Бизнесът подкрепя промените за МВР и иска още по-смели реформи

Васил Велев

© Красимир Юскеселиев

Васил ВелевИзбори 2022

Работодатели заявиха, че подкрепя предложението за поправки в Закона за МВР, и се обявиха за по-смели промени. Това стана на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, на което синдикатите повториха позицията си срещу отнемане на социалните привилегии на служителите на ведомството, съобщи БТА.


Според проекта, който бе отхвърлен от вътрешната комисия в Народното събрание, обезщетенията при пенсиониране на новопостъпилите служители на МВР ще се намалят от 20 на 12 месечни заплати, а платеният годишен отпуск ще бъде 25 вместо 30 дни. Предвижда се преструктуриране на дирекции и отделяне на административното обслужване на граждани в център за предоставяне на услуги.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че подкрепя законопроекта, а реформите определи като закъснели и недостатъчни. По думите му бизнесът би подкрепил и по-смели реформи.
Работодателите изтъкнаха, че по процент на разходите за сигурност в бюджета България е на второ място в Европейския съюз, а по разходи за сигурност към брутния вътрешен продукт също е далеч над средното за ЕС ниво.


Нужни са повече камери, а не повече полицаи, повече техника, а не повече гориво за колите, смята Васил Велев. Той отбеляза, че ако проблемът с мотивацията на полицаите да си вършат работата са 20-те заплати при пенсия, то винаги може "да се намери някой, който да даде 20 заплати, за да не ни пазят".


Същевременно синдикатите защитиха позицията си срещу реформите. Президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България Венцислав Станков се обяви срещу намаляването на обезщетенията при пенсиониране и платения отпуск и заяви, че не подкрепя деленето на служителите на новопостъпили и заварени. Синдикатът подкрепя предложението администрацията в МВР да премине по Закона за държавния служител. Според Станков обаче има длъжности, които не трябва да са по този закон или по трудови правоотношения, като преподавателите по специални дисциплини в Академията на МВР.


От Синдиката на гражданската администрация в МВР подкрепят административната реформа, но отбелязаха, че трябва да се промени принципът на формиране на работните заплати, като за основа да служи средната заплата за бюджетната сфера. От структурата подкрепят държавните служители от администрацията да преминат по Закона за държавния служител, но искат преди преминаването да им бъдат изплатени обезщетения.


Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че предложените промени създават впечатление, че се опира до това, че има хора, които не живеят чак толкова лошо като останалите заради социалните си придобивки, и сега е необходимо "да се погрижим и те да живеят толкова лошо".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK