Земеделският съюз на Румен Йончев и БАСТА прераснаха в партия "Народен съюз"

Светлин Танчев (на преден план) и Румен Йончев ( вдясно)

© Велко Ангелов, Капитал

Светлин Танчев (на преден план) и Румен Йончев ( вдясно)Земеделският народен съюз (ЗНС) с председател Румен Йончев се обедини с политически формации и граждански сдружения и прерасна в партия Народен съюз. Решението е било взето на днешния 41-ви конгрес на ЗНС, а за председател е избран Йончев, който сега е депутат от групата на "Български демократичен център", съобщиха от партията.


Намерението за обединение на партии и движения в коалицията "Народен съюз", която се яви на местните избори, беше обявено през юни 2015 г. В съюза се включиха и депутати, които влязоха в парламента от листата на "България без цензура" на Николай Бареков - Румен Йончев (в миналия парламент беше депутат в коалиция с БСП), зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, бившият заместник на Бареков и бивш депутат от ГЕРБ Светлин Танчев, Георги Ковачев. Впоследствие групата се преименува на "Български демократичен център" (БДЦ). Така се прекръсти и партията "Лидер" на Христо Ковачки, чиито представители подкрепят властта за ключови решения.


Засега в "Народен съюз" влизат ЗНС, БАСТА на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, както и движението "Бъдеще и развитие на България" на Светлин Танчев. Останалите формации от коалицията за местния вот - "Гергювден", Съюз на свободните демократи и БДС "Радикали" предпочитали да останат в коалиционния формат.
Народен съюз се позиционира в центъра на политическото пространство и ще продължи да работи за разширяване с участието на още много сродни политически сили, се казва в съобщението.


Целта на новата партия "Народен съюз" е по-активно участие на граждани в политиката чрез експертни групи, които да имат ключова роля във взимането на политическите решения, се посочва в съобщението. "Народен съюз" ще работи върху система интегрираща хора, които не искат да членуват официално в партии, но все пак да имат възможност да отстояват своята активна гражданска позиция и да имат основополагащ глас в развитието на политическия живот не само в партията, но и в държавата, допълват от там.


Делегатите на конгреса на ЗНС гласували единодушно за прерастването в единен политически субект "Народен съюз". Обединявайки се, партия "Народен съюз" намира онази формула, която ще осигури стабилност на политическата сцена, се казва още в съобщението.


Светлин Танчев - основател на гражданското сдружение "Бъдеще и развитие за България", е избран за председател на гражданския съвет към партията и председател на нейния управителен съвет. Същевременно той остава съпредседател на парламентарната група на БДЦ.


За заместник-председатели на "Народен съюз" са избрани депутати Явор Хайтов и Георги Ковачев, както и Мария Кунина от БАСТА. Организационен секретар ще бъде Хранимир Генчев.


"Днешният конгрес е едно изпълнение на ангажимента, който поехме към избирателите на Народен съюз - да направим следващата стъпка към единна политическа формация. Нашата политическа формула е отворена към всички, които смятат, че политиката е занимание в полза на хората и поради това е достойно за уважение", заявил Румен Йончев, цитиран от пресцентъра си. Днес ние даваме нов тласък в развитието на едно истински уникално българско и народно политическо движение, основано на идеята, че народът трябва да бъде автор на политическите решения, а партиите са само трансмисия, допълнил той.


Целите, за които ще се бори новата партия, са повече граждани в политическия живот; насърчаване на малкия и среден семеен бизнес, предприемачество; икономически просперитет и устойчиво развитие на България; въвеждане на електронно управление; намаляване на лицензионни режими; утвърждаване на авторитета на България както на европейско, така и на световно ниво.


Сред гостите на конгреса са били лидерите на АБВ Георги Първанов, на ВМРО"Красимир Каракачанов, на БДЦ д-р Красимира Ковачка, депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK