barrier=true

  Иска Европа да приема поне по 2млн орки на година и да ги издържа поне с 15К евро на година. Този разход да се финансира с издаване на ААА облигации от европейските държави.

 88. 88 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#86:"Сашо"]Днешните "ловци на бежанци" са утрешни сепаратисти и зелени човечета.[/quote]

  До коментар [#86] от "Сашо":

  И защо ще са сепаратисти, камо ли зелени човечета? Обяснете си логиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK