Москов: Пръстовият идентификатор е сигурно, бързо и евтино решение

Пресконферинция в министерство на здравеопазването за национлната здравна карта Петър Москов

© Анелия Николова

Пресконферинция в министерство на здравеопазването за национлната здравна карта Петър МосковИзползването на пръстов идентификатор за регистриране на медицинските услуги е избрано защото тази система е с голяма степен на сигурност, най-евтината и с много бърза възможност за въвеждане. Това каза в интервю за Дарик радио днес здравният министър Петър Москов.


Той подчерта, че идентификаторът е предварително условие, за да заработят останалите услуги като електронна рецепта, електронно здравно досие и др. Няма как иначе, тъкмо идентификаторът отключва всички тези възможности, каза министърът. По думите му този начин бил избран, тъй като въвеждането на система с различни видове карти - с чип или без, трае между две и три години, при това в много по-уредени държави от България.


В отговор на критиките Москов повтори за пореден път, че не става дума за пръстови отпечатъци или събиране на база данни, а за код, чрез който пациентите ще бъдат идентифицирани. По думите му включването в системата ще е лесно за пациентите и ще става на всички места, където те имат досег със системата на здравеопазването - болници, поликлиники, по-нататък и при личните лекари, а няма да се налага специално да се ходи за регистрация.


За личните лекари идентификаторът ще бъде въведен най.вероятно от април следващата година, когато ще започне новият договорен период с Националната здравноосигурителна каса, прогнозира Москов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK