Политиците за гражданските арести по границата

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаВ последните месеци зачестиха информациите за "граждански арести" на мигранти по границата, а в неделя премиерът Бойко Борисов дори благодари на доброволците, защото "държавата е наша, обща и всеки, който помогне, само едно "благодаря" заслужава" и ден по-късно каза, че е неправилно цитиран. Дейността на отрядите обаче е нерегламентирана и граничи със самоуправство. "Дневник" потърси мнението по темата на депутати от различни парламентарни групи.


"Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права", заяви вчера във "Фейсбук" Борисов. Политици от ГЕРБ коментираха, че не може да се подкрепя самоуправството и незаконната дейност, каквато е тази на т.нар. граждански отряди. Допуснаха, че чрез доброволчеството може да се прикрива криминална дейност - каналджийство и трафик на хора.


Говорителят на БСП Атанас Мерджанов каза пред "Дневник", че случващото се по границата само показва липсат ана държава, която си върши работата. Всичко става по определен ред и начин, ако има гражданска инициатива, тя трябва да е регламентирана със закон, който да уреди п равомощията им, лаконичен бе Мерджанов.
Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) коментира във "Фейсбук": "На другарите, които се радват на Динко (Господин Вълев от Ямбол, който задържаше бежанци по границата - бел. ред.), ще кажа, че плъзне ли се обществото по този улей, един ден такива като него ще преследват социалисти по улиците като врагове на нацията, а останалите ще ръкопляскат. Не е като да не се е случвало". Слабите институции подкопават върховенството на закона, но то нито има алтернатива, нито може да се слага на пауза, коментира Вигенин. Според него премиерът Борисов е огромна заплаха за държавата, ако не разбира това.


Янко Янков от ДПС също застъпи тезата, че не е редно с нерегламентираната си дейност доброволни отряди да компенсират това, което не може да направи държавата. "Какво значи със свински опашки да връзваш хора, да ги задържаш с ловни пушки. Това е незаконно, нищо, че обслужва косвено националния интерес", заяви той.


Според Янков може да бъде поощрено подаването на сигнали към институциите, но не и самоуправството на определени хора. Задържането обаче крие риск за живота на двете страни, защото и двете страни може да са въоръжени, коментира той. Не сме обмисляли вариант за законодателна промяна, но ако това започне да става ежедневна практика, ще бъдем принудени да предприемем нормативни действия, за да се регламентират такива неща, посочи Янков. И даде пример с времената преди 1989 г., когато по южната граница 80% от хората са били доброволци и са се използвали най-вече за своевременно информиране.


Съпредседателят на ДПС Рушен Риза също не подкрепя доброволни отряди, без да са ясни функциите им и дали ще бъдат ангажирани с опазване на границата - с оръжие или без оръжие. Държавата трябва да си поеме функциите, каза той.


"Категорично съм против така наречените "граждански арести". Това е тържество на беззаконието и още повече ни отдалечава от правовата и цивилизована държава", коментира в профила си във "Фейсбук" депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев ("Движение България на гражданите"). Той се обявява "за" силно и будно гражданско общество, но това е чисто и просто произвол, тъй като законът е напълно ясен."


Напомня, че право да задържат имат органите с полицейски правомощия и то, с малки изключения и за кратко време, след разпореждане на прокуратурата и съда. "Не трябва обаче да подминаваме причините защо толкова хора напоследък да решат да вземат закона в "свои ръце". Проблемът с нелегалните мигранти е също толкова реален, колкото и универсалното чувство за несправедливост, което всеки един гражданин в по-голяма или по-малка степен е усетил, било то при допир със съдебната система, било то при взаймодействие с други държавни органи", продължава Тренчев.


Той добавя, че трябва да се изкорени необходимостта хората да действат по такъв начин, като държвата си върши работата адекватно. "В контекста на безпрецедентната миграционна вълна и заплахите, които тя носи, в това число и от терористични актове, ситуацията е още по-чувствителна. Действително не може да допускаме всеки да може да преминава границата ни както намери за добре!", смята депутатът и добавя: "Но как го предотвратяваме казва ужасно много за нас като нация."


"В 21 век за мен израз на патриотизъм не е да тичаш със снайпер в ръце и облечен в официален анцуг, загърнат с националния флаг да крещиш "но Бългерия, гоу Търки ноу!", пише още Тренчев". Както и не е партиотизъм да просваш когото и да било по очи на земята и да го връзваш със свински опашки. Израз на патриотизъм е да се бориш за това да има правова и редова държава. Да спазваш правилата и да изискваш от другите да сторят същото", посочва още той.


Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов подкрепи гражданските отряди, защото това е част от гражданското общество, както го разбира той, но при регламентация и строг подбор на хората в тях. Аз съм за подобни отряди, защото гранична полиция не може да се справи, коментира той пред "Дневник". Добре е, ако има български граждани, които доброволно се ангажират да помагат, и това желание трябва да се използва, каза той.


Каракачанов обяче поиска регламентация, защото "да не стане така, че покрай доброволните отряди има и такива, които вършат друга работа, като каналджии и трафиканти". По думите му трябва да подбор и проверка за чист осъдебно минало, за здравословно състояние. Не може пияници, побойници и криминалнопроявени да влизат в тези отряди, трябва да са на поне 18 години и да не са прекалено възрастни, посочи той. Правомощията им пък можело да бъдат уредени с наредба на МВР.


Има ентусиазъм и това трябва да се използва - не само за границата, но и за опазване обществения ред, смята Каракачанов. И даде успешен пример с отряда в Змеево преди 4-5 години, в който са били ангажирали местните ловджии. По-добре да се регламнетира, а не доброволците да се оставят на самотек и да се заклеймяват, каза той. И добави, че не е съгласен, че човек, защитаващ границата от патриотизъм е виновен, защото държавата не си върши работат.

Един друг поглед към "свинските опашчици":На първо място, освен незаконни, подобни "доброволни отряди на трудещите се (...


Публикувахте от Radan Kanev в 11 април 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK