Политиците за гражданските арести по границата

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаВ последните месеци зачестиха информациите за "граждански арести" на мигранти по границата, а в неделя премиерът Бойко Борисов дори благодари на доброволците, защото "държавата е наша, обща и всеки, който помогне, само едно "благодаря" заслужава" и ден по-късно каза, че е неправилно цитиран. Дейността на отрядите обаче е нерегламентирана и граничи със самоуправство. "Дневник" потърси мнението по темата на депутати от различни парламентарни групи.


"Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права", заяви вчера във "Фейсбук" Борисов. Политици от ГЕРБ коментираха, че не може да се подкрепя самоуправството и незаконната дейност, каквато е тази на т.нар. граждански отряди. Допуснаха, че чрез доброволчеството може да се прикрива криминална дейност - каналджийство и трафик на хора.


Говорителят на БСП Атанас Мерджанов каза пред "Дневник", че случващото се по границата само показва липсат ана държава, която си върши работата. Всичко става по определен ред и начин, ако има гражданска инициатива, тя трябва да е регламентирана със закон, който да уреди п равомощията им, лаконичен бе Мерджанов.
Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) коментира във "Фейсбук": "На другарите, които се радват на Динко (Господин Вълев от Ямбол, който задържаше бежанци по границата - бел. ред.), ще кажа, че плъзне ли се обществото по този улей, един ден такива като него ще преследват социалисти по улиците като врагове на нацията, а останалите ще ръкопляскат. Не е като да не се е случвало". Слабите институции подкопават върховенството на закона, но то нито има алтернатива, нито може да се слага на пауза, коментира Вигенин. Според него премиерът Борисов е огромна заплаха за държавата, ако не разбира това.


Янко Янков от ДПС също застъпи тезата, че не е редно с нерегламентираната си дейност доброволни отряди да компенсират това, което не може да направи държавата. "Какво значи със свински опашки да връзваш хора, да ги задържаш с ловни пушки. Това е незаконно, нищо, че обслужва косвено националния интерес", заяви той.


Според Янков може да бъде поощрено подаването на сигнали към институциите, но не и самоуправството на определени хора. Задържането обаче крие риск за живота на двете страни, защото и двете страни може да са въоръжени, коментира той. Не сме обмисляли вариант за законодателна промяна, но ако това започне да става ежедневна практика, ще бъдем принудени да предприемем нормативни действия, за да се регламентират такива неща, посочи Янков. И даде пример с времената преди 1989 г., когато по южната граница 80% от хората са били доброволци и са се използвали най-вече за своевременно информиране.


Съпредседателят на ДПС Рушен Риза също не подкрепя доброволни отряди, без да са ясни функциите им и дали ще бъдат ангажирани с опазване на границата - с оръжие или без оръжие. Държавата трябва да си поеме функциите, каза той.


"Категорично съм против така наречените "граждански арести". Това е тържество на беззаконието и още повече ни отдалечава от правовата и цивилизована държава", коментира в профила си във "Фейсбук" депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев ("Движение България на гражданите"). Той се обявява "за" силно и будно гражданско общество, но това е чисто и просто произвол, тъй като законът е напълно ясен."


Напомня, че право да задържат имат органите с полицейски правомощия и то, с малки изключения и за кратко време, след разпореждане на прокуратурата и съда. "Не трябва обаче да подминаваме причините защо толкова хора напоследък да решат да вземат закона в "свои ръце". Проблемът с нелегалните мигранти е също толкова реален, колкото и универсалното чувство за несправедливост, което всеки един гражданин в по-голяма или по-малка степен е усетил, било то при допир със съдебната система, било то при взаймодействие с други държавни органи", продължава Тренчев.


Той добавя, че трябва да се изкорени необходимостта хората да действат по такъв начин, като държвата си върши работата адекватно. "В контекста на безпрецедентната миграционна вълна и заплахите, които тя носи, в това число и от терористични актове, ситуацията е още по-чувствителна. Действително не може да допускаме всеки да може да преминава границата ни както намери за добре!", смята депутатът и добавя: "Но как го предотвратяваме казва ужасно много за нас като нация."


"В 21 век за мен израз на патриотизъм не е да тичаш със снайпер в ръце и облечен в официален анцуг, загърнат с националния флаг да крещиш "но Бългерия, гоу Търки ноу!", пише още Тренчев". Както и не е партиотизъм да просваш когото и да било по очи на земята и да го връзваш със свински опашки. Израз на патриотизъм е да се бориш за това да има правова и редова държава. Да спазваш правилата и да изискваш от другите да сторят същото", посочва още той.


Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов подкрепи гражданските отряди, защото това е част от гражданското общество, както го разбира той, но при регламентация и строг подбор на хората в тях. Аз съм за подобни отряди, защото гранична полиция не може да се справи, коментира той пред "Дневник". Добре е, ако има български граждани, които доброволно се ангажират да помагат, и това желание трябва да се използва, каза той.


Каракачанов обяче поиска регламентация, защото "да не стане така, че покрай доброволните отряди има и такива, които вършат друга работа, като каналджии и трафиканти". По думите му трябва да подбор и проверка за чист осъдебно минало, за здравословно състояние. Не може пияници, побойници и криминалнопроявени да влизат в тези отряди, трябва да са на поне 18 години и да не са прекалено възрастни, посочи той. Правомощията им пък можело да бъдат уредени с наредба на МВР.


Има ентусиазъм и това трябва да се използва - не само за границата, но и за опазване обществения ред, смята Каракачанов. И даде успешен пример с отряда в Змеево преди 4-5 години, в който са били ангажирали местните ловджии. По-добре да се регламнетира, а не доброволците да се оставят на самотек и да се заклеймяват, каза той. И добави, че не е съгласен, че човек, защитаващ границата от патриотизъм е виновен, защото държавата не си върши работат.

Един друг поглед към "свинските опашчици":На първо място, освен незаконни, подобни "доброволни отряди на трудещите се (...


Публикувахте от Radan Kanev в 11 април 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  А ето какво казва закона-[quote#146:"alderweireld"]Чл. 279. (1) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева. [/quote]

  Чл. 12а. (1) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
  (2) Необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането, както и когато на лицето без необходимост се причинява явно прекомерна вреда. В тези случаи наказателна отговорност се носи само в случаите на умишлено причиняване на вредата. - цитат на коментар #28 от “udz11487447”


  [quote#70:"адв.М.Гроздев"]Тези т.н. "граждански арести" не са незаконни. Всеки гражданин има право да задържи и предаде на полицията лице извършило престъпление, или ако са налице основателни причини да се предполага, че е извършило престъпление (като се държи сметка и за разпоредбата на чл.12А от НК).
  А преминаването на границата не по установения ред е престъпление. Няма абсолютно никакво оправдание за тези хора да преминават границата не през ГКПП, а криейки се през горите. Ако са бежанци никой няма да ги спре. Но те не са! [/quote]  [quote#156:"Търпана"](5) НЕ СЕ НАКАЗВА онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията. - цитат на коментар #151 от “alderweireld”
  Такааа.... и влизане с такава цел става по ЗАКОНОВИЯ РЕД - който има претенции на убежище, се явява на КПП-то, легитимира се, предявява си претенциите, и ги ДОКАЗВА!!! ТОчКА!!! [/quote]


  Нещо не разбрах, та вземи ни поосветли по темата: за какъв закон пишеш?
  Къде има закон който дава право на нелегално проникване в чужда държава? При това УМИШЛЕНО без каквито и да били документи? На неспазване реда и законността? При това умишлено и нагло! Да изброявам ли още нарушенията които въпросните лица извършват? Та, пообясни ни нас по-тъпичките, че нещо не ти схванах мислата.

  [quote#172:"frisky"]в Турция не са в опасност, поне международното право това казва и са свободни да поискат статут, който им приляга.
  тук влизат като нарушители на границата и нищо повече. [/quote]


  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/04/11/2740031_grajdanski_arest_na_bejanci_e_nezakonen_kaza_shefut_na/

  ----------
  НК Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.Чл. 12а. (1) (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
  (2) Необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането, както и когато на лицето без необходимост се причинява явно прекомерна вреда. В тези случаи наказателна отговорност се носи САМО в случаите на умишлено причиняване на вредата.  "Първо ни изнудиха за водите на Места и 1-4 блок на Козлодуй. Ние приехме!
  След това искаха турски сериали по всяко време!Ни си траехме!
  После напълниха Европа с араби и афиканци, които взеха работните места на българските гурбетчии! Но беше късно! Те имаха медии, които ни водеха за носа! И понеже претендираха за демократичност, ние не им обръщахме внимание, когато подмениха Европа с потенциални терористи! И родители на такива! Хора НЕподлежащи на интеграция! После Израел беше плячкосан от "приятелите си". Бяха особено жестоки! Но Европа бе мюслюманска, хората там злорадстваха! Хриситяните в Европа бяха изнасилвани от десетки години, и не смееха да се покажат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  ПоУитиците ги е страах! Защото НЕ ИМ Е ЧИСТА съвестта! Защото от народа няма спасение и на Маймунските острови до Панама!
  Всичко това започва, защото Те не се си свършили работата, с ограда по границиата! Защото са улисани в твърде много кражбици, и слушане на "големите началници" от вън като НЕадекватната Меркел" и тормозещия журналисти и стотици хиляди от малцинствата-Ердоган! Преди падането под Турско робство политиците НЕ СЛУШАХА народа! Сега пак! Лоши дни чакат Европа и лоши десетилетия чакат света! Много лоши!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мутрите защитават мутренски подход. Каракачанов е недоразумение.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Интересно е как уж различни хора ни съобщават фройдистките си комплекси за вина. Вагинин се страхува, че мутри ще преследват социалисти по улиците. Другият социалист Дайнов пък вижда заплаха за хипстъри, расти, протестъри и педали. И парадоксално турчинът с най-голямо основание да се страхува, той е най-умерен.

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  В ямболско > тикви бол и правят по-големи простотии от тези бичмета по границата .... !
  Само да припомня, че Сидеровската и Симеоновската Мутри са ямболски тикви

  а иначе > пияната Миндя >
  второ поколение комунистически дегенерат ... просто се е изпуснал и се оцвъцка в ефир ....


  уточнително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby":
  Има ли гражданиски арести в САЩ? Има ли ограда в САЩ и Израел? Както става ясно от коментар№1, закона изяснява възможността за задържане на законо-нарушители, изяснява и защо НЕЗАКОННО ПРЕСЕКЛИТЕ границата са такива.
  Има ли съмнения за корупционно пропускане на пришълци?
  Най-добре да се регламентира това в специален закон. А дори и сега, закона позволява това, за всеки закононарушител и при използване на пропроционална сила.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  На кой му пука какво мислят псевдо-политици за псевдо-полицаи в един псевдо-проблем в една псевдо-държава?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дневник, заглавието[quote#0:"заглавие"]Политиците за гражданските арести по границата[/quote]е подвеждащо. Между цитираните не видях политици, а представители на различни крила на бкп/дс и един опортюнист от дбг за цвят.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какъв граждански арест!?!?!? Някакви хора с криминално минало ходят по горите да викат, на който намерят "гоу бак Търкия, но България фор ю" и не знаели "какво било да си криминално проявен" да обяснявят как преценили да ги върнат в Турция, затова ги свалили на земята след като станало "сборичкване" вързали със свински опашки и ги натирили към Турция.... без каквато и да е регламентация или наблюдение от предсавител на каквато и да било институция. Това ли е граждански арест?!?!?!?! Утре същите ще тръгнат по улиците да "въдворяват ред"...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  Ако тези - Атанас Мерджанов,Кристиан Вигенин,Янко Янков,Рушен Риза и Антони Тренчев са представителната извадка на политиците, които имат ''мнение'' ........

  [email protected]
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие": Публикувайте този коментар под всяка статия на "Дневник" по въпроса- явно, на някого му е платено от един нормативно уреден въпрос да се създава умишлено противоправна престъпна дейност...Що се отнася до ".... Дейността на отрядите обаче е нерегламентирана и граничи със самоуправство. ".., то и поведението на политиците отдааавна граничи с извършването на поне 10 различни вида престъпления, описани в НК....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby":

  " Каракачанов е недоразумение "


  Ами, недоразумение ... Чиста проба ДС-ченге с агентурен псевдоним " Иван " ! Ако имаше лустрация този тип днес би трябвало да е тракторист и да оре нивите на арго-мутрите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Първите постове са обяснили много ясно кое какво е ... останалото е неграмотност и комплексарщина !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Обезпокоителното в случая е, че държавата доброволно се отказва от монопола на прилагане на сила и допуска конкуренция от неупълномощени от нея за това хора. А това, че се залавят нарушителите е правилно, лошото е, че държавата не е организатор или поне куратор на тези групи доброволци...

 16. 16 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  - Да срежа гумите на Мерцедеса пред нас, защото смятам, че не са достатъчно напомпани и представляват риск за живота на някой пешеходец;
  - да открадна пари от тийнейджър, защото ми прилича на наркоман и може би ще ги похарчи по дилъри;
  - да набия с бокс някой пенсионер, който продава домати на пазарчето в квартала ми, за когото съм убедена, че не плаща данъци върху продадения зарзават.

  Всички тези действия и още много други бяха официално легитимирани от самия премиер, след като неговото малоумие стигна до там да благодари на хайка криминални боклуци, които са решили на малтретират имигранти. А на бас, че до вчера са тормозили и българи.

  Това е положението. За какво ни е НАТО, ЕС, като имаме неграмотни батки, психопатичния Динко и феновете му от селския фитнес?

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  След като държавата ни не може да опази границите ни, съм готов през лятото за три месеца да се запиша като ОПЪЛЧЕНЕЦ на турската граница - без заплата, храна и облекло!

 18. 18 Профил на agent.provokator
  agent.provokator
  Рейтинг: 427 Неутрално

  В южните шати на САЩ има много доброволни отряди, които патрулират по границата с Мексико. Потърсете в google texas militia groups.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#16] от "tily_lily":

  Вие кефите ли се , чè организация като БХК МОЖЕ ДА ЗАПОВЯДВА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР ДА СЕ ИЗВИНЯВА ЗА ДУМИТЕ СИ ?

  [email protected]
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тоталната мутризация на обществото е факт при Борисов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Политици от ГЕРБ коментираха, че не може да се подкрепя самоуправството."Така е.Обаче и вчера писах,гражданските патрули ловят повече нарушители на държавната граница от гранична полиция.Политиците да кажат защо това е така.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако някой преследва социалисти по улицата и аз ще му ръкопляскам. Даже може да му помагам. Сори, знам, че Хелзинкския комитет ще е против, ама даже ми е приятно от това

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "tily_lily": Предайте на кривозащитното си НПО, че от вчера- след предаването на запис от макетата на ЕС за щурма на македонската граница от нелегални имигранти- ЕК ОСТРО ОСЪЖДА действията на доброволците от НПО, които са подхвърлили листовки на арабски език, в които се казва, че ако група от 2000- 3000 човека щурмува македонската граница, европейците ще бъдат принудени да отворят Балканския маршрут и да пропуснат щурмуваците- нелегални имигранти на ЕС територия...За мен ВСЕКИ кривозащитник от кривозащитно НПО е помагач- съизвършител на престъплението "незаконно преминаване на българската държавна граница от нелегални имигранти".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Т.н. "Граждански отряди" са банди от български мутри, криминално проявени добри познайници на Милицията, които са водени не от патриотични мотиви, а от чисто монетарни и просташки подбуди -

  Да оберат парите и ценните вещи на хората и да ги набият.

  Нормално полежение при Борисов, Цветанов и ГЕРП.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "chicago514":

  Ма нали Шефът им каза, че подкрепя мутрите. Били добри момчета като него.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "tily_lily": НК Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението.
  (3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението.
  (4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин. - да си знае вашето НПО, че спокойно може да ви се търси наказателна отговорност при помагачество...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  Но те не го правят това. Те ги ограбват, бият - типични мутри. Тях ги интересува да им гепат парите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Понятие "граждански арест" няма, действията на тези граждани са противоправни и трябва да престанат. Интересно ми е, дали същите тези хора са толкова обществено отговорни като става въпрос за корупция, битова престъпност, нарушения на правилата по пътищата и т.н.

 29. 29 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  "депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев ("Движение България на гражданите". Той се обявява "за" силно и будно гражданско общество, но това е чисто и просто произвол, тъй като законът е напълно ясен."
  Така е Тренчев. Законът наистина е напълно ясен. За този който разбира какво чете. Очевидно цитираните народни представители/законодатели/, или не разбират какво пише в "закона", или ако го разбират не говорят това, което мислят.
  Действащ Наказателен кодекс в Република България:
  Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси,.........
  Ето едно "непосредствено противоправно нападение" насочено директно срещу "държавните и обществените интереси" с много висока ктепен на обществена опасност.
  Чл. 279. от НК.
  (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от сто до триста лева.
  (3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите по предходните алинеи съдът вместо глоба може да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
  (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Приготовление към престъпление по ал. 1 и 2 се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
  (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията.
  И понеже става дума за Кондтитуцията, ето какво казва тя за "правото на убежище":
  Конституция на Република България:
  Чл. 27.
  (2) Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.
  (3) Условията и редът за даване на убежище се уреждат със закон.
  Патоците от хора атакуващи Европа са много, много далеч, от тези "убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи."

 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "chicago514":

  Защо ли!? По 2 причини:

  1. Защото мутрите, т.н. "Граждани", имат стимул заради парите, които ограбват от бежанците
  2. Защото страната е разградена за 26 години Класически пазарен либерализъм, познат днес още като Неолиберализъм, Палеолиберализъм, Пазарен Фундаментализъм, Либертарианство, Монетаризъм, Обективизъм, Остеритетен Фетишизъм, Дясно и Реформаторство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако 1 бежанец носи средно по 3-4 хиляди € в себе си и се движи в група от 5-7 души, то това са 18-32 хиляди €, които нашите мутри, т.н. "Граждани" ограбват. Ако фанат на ден 5 такива групи, то ограбват м/у 90-160 хиляди € на ден! На месец това са невероятните 1 милион €, които нашите мутри ограбват.

  Затова да не се чудим, че нашите мутри са осенени изведнъж от Патриотизъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нашите мутри са се разбрали с Борисов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "newgenerations":

  Тва са мутри.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#28:"newgenerations"], действията на тези граждани са противоправни и трябва да престанат.[/quote] Моля, коментирайте чл.12а, 13а и чл.279 ал.1 от НК във вр. с чл.205 от НПК. Дайте обяснение и защо нелегалните имигранти, които уж били бежанци, се крият по планини, шубраци и храсти, вместо да искат официално и ЗАКОННО убежище от Р. България по описания в чл.4 ал.1, ал.2 и ал.5 и чл.13 ал.1 т. 12 и т.13 от ЗУБ начин, а именно: ЗУБ Чл. 4. (1) Всеки чужденец може да поиска предоставяне на закрила в Република България в съответствие с разпоредбите на този закон.
  (2) Искането за предоставяне на закрила се осъществява лично и по собствена воля. (5) Чужденец, влязъл не по законоустановения ред в Република България, за да поиска закрила, пристигайки направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му, е длъжен да се представи незабавно на компетентните органи и да посочи уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване на територията на страната.
  Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Молбата на чужденец за предоставяне на международна закрила се отхвърля като явно неоснователна, когато не са налице условията по чл. 8, ал. 1 и 9, съответно по чл. 9, ал. 1, 6 и 8, и чужденецът:12. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) е влязъл в страната не по законоустановения ред и не заяви незабавно пред компетентен орган желанието си да получи закрила, освен ако независещи от него причини са му попречили да направи това;
  13. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) идва от сигурна държава по произход;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "newgenerations":

  Формация, "управлявана" от индивидите Борисов, Цветанов и тиквочите им от ГЕРП, не може да бъде наречена Държава. В най-добрия случай, Бананова Република!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Вигенин, това жалко човече, пък къде бърза да се втърка. като самовиктимизационното законово предложение на Миков.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нашата Милиция е изправена пред следната дилема:

  С кого да се занимава по-напред? С бежанците или с мутрите, които ги ловят и ограбват?

  Както се очакваше, тотален хаос при Борисов!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#24] от "socialen":
  [quote#24:"socialen"]Т.н. "Граждански отряди" са банди от български мутри, криминално проявени добри познайници на Милицията, които са водени не от патриотични мотиви, а от чисто монетарни и просташки подбуди -
  Да оберат парите и ценните вещи на хората и да ги набият.
  Нормално полежение при Борисов, Цветанов и ГЕРП. [/quote]

  Еми ,това истината, цялата истина и само истината!
  Свинските опашки ,тараш, мангизите, телефончетата и Гоу бак Търки !
  В десетки пъти по доходно от дилърство и сводничество.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 39. 39 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#29] от "subaru":

  Прочетете тълкуванието на института "неизбежна отбрана".

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "socialen":Алоооооу- от кога нелегалните имигранти станаха бежанци,м? Защо се крият по българските планини , шубраци и храсти, вместо- съгласно чл.4 ал.5 от ЗУБ , НЕЗАБАВНО да се представят на българските власти и с писмена молба да поискат убежище/ международна закрила от Р. България?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Абе социален, не можеш да пишеш толкова тъпизми само за пари ... ма.турбираш ли, орагазъми ли получаваш ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 42. 42 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":

  ГЕРБ не са причина , а следствие. Манталитета ни като такъв се е формирал преди много години вследствие на друга авторитарна, псевдонародна власт.

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://www.asylum.bg/bg/bg-2/bg2-1 - част от "Наръчник за процедурите по убежище и закрила в България", изготвен от ....самият бхк, а именно:"....Ако имигрантът влезе в България или в друга европейска страна без паспорт, виза или не през определените за това места без разрешението на граничните власти, той ще бъде третиран като нелегален имигрант" ...
  http://www.asylum.bg/bg/bg-2/bg2-1/bg2-1-2/
  Сега- кога бхк лъже- когато е написала тези текстове, или вчера- когато написа един куп лъжи за "горките бежанци"?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "newgenerations": Някои сме учили в юридическият факултет това тълкувание, практикуваме юридическа професия и в момента, така, че- хайде да не продавате краставици на краставичар и да не си мислите, че точно под тази статия не пишат юристи- става ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#26] от "Логика":

  Нямам, нито работя в/за НПО.

  Потресаващо е схематичното мислене на някой, който се отъждествява с Логика.

  За да оцените правилно дадена ситуация, само НПК ли ви трябва?! Знание без морал и грам собствено мислене.

 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "navy":

  Ма разбира се!

  Мутрите си намериха изключително доходен бизнес! Като ми накупят с ограбените пари 5 и 7 БМВта и Борисов ще се хвали в края на годината, че БВП се дигнал с 1%.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#44] от "Логика":

  И как задържането на бежанец представлява "неизбежна отбрана" ? А щом сте практикуващ юрист знаете ли как и колко често дадено действие се признава за извършено в границите на неизбежната отбрана от съда, дори и когато има наистина основания за това ?

 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#45] от "tily_lily":"...Потресаващо е схематичното мислене на някой, който се отъждествява с Логика. .." Потресаващ е факта, че НЕ ЗНАЕТЕ, че правото е най- консервативната материя и това УМИШЛЕНО Е ТАКА, за да се гарантира нормално функциониране на обществото по начин, щото човеците да не се самоизбиват един другиму! А иначе- можете необосновано да критикувате начинът ми на мислене, който е начин на мислене на един български адвокат, практикуващ адвокатската си професия вече над 16 години...Както е казал българският народ, Вашата работа е "На гол корем/ непознаване на бг. нормативна база/ чифте пищови- критикарстване на становището на един български юрист/...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#48] от "newgenerations": "...И как задържането на бежанец представлява "неизбежна отбрана" ? .." И как решихте, че можете противоправно да правите правна квалификация на действията на извършители - нелегални имигранти- на престъплението по чл.279 ал.1 от НК, като му придавате качеството "бежанец" и "статут на бежанец", без да са налице изпълнение на положителните и отрицателни предпоставки, визирани в чл.13 от ЗУБ, за да се предостави статут на бежанец на един кандидат за статут на бежанец? Кой Ви излъга, че заловените лица са бежанци, а не нелегални имигранти? Имате очи- рентген и незабавно установихте истинската им самоличност и "видяхте", че бягат от военни действия, водени на територията на държавата им, ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  В българското законодателство няма такъв термин , като граждански арест.Но то тука ,кой ли се съобразява със закона.

 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#16:"tily_lily"]За какво ни е НАТО, ЕС, като имаме неграмотни батки, психопатичния Динко и феновете му от селския фитнес?[/quote]

  ми не ни трябват. той бай Булгар си има всичко. въпросът е защо трябва да зависим от "Динко", който определя "правото" на каквото и да е, в този случай.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дневник, на път сте да загубите половината си аудитория. Кой ви финансира тия статии?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 54. 54 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#50] от "Логика":
  И дори да са нелегални емигранти, упражняването на насилствени действия срещу тях, пак не представлява неизбежна отбрана. А дали са емигранти или бежанци- преценката пак не е в компетентността и в правомощията на редовия гражданин.

 55. 55 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#3:"ruby"]Мутрите защитават мутренски подход. Каракачанов е недоразумение. [/quote]

  вероятно изстъпленията на тези лумпени ,му напомнят за младите ,славни години в служба на Държавна Сигурност ?

 56. 56 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#53:"sherekhan"]Дневник, на път сте да загубите половината си аудитория. Кой ви финансира тия статии? [/quote]

  а дано ,ама надали ,време е за пролетно почистване

 57. 57 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#53] от "sherekhan":

  Събират рейтинг и коментари. Хората обичат да се "пенявят" /не мога да намеря подходящ литературен израз за вихрещите се безумия под бежанските статии/ под такива новини.

 58. 58 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Жал ми става като чета коментарите на половината форум под всяка статия. Толкова ли са ви промити мозъците?
  Самоорганизацията може да е неконна, но е единствения начин да си спасим родината при фалиралата морално и финансово държава като институция.
  Браво на хората, които бранят родината и семейството си от прииждащите пълчища от изток.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#54] от "newgenerations":

  и не мога да разбера какво е "тежко престъпление", което се "предотвратява" с този "граждански арест" в случая.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Истинските бежанци от война постъпват по 1 от следните 2 ЗАКОННИ начина: 1. Влизат с личните си документи през ГКППтата на българска територия и веднага искат азил от Р. България 2. Въпреки, че са влезнали незаконно на територията на Р. България, в първото срещнато селище търсят полицията и й се представят като лица, търсещи убежище от Р. България. Тогава и САМО тогава едни легални/ нелегални имигранти могат ЗАКОННО да придобият правният статут "кандидати за международна закрила" на територията на Р. България. Ако липсва изпълнение на един от 2та начина, чужденците автоматично се приравняват на нелегални имигранти- съгласно българското и ЕС законодателство.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "newgenerations":И дори да са нелегални емигранти, упражняването на насилствени действия срещу тях, пак не представлява неизбежна отбрана.
  НК Чл. 12а. (1) (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) НЕ Е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#57] от "newgenerations":

  Не вярвам да е само за събиране на коментари. Стила на тези статии е супер сервилен, личи си че е пусната директивата

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#58:"sherekhan"]Самоорганизацията може да е неконна, но е единствения начин да си спасим родината[/quote]

  аха. въпросът е кога "Динко" ще реши кое е "право" или не. и защо трябва "правото" да зависи от селски бек с комплекс за малоценност. а доколкото това е "единствения начин", може много да се спори. "Динко"вците се появяват точно от заблудителното схващане, че "или мюсюлмани, или Динко". и друго няма и не може да има.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#59] от "abdelhaqq":

  Еми като не мислиш малко трудно ще разбереш. Според теб ок ли е дневно стотици непроверени хора, със "загубени документи" да влизат в държавата незаконно?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 65. 65 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#63] от "abdelhaqq":

  Дали е Динко, Драган или Давид ми е все тая. Евала на хората, това е гражданско общество, като държавата спи!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 66. 66 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Като няма ограда и полицаи да ги ловят ще се намери кой да ги лови.Толкова е просто.

 67. 67 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#64] от "sherekhan":

  това какво не е ок, няма нищо общо със самовластието.

  и това отличава държавата от мутренската групировка. "като не мислиш, ще е малко трудно да разбереш", така ок ли е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 68. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#65:"sherekhan"]това е гражданско общество[/quote]

  това не е "гражданско общество", това е самовластие. мутренско.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 69. 69 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#59] от "abdelhaqq":

  Няма такова, естествено. Нашето прави НЕ познава термин "граждански арест". Чл.12 а от НК се тълкува превратно в случая.
  А съдът особено тълкува доста стеснително понятието "неизбежна отбрана"- има случай, в който човек е пробол с нож влязъл с взлом в дома му крадец и съдът не е признал действието за извършено в границите на неизбежната отбрана.

 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#48] от "newgenerations":"... знаете ли как и колко често дадено действие се признава за извършено в границите на неизбежната отбрана от съда,.." Да- знам! А Вие знаете ли, че това, което сте написал, е правни ирелевантно към обсъжданата наказателно правна материя, защото същественото нарушаването на процесуални и материални правни принципи, възведени в членове в българските закони, представлява основание за жалене в по-висшестоящ съд! Надявам се, че сте запознат с принципа на обективното формиране на личното убеждение на съда- какво всъщност се крие зад тази правна формулировка?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#61] от "Логика":

  [quote#61:"Логика"]и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки[/quote]

  Ето тук тезата за правотата на "гражданските отряди" издиша Няма "друго престъпление", има "друг начин" и "превишаване на необходимите и законосъобразни мерки". Не говорим за задържане на извършител на престъпление ad hoc , а за организирани групи, които противпоправно задържат хора и упражняват насилие върху тях. Другото е просто казуистика и можем да си бъбрим тук до вдругиден.
  Да не говорим и какво би казал съдът

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Депутатите се притесинха леко, между доброволните отряди за ловене на бежанци и доброволните отряди за ловене на политици, съдии и олигарси крачката е много малка.

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#71:"newgenerations"]Няма "друго престъпление", има "друг начин" и "превишаване на необходимите и законосъобразни мерки"[/quote] Нима? На Вас Ви е известна самоличността на задържаните нелегални имигранти и Вие можете да заложите живота си, че те никога няма да извършат друго престъпление на територията на Р. България или пък имате официални писмени документи във вид на истинските им документи за самоличност, потвърждаващи/ отричащи техните твърдения за гражданството им? Пишете щуротии, но Вие толкова си можете- да не говорим, че изземвате правомощията на наблюдаващият прокурор по досъдебното производство

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  в държава управлявана от мутр(а)и се действа, ха познайте, как?
  изненада ... по мутренски.
  по пътищата, по границите, по учрежденията, навсякъде

 76. 76 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#71] от "newgenerations":

  "Да не говорим и какво би казал съдът"

  Българският народ не признава корумпираният съд за такъв и затова на хората им е през ... какво казва съда. Доверието на българите в съдебната система е 5%.

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#71:"newgenerations"]. Не говорим за задържане на извършител на престъпление ad hoc , а за организирани групи, които противпоправно задържат хора [/quote]Нима? И къде е тази организирана група? Как се задържат здрави, млади прави мъже на възраст между 18 и 30 години с връзване на ръцете им зад гърба им със ...свински опашки? Вие лично пробвали ли сте този нов "метод"? "Свински опашки" е нарицателно име за вид материал, а не реални свински опашки

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#27] от "socialen":
  1) В САЩ има ли доброволни отряди, коиот направо ЗАСТРЕЛВАТ мексиканците по границата със САЩ? Да! Нали на САЩ подражаваме във всичко! Нашите са им запазили са им живота!
  2)Има ли огради във САЩ и Израел? Има! Ако тук имаше ограда по цялата граница, или ако гранична полиция си ВЪРШЕШЕ работата, и не оставяше съмнения за корупция, нямаше да се стигне до там!
  "Всеки ден хващаме по 90 мигранти на сръбската граница" А защо на сръбската бе? За да ги регистрират у нас и да ни ги върнат, ако не си намерят работа за 3 месеца в Западна Европа?
  И да седят у нас, за да ги хрантутим? 1 пришълец стрива колкото 3-ма пенсионери! И парното му е на макс. Колко милиона българи икономисват от ОТОПЛЕНИЕ? Аз съм един от тях, с откачени радиатори, но миначисляват такса "мощност", за да има за тях!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 79. 79 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  това било "гражданско общество"
  ако тези примати са "гражданите" смятайте докъде сме я докарали

 80. 80 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Не разбирам едно: защо на някои им е позволено да предполагат, а дори и да твърдят всичко, в това число и че: доброволните отряди са мутри; ограбват бежанците; не знаят от къде идват тези хора; упражняват прекомерна сила; криминално проявени са; не са патриоти а са движени само от финансови облаги.

  На другата група, тази за отрядите, не й позволено да прави никакви предположения, камо ли твърдения. Защо винаги патриотите са глуповати, необразовани, агресивни, нехуманни и т.н. Как точно про-бежански настроените люде окупираха правото да се наричат интелигентни, а другите станаха зверове. Това да си мек и да търсиш нечий права под дърво и камък не те прави гений. Да не говорим, че си интерпретирате разни закони както си искате - ако някой влезе у нас и без да използва насилие започне да прибира пари, бижута и телефони, имам право да се обадя на 112 и да чакам? Ще използвам един от най-нелюбимите ми аргументи, но преди 140 години вие щяхте сте напълно и 100%-во зад законната султанска власт.

 81. 81 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Въпросът е Граждански арести на политици - КОГА?!

 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#71:"newgenerations"] а за организирани групи, които противпоправно задържат хора и упражняват насилие върху тях.[/quote]1. Моля, опишете точно, ясно и изчерпателно българската нормативна база, която дава права на нелегалните имигранти на територията на Р. България
  2. Моля, коментирайте този материал на бхк- чудесно четиво е, нали?
  http://www.asylum.bg/bg/bg-2/bg2-1/
  http://www.asylum.bg/bg/bg-2/bg2-1/bg2-1-2/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#76] от "redsky":

  Аз съм юрист,при мен съдебната практика е от значение за работата ми.
  Като не вярват хората на съда, защо не протестираха за съдебната реформа ? Силни сме на приказки, националистически, гръмки фрази и на махленски прояви, но за нещата които се наистина от значение никой не смърда пръстта.

 84. 84 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#67] от "abdelhaqq":

  Чутовна глупост.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 85. 85 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 274 Неутрално

  пЪлнете форумите и ефира с глупости!
  Само така, тази тема е фундаментална за развитието на България
  Горко на клета майка България, която разчита на мутри на всички нива да я обгрижват!

 86. 86 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#49] от "Логика":

  Върни си дипломата ))

  BIG AL
 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#83:"newgenerations"]Аз съм юрист,при мен съдебната практика е от значение за работата ми. [/quote] Не си личи да сте юрист...Щом не можете да извършите елементарен систематичен анализ на правни норми, що за юрист сте?! И не сте ми отговорил/а на въпроса- къде, аджеба, са вписани КОНКРЕТНИТЕ права и свободи на нелегалните имигранти на територията на Р. България- напишете ги само като правно основание в съответствие с йерархията на нормативните актове! Не ми излизахте с чл. 26 ал.2 от КРБ- искам КОНКРЕТНИ нормативни актове КОНКРЕТНО описващи правата СПЕЦИАЛНО на нелегалните имигранти, пребиваващи НЕЗАКОННО на територията на Р. България и извършили престъплението "незаконно преминаване на българската държавна граница"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#49] от "Логика":

  За вас няма никакво значение кой какво казва или не. Вие не слушате, а сте като радиоточка - радиоразпръсквате теза, единствено валидна и правилна. Ако не знаете как се нарича това, да определим термина?
  Най-грозно и неадекватно от всичко е, че не допускате някой да мисли със собствената си глава, а само по поръчка на НПО, Сорос, баба Ванга или който и да е там призрак. Очевидно съдите по себе си.

 89. 89 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#74] от "Логика":

  Да не би да учите за държавен изпит ? Нагълтали сте се хаотично с фактология, но точно логиката ви бяга сериозно. Помислете за смяна на професията.
  Никой не може да бъде сигурен, че някой няма да извърши престъпление Аз за себе си не съм сигурна, че няма да извърша някой ден. Да вземем да задържим цялата нация по вашата антилогика И какво общо имат документите за самоличност в конкретния случай? Да не говорим, че тези граждани нямат правомощия да извършват каквито и да било задържания.
  Бих си побъбрила още с вас, но имам работа извинете ме.

 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#88:"tily_lily"]радиоразпръсквате теза, единствено валидна и правилна.[/quote] Точно така! С тази разлика, че тази теза е законоустановената в Р. България! Нека ник “newgenerations”, който твърди, че е юрист, да отговори на мои коментар № 87- защото всеки юрист ще Ви каже едно и също тълкуване на правните норми!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Никой не отрича , че е извършено престъпление - в повечето случаи: преминаване на граница незаконно ..
  Проблемът е , че ТЕЗИ- нямат право да се самоорганизират, занимават с дейност - която е противоправна , според НАШИЯ Закон ..) Лош или добър - но Закон ...
  И няма никаква ;неизбежна отбрана "- глупости ...
  Ако ти нападнат кокошките , живота или дома- с насилие - тогава МОЖЕ да се появи " неизбежната отбрана " и т.н...)
  САМО ИНЦИДЕНТНО можеш да заловиш престъпник - при екстрени условия - и толкова ,
  но НЕ като постоянна дейност , за която НЯМАШ право, длъжност, назначение , и т.н...)
  Или ще станем Правова държава или НЕ ...))

  BIG AL
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#89:"newgenerations"]Да не би да учите за държавен изпит ? [/quote] Да не би да не сте си взели държавният изпит и сега отново да учите за него?[quote#89:"newgenerations"]Помислете за смяна на професията. [/quote]Хахахаха- ще Ви се, г-жа/ г-не - член на НПО, но няма да Ви огрее Моля, отговорете на въпросът ми от коментар № 87 чрез публикуване на правното основание, съгласно което считате, че нелегалните имигранти, които не са поискали убежище от Р. България, имат права на територията и по време на незаконният им престой на българска територия- шиканирането няма да Ви помогне

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 680 Гневно

  Браво за статията!!! Нагледно и поименно показва кой са антибългаските продажни дупедавци в българския парламент!
  В едно са прави всички - липсата на адекватни закони и институции - иначе отдавна трябваше да е забранена дейността на (Анти)Българския хелзинкски комитет, а Икономедия да им бъде спряно финансирането от антибългарски фондации!!!
  Оправете си най-после терминологията - в България бежанци няма!
  Има нелегални имигранти! Бежаници са до границата с Турция!
  В Турция война няма и никой не ги преследва! Могат да отидат в Анталия или Бодрум и там да изчакат края на войната, ако бягат от война! След като имат по 10 000 доара да плащат на каналджии, значи спокойно могат да си наемат квартира в Турция!

  Който нелегално пресича границата е престъпник и не са му чисти помислите! Тероризъм се бори с пушка и със сила, а не с плюшени мечета, свещи и Je suis...не знам си какво!!!

  Браво на гражданските отряди! Национален интерес и граница се пази с пушка в ръка! Това са новите опълченци! А помиярите нека да разправят каквото щат! С сигурно и опълченците на Шипка незаконно и нехуманно са замеряли с камъни турците щурмували върха!

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#91:"BIG AL"]САМО ИНЦИДЕНТНО можеш да заловиш престъпник[/quote] Тъй, тъй- и от кога туит в туитър има силата на законоустановено доказателство, взето по законосъобразен начин съгласно НПК? И аз мога да туитвам" Събрах група единомишленици- адвокати, които ще се борим за правата на всички, обвинени в расизъм и ксенофобия"- това прави ли ме тартор/ организатор/ на организирана престъпна група и най- важното- това годно за съд доказателство, взето съгласно НПК ли е? Каква е доказателствената сила на един туит в туитър съгласно НПК, а? Както ти написах- остави мераците си да бъдеш юрист, първо завърши милиционерската школа

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Законите са хубаво нещо и са белег за цивилизованост, НО законите, третиращи опазване на границите ни не се изпълняват- затова из държавата ни щъкат неидентифицирани, нелегални субекти от чужд произход и с неясни намерения. Щом няма легитимен орган , който да спазва законите стриктно и да залавя и осъжда нарушителите, естествено хората да се почувстват незащитени и да вземат нещата в свои ръце.
  Ама били незаконни...Когато в къщата ти нахълта неканен "гост", първо гледай да останеш жив и се защитавай както можеш, защото няма кой друг да те спаси, и законите няма да те спасят.

 96. 96 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#90:"Логика"]защото всеки юрист ще Ви каже едно и също тълкуване на правните норми! [/quote]

  Моля !? Вие сте всичко друго, но не и юрист- не са много правните норми, по които има единомислие между юристите или в практиката/без задължителната на ВКС, естествено/. Закона се тълкува и често в различни посоки. А на въпросите ви нямам време да отговарям подробно и не е мястото , но предполагам, че ви е ясно- да извършиш противоправно деяние е наказуемо винаги, дори и да е срещу престъпник, осъден с влязла в сила присъда.
  Наистина ме развеселихте, но трябва и да поработя, за което съжалявам Благодаря ви, че ми повдигнахте самочувствието, разбирам сега защо мнението на масата хора за юристите е толкова лошо.

 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#91] от "BIG AL": НПК Доказателства
  Чл. 104. Доказателства в наказателното производство могат да бъдат фактическите данни, които са свързани с обстоятелствата по делото, допринасят за тяхното изясняване И СА УСТАНОВЕНИ ПО РЕДА, ПРЕДВИДЕН В ТОЗИ КОДЕКС Събиране и проверка на доказателства Чл. 107 (3) Съдът и органите на досъдебното производство събират и проверяват както доказателствата, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателствата, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.
  (5) Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#95:"marsena"] из държавата ни щъкат неидентифицирани, нелегални субекти от чужд произход и с неясни намерения[/quote]
  тези неща щъкат единствено и само в празната глава на българският "мутропатриот"

 99. 99 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Според мен съществува и друга версия - мутретата, които заловиха мигрантите, играят в комбина с властта, за де се вдига шум и да се отвлича вниманието. Каквото докопат от мигрантите (всеки от тях носи поне 500-1000 долара в себе си), тяхно е. Така се дава сигнал и към останалите мигранти да не пресичат страната самосидникално, а да ползват трафикантите, които пък правят своите отчисления нагоре към властта. Неслучайно върнаха заловените онзи ден в Турция.

 100. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#96:"newgenerations"]Вие сте всичко друго, но не и юрист[/quote] Хахахаха [quote#96:"newgenerations"]не са много правните норми, по които има единомислие между юристите или в практиката/без задължителната на ВКС, естествено/[/quote] И Вие твърдите, че сте си взел/а държавният изпит по наказателно правни науки?! Седнете си- двойка

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK