Регионални медии: Благоевград – да си купиш позитивен имидж

Регионални медии: Благоевград – да си купиш позитивен имидж

© Юлия ЛазароваАнализ на "Дневник" показа, че в периода 2013 - 2015г. десет от големите общини в България са похарчили за т.нар. "медийни услуги" близо 2.6 млн. лв. Обобщение на данни от разследването, направено по документи, получени по Закона за достъп до обществена информация, може да прочетете тук. "Дневник" продължава с публикации за резултатите за всяка от споменатите общини.


Близо 28 хил. лв. е платила община Благоевград по договори за медийно обслужване, подписани с пет дружества през 2012г. и 2013г. Това сочи справката, предоставена от председателя на Общинския съвет в града Радослав Тасков. В нея липсват данни за следващите две годни - 2014 и 2015, въпреки че бяха поискани със заявление по Закона за достъп до обществена информация.


Кметът отказва информация за медийните договори
"Дневник" потърси аналогична информация и за евентуалните разходи, направени за същия тип услуги, от администрацията на кмета на града Атанас Камбитов (ГЕРБ), но с два последователни отказа той отхвърли искането да я предостави


Основният мотив за отказа на Камбитов е несъгласието на медиите, получили финансиране от администрацията му, да бъдат разкривани данни от договорите им с нея.


Според юристите на "Програма Достъп до информация" обаче съгласието на контрагентите
не е нужно за предоставяне на информация, за която е на лице т.нар. "надделяващ обществен интерес". Той е регламентиран в Допълнителните разпоредби към ЗДОИ, където е записано, че "надделяващ обществен интерес за разкриване на информация е налице винаги, когато тя е свързана със страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и задълженията, условията, сроковете и санкциите, определени в договори, по които едната страна е задължен субект по Закона".


Община Благоевград е точно такъв субект, но администрацията й отказа да се съобрази с този факт.


Според копията от договорите, приложени към справката на Общинския съвет в Благовград, всички те, с изключение на един, са


подписани от кмета Камбитов


През 2013г. дружеството "РРК Струма" е получило за срок от една година 3960 лв. срещу задължението "да публикува съобщения, звукови файлове, информационни и други материали по заявка на възложителя".
Аналогични задължения срещу 5500 лв. е поела и регистрираната в Софя компанията "АBC КО". Тя е издател на вестник "Вяра" и едноименния сайт в интернет.


Интересна подробност в този договор е уточнението, че освен обяви и съобщения, срещу договореното заплащане сайтът се ангажира


да публикува и "редакционни материали"


Дружество на име "Топ преса", отбелязано в справката като издател на вестник "Без цензура", е получило за услугите си 5328 лв. Този договор е сключен още в средата на 2012г. и е подписан от тогавашния председател на Общинския съвет в Благоевград Даниела Савеклиева, но отново след съгласуване с Атанас Камбитов. Справка в архива на Търговския регистър не откри дружество с такова име.


Едноличното дружество "Стуарт" е собственик на местната телевизия "Дартс". През януари 2013г. то е получило от местния бюджет 7200 лв. срещу задължението "да продуцира програми и предавания, да предоставя програмното си време, да отразява на живо "събития, мероприятия, инициативи и др.", свързани с дейността на Общинския съвет в града.


Медии с общински връзки


Сред ползвалите публичен ресурс за дейността си в Благоевград е и местната телевизия "Око", в която до 10 август 2015г. 40% от дружествените дялове са били съсобственост на Николай Тасков, баща на сегашния председател Общинския съвет Радослав Тасков. След това телевизията е прехвърлена на компанията "Роуд енд уотър инженеринг". Тя е регистрирано през май м.г. - само шест месеца преди последните избори за местна власт.


Договорът на телевизия "Око" от 2013г. е на стойност 6000 лв.


В момента в Благоевград излизат три местни вестника - "Струма", "Вяра" и "Топ преса". Те имат и сайтове. Местните телевизии са две – вече споменатите "Око" и "Дартс". Регионални редакции, поддържат националните телевизия и радио, както и радиоверигите "Дарик" и "Фокус".


Сайтовете, предлагащи новини от Благоевград, са поне десет, но информация за издателите им е публикувана само в два от тях. Това са "Благоевград нюз" и "Благоевград утре". Първият се издава от дружеството "Благоевград Медия Груп", а вторият от свързваната с министъра на младежта и спорта Красен Кралев "Алтернатив медиа груп".


Колко и кои от изброените медии са имали договори с общинската администрация няма как да бъде установено заради отказаната справка от кмета на Благоевград. Но склонността на общината да купува благосклонността на медите е отваряла вратата за "двупосочен рекет", твърдят местни журналисти.


Преднамерените атаки, които секват в момента, в който се подпише договор за "услуги", съвсем не са рядкост, казват те. Отказът да бъдат цитирани имената им е обясним. През последните няколко годни "твърдата ръка" на Камбитов по отношение на медиите, както и съдебните дела, които води срещу журналисти, станаха повод за намеса от страна на професионални сдружения в страната.


Един от примерите за това, получил широка гласност заради реакцията на "Асоциацията на европейските журналисти България", беше


съдебен иск на кмета Камбитов на стойност 100 хил. лв.


срещу Мариета Димитрова, собственик на информационния сайт - www.blagoevgrad-news.com. Исканата сума трябваше да покрие "неимуществени щети", нанесени със статия от май миналата година. Тя беше озаглавена "Кметът Камбитов - фалит или елит" и в нея Димитрова описваше резултатите от свое разследване, продължило почти три месеца.


Платен имидж


В проведения телефонен разговор по повод това разследване, кметът на Благоевград лично цитира текстът от договорите, подписвани с медии, в който са описани условията за получаване на общинско финансиране. Според него те са били длъжни: "Да защитават престижа на институцията" като за срока на договора "изпълнителят няма право да публикува непотвърдена, неприлична, клеветническа и лъжлива информация, уронваща авторитета на община Благоевград, Общинския съвет, кмета на общината, председателя на Общинския съвет, както и авторитета на общинските служители".


Ефектът от подобна "медийна политика" разбира се е спорен. Но той лесно може да бъде проследен през бърз преглед на съдържанието, публикувано в произволно избрани местни уебсайтове.


Така например само на 25 март един от тях - "Благоевград утре" е публикувал през няколко часа четири текста със следните красноречиви заглавия: "Кметът Камбитов посрещна носителките на приза "Жена на годината" на Благоевград", "Трето училище благодари на кмета Атанас Камбитов", "Кметът Камбитов: "Няма по-социална община от Благоевград!" и "Кметът Камбитов поздрави дамите за Деня на благоевградчанката".


* Тази статия е разработена с подкрепата на "Програма достъп до информация" и Фондация "Америка за България". Цитираните данни са получени по Закона за достъп до обществена информация в началото на тази година. Използвани са и данни от публикации в местни медии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 946 Весело

  Тоя кмет е готов да министър на истината ...
  Герб започва да деградира щом не може да се опази от подобни люде

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Почти всичката информация(с изключение на жълтата)е конфиденциална.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  Герб са създадени от такива, това им е генезиса.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Без да искам да защитавам въпросния кмет...просто играейки адвокат на дявола...какви средства има един управител (кмет) да си върши работата ако са му отнети: 1) възможността да разчита на правната система; 2) стимула да генерира приходи (държавата му ги взима); 3) възможността да стимулира служителите си?

  И като капак на всичко това е постоянно притискан не просто със задължения да запушва знайни и незнайни дупки, но и да се бори с фалшиви обвинения и скалъпени ревове за щяло и нещяло, т.е. елементарен медиен рекет.

  Още веднъж - не го защитавам.

  Никакъв не ми е и нищо не знам за него лично.

  Но знам някои неща за грижите на кметовете.

  Същите като директори на болници , но в по-голям размер.

  Не бих могъл да бъда нито едно от двете.

  Но хората, които могат определено се деформират.

  Няма как иначе.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 946 Весело

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Здравейте,
  Моля сещате ли се някой кмет да прави срещи с населението веднъж годишно или два пъти, за да му бъдат зададени фронтално въпроси, на които да отговори веднага ?
  Няма по-голям ПР от преки срещи.
  Медиите може да си пишат каквото искат, но да бъде платена редакционната политика ми намирисва на цензура платена с публични средства.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всички го правите - едни на местно ниво, други на национално, трети - на интернационално.

 8. 8 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Заглавната снимка е много яка

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Нашият кмет е голяма работа!И като казвам голяма работа разбираите голям бизнесмен

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#6] от "ironhorse":

  Само кметовете ли...? Да сте видели примерно Бойко Борисов, последните няколко години в разговор с политически опоненти в студио или журналист в предаване да му зададе неудобен въпрос...?! Няма такова нещо! Всичко е фризирано и режисирано с блудкави и лигави въпроси! Млади журналистки, го пипат по мускула, слушаме до втръсване за магистрали и стабилност и..., толкова!
  Медийния слугинаж, се издигна до нови висоти! Особено провинциалните медии за 200-300 лева месечно са готови на всичко!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Този бандит с общински пари си е купил местните медии. Срещу тази пари местните медии се задължават само да хвалят ГЕРБ кмета и да не пишат материали уронващи "престижа" му.
  Срещу журналистката, която е написала истината за този бандит, има съдебен иск в 100 хил лв

 12. 12 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "28 хил. лв. е платила община Благоевград по договори за медийно обслужване, подписани с пет дружества през 2012г. и 2013г."
  28 хиляди за 2 години с 5 дружества? Това прави по 233 лв средно на месец - ЗА КАКВО КУПУВАНЕ НА ИМИДЖ ГОВОРИТЕ?!?!?!?!

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Мисля, че освен инфо за кмета, местните медии излъчват и специфични за региона емисии с патриотична насоченост, като контра на вардарските медии. Това прави веднага впечатление, слушайки местните радия, просто минавайки с кола през региона.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#1:"ironhorse"]Герб започва да деградира щом не може да се опази от подобни люде[/quote]

  Като нищо дори да поощряват такова поведение, щом излъсква имиджа на партията.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Честност и почтеност,запазена марка на ГЕРБ.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Цялата власт е така устроена. Наемат медии или отделни журналисти да манипулират народа. Лъжат, мажат и не ги е срам. Плюят опонента. Мине - не мине някое време и станали готови светци. Доверчив народ - празна му кесия.

 17. 17 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не си купуват позитивен имидж. Извиват ръцете на всеки, който има отношения с тях. Общините това. Не виждам причина медиите да правят изключение. На такива като Тасков им е друг случаят, но това са детайли.
  Факт е, че има общини, чиито ръководители са тотално пропаднали и самозабравили се. Няма да подсказвам партийна принадлежност, подразбира се. Страшното е, че си затваряме очите пред това. Медиите са преодолим проблем, ако ме разбирате...

 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кой е тоя Благоев? Та има Благоевград?
  Кой е тоя Димитров? Че има Димитровград?
  В кой век и къде живеем?

 19. 19 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Същата е ситуацията с община Варна и държавното "Радио Варна".
  Платен официален прес-център на общината!
  Спас да се размърда малко!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  То само там да беше. В България отдавна подавляващото мнозинство медии са средство за масова манипулация.

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#6] от "ironhorse":

  Не, не се сещам за такъв кмет.

  Случайно или не в едно от малкото си "социални" прояви в България, обаче, съм бил на именно такава среща

  Вече съм забравил дискусия ли трябваше да бъде или просто обявяване - ставаше дума за минаването на едно от селата около София към Софийската водопроводна мрежа и съответно ВИК - но ясно си спомням как цялото мероприятие бързо се разви към класически безполезна съседска свада.

  Каквото и да направеше кмета щеше да има недоволни, най-малкото защото нямаше да им разреши някакъв техен стар проблем преди да ги занимава с някаква си вода.

  Всичко, което искам да кажа е всъщност отдавна казано:

  недей да съдиш човек преди да минеш миля в неговите обувки.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK