Общини искат още законови улеснения за намеси в ценни сгради

Тютюневият склад в Харманли, бутнат със заповед на кмета

© Светлана Николова

Тютюневият склад в Харманли, бутнат със заповед на кметаПромени в Закона за устройство на територията, които да облекчат процедурите по ремонт на къщи, паметници на културата, ще подготвят експерти от Столичната и Великотърновската община. Това съобщава пресцентърът на Велико Търново, където днес кметът Даниел Панов се е срещнал със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. Според кметовете нормите на ЗУТ не са съвместими със Закона за културното наследство (ЗКН).


Какви са противоречията и как ще бъдат изгладени - на този етап общините не разполагат с повече информация, защото намеренията са в начална фаза, обясниха пред "Дневник" от старопрестолният град. Тепърва предстоят експертни обсъждания, казаха и от Сдружението на общините в България, което подкрепя инициативата. Според Фандъкова и Панов бавните процедури по одобрение на проекти за реконструкция "демотивират собствениците на сградите паметници на културата"- логиката, по която в момента текат и полемичните поправки в ЗКН.


В момента ЗУТ препраща към Закона за културното наследство за всички намеси в паметници на културата, включително аварийното им поправяне, укрепване или разрушаване. То е във властта на общините, но едва след свикването на комисия с експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство. По информация на вестник "Монитор" кметът Панов иска промени, които да подминат НИНКН и "да развържат ръцете на общинските служители, които в подобни случаи да могат да действат за запазване на старите сгради или за тяхното разрушаване, преди да са паднали и да са убили човек."
От общинския пресцентър казаха, че не са запознати с такива подробности, но крайната цел е да се намерят ефективни мерки за съхранение на ценните къщи. 100% от сградите, които формират характерния лик на Търново са частна собственост, обясни пред "Дневник" Иван Кръстев от пресцентъра на общината. Налагат се глоби, пишат се предписания, но това не помага, защото повечето собственици са в чужбина, отвъд принудата на българския закон, добави той. Кръстев посочи също, че НИНКН работи бавно и дори добросъвестните собственици чакат с месеци позволение за ремонт.


Общините София и Търново настояват още и за изнесени регионални центрове на Националния институт за недвижимо културно наследство. От изявление на Вежди Рашидов в парламента днес обаче стана ясно, че министерството на културата няма никакви намерения в тази посока. Няма пари, няма хора, служителите на НИНКН "просто изпушват понякога от работа", заяви Рашидов, според когото спорните поправките в Закона за културното наследство ще ги облекчат. Засега текстовете предвиждат изнесени регионални центрове, но на подчинението на общините - нещо, което Сдружението на общините приветства, но според противниците на промените е изключително проблематично.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK