Синдикатът на работещите в здравеопазването иска таван на заплатите в болниците

Централата на КНСБ в София

© Валентина Петрова

Централата на КНСБ в СофияНе може на едни места да има заплата 30-50 хиляди лева, а в същото време на други места да е 800-1000 лева. Трябва да има таван, някаква норма, особено когато се ползват публични средства - от тях не може да се формира печалба. Трябва да се каже категорично, че подвижната част от заплащането не може да бъде повече от два пъти от трудовото възнаграждение.


Това заяви председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов по време на дискусия днес в сградата на КНСБ за здравната реформа. За "Дневник" той поясни, че заплащането на лекарите не може да е политика на болниците, когато се ползват средства от здравната каса и трябва държавата да наложи регулация. Синдикатът настоява за нов специален закон, по който да се регистрират болниците, вместо към Търговския както в момента.


"От повече от 10 години говорим, че трябва да има отделен специален закон като във Франция и в Германия, по който се регистрират и се финансират държавните и общинските болници. Никой не насилва никого да подписва договор с НЗОК, но за който ползва публичен ресурс трябва да има някаква регулация, защото разликите в заплащанията по 15 пъти не е редна.", заяви д-р Кокалов. "Не може да се взимат 30-50 хиляди на месец на фона на общите пари, които влизат, и при над 10 хиляди липсващи специалисти в здравеопазването.", допълни той.
На въпроса не е ли против принципите на синдиката като организация да иска на част от служителите в сектора да се плаща по-малко, Кокалов обясни, че няма противоречие и това вече се въвежда в Македония и други страни, а в Германия в момента върви дебат за таван на възнагражденията изобщо, а не само в здравеопазването. "Защото по този начин се обезсмисля работната заплата", обясни председателят на синдиката. "Заплатата все пак се дава за някакво образование, за ценз, опитност - не може да бъде някакво баснословно число за някой си, защото си е решил, че той има толкова голям принос", коментира той.


Болниците могат да си формират печалбата "от частна дейност, от договри с частни дружества, от застрахователни и кешови плащания", но не и от публичния ресурс от здравни осигуровки. Той е "за здравето на хората, а не за формирането на печалба на собственика на тая или оная болница", категоричен е д-р Кокалов. "Регулация не е мръсна дума, особено когато се ползва публичен ресурс", допълва той.


По време на дискусията по-рано днес заместник-министърът на здравеоазването Ваньо Шарков коментира по исканията за промяна в търговския статут на болниците, че се търсят юридически решения и ведомството е готово на "всякакво съдействие" от страна на синдикатите.


"Големият проблем е със задълженията на тези лечебни заведения и как се излиза от тях. Но безспорно това, което трябва да направим, е да вървим към Колективния трудов договор, да постигнем добра договорка в него, от която да не може да се слиза на по-ниско ниво. Труден е разговорът с работодателските организации, защото винаги досега се казваше, че Министерството на здравеопазването не може да им казва какви заплати да дават в техните болници, защото са търговски дружества", коментира Шарков, цитиран от "Медиапул".


И Шарков е съгласен, че неравномерното заплащане в болниците се дължи отчасти на регистрацията на лечебните заведения по Търговския закон и трябва промяна. Според Кокалов ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът също ще бъде по-ефективен.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Сега стана сбоджата!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 574 Весело

  Вижте как веднага си проличава мисленето на комуниста: когато има разлики между богати и бедни, не пита какво може да се направи, че бедните да станат по-богати, а търси начин да принуди богатите да обеднеят.

  Тая пуста червена чума...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Един куп комунета НЕ РАБОТЯТ КАТО ЛЕКАРИ , ръфат от мръвките пуснати под масата от господаря Боко и при това си слагат 'д-р' пред името най-нагло . Всичкият този биофилм под ръба на кенефната чиния (от рекламата на Domestos) се чуди как да прецака работещия лекар и цялото лекарско съсловие като направи и него наемен работник и слуга на политическата класа, пролетариата и мутрата им господар. Всякакви комунисти търсят начин да направят одържавяване и да сложат лекарите на твърди заплати като наемен работник с колективен трудов договор?! Свободна професия ли ? Не и в комунистическото гето. Нали разбирате ,че ако се направи това упражнение без намаляване на заплащането на медицинския персонал то това не би имало смисъл да махат
  търговските дружества. Това им пречи- нарастването на лекарските заплати като в Европа, а не търговските дружества. Но те не смятат да направят заплатите по 5000 Евро на лекаря , а ако може да са едни 500 лева в
  комплект с порочната от социализма УРАВНИЛОВКА и заплати зависещи от някой партиен секретар и уж защитавани от продажните комунистически синдикати , на които им текат лигите за нови членове и организации в болниците, които организации увехнаха последните 10 години. И всичко
  това от едни гнусни боядисали в синьо 'десни' нарекли се
  ......реформатори. РЕАНИМАТОРИТЕ НА КОМУНИЗМА на Пешко Левото направиха още една стъпка в демотивацията на лекаря да работи и остава тук. Такива изказвания само продават още повече самолетни билети......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Весело

  [quote#0:"Статия"] Не може на едни места да има заплата 30-50 хиляди лева, а в същото време на други места да е 800-1000 лева. Трябва да има таван, някаква норма[/quote]
  Ами ето я нормата - максималната заплата да не надвишава 200 пъти минималната. Е, вярно е, че в Израел са приели само 44 пъти, но то е само за банковите служители, а както знаем от пишман-правораздавачите, "животът е безценен", здравеопазването му е безценно и колкото и да се плати на лекар, все ще е малко.

 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ах, това пусто комунистическо минало....

 6. 6 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Не зная каква е истината, факт е обаче, че в системата потъват пари като вода в пясък, а ефекта за пациента е никакъв.
  Изводът - тая вода се събира някъде, в разни водни джобове и това да ви кажа без докторско участие няма как да стане. Може да са 5% от хората в системата, но някой ги отваря тези кранчета.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Любопитно

  [quote#5:"pro_bono"]Ах, това пусто комунистическо минало.... [/quote]
  За тоталитарното осигуряване ли иде реч или за контрола на заплатите?
  Защото, ако освободиш едното, трябва да освободиш и другото - всеки да се осигурява как намери за добре.

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не може да се взимат 30-50 хиляди на месец на фона на общите пари, които влизат, и при над 10 хиляди липсващи специалисти в здравеопазването.", допълни той.
  Виж му само колко му е акъла на тоя...Еми точно защото липсват специалисти,заплатите на някои светила достигат 30-50 хиляди на месец...
  И дълбоко се съмнявам,че с таван на заплатите ще се увеличат специалистите..Съвсем обратното ще стане-още по-малко ще станат..Ама ходи го обяснявай на някъв синдикалист..

 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Политиците пак насъскаха кучетата от "националните" синдикати срещу поредните професионалисти. Лекарските съюзи не са част от КНСБ или подкрепа. Така че тия последните да си затварят устите.

  chavo64
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Весело

  [quote#6:"moscowagent"]а ефекта за пациента е никакъв. [/quote]
  Как никакъв? Всяка година все повече хора не ползват лекарски грижи за вечни времена - през 2013 г. - 104345, през 2014 - 108952 вече.
  И ЦРУ го твърди:
  http://www.segabg.com/article.php?id=783951

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Не може на едни места да има заплата 30-50 хиляди лева, а в същото време на други места да е 800-1000 лева. Трябва да има таван, някаква норма.Е,явно,че може.Кажете кой ги дава тези заплати от 30-50 хиляди лева и в кои болници.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Трябва да има някаква справедливост.Иначе всички млади лекари ще бягат или в чужбина ,или в големите държавни и частни болници в София.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Всеки път ме учудват синдикатите у нас. Един път, че там където имат най-много членове се бавят най-дълго заплатите, друг път че искат да се намалят някакви заплати, вместо да искат другите да се увеличат. Ако човека заслужава заплата от 50 хил. лева да ги вземе, като идат 10 българи в Турция или Австрия и платят по 50-100 000$ за лечение, по-добре ли е!? Основното е, ако тези хора са толкова добри да имат по 10-15 млади стажанти около тях за да попиват знания, а не да им гледаме в портфейла. Но къде да се мисли в синдикатите, най-добре да се гледа в канчето на другите. Сега е момента да се наблегне изградени специалисти да се погрижат за младите лекари, защото можем без всякакви специалисти, ще внесем телефони, компютри, коли, нефт и/или какво не, но здраве не можем.

 14. 14 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  12,

  Каква справедливост не гони? Повече от нормално е в частна болница, където пациенти плащат и без НЗОК, топ специалист да взима много повече от човек в изцяло държавно финансирана болница. Примерно си топ кардиолог или мозъчен хирург и правиш по операция с цена 10000лв, каквато друг в цялата държава не може да прави, на ден-два. Ами, защо да не ти плащат 50000? Изкарваш на болницата примерно 300000 и нагоре.

  Стига с тоя соц, че всеки трябва да взима като останалите. Колкото по-малко хора имат твоите умения, толкова по-ценен е трудът ти(Ако се търси, разбира се...). Проблемът в здравеопазването ни не е в заплатите на топ специалисти, а в кражби в НЗОК от лекарства примерно, източване с фиктивни болни, източване на болници от ръководствата им. Но за тия проблеми трябват работещи прокуратура и съд. Високи заплати на малко хора с уникални умения в професията си са нещо съвсем нормално и просто трябва да се следи тия доходи да са на наистина пазарен принцип. При вид източване на болницата или касата си има разследване на криминално престъпление.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван Арнаудов":

  Минусите под поста ти, дори в този "уж" десен сайт, доказват колко си прав ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#14] от "атанас":

  Тук отдавна са анархо-комунисти и атакаджии, няма на кого да зададеш ТОЗИ въпрос ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Това едва ли са заплати на лекуващи лекари. Може да са някакви началнически постове, където д-р пред името да му служи само за престиж. Но дори и за началници такива пари се изкарват само от схеми, тоест да търсят проблема при НЗОК, не при "лекариТЕ".

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#2:"Иван Арнаудов"]Вижте как веднага си проличава мисленето на комуниста:[/quote]
  Тук според мен въобще не става въпрос за комунизъм, а наистина за някакъв баланс..

  Човека не казва - "Искаме всички да получават по равно", а казва трябва да има някакви граници , защото наистина ако един получава 30-40 000 а много други лекар със сходна специалност - 1000 ...това в никакъв случай няма да направи "богатия" по-щастлив, но със сигурност ще накара "бедния" да оплюе системата и да търси спасение навън.

  Виж ако единия защото работи повече получава 4-5000 а другиоя - 1500, там вече има възможност за съревнование и стремеж втория да настигне първия..

 19. 19 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#12:"Роси"]Трябва да има някаква справедливост.Иначе всички млади лекари ще бягат или в чужбина ,или в големите държавни и частни болници в София. [/quote]
  Абсолютно.... В едно състезание като видишщ, че първия е 20 обиколки пред теб - въобще няма да се и насилиш да участваш.. Огромните разлики в стандарта ДЕМОТИВИРА!

 20. 20 Профил на just
  just
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само за сравнение, в Англия в NHS-/системата на ДЪРЖАВНОТО здравеопазване/, което е над 80% от здравният сектор, заплатите са както следва:
  млад лекар, току що завършил 28-30 000 паунда
  лекар специализант32-50 000 паунда/ в зависимост от стажа/
  лекар специалист от 70 до 120 000 паунда МАКСИМАЛНО.
  Няма по-голяма заплата от 120 000 паунда, дори професор да е,
  всеки специалист има право да работи определени часове
  в своя частен кабинет или в частна болница и там няма лимити на заплащане, всичко зависи от клиентите/пациентите.
  В Германия, Австрия, Испания, Швейцария положението е сходно.
  Който желае да си докарва заплати надвишаващи стотици пъти възнаграждението на колегите си, да излезе на свободния пазар и да се докаже. Ако наистина е супер специалист, то пациентите ще го търсят и ще има възможност да изкарва
  НЕОГРАНИЧЕНИ доходи.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "stoiank":

  Само ще ти кажа, че тия дето взимат по 30к лева, не търпят никакви стажанти покрай тях. Защото са им конкуренция, а те взимат тия пари, точно защото нямат конкуренция. Това в интерес на истината не са много хора - едни 100-200 специалиста в цялата държава и то съсредоточени в 10 болници, основно в един град. Но около тях няма стажанти, обикновенно си имат 1-2 избраника и не допускат други. Всичките са концентрирани около думичката кардио....

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "just":

  Уточни само, че иде реч за годишни заплати, че някой хора ще подскочат като видят тия числа.

 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  Жалко тогава. Не съм запознат, но е тъжно да нямаш желание да обучиш хора, които ще лекуват благодарение на теб. Нима те са се родили научени.....

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Тц. 50% от клиничната пътека са директно заплата. Виж какво е остойностяването на една сериозна сърдечна интервенция.

  Що мислиш преди време гръмна скандала с ненужните ангеографии? Ама много бързо се потули...

  Та има едни заплати в сектора дето са си баш такива и то са си на опериращи специалсти. Какво влиза отделно под масата не го броим въобще.

 25. 25 Профил на just
  just
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  Да, това са годишни заплати, ако бяха месечни лекарите от цял свят щяха да искат да работят в NHS.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Явно едрите риби изяждат всичко, за цацата не остава. Хайде нека тези, дето са много известни и много кадърни, да се изведат от яслата /здравната каса/ на изцяло частна практика. Нормалния пациент така или иначе няма възможност да се лекува при тях.

 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Парите са като електричеството за машините с претоварване на напрежението машината изгаря с недостатъчно не могат да работят

 28. 28 Профил на Viliana Penovska
  Viliana Penovska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "just":

  Това са месечни заплати. Дават се на малко специалисти, които работят в областта на кардиохирургията, инвазивната кардиология, транспантологията и неврохирургията. Е, направете си сметка дали не ги заслужават.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  [quote#28:"nana_56"]
  Това са месечни заплати. Дават се на малко специалисти, които работят в областта на кардиохирургията, инвазивната кардиология, транспантологията и неврохирургията. Е, направете си сметка дали не ги заслужават.[/quote]
  Някои заслужават, други не, но си е начин за източване на здравната каса. Затова многозаслужилите в частни клиники и далеч от общите пари. За да има обществено здравеопазване.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  "Кажете кой ги дава тези заплати от 30-50 хиляди лева и в кои болници"

  Управителният съвет на търговското дружество "Болница". И не е задължително по сметката на дружеството да има наличност - вземат се кредити за да си платят заплатите. На ВМА два пъти се отпуска целева помощ (безвъзмездна) от републиканския бюджет по 60 млн. лв. ...за да плати консултантските и др. хонорари.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Весело

  [quote#14:"атанас"]правиш по операция с цена 10000лв, каквато друг в цялата държава не може да прави, на ден-два[/quote]
  Траурните агенции правят по 20-30 операции на ден. И всичките успешни - "пациентът" не се връща повече за втора, трета операция, допълнителен стенд или контролен преглед за допълнително предписание на лекарства.
  Въпросът е обаче, въпросният хирург, "създал" бизнес за траурните агенции, трябва ли да получи допълнителен хонорар от тях?

 32. 32 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#6] от "moscowagent":

  до докторските джобове стигат под 3% от парите за здравеопазване ,лошото е ,че от тези 3% до най малките доктори ,дето работят с пациенти на първа линия стигат най много 500-1000 лв с всички екстри ,общо взето те носят каиша на цялата система ,тях проверяват най много ,тях бият пациентите ,а и те носят нощните и дневни дежурства ,тези дето вземат по 30 до 100000 нямат досег до пациент ,те УПРАВЛЯВАТ ,там е проблема ,онзи ден проф Начев се изказа ,че джипитата вземали капитации и трябвало да се спре това ,а капитацията да е най много 50% от парите им ,ами отдавна капитациите покриват само задължителните разходи за среден персонал ,които са 1 среден персонал за 1000 души и над 2500 записани по 1 лекар ,което показва ,че капитацията вече не покрива данъците върху заплатите и заплатите на персонала , но проф Начев няма как да ги знае тези работи ,щото си пише ей така 500 до 700 хиляди месечно ,щото е най великия и умен доктор в България ,другите не работят ,те крадат ,а той не ,на това пожизнено заемане на постове на всички нива трябва да се сложи край и да има само 2 мандата за всеки един на всички нива в здравната система ,независимо кой колко е заслужил и най много 10 пъти разлики в заплатите от най добрия до най лошия лекар .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK