Какво ново ще се учи без учебник в първи и в пети клас

Бъдещите първокласници ще учат по нови учебни програми, но със старите учебници.

© Анелия Николова

Бъдещите първокласници ще учат по нови учебни програми, но със старите учебници.Политическата воля за реформи в образованието и липсата на технологично време за тяхното осъществяване ще поставят бъдещите първокласници и петокласници в нетипична ситуация - да учат по новите учебни програми, но със старите учебници.


Нов учебник ще има единствено по история за пети клас, където вместо българска история, ще се изучават епохите Праистория и Античност.


По останалите предмети учителите ще трябва сами да преценят как да компенсират разликите в материала - чрез ксерокопия от други учебници или помагала, разпечатки от интернет, картинки, видео и т.н.
От 15 септември в първи клас буквите ще се изучават по нов ред, но със сегашния буквар - в началото ще се комбинират буквите на гласните (а, е, о, и, ъ, у) и на сонорните съгласни звукове (н, р, л, м, й ), а след тях ще се изучава и буква я.


После ще се редуват буквите за означаване на беззвучни и звучни съгласни звукове, подредени по двойки (т - д, с - з, к - г, п - б, ф - в, ш - ж ). Най-накрая ще се изучават буквите ч, х, ц, щ, ю, ь.


Целта на промяната е децата да се научат да сричкуват по-рано, като започнат например от думата "ма-ма". Първоначалната идея бе към буквара да има допълнителни свитъци с текстове, по които да се срича, но такива няма да бъдат отпечатвани.


Това значи, че учителите ще трябва да правят сами различни комбинации от уроци и текстове, за да научат първокласниците да сричат по-рано.


Освен това новата учебна програма по български език предвижда децата да усвоят и умение за писане на мобилни съобщения на кирилица.


Смятане до 100 по усмотрение на учителя


Бъдещите първокласници ще трябва да придобият и повече знания по математика. Освен сегашното събиране и изваждане от 0 до 20, учителите ще трябва да преподават и смятане с десетични числа от 20 до 100. В стария учебник обаче няма такива уроци и се очаква те да бъдат "наваксвани" по различен начин във всяко училище.


Децата ще бъдат научени да разпознават и да могат "да боравят" с монетите и банкнотите до 10 лв., както и досега. Но се предвижда още да разпознават и банкнотите от 20, 50 и 100 лв.


И по български език, и по математика ще има повече часове, тъй като учебната година за първи клас е удължена с една седмица - до 31 май.


По "Околен свят" първокласниците ще трябва да се научат да реагират в ситуация, която застрашава живота и здравето им. А по "Технологии и предприемачество" - да разбират понятия като труд, цена и услуга, да познават различните материали (хартия, метал, стъкло, текстил) и да пестят енергия.


Африка и Антарктида по интернет


Най-много различия в материала без учебник ще трябва да бъдат "покрити" по география в пети клас.


През новата 2016/2017 учебна година петокласниците ще изучават подробно и континента Африка - географско положение, релеф, климатични пояси, природни забележителности, реки, държави, бит, култура и т.н., като накрая ще трябва да могат да съставят "маршрут" за примерно пътешествие там.


За Антарктида също ще се учи, но по-малко - предимно за географското му положение, природата и политическия статут. Според образователното ведомство за двата континента можело да се преподава и без учебник, тъй като имало достатъчно информация в интернет.


Разместване на произведения по литература


Петокласниците няма да изучават задължително "Родна реч" на Иван Вазов, "Приспивна песен" на Асен Разцветников и "Най-справедливият" на Елин Пелин, но в новата програма по литература ще влязат "Хайдути" на Христо Ботев, откъси от "Похитителят на мълнии" на Рик Риърдън, легендата "Господ и дяволът правят света" и др.


По български език децата ще трябва да се научат да отговарят на житейски въпрос в устна и в писмена форма, като подберат подходящите аргументи. Освен това ще трябва да умеят да представят себе си и по електронен път.


Петокласниците ще продължат да учат смятане с обикновени и десетични дроби по математика. Освен признаците за делимост на 2, 5 и 10, те ще трябва да усвоят и признаците за делимост на 3 и 9.


Обучението по чужд език в пети клас ще бъде 119 учебни часа. В новата програма по английски език например е предвидено децата да могат да разбират текстове по темите семейство, приятели, училище и др.


Новите учебници по история ще закъснеят


Новите учебници по история за пети клас ще бъдат отпечатани и разпространени по училищата след началото на учебната година.


Дотогава учителите ще трябва или да преговарят уроците от чевърти клас, или да преподават по ксерокопия от учебника по история за седми клас, където в момента се учат Праистория и Античност.


Според новата учебна програма петокласниците ще трябва да знаят за първите човешки цивилизации, държави и форми на управление, световните религии, различните видове власти и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 496 Гневно

  учебната година за първи клас е удължена с една седмица - до 31 май.

  Тая даскалица се прочу?!

  Stef
 2. 2 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 365 Неутрално

  "Политическата воля за реформи в образованието и липсата на технологично време за тяхното осъществяване..." - be careful Dnevnik, it's a slippery slope where you are headed with statements like this...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 365 Неутрално

  "Политическата воля за реформи в образованието и липсата на технологично време за тяхното осъществяване..." - be careful Dnevnik, it's a slippery slope where you are headed with statements like this...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Родна реч" защо трябва да се махне?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Трябва да има един отделен учебник за кървавия комунистически режим.Не знам към историята ,към психологията ли,към психиатрията ли е този режим,но трябва да се изучава.

 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Би трябвало по история и по литература да има за комунизма. При литературата винаги трябва да са гледа и историческия контекст. Имах страхотна учителка по литература, тя често засягаше темата за комунизма - как преди например комунистите обрисували Андрешко като позитивен герой, творчеството на Смирненски, Вапцаров, Караславов и т.н. Другият ми учител, който въпреки че беше по математика, също беше върл антикомунист и не пропускаше за кратко да си каже мнението. Останалите учители не говориха за комунизма - все едно е забранена тема.

 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Тея гении на модерното творчество са бой!

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 785 Неутрално

  * са за бой!

  кафето не ме е хванало още

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Българското училище не е место в което се учи. Особено след пуберитета и в горен курс.....Системата го позволява. Така че е без значение какво ще пише в учебниците.

 10. 10 Профил на tinkerbell
  tinkerbell
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това е безумие!!!
  "Според образователното ведомство за двата континента можело да се преподава и без учебник, тъй като имало достатъчно информация в интернет." По принцип в интернет има информация за всичко. Защо не им раздадем по един компютър и да се информират по всички предмети!!!
  А първокласниците?! Засипват ги с тонове различна информация, а накрая на учебната година още сричат. Да не говорим за правописа..... Но нищо, нали ще знаят какво е цена и услуга! Да живеят неграмотните предприемачи!!

 11. 11 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "Михаил Маринов":

  'щото има опасност да възпитава патриоти, а либералите, гейовете, атеистите, глобалистите и прочее хубави хора изпитват най-голям страх и омраза към човек, който знае миналото си, корените си и пази родовата памет.

 12. 12 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Демокрацията ще бъде проклета от българите не по-малко, а и повече от комунизма.

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "Това значи, че учителите ще трябва да правят сами различни комбинации от уроци и текстове, за да научат първокласниците да сричат по-рано."
  -------------------------------
  Абсурд! Програмата за първи клас и сега е натоварена, за да я усложняват още. Освен учебниците, се раздават още и работни листове, които се разпечатват на копирна машина и отделно в началото на годината родителите закупуват допълнителни учебни тетрадки и сборници. В резултат първокласниците не могат да се справят и намразват училището още в самото начало. После защо сме имали толкова много неграмотни учиници.
  На запад в първи клас се учат само ченгелчета и букви, а тук пишат сложни изречения и решават задачи с думи. Няма нужда да се открива топлата вода, погледнете как е във водещите страни - Финландия, Германия, Великобритания и т.н.

 14. 14 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 246 Неутрално

  "Похитителят на мълнии" на Рик Риърдън???? Това сериозно ли?

 15. 15 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#10] от "tinkerbell":

  Въпрос на възприятие за образованието: кой учи, учебникът или учителят? Учителите могат да преподават по милиони начини. Във Франция по някои предмети традиционно учебници не се ползват. Още повече, че в днешно време ксерокопирането изобщо не е лукс...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK