Румяна Бъчварова: МВР работи изключително добре, няма да се откажа от реформата

Румяна Бъчварова МВР

© Георги Кожухаров

Румяна Бъчварова МВРВътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че ведомството й работи "изключително добре", а резултатите показват, че системата може да се отпуши, ако се продължи с промените.


"Мисля, че МВР работи изключително добре в последната година - справяме се много добре на границата, поддържаме готовността си да се справим с терористична атака, въпреки че няма пряка опасност, ГДБОП работи изключително добре след преструктурирането, полицията е изключително активна, подготвихме реформата в МВР, започнахме нов подход за ограничаване на битовата престъпност - чрез превенция", изброи министърът в интервю за БНР тази сутрин. Тя добави, че във ведомството се работи много и това дава резултати.


Бъчварова декларира, че отказът на депутатите да подкрепят промените в Закона за МВР няма да я откаже от опитите за промяна в системата. Внесените от правителството поправки, голяма част от които преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите на МВР, се препънаха във вътрешната комисия в парламента, след като само представителите на ГЕРБ ги подкрепиха, БСП се обяви против, а всички останали партии гласуваха "въздържал се". Решението предизвика нова вълна коментари за конфликт между Румяна Бъчварова и предшественика й на поста и настоящ шеф на комисията Цветан Цветанов, които и двамата отрекоха. Вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева увери, че промените ще бъдат обсъждани в пленарната зала въпреки бламирането им в комисия.
По поправките предстои да се произнесат още две комисии - по правните въпроси и тази за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства.


"Ако Народното събрание не подкрепи не подкрепи проектопромените, ще изчакам още три месеца, ще разгледаме законопроекта, макар да не мисля, че той се нуждае от съществени промени, и ще го внесем пак. Няма да се откажа, защото съм дълбоко убедена, че такава промяна в МВР е нужна. Връщане назад не бих приела по никакъв начин", заяви Румяна Бъчварова.


Тя повтори, че текстовете, на които разчита да реформират МВР, са писани и обсъждани една година, при пълна прозрачност и взимане предвид на различни мнения. Министърът подчерта, че се ползва с "безпрекословната подкрепа" на премиера.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK