Защо се бавят новите учебници

МЕГЛЕНА КУНЕВА ПРИЕ ПОСТА НА МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО ОТ ТОДОР ТАНЕВ.

© Надежда Чипева, Капитал

МЕГЛЕНА КУНЕВА ПРИЕ ПОСТА НА МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО ОТ ТОДОР ТАНЕВ.Окончателно децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, ще учат по новите програми, но със старите учебници.


Новите няма да бъдат готови до 15 септември, тъй като технологичното време за написването, одобрението и отпечатването им е между година и година и половина. Единственият учебник, чиято изработка ще се форсира, е по история за пети клас.


13 месеца. Толкова отнема написването, одобрението и издаването на един нов учебник по съкратената процедура. Тя обаче нямаше как да започне преди обявяването на новите учебни програми, които се правят от просветното министерство.
С окончателното приемане на новия закон за предучилищното и училищното образование в края на септември миналата година по настояване на ГЕРБ управляващото мнозинство взе политическо решение да смени учебните програми за първи и за пети клас още за учебната 2016/2017 година.


Още тогава се разбра, че дори и при съкратени срокове от 13 месеца за написване, отпечатване и издаване, учениците няма как да получат нови учебници на 15 септември. Политическата воля обаче не допусна отлагане на обучението по новите програми с една година, за да "не се бави реформата".


След обнародването на закона екипът на тогавашния просветен министър проф. Тодор Танев откри процедурата - изготви образователните стандарти и написа новите учебни програми за първи и за пети клас. Така на 8 януари т.г. се стигна до издаването на заповед, с която образователното министерство приканва издателите да внасят своите проекти за нови учебници до 9 август.


Според издателите 7-месечният срок е твърде кратък, а от бързане ставали грешки. Обяснението на експерти от МОН - срокът е заложен в закона, приет от депутатите от управляващото мнозинство. Неофициално се коментира, че програмите не са напълно променени и няма необходимост да се правят изцяло нови учебници.


Как "проектът" става учебник


След като всички написани учебници бъдат внесени в образователното министерство започват процедурите по оценка, одобряване от учители, избор от учителите във всички училища, поръчка и отпечатване, които продължават шест месеца, или най-рано до 10 февруари 2017 г. Заради ваканциите обаче може да се очаква забавяне. Закъснение може да има и понеже вариантите за учебници ще трябва "да пътуват" два пъти от София до училищата в страната и обратно.


Черновите първо ще бъдат разглеждани в МОН от девет оценители по съдържанието - учители, представители на висши училища и експерти. С аргумента, че оценителите са повече и така разходите се увеличават, просветното ведомство вдигна таксата, която издателите ще плащат за разглеждане на учебник, от 480 на 600 лева.


Освен съдържание на първия етап ще се следят и дизайн, и полиграфическо изпълнение. Следва оценката по пригодност, която ще се прави от учители от цялата страна. Накрая образователният министър ще одобри списък с учебниците, които са "минали ситото".


След това всеки един учител ще трябва да прегледа вариантите за учебник по съответния предмет и да заяви по кой от тях желае да преподава. След като заявките бъдат приети, образователното министерство ще поръча на издателите да отпечатат учебниците.


Така оптимистичната прогноза е новите учебници за първи и за пети клас да бъдат по училищата в края на февруари. Песимистичната - в края на втория учебен срок.


Форсмажорно преподаване


Единственият нов учебник тази есен ще бъде по история за пети клас, където програмата е изцяло сменена и ще се учи античност вместо българска история.


По другите предмети след 15 септември учителите сами ще трябва да измислят как ще покриват разликите в материала, каквито например има по български език и география за пети клас. За улеснение просветното министерство ще им даде методически указания как да преподават по новите програми, но със старите учебници.


Остава съмнението, че някои от преподавателите може да предпочетат да се водят от учебника, а не от програмата. Което на практика значи, че "реформата" няма да тръгне навсякъде.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Аз пък си мислех,че в 5 клас като антитеза на ДО БОЛКА ПОЗНАНИТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА И МИТКО ПАЛАУЗОВ /Бог да ги прости,защото са преди всичко жертви на комунистическата пропаганда/ ще се учи за някои по-близки събития ,при които хиляди български деца останаха сираци,поради факта,че родителите им са "безследно изчезнали"или просто пребити по комунистическите ЛАГЕРИ ЗА "ПРЕВЪЗПИТАНИЕ"!

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Ами бавят се,за да се уточни, дали да е робство,съжителство,добруване или присъствие!?
  След още едно поколение(20-25 години) ще се уточнява, дали Левски е бил национален герой,или е бил турско мекере,рекетьор,криминален престъпник и враг на фрагментираната мултикултура!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Бавят се, защото не могат да се разберат на кой колектив да одобрят варианта за учебник? И кое издателство да ги печата? Бюрократите от МОН ще получат пари, много пари, като комисионни! Залога е голям, затова споровете са ожесточени и продължителни!!!! Има различни лобита.... Не случайно всеки нов министър първо се захваща с учебниците, не с намаляването на милионите отсъствия и подобряването на дисциплината в клас с липсата на достатъчно финанси за образованието!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  По другите предмети след 15 септември учителите сами ще трябва да измислят как ще покриват разликите в материала, каквито например има по български език и география за пети клас."Това ще е прекрасно и за учителите и за децата.Свободно избираеми теми.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":
  В исторически план е много сложно да се обясни на децата какво се случва в последните 27 години и какво е извършила лелка Меглена Кунева , и как така България е по-зле от Сирия без да се стреля по улиците и без да падат бомби половината ни страна е в руини , продават се даже и бивши училища за жълти стотинки.
  И за какво Меглена Кунева прие поста на министър като един учебник за първокласници ? Щом не може да пусне за цялата година учебник за 1-ви клас какво различно може да направи със средните училища и ВУЗ-овете? Реално Кунева демонстрира колко е некомпетентна като защитава всякакви интересни но не и български!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Според мен не е толкова важен колективът,а съдържанието ,което ще вложи в учебника и дали най-после внуците ми ще знаят,че най-жестоката и безпардонна диктатура беше КОМУНИСТИЧЕСКАТА сле 1944 г.!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Гневно

  Единственият нов учебник тази есен ще бъде по история за пети клас, където програмата е изцяло сменена и ще се учи античност вместо българска история.
  ____________
  По всичко си личи ,че за Кунева изобщо не е приоритет да се учи история на България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  С цялото ми уважение към претенциозния ти НИК просто съм на различно мнение!
  В 1-ви клас целта на децата е да се научат да четата/някои от тях да "сричкуват"/-думата чух от "отворковци" по ТВ и да смятат до 20 !
  Не съм убеден ,че това не би станало и със стар БУКВАР и СМЕТАНКА!!!!

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  ..."дали най-после внуците ми ще знаят,че най-жестоката и безпардонна диктатура беше КОМУНИСТИЧЕСКАТА след 1944 г.! "....Би трябвало да знаят - в учебниците за 6-ти и 11 клас го пише. Проверете? Проблема е, че системата е такава, че учениците не учат! Защо да учат, след като ВСИЧКИ минават в горен клас. Все едно работник да работи усилено, след като така и така ще си вземе заплатата....

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  И защо беше нужна тази нова програма, след като няма да има учебници? Най-вероятно да се създава още хаос в образованието и да се увеличава неграмотността,за щото е малко и сега !?!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  [quote#8:"doroteus"]В 1-ви клас целта на децата е да се научат да четата/някои от тях да "сричкуват"/-думата чух от "отворковци" по ТВ и да смятат до 20 !
  Не съм убеден ,че това не би станало и със стар БУКВАР и СМЕТАНКА!!!! [/quote]
  Извинявай за съмненията ама пък така българите или това което остана от тях в България са научили буквите със стари буквари без Кунева да им е министър на образованието абе аланкоолу?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  ами понеже тече съгласуване на историята ни в частта "цитати " от Левски и евроатлантизма в развода между съжителите .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#6] от "doroteus":

  А какво да кажем за ДНЕШНАТА,КОРПОРАТИВНО БАНКОВА ДИКТАТУРА!?
  ЗАЩО, три милиона българи се ЕВАКУИРАХА от щастливия живот в България!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  Не се заблуждавайте - в министерството командва Дани Бой!

 15. 15 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Пръмова ще нанесе щети, които който и да дойде след нея, не би могъл да поправи. Но пък "нашите" хора ще докопат доста от баницата "образование" и особено от парите идващи от Брюксел.

  Или правителството е пълно с гьон сурати или с хора без никаква квалификация, или (най-вероятно) и двете. Това като че ли е критерия, по който са подбирани. Горко на тази държава в която безхаберието е необходимо качество за работа в правителството.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 221 Весело

  Не се притеснявайте,женицата със звънчето ще "оправи" образованието!

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#13] от "Краде ми се мили мой!":

  Ами защото ако се бяха опитали да го направят ПРЕДИ ЗНАКОВАТА 1989 Г И СЛЕД ЗНАКОВАТА ТАКАВА - 1944 Г. голяма част от тях/с повечко късмет/щеше да отнесе ХУМАНЕН ПРЕСТОЙ в някой ЗАТВОР С ХУМАНЕН РЕЖИМ,а тези с по-малко късмет щяха да увиснат по бодливите заграждения,с които беше опасана МИЛАТА НИ РОДИНА!!!Застреляни,разбира се,от изпълняващ дълга си граничар!
  Малко са тези с късмет,които успяха да се измъкнат !!!
  Най-добронамерено те питам - на колко години си???

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "технологичното време за написването, одобрението и отпечатването им е между година и година и половина. "

  Т.е. проверка до последната запетайка, дали лъжите в съответният проект за учебник съвпадат с водената антируска и америколюбска политика.

  мурзилка
 20. 20 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Бавят се защото става дума за гарантиран бизнес в размер на десетки милиони. Сериозна работа ви казвам. Не може да се допусне случайни фирми да се облажат

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 21. 21 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":

  55

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#21] от "Краде ми се мили мой!":

  Да смятам ли че си рожба на АБПФК или просто един НОСТАЛГИК НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ ???
  Аз съм на доста повече,но СЪМ ОТЧАЯН АНТИКОМУНИСТ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ !
  Чао!

 23. 23 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "doroteus":

  Злобата те яде, и ВЕЧЕ те е съсипала!
  Чао!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 24. 24 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кунева ще удари в земята египетското недоразумении по простотии.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  2014г. "39% от учениците у нас на 15-годишна възраст разпознават буквите, но не разбират, не могат да обяснят и да анализират какво са прочели, пише в. Преса, позовавайки се на изследване на Световната банка. Още по-зле изглеждат нещата по математика, където тийнейджърите разпознават цифри, но на практика не могат да решават задачи."
  Същите тези ученици, още в това си качество, или малко по-възрастни, вече оформени в калъпа нужен на САЩ, ЕС, Турция и прочие държави(а.к.а. на корпорациите) после имат "собствено" мнение, често заплатено в различни социални мрежи и форуми.

  мурзилка
 26. 26 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 288 Гневно

  Защото Пръмова избира между кръговете си от доверени хора

 27. 27 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#16:"oporna_to4ka"]Да предположим че учебниците се бавят щото"Кунева е проста"?! А тролчета? Ай - развивайте темата.

  [/quote]

  Не остава много за развиване, ти всичко си казал в 3 думи. Можем да добавим само "и алчна".

  https://goo.gl/8NG90J
 28. 28 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кунева е не само алчна. Тя е преди всичко продажна. Безцеременното изгонване на проф. Денков е срам и безобразие. Но Кунева е оперирана от чувство за срам.

 29. 29 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  преди 20 години имаше 1 приказка че няма ученик който да е започнал и завършил в рамките на 1 и съща учебна програма... : D
  Извинявам се, прОграма :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  1. махане на малоумното "Под Игото" И. Вазов
  2. изучаване на "Записките" - З. Стоянов
  3. "Здраствуйте Братушки" > да се изучава по всички предмети като национално предателство, промиване на мозъци, чуждопоклонничество, анти-българско и раболепно съзнание.
  4. История на Руското Робство в България.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Любопитно

  До коментар [#1] от "doroteus":
  Трябва да се учат и двете неща, защото едното е следствие от другото. С половин истина не става

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Само като я видя и ми се повръща.
  Нема такава продажна снаха.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 33. 33 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 566 Неутрално

  99та година съм бил 5. клас, тогава започнахме да учим Българска история и никога няма да забравя първата точка на първия урок : какво е русофил и русофоб.......

  I shave with Occam's razor
 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  Авторката, дайте числата - учебник с какъв обем (щото в случая не се връзват и 20 листа А4 текст) се разглежда в колко варианта, та са предвидени 13 месеца?

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Каква нова програма, като няма учебници и до септември не се знае ще или не ще да има.

 36. 36 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 975 Неутрално

  А колко часа общо ще се изучава историята в 5-ти клас според новата програма? По колко часа на седмица са предвидени за изучаването на античната история?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 37. 37 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Защо се бавят новите учебници"
  ====
  Още избират между цигански и български език.
  Но най-вероятно ще ги издадат на цигански, защото са болшинство.

 38. 38 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Защо се бавят новите учебници?"

  Според издателите 7-месечният срок е твърде кратък, а от бързане ставали грешки!
  Те "грешки" стават и когато не бързат, защото са много "умни" всички по веригата от дупетатите през министъра и спициалистите от мон та до издателите?!!! И за какво са им тези "нови" учебници като децата не ги четат?!!!!

 39. 39 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#25:"Маршалов"]2014г. "39% от учениците у нас на 15-годишна възраст разпознават буквите, но не разбират и не могат да анализират какво са прочели". Още по-зле изглеждат нещата по математика, където тинейджърите разпознават цифри, но на практика не могат да решават задачи!" Същите тези ученици, още в това си качество, или малко по-възрастни, вече оформени в калъпа нужен на САЩ, ЕС, Турция и прочие държави после нямат "собствено" мнение ....!? [/quote]

  Така е "добре" не питат и не искат да знаят, лесно се манипулират и през "телефончетата" им се казва какво да "харесват" и какво да "мразят"!!!!! А това, че не разбират какво четат и не могат да смятат си е само "плюс", така няма да се "стресират" - демек, пазят ги както "капаците" на конете????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK