Тристранката ще обсъди промените в Закона за МВР

Вносител на законопроекта е вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Въпреки че членовете на ГЕРБ във вътрешната комисия единствени гласуваха "за", той срещна критики и от тях.

© Георги Кожухаров

Вносител на законопроекта е вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Въпреки че членовете на ГЕРБ във вътрешната комисия единствени гласуваха "за", той срещна критики и от тях.Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес промените в Закона за МВР.


Сред предлаганите от правителството промени са намаляване на разходите на ведомството чрез съкращаване на обезщетенията при пенсиониране или напускане на системата, по-кратък платен отпуск, нов ред за даренията,
превъзлагане на издаването на документи за самоличност и преструктуриране на пожарната.


Предложените от Министерския съвет законодателни промени бяха отхвърлени за първо четене от водещата вътрешна комисия с председател Цветан Цветанов. Сред критиките на депутатите бяха липсата на идеи за подобряване на мотивацията на служителите и дестабилизация на сектора. Въпреки това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов допусна, че те ще бъдат приети от пленарната зала, но ще претърпят значителни корекции между първото и второто четене.
Обсъждането на законопроекта с представители на работодателските съюзи и синдикатите се очаква да даде знак до каква степен ще се получи съгласие за орязването на социалните придобивки на работещите в МВР.


В дневния ред на тристранката днес е и анализ от прилагането на еднодневните трудови договори, приложени за пръв път при прибирането на миналогодишната реколта плодове и зеленчуци. По данни на Главната инспекция по труда за половин година над 1000 фермери са използвали 72 хил. договора. Основен проблем е, че наеманите социални помощи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK