Ислямски феминизъм (Откъс от "Ислямът и забулването на жените в арабския свят")

Ислямски феминизъм (Откъс от "Ислямът и забулването на жените в арабския свят")


Излезе научният труд на д-р Галина Евстатиева "Ислямът и забулването на жените в арабския свят" ("Изток-Запад"). Авторката се спира и върху настъпилите през последното столетие промени в характера на забулването – не само като социална практика, богословска и идеологическа аргументация, но и като теоретическо осмисляне и съперничещи си интелектуални позиции.
Д-р Евстатиева застъпва тезата, че ислямското було в съвременната епоха носи множество значения и в своя анализ взема предвид религиозните смисли, културните кодове, общественополитическите промени и не на последно място – полифонията от начините на възприемането му от самите жени.


"Ислямът и забулването на жените в арабския свят" е книга, насочена не само към тесни специалисти по арабистика и ислямознание, но и към интересуващите се от историята, религията и културата на близкоизточните общества. Тя би могла да послужи на преподаватели и студенти по културология, социална антропология, етнография, история, политология, религиознание, теология, джендърни изследвания.


Д-р Галина Евстатиева е завършила арабистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Главен асистент е по арабска култура в катедрата "Арабистика и семитология" на университета. Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите (Union Européenne d’Arabisants et Islamisants – UEAI). Провеждала е изследователска работа и е участвала в различни международни академични форуми в Ливан, Египет, Турция, Гърция, Унгария, Испания, Германия, Холандия, Италия и САЩ.
"Дневник" публикува откъс, предоставен от издателството "Изток-Запад":


Интерпретации на свещени текстове от жени.
"Ислямски феминизъм"


През последните десетилетия в академичната литература, посветена на изследвания върху Близкия изток и Северна Африка, започна широко да се използва понятието "ислямски феминизъм". С него се обозначава не идеологията на някаква конкретна женска организация, а наблюдаваната вече около столетие тенденция отделни мюсюлмански жени да преосмислят вълнуващи ги въпроси от ислямските нормативни текстове на Корана и хадисите, опитвайки се да оспорят монопола на мъжете върху интерпретацията на тези текстове.


Самото понятие "ислямски феминизъм" е обект на бурен и незатихващ дебат. Според някои изследователи това е оксиморон, а според други – начин за обозначаване на един специфичен феномен, подкрепян от жени мюсюлманки, които търсят алтернативен път за постигане на своите искания за справедливост и равнопоставеност в обществото. Омайма Абу Бакр има съществен принос към дебата за ислямския феминизъм. Тя твърди, че, за да бъде смислено това понятие, то трябва да бъде използвано за обозначаване на онези жени, които критикуват ислямската традиция и едновременно с това предлагат алтернативи и решения, вдъхновени от ислямските ценности. За мюсюлманските феминистки този проект има за цел да създаде ислямски дискурс, проблематизиращ джендърното неравенство в контекста на ислямския светоглед. Той според тях гарантира "божествена справедливост, състрадание, егалитаризъм и освобождение от робството на подчинението на всеки друг с изключение на Бога". Тази защита на женските права е част и от защитата на исляма срещу изопачаването на идеите, заложени в неговата сърцевина.


Създава се един вид ново пространство вътре в ислямската традиция, където жените не са пасивни участници. Ислямските феминистки се опитват да докажат присъщия на тяхната религия егалитаризъм, аргументирайки чрез средствата на кораничната екзегеза как базови постановки за жените са били или изопачени, или неправилно интерпретирани от мъжкия религиозен елит посредством изработени след фиксирането на свещените текстове юридически норми за прилагане на шариата. Според тях мъжете богослови и факихи са конструирали система за социален контрол, с която прокарват строги граници, основани на половото разделение, които предопределят джендърната субординация в обществото и семейството, където водещ е мъжкият авторитет.


От осемдесетте години на ХХ в. в арабския свят се появява и понятието "джендърни джахидистки", с което негативно се определяна дейността на ислямските феминистки. За тях обаче отстояването на правата на жените е препотвърждаване на автентичните идеи, низпослани в Корана и проповядвани от Мухаммад, чрез връщане към нормативните религиозни извори.
В исторически план са много малко мюсюлманките, които се опитват да тълкуват свещените текстове. По думите на Бутайна Шаабан, "жените са разглеждани като обект на правораздаването въз основа на шариата, а не като като правоведи". Дори единичните случаи на религиозни интерпретации от страна на жени са неглижирани и никога не е допускано техните възгледи да влияят върху ислямското законодателство. Съгласно ислямската традиция обаче първият човек, повярвал в посланието на пророка Мухаммад и приел исляма, е неговата съпруга Хадиджа бинт Хууайлид. Първата мюсюлманка, чиито възгледи се приемат за изключително авторитетни при кодифицирането на пророческата Сунна, е също съпруга на Мухаммад –А’иша. Тя е приемана от сподвижниците на Пророка като достоверен източник на религиозни норми и авторитет по въпроси, разглеждани от ислямската юриспруденция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Всъщност авторката иска да ни убеди че мюсюлманките нямат нищо против ценностите на исляма като многоженството, педофилията и т.н. но искат да ни убедят че възприемат всичко това напълно свободно и без външна принуда от страна на мъжете.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  джендърното неравенство
  ------------------------------------
  И какво му има на половото неравенсто?
  Поради что , ти юроде......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на С НАМИ БОГ
  С НАМИ БОГ
  Рейтинг: 375 Неутрално

  То тяхното е мюсюлмански фашизъм, ако света не е разбрал.След време ще стане прекалено късно.Всички трябва да се обединят срещу мюсюлманските фашисти.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  ..... които критикуват ислямската традиция и едновременно с това предлагат алтернативи и решения, вдъхновени от ислямските ценности."Жените които правят това или ги убиват или са успели да избягат и се крият да не ги убият.Това е традицията на тази религия.

 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Не зная за самата книга, но публикуваният откъс нищо не казва. Да не говорим, че синтаксисът и лексиката са излишно усложнени по един блудкав начин. Това последното, обаче, е обща характеристика на всичката научна литература в последно време: дълги, досадни изречения, които целят да прикрият липсата на същност.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Исляма си е религия в която жените нямат особено значение ! В корана ясно се казва ,че пуснат в рая жени ако са забулени и толкоз...
  Иначе ние в Европа вече ги познаваме :
  http://www.dnevnik.bg/video/2016/03/24/2729528_video_mjusjulmanka_razkusa_izraelskiia_flag_na/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Няма разлика между двете геноцидни идеологии, kомунизмът и ислямизмът, фанатичната вяра с масов тероризъм да се завземе властта и да се наложи обща вяра, с недопускане под страх от смъртно наказание на мнение различно от партийния/духовния водач, "светло" бъдеще, жените общи, или 40 девици в рая. Ислямизмът зае освободеното от комунизма място в развитието на масовия терор, като средство за постигане на целите си! Не е случаен и фактът, че ислямизмът се разви точно в зоните на съветското влияние, с добре подготвените школи за масов терор разработени още навремето от КГБ! И ние българите няма да забравим атентата от 1925 г., както и масовият червен терор с хилядите жертви под ръководството на северноазиатските комунистически вождове! След 5 години война в Сирия, ако някой смята, че няма да има бежанци и радикални формирования, ИД, международен тероризъм с хиляди жертви, при положение, че имаше многократно налагано руско вето за намеса на ООН, дълбоко се лъже!
  Фанатиците от двете дружески религии - комунисти и ислямисти, чрез масов терор и кървави диктатори, явно ще наложат новия световен ред!
  Време е за новото средовековие, крепостничеството и новите кървави феодали от комунистически/ислямистки тип!
  Призрак броди из Европа! С Коран и с Калашник.

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Глупости на търкалета....

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8615 Неутрално

  За тази статия трябва да имаш специална подготовка.

 10. 10 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 3115 Весело

  Ислямски феминистки? Дървено желязо. В исляма жената е по-ниско от добичетата.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2300 Любопитно

  [quote#7:"volodia123"]Не е случаен и фактът, че ислямизмът се разви точно в зоните на съветското влияние, с добре подготвените школи за масов терор разработени още навремето от КГБ![/quote]
  И кои са тези зони на съветско влияние? СА, Пакистан, Петролните емирати?! Захар Дудаев сигурно е бил таен проект на КГБ и затова Русия води две чеченски войни?
  До коментар [#7] от "volodia123":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Неутрално

  До коментар [#7] от "volodia123":

  Много глупости и откровени небивалици и лъжи си написал Володя! Първо престъпния комунизъм е атеистичен, той заклеймява, осъжда и преследва всички религии включително исляма. Съветския комунизъм е добър пример за това. Докато исляма е типична религия с Бог, ангели, пророци, ад, рай и т.н. Не случайно комунизма и исляма винаги са били във война, като най-добрия пример за това е войната в Афганистан, където ислямисти от целия свят се биха срещу комунистически СССР. Нещо друго трябва да знаеш, днешния класически ислямизъм се ражда през 20-те години на миналия век в Египет със зараждането на движението Мюсюлмански братя и това движение няма нищо общо с комунизма. Нещо повече един от главните водачи на това ислямистко движение е бил убит от президента Насер, който е бил съветски възпитаник и е имал близки връзки с СССР. Блзиките на СССР арабски диктатори в Близкия изток се борат и репресират ислямистите в своите държави. Така е било и в Либия с Кадафи, с Насер в Египет и още повече с Хафез Асад в Сирия, когато през 70-те години той смазва един бунт на сирийските мюсюлмански братя в Хама. Изобщо... цялата история сочи точно на това което пишеш ти. Ислямисткия тероризъм винаги е бил враг на комунизма и различните комунистически режими от Египет та чак до Афганистан. Това е положението, а не твоите измишльотини. ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Неутрално

  Изобщо... цялата история сочи точно ОБРАТНОТО на това което пишеш ти. * (^_^)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Първо престъпния комунизъм е атеистичен, той заклеймява, осъжда и преследва всички религии включително исляма.[/quote]
  Да, комунизмът преследва фанатично всички конкурентни нему идеологии/религии точно по същия начин по който ги преследва исляма. Няма противоречие тук, даже напротив.

  Но ти нали си християн-комунист и се надяваш, че няма дисонанс във двете ти любими идеологии.

  До коментар [#12] от "Иво":

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Отношението към жената в исляма: моята жена си е моя и никой не може да я поглежда, а с гяурските жени е позволено да се прави всичко.

 16. 16 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "volodia123":
  Съгласен съм с Вашето твърдение, че "няма разлика между двете геноцидни идеологии, kомунизмът и ислямизмът, с фанатичната вяра с масов тероризъм да се завземе властта". Но защо пропускате талмудисткия ционизъм, който перфидно скрито ги инспирира и двете - а мохамеданството още от 6 век - от времето на Мохамед до ден днешен? Нима той не е по-агресивен и зловещ и с по-вече жертви от двете споменати човеконенавистнечски кръвожадни идеологии? Библейското преселение на араби - съседи на Израел е просто повторение на библейски събития, които са били не-по-малко кърави от днешните.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Оооох, религия ли е, не ми я хвали. Религията и простотията вървят ръка за ръка. Буквално се допълват. Ако всички средства, дадени за религия и религиозни войни бяха употребени за образование и наука, светът щеше да е друг. Дано въпреки мизерията и оскъдицата науката все пак напредне и разбули поне частица от мистериите на битието. Да престанем да се молим на празното и да се страхуваме от сянката си.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Ислямисткия тероризъм винаги е бил враг на комунизма и различните комунистически режими от Египет та чак до Афганистан. [/quote]
  Е чак пък.В института за дружба между народите"Патрис Лулумба"се обучаваха терористи от ООП,Черният септември ,Хизбула и други подобни терористични организации.

 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Пустите мюслита, все ги е страх някой да не им нат@кова жените, а те все гледат да закачат нещо чуждо.

 20. 20 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 451 Неутрално

  впечатлен съм колко много експертиза вирее във форума на дневник... ако тези усилия, да се пише преди да се чете, бяха насочени към осмисляне на текста, може би щяхте да разберете, че подобни процеси са част от преосмисляне, реформиране на исляма и функцията на тази религия като социален регулатор

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Неутрално

  До коментар [#14] от "yoankata":

  Нещо си се объркала, по религия аз съм православен християнин, по политически пристрастия аз съм европейски социалист и социалдемоктат. Европейския социализъм (социалдемокрация) отстоява свободата и демокрацията, точно както аз винаги съм отстоявал свободата, демокрацията и спазването на човешките права. Докато комунизмът е антидемократична идеология, която погазва редовно човешките права. Затова и винаги съм осъждал комунизма в този форум. Но, явно ти не можеш да направиш разликата между европейски демократичен социализъм и престъпен АНТИдемократичен комунизъм. Така, че стига си лъгала и клеветила по мой адрес, ако обичаш. ;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Неутрално

  До коментар [#18] от "mushashi":

  Мусаши, може би е имало връзки между комунистическите тайни служби и ООП и Черния септември, но не забравяй, че това не бяха ислямистки терористични организации, арабски светски леви терористични организации. При тях ислямизма като идеология не е бил водещ, по скоро национализма... наследника на ООП е партия Фатах и тя е светска лява партия, а не ислямистка като Хамас.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Любопитно

  До коментар [#18] от "mushashi":

  А, относно Хизбула.... тази организация доста се е променила от времето когато е създадена. Погледни например каква политика има Хизбула в Ливан... там тя е заедно в коалиция с няколко ливански християнски партии. В Сирия освобождава от ислямистка терористична окупация християнски села и градове, и се бие редом с християнски и друзки милиции, които са на страната на режима на Асад. Хизбула вече няма антихристиянска риторика за разлика от изродите терористи уахабити/салафити от рода на ал-Кайда, ИД, ал-Шабаб, Боко Харам и други подобни сунитски организации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Направо са невинни овце от Хизбула.Само да ти припомня,че единственият терористичен акт в България бе извършен от Хизбула.В Сирия са съюзници на Асад и естествено се бият против враговете му.Интересна логика имаш-щом са противници на сунитските ислямисти значи са хубави хора.Все едно да каже че СИК бяха борци за справедливост щото бяха врагове на ВИС.Ислямистката шиитска идеология е не по-малко лоша от сунитската такава.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":
  Викаш щом не бяха ислямисти им е било позволено да вършат терористични актове.За близките на загиналите няма значение от ислямист или друг терорист са убити.

 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Ислямски феминизъм, женски джихадизъм. Само дет уважаемата Галя е пропуснала да обясни същността на женския джихадизъм, който се нарича още джихад Ал нуках. Ако преведа точно понятието Ал нуках сигурно дневник ще ме изтрие, затова ще се опитам да го обясня културно. Жените джихадистки имат основното задължение да задоволяват сексуалните нужди на бойците. При исляма за феменизъм да се говори е по скоро, е пак ще се въздържа да коментирам. Но за ислямски фашизъм, това е темата за която трябва да се пише и много добре преосмисли. Тя лежи в основата на шериата, а не някакви си измислени словосъчетания между средновековните норми и начин на живот при исляма с модерни понятия, несъвместими с тях. Смешно и жалко, невярно.

 27. 27 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Авторката е далеч от психологията на мъжете уж вярващи. Забулването е ярък израз на мъжкия егоизъм, да не говорим за обрезване на жени. Мъжете,които притежават забулени жени или са многоженци, избиват собствените си комплекси за малоценност.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Любопитно

  [quote#24:"mushashi"]Направо са невинни овце от Хизбула.Само да ти припомня,че единственият терористичен акт в България бе извършен от Хизбула.[/quote]

  Не съм написал, че са невинни овце.

  А, относно атентата в Сарафово, явно трябва да ти припомня, че разследването по него продължава и за момента няма сигурни и неопровержими доказателства, че той е дело на Хизбула. Нито делото е приключило, нито са посочени организаторите на този атентат, нито пък има доказателства неопровержими, че това е дело на Хизбула. Това е положението към момента.

  [quote#24:"mushashi"]В Сирия са съюзници на Асад и естествено се бият против враговете му.Интересна логика имаш-щом са противници на сунитските ислямисти значи са хубави хора.[/quote]

  Ами, поне не са толкова агресивни и опасни като сунтиските терористи, които изброих по горе. Аз ти дадох примера от това което прави Хизбула в Ливан. Там те са в една голяма коалиция наречена 8 март и са съюзници с няколко ливански християнски партии.

  https://en.wikipedia.org/wiki/March_8_Alliance

  Хизбула в Ливан не избива християни, а ги защитава. Докато виж какво става в Сирия.... изродите ИДилски, фронта Нусра и разни подобни сунитски-салафитски групи измъчват, репресират и избиват сирийските християни. Останалите изроди салафити-терористи като Боко Харам или талибаните в Пакистан избиват също християните в техните държави. Мисля, че разликата е очевидна между тях и Хизбула.

  [quote#24:"mushashi"]Ислямистката шиитска идеология е не по-малко лоша от сунитската такава. [/quote]

  И какви аргументи имаш за това!? Посочи някакви за да разбера защо мислиш така.... наистина ми е интересно.

  Защото поне за мен е очевидно, че шиитите са доста по-умерени и толерантни хора сравнение с радикалните сунити. По-горе ти посочих един пример за това от Ливан. Ако, пожелаеш мога да ти посоча и положителни примери от Ирак и Иран. Само питай... но, ще ми е интересно да чуя и твоето мнение, което сподели по-горе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Любопитно

  Ето две интересни статии по темата християни и Хизбула в Ливан:

  http://www.counterpunch.org/2014/11/05/an-overwhelming-majority-of-lebanons-christians-believe-hizbullah-protects-their-country/

  http://www.ibtimes.com/christians-threatened-isis-lebanon-turn-hezbollah-help-1889610

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  Не винаги могат да се съберат достатъчно доказателства за извършителя на дадено престъпление.И Ал Капон е осъден за неплатени данъци,а не за много по-тежките престъпления.Цел на атентата бяха израелски граждани.Значи го е извършила някоя от групировките,воюващи с Израел/Ал Кайда никога не са удряли еврейски цели/.Само Хамас и Хизбула имат потенциала от тези групировки да извършат подобен акт.Но именно Хизбула бяха посочени от МОСАД-а те имат много ,ама много информация.Естествено няма как да посочат източниците си-дори и косвена информация би ги застрашила.
  Що се отнася до шиитският ислям-виж Иран.Допреди революцията беше една от най-светските държави в Близкият изток,а виж ги сега.Това че СА са по-зле от тях ,не означава,че Иран е пример за подражание.Това е все едно да харесваш СИК,защото не са толкова лоши като ВИС.
  Тая война-шиити срещу сунити те си я водят от векове.Аз страна не вземам-все едно да взема страна като се избиваха СИК и ВИС.Тези хора са чужди на европейската цивилизация и по-лошото е,че не желаят да се интегрират.Ако един българин емигрира някъде внуците му вече по нищо не се различават от местните.А при мюсюлманите поколения наред си живеят в гета,според своите законии не желаят интеграция.Хич не ми пука,че се избиват един друг.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4567 Любопитно

  [quote#30:"mushashi"]Значи го е извършила някоя от групировките,воюващи с Израел/Ал Кайда никога не са удряли еврейски цели/.[/quote]

  Моля!? Я, пак! Това абсолютно НЕ е вярно. Разбира се, че ал-Кайда са извършвали и нападения над израелски/евреиски цели. Но, не в Израел, а на други места по света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах