Лоялни на Цацаров опитват да овладеят и съдийската колегия, смята Христо Иванов

Лоялни на Цацаров опитват да овладеят и съдийската колегия, смята Христо Иванов

© Юлия ЛазароваМного бих искал да не се стига до напускане на Висшия съдебен съвет заради промените в Закона за съдебната власт. Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието Христо Иванов.


В четвъртък петима членове на Висшия съдебен съвет внасят проекторешение за разделянето на висшия административен орган на съдийска и прокурорско-следователска колегия, съобщиха за "Дневник" от съвета. В проекторешението е посочен критерий за разпределението на 11-членната парламентарна квота, според който това да стане съобразно професионалната квалификация на магистратите. "Медиапул" съобщи, че ако предложението не бъде прието или започне отлагане и протакане на вземането на решение, няколко членове ще напуснат съвета.


Според Иванов моментът е преломен и има два варианта – тотално овладяване на съвета от съдебната номенклатура или формиране на колегия, в която тази номенклатура няма да има абсолютно мнозинство.
"Скандалите продължават и ще продължават. Аз обичам да ги сравнявам с температурата в един болен организъм, която е израз на имунна реакция. По същия начин, докато има хора, които във ВСС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил, и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС", коментира Иванов.


Според него въпросът сега е как ще бъдат подредени 11-те представители на парламента. Следващия път, когато парламентът избира членове на ВСС, те ще трябва да посочват за коя колегия е номинацията, а за настоящия състав от парламентарната квота това не е направено и съветът трябва да направи тази подялба, обясни Иванов. Според него разумното решение е тези, които са били съдии непосредствено преди да станат част от ВСС, да отидат в съдийската колегия.


"Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на съдийската номенклатура в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така че някои от лоялните на главния прокурор членове на ВСС, независимо от това, че няма разумно обяснение и принципна обосновка за това, да попаднат в съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор", анализира ситуацията Иванов.


Той подчерта, че смисълът на разделението е да не се позволява на прокуратурата да доминира съда.


Големите въпроси пред ВСС са свързани с предстоящия избор на председател на Софийския апелативен съд и на председател на Върховния административен съд. От ежедневната дейност на ВСС зависи кариерната и дисциплинарната дейност, атмосферата в съдебната власт, обясни бившият министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK